Рус
Рус
някой да знай произхода на думите "рус" "руса" в контекста на рус перчем и руса коса да речем. Дал е свързано с Русия, или как.... П.П.Чехите са по-руси да речем.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Re: Рус
Ми, то ако ти не знаеш, та ние ли? Не ми се вярва да има нещо общо, но все пак ще питам жената като се върне от нощна смяна. Тя все пак бая годинки е поживяла там, та може и да знае.Kent написа:някой да знай произхода на думите "рус" "руса" в контекста на рус перчем и руса коса да речем. Дал е свързано с Русия, или как.... П.П.Чехите са по-руси да речем.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

- Глас в пустиня
Нямам идея, това лингвистите биха могли да знаят. Едва ли е свързано с Русия, доста късно държавното формирование започва да се нарича така, а на самите руснаци са им викали - варяги.Kent написа:някой да знай произхода на думите "рус" "руса" в контекста на рус перчем и руса коса да речем. Дал е свързано с Русия, или как.... П.П.Чехите са по-руси да речем.
Виж за сърбите ще ти кажа с удоволствие, предположенията са две. Едното е, че названието идва от серви - хора раболепни със сервилно поведение, а другото е от сервул - цървул, човек който ходи/носи цървули, по това време териториите върху които сега се намира Сърбия е били заети и населени от българи и унгарци, хора ездачи, носещи предимно ботуши.
БоЕВ написа:Не се ли казваше опинци или опанки на цървулите:shy:а, сърбите...отде ли са се пръкнали?, като се замисли човек:shy:Kent написа:някой да знай произхода на думите "рус" "руса" в контекста на рус перчем и руса коса да речем. Дал е свързано с Русия, или как.... П.П.Чехите са по-руси да речем.
- Глас в пустиня
И така. Повече ТУК.Kent написа: Не се ли казваше опинци или опанки на цървулите:shy:
Цървулът е обувка проста, за работа и за всеки ден. За черква, свят ден и празник, българите са си пазели по един кат нови дрехи + кондури или ботуши.
Били са едно малко племе в областта Шумадия, постепенно са се разселили и образували анклави - градове държави, които са били ухажвани от великите сили на онова време, Византия, България и Унгария(както е и до сега междувпрочем). С много усилия и неразбории успяват да се обидинят и да създадат своя държава...с благоволението на българския цър Петър, който им дава автономия и им поставя управител с васално положение. Няколко века по-късно, османците прекъсват "мечтите" им да бъдат фактор на балканите и в политиката, с тоя комплекс живеят и до днес, като ги избива на краен национализъм и шовинизъм.а, сърбите...отде ли са се пръкнали?, като се замисли човек
Мешавицата е пълна, а "морето" от славяни е мит в подкрепа на панславизма от края на 19-ти век. Самите руси в самото начало са били варягите, т.е. викинги дошли от Швеция и постепенно обединили различните племана около Киев, като постепенно се сляли и претопили с местното население.
Не, не е свързано с Русия.
Не, не е свързано с Русия.Кент написа:някой да знай произхода на думите "рус" "руса" в контекста на рус перчем и руса коса да речем. Дал е свързано с Русия, или как.... П.П.Чехите са по-руси да речем.
"рус" като прилагателно идва от старобългарския и означава "тъмно-риж". Има го и по др. слав. ез. - чешки, сръбски, хърватски, полски, словенски...
Произходът е от индоевропейския корен *roudh- (червен): (rou-dh-so-s > "рус"). От същия корен са и риж, и руда.
Сравни: лат. russus - кърваво червено; фр. roussatre - червеникав; литов. rusvas - тъмночервен; латв. rusa - ръжда.
От същия корен идват и личните имена Руско, Русин, Русан (срв. Белчо, Черньо)
Наздраве!:-)
* - звездичката значи, думата не е засвидетелствана в писмени паметници, но се приема в този и вид по сравнително-езиковедски съображения. Един вид е "лингвистична възстановка".
ЧБМ!
Червени бузи и бели кахъри!
Пак наздраве!:lol:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
- Green Light
Кенте, тва къв въпрос е са? Едно че, дет се вика, се заяждаш, и друго - никъв секс няма (и значи нищо важно не може да научи човека). Що да анализираме русото? Русото си става!
Аз, като сме взели да си приказваме за тва етиметилибешелогията, например, все се чудя на "корниз" . Щото нали о/у, и хем така много ми се връзва - "едни такива малки пишки нанизани едно до друго". АВе, а?
За "куршум" хич не ща да питам, пък има и "курназ" ше знаеш. Въобщеее
Аз, като сме взели да си приказваме за тва етиметилибешелогията, например, все се чудя на "корниз" . Щото нали о/у, и хем така много ми се връзва - "едни такива малки пишки нанизани едно до друго". АВе, а?
Курниза е ясен - това е опашка само от мъже :)Green Light написа:Кенте, тва къв въпрос е са? Едно че, дет се вика, се заяждаш, и друго - никъв секс няма (и значи нищо важно не може да научи човека). Що да анализираме русото? Русото си става!
А знаеш ли какво е курабийка?
А кърпичка?
Re: Не, не е свързано с Русия.
Пак наздраве!:lol:[/quote]
Мерси Аве, предполагах нещо подобно:-)
Наздраве и на теб и Честита Баба Марта йощ еднъж:-)
Мерси Аве, предполагах нещо подобно:-)
Наздраве и на теб и Честита Баба Марта йощ еднъж:-)
Заяждам се...аз...то на мен прородата ми е заядлива, как ме търпите не нам дори:twisted::twisted::twisted:, а сех има и то в руса и то многоGreen Light написа:Кенте, тва къв въпрос е са? Едно че, дет се вика, се заяждаш, и друго - никъв секс няма (и значи нищо важно не може да научи човека). Що да анализираме русото? Русото си става!