Намалям

Все същите
Аватар
Green Light

Намалям

Мнение от Green Light »

Няма дума "намалям"!
Спрете се, че ми намалихте граматиката егати!!!
Тази сутрин по не къде да е, а по БНР Хоризонт, не в какво да е предаване, а посветено на образованието и не кой да е, а "експертка" разработила образоваелна платформа (с участието на изкуствен интелект) ме убоде три пъти подред това "намалям".
Ама шофирам, в крав на краищата, не е безопасно, бе! Ако не ви пука за мен, помислете за другите хора, пътна обстановка е това...
После се замислих, че напоследък все убоден си ходя, защото направо не мога да се сетя да съм чул "намалявам" наскоро. Всевъзможни гости по радиа и телевизии все "намалят" ли "намалят" намалената ни грамотност.
Докато сигурно съвсем ще изчезне накрая и ще започнем да мукаме и да сочим като шимпанзетата.
Аватар
ПЪТник две

Re: Намалям

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:Няма дума "намалям"!
Тази сутрин по не къде да е, а по БНР Хоризонт, не в какво да е предаване, а посветено на образованието и не кой да е, а "експертка" разработила образоваелна платформа (с участието на изкуствен интелект) ме убоде три пъти подред това "намалям".
Ама шофирам, в крав на краищата, не е безопасно, бе! Ако не ви пука за мен, помислете за другите хора, пътна обстановка е това...
После се замислих, че напоследък все убоден си ходя, защото направо не мога да се сетя да съм чул "намалявам" наскоро. Всевъзможни гости по радиа и телевизии все "намалят" ли "намалят" намалената ни грамотност.
Докато сигурно съвсем ще изчезне накрая и ще започнем да мукаме и да сочим като шимпанзетата.
"Намалям“ е свършен вид на глагола.
„Намалявам“ е несвършен вид.

Искаш да кажеш, че правиш нещо еднократно-НАМАЛЯМ-действие с край.
Описваш процес, който се случва постепенно-НАМАЛЯВАМ-продължително действие.
Говориш за навик или повтарящо се действие-НАМАЛЯВАМ-несвършен вид.

Е на думи, а на практика май си прав! Много е тънка разликата между свършен и несвършен вид.
Последно промяна от ПЪТник две на 02.03.26, 13:47, променено общо 1 път.
Мнението е позиционирано и няма общо!
Алиса

Мнение от Алиса »

Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.
Аз пък като прочета "напът", ми изтръпват зъбите. Най-ужасното е, че вече това е единствено правилното изписване според маститите експерти от БАН. Кой и защо е обявил война на свободно стоящите представки, ми е пълна мистерия.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Какво се учудваш, по Хоризонт най-редовно чувам "Вие сте бла-блал", вместо "...сте бла-блаЛИ"... Това като го чуя на път, и ми идва да отбия в първата отбивка и да си изям цървулите. Може ли такова нещо!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Nuke написа:Какво се учудваш, по Хоризонт най-редовно чувам "Вие сте бла-блал", вместо "...сте бла-блаЛИ"... ...
Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.
"Бла-блал" може да означава, че съм блал в минало време като блато.

Или пък е нещо типично нашенско, като : Бил съм се бил напил!

За мен това е съвършенство на езика ни български , а как го ползваме е друга тема????
Или е същата?
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

ПЪТник две написа:
Nuke написа:Какво се учудваш, по Хоризонт най-редовно чувам "Вие сте бла-блал", вместо "...сте бла-блаЛИ"... ...
Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.

За мен това е съвършенство на езика ни български , а как го ползваме е друга тема????
Или е същата?
Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."

Знам, че звучи тъпо.... Но е граматически тъпо. А иначе не е. Учете го тоя език. :2tooth:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Nuke написа:
ПЪТник две написа:

Или е същата?
Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."

Знам, че звучи тъпо.... Но е граматически тъпо. А иначе не е. Учете го тоя език. :2tooth:
Точно така, Те езикът, а ние да се научим че всяка дума може дано си всякакъв смисъл?
И щом го научим, ще осъзнаем че няма проблем с думите а имаме с възприемането им...

Всичко това въобще не отменя тематичните ни лични мнения по темата, Напротив-важни са ни!
Иначе от какво друго да се уча..и ако не се уча, що се хабя да живея в този враждебен за мен свят....за нас де, за нас!
Всяка тема можем да направим, лека, приятна, поучителна за нас и полезна? Поне да се опитваме, заради нас.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Nuke написа:Става дума за гъзоизказвания от вида "Вие сте се бил напил", което, граматически изгладено, би изглеждало "Вие сте се билИ напилИ". Или "Поискал сте обяснения от директора на 9-о РПУ", което трябва да е "ПоискалИ сте..."

Ще направя опит да оправдая тази грешка.
Сигурно знаеш, че учтивата форма претърпя промяна, която макар и малка се отрази именно на този аспект в обръщението(или по-точно в съгласуването на глагола). Преди петнайсетина години учтивата форма се разпростря и върху множестеното число.
Ние сме учили, че "Вие" с главна буква като учтива форма се използва само в единствено число. В множестено, дори в свръх-формален текст се изписва с малка буква "вие" и учтива форма не съществува. Има силна логика зад това.
Така че част от нас, моя милост в това число, съвсем неправилно, признавам на драго сърце, запомнихме да подчертаваме това единствено число като съгласуваме и глагола така.
"Вие, г-н Дюк, сте написал интересен постинг"
Един вид натъртвам че съм формален, уважителен, обръщам допълнително внимание към обръщението.

Трябваше ми време за да забележа че прави лошо впечтление, а неправилната граматическа форма рядко може да се различи от неграмотността. Езикът трябва да се уважава с правилата, които са приети.

И оправданията, както демонстрирам и сега, са твърде слаби, колкото и витиевати да са.

Така че подкрепям, но просто ми се искаше да кажа, че тази грешка не я правим с лошо сърце
:grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Алиса написа: Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.
Аз пък като прочета "напът", ми изтръпват зъбите. Най-ужасното е, че вече това е единствено правилното изписване според маститите експерти от БАН. Кой и защо е обявил война на свободно стоящите представки, ми е пълна мистерия.
Присъединявам се.
Аз също се опитах да протестирам по този въпрос. Даже в дира трябва все още да виси моля тема за "напът". Кое е наложило да е слято изобщо не разбирам?!
Алиса

Мнение от Алиса »

Green Light написа: Присъединявам се.
Аз също се опитах да протестирам по този въпрос. Даже в дира трябва все още да виси моля тема за "напът". Кое е наложило да е слято изобщо не разбирам?!
Питай ме, че да ти кажа. Ех, как ми липсва Мила да я разнищи тази приумица!
Преди 1-2 години излезе тази мода. И, понеже на мъжа ми в работата им проверяват и редактират текстовете кат нацисти, с колегите си вдигнаха голям джангър, та се пускаха едни официални запитвания до едни мастити академици.
Ония отговорили подписано подпечатано, прономеровано и прошнуровано: "на път" вече се пише "напът" според официалната бг граматика и толкоз. Без обяснения от какъв зор.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

ПЪТник две написа:
Nuke написа:
ПЪТник две написа: Не съм го чувал, но съм срещал подобни...бля -бля го имам за блеене, а бла -бла за блато.

Или е същата?

Точно така, Те езикът, а ние да се научим че всяка дума може дано си всякакъв смисъл?
И щом го научим, ще осъзнаем че няма проблем с думите а имаме с възприемането им...

Всичко това въобще не отменя тематичните ни лични мнения по темата, Напротив-важни са ни!
Иначе от какво друго да се уча..и ако не се уча, що се хабя да живея в този враждебен за мен свят....за нас де, за нас!
Всяка тема можем да направим, лека, приятна, поучителна за нас и полезна? Поне да се опитваме, заради нас.
ПЪТник, споко, няма се шашкаш. В момента колегите вървят към понятието "образован невежа" и още не са достигнали до колко може да се образова невежеството му чрез образование!

И нека си умуваме образователно, има ли разлика между понятието финансов инспектор и инспектор по финансите!
Същото като инспектор по ебането и ебан инспектор!

Нещо извътре ме човърка че ако е за мен казано има разлика.... и че това е водещето към Правилата?
Adi

Мнение от Adi »

Алиса написа:
Green Light написа: Присъединявам се.
Питай ме, че да ти кажа. Ех, как ми липсва Мила да я разнищи тази приумица!
Преди 1-2 години излезе тази мода. И, понеже на мъжа ми в работата им проверяват и редактират текстовете кат нацисти, с колегите си вдигнаха голям джангър, та се пускаха едни официални запитвания до едни мастити академици.
Ония отговорили подписано подпечатано, прономеровано и прошнуровано: "на път" вече се пише "напът" според официалната бг граматика и толкоз. Без обяснения от какъв зор.

Ето ти я "мила" в нова носия.:lol: Не мога си вляза с дирския ник. Чета, но почти не пиша, изнервя ме тоя сайт. А и лаптопа смених, та още не мога да му навикна на новия.

Що се отнася до "напът" и "на път" са две различни части на речта и съществуват и двете, но с различна употреба. Слятото "напът" е наречие, което означава предстоящо действие - близо съм, предстои ми, напът да извърша нещо...

Примери:
Напът съм пред грандиозно откритие.
Напът съм да завърша най-после проекта.
Напът съм да тръгна на път.:-))))))))))))))

Разделното "на път", се пише, когато се използва в смисъл на посока, пътуване. "На път" е сложна констукция на предлог със съществително и означава процес на пътуване, някой, който вече пътува, т.е. в процес на движение е...

Примери:
Ние сме на път.
На път за вкъщи купих хляб.

Рабира се, има спорове дори сред спецовете. ИБЕ в си рубрика си "Езикови справки" обясняват следното:

В сайта "грамотен. бг" твърдят, че единствено правилно е "на път".

ПавлинКа Върбанова пък в "Как се пише" е по-склонна да смята, че по-скоро винаги се пише разделно, но в по-горния случай, в който "действието предстои да бъде извършено" се допуска да бъде слято.

Това явление е от онези случаи, дето при много думи се допуска слято и разделно писане. При слято писане предлогът и съществителното или прилагателното име се превръщат- лексикализират е думата в наречия, но понеже това не става веднага и от раз, има период, в който успоредно циркулират и двете форми, докато наречието (слятото изписване) не изяде по-сложната езикова конструкция предлог + съществително/прилагателно. В момента "на път" и "напът" са в такова "междувремие" на успоредно съществуване на двете форми, като се има предвид, че все пак се долавя известна разлика, макар и тънка в значението на двете.

Такива подобни са двойките на ляво-наляво, на дясно-надясно, за това-затова, които могат да се срещнат и по двата начина, защото не са се превърнали все още напълно в наречия и имат тънка разлика в значенията.

Други пък окончателно са се превърнали вече в наречия и се пишат само слято. Такива са вкъщи, наоколо, наесен и дори накино, представете си:-))) Накино вече станало наречие и трябва да се пише слято. Аз пък да ме убиеш, не мога да го напиша слято. Мен пък ми липсва Уникалната, особено в граматическите разпри:grin:
Последно промяна от Adi на 03.03.26, 07:24, променено общо 2 пъти.
Adi

Мнение от Adi »

Здрасти, наш'те! Мила съм, да знаеш и да не ме пренебрегваш като ти драскам:-)))))))))

Според ИБЕ, виновни за това поредно езиково безобразие са политиците от Югоизточна България (с голяма вероятност), щото главно в диалектите оттам се срещало:-)) Спада към кюпа на оценям, преценям сега и намалям:-))

ПП
Иска ми се да пусна литературна тема, но се чудя има ли смисъл... то има ли кой да чете тука.
Последно промяна от Adi на 03.03.26, 07:17, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Adi написа:
Здрасти, наш'те! Мила съм, да знаеш и да не ме пренебрегваш като ти драскам:-)))))))))

Според ИБЕ, виновни за това поредно езиково безобразие са политиците от Югоизточна (с голяма вероятност), щото главно в диалектите оттам се срещало:-)) Спада към кюпа на оценям, преценям сега и намалям:-))

ПП
Иска ми се да пусна литературна тема, но се чудя има ли смисъл... то има ли кой да чете тука.
Здрасти, Мила! Радвам се да те "видя"!
Белите врани си личат отдалеч (ето още един пример за сливане на предлог и прилагателно в наречие, както пишеш).
Така, че невъзможно е да те пренебрегна, но аз никого не пренебрегвам. Не и нарочно.

Дали се чете тук?
В сравнение с доброто старо време, когато мъжете бяха истински мъже, жените истински жени, а малките мъхнати същества от Алфа Кентавър - истински малки мъхнати същества, може да се каже, че не - не се чете. Съвсем малко хора идват вече.
3о4о отдавна се превърна в Дупката на цар Траян и в повечето случаи идваме тук да извикаме себе си. Оказва се, обаче, че доста хора имат нужда да викат в дупка, така че нерядко става синхрон. И до резонансът на емоция, идея или мнение не остава много.

С много (излишни) думи, както ми е навик, искам да кажа, че ако нещо те човърка, тук е мястото.

П. П. Статията на Мария Китанова обяснява много, но чудя се какво ли мисли за истинската епидемия от употребата на тези думи понастоящем? Статията е от 2021 г, на мен ми се струва, че за последните пет години книжовните форми направо са изчезнали. Поне от публичното говорене. "Намалявам" конкретно просто не съм я чул напоследък...
Алиса

Мнение от Алиса »

Adi написа: Ето ти я "мила" в нова носия.:lol: Не мога си вляза с дирския ник. Чета, но почти не пиша, изнервя ме тоя сайт. А и лаптопа смених, та още не мога да му навикна на новия.

Що се отнася до "напът" и "на път" са две различни части на речта и съществуват и двете, но с различна употреба. Слятото "напът" е наречие, което означава предстоящо действие - близо съм, предстои ми, напът да извърша нещо...

Примери:

Разделното "на път", се пише, когато се използва в смисъл на посока, пътуване. "На път" е сложна констукция на предлог със съществително и означава процес на пътуване, някой, който вече пътува, т.е. в процес на движение е...

Примери:
Ние сме на път.

Рабира се, има спорове дори сред спецовете. ИБЕ в си рубрика си "Езикови справки" обясняват следното:

ПавлинКа Върбанова пък в "Как се пише" е по-склонна да смята, че по-скоро винаги се пише разделно, но в по-горния случай, в който "дейтсвието предстои да бъде извършено" се допуска да бъде слято.

Това явление е от онези случаи, дето при много думи се допуска слято и разделно писане. При слято писане предлогът и съществителното или прилагателното име се превръщат- лексикализират е думата в наречия, но понеже това не става веднага и от раз, има период, в който успоредно циркулират и двете форми, докато наречието (слятото изписване) не изяде по-сложната езикова конструкция предлог + съществително/прилагателно. В момента "на път" и "напът" са в такова "междувремие" на успоредно съществуване на двете форми, като се има предвид, че все пак се долавя известна разлика, макар и тънка в значението на дветъе.

Такива подобни са двойките на ляво-наляво, на дясно-надясно, за това-затова, на път-напът, които могат да се срещнат и по двата начина, защото не са се превърнали все още напълно в наречия и имат тънка разлика в значенията.

Други пък окончателно са се превърнали вече в наречия и се пишат само слято. такива са вкъщи, наоколо, наесен и дори накино, представете си:-))) Накино вече станало наречие и трябва да се пише слято. Аз пък да ме убиеш, не мога да го напиша слято. Мен пък ми липсва Уникалната, особено в граматическите разпри:grin:
Здрасти, Мило Ади, баш ми е драго да те видя тук.

Обаче, по темата съм на път да разбия нечия глава!
Как пък за 60 години изчетени купища книги, учебници, текстове, документи от всякакво естество, някои писани и издавани отпреди да се родя, веднъж не срещнах изписано "напът" от зор да го превръщат в наречие? И досега българският читател чудесно се е справял да разделя по смисъл движение от намерение в зависимост от контекста на употребата на "на път". И на кой идиот му е скимнало, че бг граматиката трябва непременно да еволюира, като налага нови правила там, където старите и утвърдените поне от столетие си работят безупречно?

Аджамийска раота е това и напълно безсмислена зорлем да си измисляш и официализираш нови наречия, щото на кретените да им бъдело по-лесно да разберат какво пише в текста. А според мен - за да си оправдаеш заплатата, че уж нещо правиш и човъркаш по лексиката.
Adi

Мнение от Adi »

Green Light написа:
Adi написа:

Според ИБЕ, виновни за това поредно езиково безобразие са политиците от Югоизточна (с голяма вероятност), щото главно в диалектите оттам се срещало:-)) Спада към кюпа на оценям, преценям сега и намалям:-))

ПП
Здрасти, Мила! Радвам се да те "видя"!
Белите врани си личат отдалеч (ето още един пример за сливане на предлог и прилагателно в наречие, както пишеш).
Така, че невъзможно е да те пренебрегна, но аз никого не пренебрегвам. Не и нарочно.

Дали се чете тук?
В сравнение с доброто старо време, когато мъжете бяха истински мъже, жените истински жени, а малките мъхнати същества от Алфа Кентавър - истински малки мъхнати същества, може да се каже, че не - не се чете. Съвсем малко хора идват вече.
3о4о отдавна се превърна в Дупката на цар Траян и в повечето случаи идваме тук да извикаме себе си. Оказва се, обаче, че доста хора имат нужда да викат в дупка, така че нерядко става синхрон. И до резонансът на емоция, идея или мнение не остава много.

С много (излишни) думи, както ми е навик, искам да кажа, че ако нещо те човърка, тук е мястото.

П. П. Статията на Мария Китанова обяснява много, но чудя се какво ли мисли за истинската епидемия от употребата на тези думи понастоящем? Статията е от 2021 г, на мен ми се струва, че за последните пет години книжовните форми направо са изчезнали. Поне от публичното говорене. "Намалявам" конкретно просто не съм я чул напоследък...

Ами какво да мисли Китанова, тя прави каквото може със статиите си. Главните виновници са началните даскалици и тези от средното ниво до 7-ми клас на образованието. Те пък масово излизат от строя, заради напрежението, в което им се налагало да работят. Ей го, това се върти от вчера във ФБ. Свиквай, все по-зле ще става. И родителите, и ние - на родителите родителите сме също виновни. Едно време майка ми ме спукваше от диктовки всеки божи ден, въпреки че и дакалицата от началното и тя не пропускаше ден без диктовка и четене на книга на глас пред класа. Откъде намираха време тия хора, не знам. А сега от зяпане по телефоните и компа нямат време половин страница поне диктовка да му дръпнат на хлапето и да го накарат да си разкаже урока, докато кълцат вечерята. То и самите родители са неграмотни вече, та какво да искаш от хлапетата.
Последно промяна от Adi на 03.03.26, 13:19, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

О аз бих чел литературна тема
Нищо че съм илитерат по темата предимно де - с английски основен език от десетилетия
Вече не мога да пиша правилно и се чудя как беше бе глътнал съм си граматиката
така че взимам пуканки и ще чета с удоволствие щото има литератори покрай мен разни и ми е интересно и това
като наука
Adi

Мнение от Adi »

Алиса написа:
Adi написа: Ето ти я "мила" в нова носия.:lol: Не мога си вляза с дирския ник. Чета, но почти не пиша, изнервя ме тоя сайт. А и лаптопа смених, та още не мога да му навикна на новия.

Примери:

Примери:
Ние сме на път.

ПавлинКа Върбанова пък в "Как се пише" е по-склонна да смята, че по-скоро винаги се пише разделно, но в по-горния случай, в който "дейтсвието предстои да бъде извършено" се допуска да бъде слято.

Това явление е от онези случаи, дето при много думи се допуска слято и разделно писане. При слято писане предлогът и съществителното или прилагателното име се превръщат- лексикализират е думата в наречия, но понеже това не става веднага и от раз, има период, в който успоредно циркулират и двете форми, докато наречието (слятото изписване) не изяде по-сложната езикова конструкция предлог + съществително/прилагателно. В момента "на път" и "напът" са в такова "междувремие" на успоредно съществуване на двете форми, като се има предвид, че все пак се долавя известна разлика, макар и тънка в значението на дветъе.

Такива подобни са двойките на ляво-наляво, на дясно-надясно, за това-затова, на път-напът, които могат да се срещнат и по двата начина, защото не са се превърнали все още напълно в наречия и имат тънка разлика в значенията.

Други пък окончателно са се превърнали вече в наречия и се пишат само слято. такива са вкъщи, наоколо, наесен и дори накино, представете си:-))) Накино вече станало наречие и трябва да се пише слято. Аз пък да ме убиеш, не мога да го напиша слято. Мен пък ми липсва Уникалната, особено в граматическите разпри:grin:
Здрасти, Мило Ади, баш ми е драго да те видя тук.

Обаче, по темата съм на път да разбия нечия глава!
Как пък за 60 години изчетени купища книги, учебници, текстове, документи от всякакво естество, някои писани и издавани отпреди да се родя, веднъж не срещнах изписано "напът" от зор да го превръщат в наречие? И досега българският читател чудесно се е справял да разделя по смисъл движение от намерение в зависимост от контекста на употребата на "на път". И на кой идиот му е скимнало, че бг граматиката трябва непременно да еволюира, като налага нови правила там, където старите и утвърдените поне от столетие си работят безупречно?

Аджамийска раота е това и напълно безсмислена зорлем да си измисляш и официализираш нови наречия, щото на кретените да им бъдело по-лесно да разберат какво пише в текста. А според мен - за да си оправдаеш заплатата, че уж нещо правиш и човъркаш по лексиката.
Пак да ме захапеш или да захапеш "колегите", ама нейсе:-))) Одъртя, ма не омекна:lol:

Абе, мен лично ми е безразлично. Такива спорни моменти, аз си ги пиша и употребявам както на мен ми е удобно и ми "звучи", дет вика безсънната. Но горното не съм го измислила аз, ами съм се позовала на експертите. Пък те, както сама виждаш, не са на едно мнение. А най-гадното е, че и едните, и другите имат основания и аргументи, на които се позовават. Опитала съм да изясня защо се получава тази двойственост, но или не е достатъчно да разбереш, или нарочно се правиш на улава:lol: Така или иначе, каквото и да ти казват спецовете, ти очевидно ще си го пишеш, както ти си знайш:blink: Що тогава да се разлайват кучетата!?:P
Алиса

Мнение от Алиса »

Adi написа:
Пак да ме захапеш или да захапеш "колегите", ама нейсе:-))) Одъртя, ма не омекна:lol:
Тази мнителност и параноя ще ти изядат главата. :lol:

Щом не измисляш ТИ правилата, що се изживяваш зорлем като обвиняема и несправедливо наръфана?
Нали си говорим и си споделяме неформално ядовете и критиките? Залипсваха ми твоите наблюдения, написа ги и сега - ни в клин, ни в ръкав сама се катериш на кладата.
Ти ли ги пишеш речниците и учебниците, че сега ми реагираш кат набеден престъпник?
Adi

Мнение от Adi »

Алиса написа:
Adi написа:

Щом не измисляш ТИ правилата, що се изживяваш зорлем като обвиняема и несправедливо наръфана?
Нали си говорим и си споделяме неформално ядовете и критиките? Залипсваха ми твоите наблюдения, написа ги и сега - ни в клин, ни в ръкав сама се катериш на кладата.
Ти ли ги пишеш речниците и учебниците, че сега ми реагираш кат набеден престъпник?

А ти, ако не си ме ръфнала, що подскачаш!? Не мойш ли си запази неутралния тон и да не ми се "връзваш", ако смяташ, че съм болна параноичка и скачам от нищо:grin:

Споко ве, и ти ми липсваше, и не ти търся карез, закачам се само. Нали си говорим, както казваш и не може да не се вмъкне и някоя дежурна провокация. Недей да я свеждаш до параноя и прочее:-))
Алиса

Мнение от Алиса »

Adi написа:
Алиса написа:
Adi написа:

А ти, ако не си ме ръфнала, що подскачаш!? Не мойш ли си запази неутралния тон и да не ми се "връзваш", ако смяташ, че съм болна параноичка и скачам от нищо:grin:
Е как да не ти се вързвам, като проявяваш симптоми на заразена от бяс? Аз и за болно куче ще взема мерки и ще вдигна джангър, че за жив чиляк ли няма!
:blum:
единак

Мнение от единак »

Не само че "намалям" и "преценям", ами и "пазаря" аз... Срам, не срам, волево се коригирам в момента на говорене и може и да изтървам по някоя изядена дума.
Де да знам, може да е езикова еволюция някаква това, понеже е масово и е някак малко по-различно от "сервирвам" и "нервирвам" :)
Tanya

Мнение от Tanya »

Спрете се, че ми намалихте граматиката егати!!!....

"Забави…. забави…. По-полека. Забави. Забави.
По-полека. Забави. Забави. По-полека. Забави…"

Намали, намали...:grin:
Аватар
поручик Ржевски

Мнение от поручик Ржевски »

Green Light написа:
Алиса написа: Може пък да са отменили несвършеното време на глаголите, докато блеем.
Присъединявам се.
Налага го това, че в БАН има един институт, в който без всякакъв смисъл работят едни лелки, които някак си трябва да си заслужат заплатите.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

поручик Ржевски написа:
Green Light написа:
Присъединявам се.
Налага го това, че в БАН има един институт, в който без всякакъв смисъл работят едни лелки, които някак си трябва да си заслужат заплатите.
Има и чич(ков/а)ци)! :grin: :grin:
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

оценям, преценям, сменявам, отмарям....

Внукът, бил е към 3-годишен, идва и вика : бабо, болят ме ухоците:grin:
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Кажи му, че е правилно "ушаците"! :grin:
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

nakibest написа:Кажи му, че е правилно "ушаците"! :grin:
опитах, казах: от уше, че е ушаци. ноооо, младежът отсече : правилното е ухо, затова е ухоци
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Уникални са децата с техните думи. А езикът е нещо толкова живо и интересно и нелогично и нематематично. Яко е! :grin:

Аз помня разни неща от моите щерки като

бем бем - навън
ея - леля
дядо колювц

с нетърпение чакам да видя новата генерация какво ще измъдри като проговори :grin:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
опитах, казах: от уше, че е ушаци. ноооо, младежът отсече : правилното е ухо, затова е ухоци
Като малък синът ми ги наричаше Ухи-това е правилно Ухо-ухи!
Казваше и джоби-Джоб-джоби.:-)
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПЪТник две написа:
Селянка написа:
Кажи му, че "ухи" действительно е правильно, ама на руски! :grin: :grin: :cool:
Освен това му обясни, че е правилно само в НЕнормираната, разговорна руска реч.
В официалния, книжовен руски език за съжаление се води НЕправилно.
( А трябвало да е било "уши"... )
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

nakibest написа: Кажи му, че "ухи" десйствително е правильно, ама на руски! :grin: :grin: :cool:
Освен това му обясни, че е правилно само в НЕнормираната, разговорна руска реч.
В официалния руски език за съжаление се води НЕправилно.
( А трябвало да е било "уши"... )
Знаех си аз, че Русия и Путин са виновни!:-)
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

ПЪТник две написа:
Селянка написа:
Множественото число е трудно в българския език. Щерката : кино-кинове, кон-конове, конец-конецови
Публикувай отговор