Реме,

Все същите
Аватар
vyara

Реме,

Мнение от vyara »

Имаш ли представа дали гравитацията на земята в миналото е била същата. Ще ти кажа защо те питам после.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Преди да се сблъска с каксеказваше и да се отдели Луната ли? Или кога? Преди 1000, 1000000, 100000000 години?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:Преди да се сблъска с каксеказваше и да се отдели Луната ли? Или кога? Преди 1000, 1000000, 100000000 години?
Има ли изобщо данни да се е променяла с течение на времето? Например да се е увеличавала? Има ли данни за гравитацията на по-малко плътни от земята планети?

Питам те, защото чета разни неща за пирамидите и ми хрумна, че ако гравитацията тогава е била по-малка, ще да е било по-лесно и обяснимо построяването им от днешна гледна точка. Но дали е така...
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Remmivs написа:Преди да се сблъска с каксеказваше и да се отдели Луната ли? Или кога? Преди 1000, 1000000, 100000000 години?
Има ли изобщо данни да се е променяла с течение на времето? Например да се е увеличавала? Има ли данни за гравитацията на по-малко плътни от земята планети?

Питам те, защото чета разни неща за пирамидите и ми хрумна, че ако гравитацията тогава е била по-малка, ще да е било по-лесно и обяснимо построяването им от днешна гледна точка. Но дали е така...

Не питаш мен... обаче мога ли затрая? :grin::grin:

Ако правилно си спомням физиката, гравитацията е сила на привличане между кои да е две тела. Зависи само от масата на телата. Значи за да е имало промени трябва да е имало промени в масата... като това отцепване на Луната, за което Рем спомена.
Иначе не би трябвало да има разлика преди и сега... принципно...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
vyara написа:

Ако правилно си спомням физиката, гравитацията е сила на привличане между кои да е две тела. Зависи само от масата на телата. Значи за да е имало промени трябва да е имало промени в масата... като това отцепване на Луната, за което Рем спомена.
Но масата нали зависи от плътността? Ами ако земята се уплътнява постоянно?
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Gaspode написа:
vyara написа:

Тц
Не зависи
Масата си е маса
Вещество
При промяна на плътността не се променя масата... освен ако не се преобразува някак енергия... в + или в -
Може да се променя, ако поглъщаме звезден прах... и да намалява, като губим атмосфера.
Обаче разликата е пренебрежимо малка (предполагам) в сравнение с масата на планетата като цяло...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Няма данни да се е променяла. Освен ако не бъркаме нещо фундаментално във физиката:

g=MG/r*r

Където g е гравитационното ускорение (~ 9.8 за повърхността на Земята)
М - масата на земята
G - гравитационната константа
r - разстоянието до центъра на обекта (в случая Земята)

Тъй като нито M, нито G, нито r са променяни в хода на историята на Земята след образуването й (с точност до н-тия знак), g също не е.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
vyara написа:
Gaspode написа:
vyara написа:

Тц
Не зависи
Масата си е маса
Вещество
При промяна на плътността не се променя масата... освен ако не се преобразува някак енергия... в + или в -
Може да се променя, ако поглъщаме звезден прах... и да намалява, като губим атмосфера.
Обаче разликата е пренебрежимо малка (предполагам) в сравнение с масата на планетата като цяло...
Нали материята е тясно свързана с енергията. Не може да е нямало някакви енергийни преобразувания за толкова много години. И изобщо материята не се ли е образувала посредством уплътняване... и загуба на енергия в същото време.
Много лаически се изразявам, ама... :shy:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Но масата нали зависи от плътността? Ами ако земята се уплътнява постоянно?
Плътността не е маса. А мярка за ъ-ъ уплътняването на масата в единица обем. Ако свиеш Земята до сфера с диаметър няколко сантиметра и ще получиш черна дупка, но гравитационната картина в слънчевата система ще се запази.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Но масата нали зависи от плътността? Ами ако земята се уплътнява постоянно?
Плътността не е маса. А мярка за ъ-ъ уплътняването на масата в единица обем. Ако свиеш Земята до сфера с диаметър няколко сантиметра и ще получиш черна дупка, но гравитационната картина в слънчевата система ще се запази.
При това свиване какво става с енергията - поглъща ли се или се излъчва?
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Нали материята е тясно свързана с енергията. Не може да е нямало някакви енергийни преобразувания за толкова много години. И изобщо материята не се ли е образувала посредством уплътняване... и загуба на енергия в същото време.
Много тясно. С една константа С. :cool:
Ако губиш маса значи се излъчва енергия и обратно. Но това става при ядрените реакции. Примерно в Слънцето. То олеква. Земята не. В момента в който се е образувала от облака оформил слънчевата система и е преминал началният етап на космически бомбардировки масата на Земята може да се счита за константа.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:При това свиване какво става с енергията - поглъща ли се или се излъчва?
Кое свиване? Това е радиусът на ъ-ъ Чандра ли беше. Тозе при който светлината не може да се откъсне от хоризонта на гравитацията на дупката. Това е хипотетичен сценарий ако имаше как да свием Земята до едно топче. Понеже масата не се променя не се поема нито излъчва енергия.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Gaspode написа:
Тц
Не зависи
Масата си е маса
Вещество
Нали материята е тясно свързана с енергията. Не може да е нямало някакви енергийни преобразувания за толкова много години. И изобщо материята не се ли е образувала посредством уплътняване... и загуба на енергия в същото време.
Чай ся
За да се получи материя трябва да се изразходва съответното количество енергия.
Там с оная формулка Е=мс2 май беше
За да се промени масата на Земята така, че да се почувства разлика, трябма неимоверно голямо количество енергия, мисля
Освен това хич не съм сигурен, че трансформирането от и към енергия и маса е толкоз лесно... Демек ако зема една батерия от 4.5 волта не мисля, че с подръчни материали мога да преобразувам енергията в едно грахово зърно, примерно
Не съм толкоз на ти с физиката... поне не с всяка физика :cool:

Начи - Земята непрекъснато губи материя като губи атмосфера
Придобима материя от метеоритите и други космически боклуци
Губи енергия защото излъчва топлина и прочие
Получава енергия от слънцето
И т.н. и т.н.
Сравнено с масата на Земята и сравнително краткото време не вярвам да се е променила масата повече от да кажем няколко десетки цифрички след десетичната точка. Т.е. пренебрежимо малко.
Търси друго обяснение за пирамидите :grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Нали материята е тясно свързана с енергията. Не може да е нямало някакви енергийни преобразувания за толкова много години. И изобщо материята не се ли е образувала посредством уплътняване... и загуба на енергия в същото време.
Ако губиш маса значи се излъчва енергия и обратно. Но това става при ядрените реакции. Примерно в Слънцето. То олеква. Земята не. В момента в който се е образувала от облака оформил слънчевата система и е преминал началният етап на космически бомбардировки масата на Земята може да се счита за константа.
Защо земята не. Тя не е цялата като повърхността си, може би.
Освен това е интересно, че групата на "земните" планети са по-плътни и планетите са малки, а групата на газообразните са много по-големи. Може би и те ще се свият... Може би тече някакъв такъв процес все още и със земята. Интересно ми е за гравитацията. Ще трябва да се поровя май..
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Има ли изобщо данни да се е променяла с течение на времето? Например да се е увеличавала? Има ли данни за гравитацията на по-малко плътни от земята планети?

Ами ако чисто хипотетично приемем че е била по-малка колко по-малка ще трябва да е била, че хем да е било по-лесно да се изградят, хем сега да не са се срутили под собственото си тегло. Щото масата си е маса, но ако гравитацията се променя теглото също се променя.:grin:

Има данни за други планети. Венера примерно е с 0.88 от g на повърхността.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа: Търси друго обяснение за пирамидите :grin:
Е, не търся толкоз настървено. Просто ми хрумна... :winkw:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Защо земята не. Тя не е цялата като повърхността си, може би.
Освен това е интересно, че групата на "земните" планети са по-плътни и планетите са малки, а групата на газообразните са много по-големи. Може би и те ще се свият... Може би тече някакъв такъв процес все още и със земята. Интересно ми е за гравитацията. Ще трябва да се поровя май..
Защото не излъчваме ужасно много енергия. А не го правим щото не превръщаме водород в хелий, а това не става щото не сме звезда и нямаме достатъчно плътност. Слънцето е в деликатно равновесие - гравитацията се опитва да го свие в точка, ядреният огън се мъчи да го раздуе. Затова е в динамична стаза.

Земните планети са просто съставени от по-плътни компоненти. Газовите гиганти ако се свият - еле пък Юпитер и ще грейнат като втора звезда. Защо не го правят ли - ами не им стига масата. Но има двойни звездни системи.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
Ами ако чисто хипотетично приемем че е била по-малка колко по-малка ще трябва да е била, че хем да е било по-лесно да се изградят, хем сега да не са се срутили под собственото си тегло. Щото масата си е маса, но ако гравитацията се променя теглото също се променя.:grin:
Да, не е зле да се сметне, аз естествено не съм. Но не се знае и какви са били съществата, които са ги построили. а тези изчисления бихме приложили само за възможностите на днешните хора...

То не е само до преместването. Гледах на един документален филм за пирамидите как се мъчеха да отрежат подобен каменен къс с най модерни технологии и пак не успяха. Така, че не е само до теглото...
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Remmivs написа:
Защо земята не. Тя не е цялата като повърхността си, може би.
Плътността няма нищо общо
Поне до момента, до който започне да работи там ядрения синтез или знам ли и аз как му се викаше
Сега газовите гиганти имат някаква гравитацие
ако се свият и уплътнят ще стана по-малки, по-твърди и със същата гравитация
Май

ПП. Отивам да спя
Лека
Утре ако остане време ще се заям с Верчето на тема еманципация... Да си знае :grin::blum::grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:...
Аз пък доколкото си спомням могат да се цепят такива камъни с прости пръчки и вода. И май го правиха. Че и ги катереха нагоре с едни рампи.
Последно промяна от Remmivs на 06.03.07, 23:25, променено общо 1 път.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

vyara написа:

... чета разни неща за пирамидите и ми хрумна, че ако гравитацията тогава е била по-малка, ще да е било по-лесно и обяснимо построяването им от днешна гледна точка. Но дали е така...
Аз пък се заинтригувах кое точно прави пирамидите толкова необясними?
Би трябвало да съм го учила в училище, но нещо нямам спомен.:shy:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа: ПП. Отивам да спя
Лека
Утре ако остане време ще се заям с Верчето на тема еманципация... Да си знае :grin::blum::grin:
Дубря дошъл си да се заядеш. Ша та остая да спичелиш :blum:

Лека нощ! :cool:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Ами не са необясними според мен. Просто са магнетични гробници.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
Аз пък доколкото си спомням могат да се цепят такива камъни с прости пръчки и вода. И май го правиха. Че и ги катереха нагоре с едни рампи.
Филма не беше за египетските пирамиди. Беше за едни пирамиди в Азия. Бяха намерили доста по-малък камък от същия вид, но дори и него не можаха да отрежат. А те онези бяха изрязани с прави стени и т.н. То ако се цепи с пръчки, няма ли да е с криви стени? Та онез го режеха с някакви специални електрически високооборотни триони, поливаха с вода и какво ли не и пак не стана.
Последно промяна от vyara на 06.03.07, 23:30, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:
Верче, мило, не е ли по просто да приемем, че древните са били не по-малко добри инженери от нас?!
Последното, което гледах по темата, че може би са използвали енергията на вятъра.
Доказано е, че са познавали перфектно системите от макари и лостове. Затова и някои учени са осъществили опити и са издигнали обелиск само със силата на вятъра. А обелиска си е няколко дететки тона камък...

Недей да търсиш нещо сложно там, където има много по-елегантни прости решения.

Това е все едно да си мислиш, че гората е омагьосана, а да не се досетиш, че вятъра клати клоните, някое животинче цвърка/вие/квичи или нещо друго прави. :lol:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

сър Айвънхоу написа:
vyara написа:
Верче, мило, не е ли по просто да приемем, че древните са били не по-малко добри инженери от нас?!
Последното, което гледах по темата, че може би са използвали енергията на вятъра.
Доказано е, че са познавали перфектно системите от макари и лостове. Затова и някои учени са осъществили опити и са издигнали обелиск само със силата на вятъра. А обелиска си е няколко дететки тона камък...

Това е все едно да си мислиш, че гората е омагьосана, а да не се досетиш, че вятъра клати клоните, някое животинче цвърка/вие/квичи или нещо друго прави. :lol:
Неубедително ми звучи това с вятъра... освен да е некой енергиен вятър :blum:
Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Remmivs написа:Ами не са необясними според мен. Просто са магнетични гробници.
Мда, трудно обяснимо е нивото на инженерната мисъл и на организацията.

Подобен е и случаят с готическите катедрали - изненадващо съвършени и като конструкция, и като естетика на фона на средновековната безпросветност.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:
Remmivs написа:
Филма не беше за египетските пирамиди. Беше за едни пирамиди в Азия. Бяха намерили доста по-малък камък от същия вид, но дори и него не можаха да отрежат. А те онези бяха изрязани с прави стени и т.н. То ако се цепи с пръчки, няма ли да е с криви стени? Та онез го режеха с някакви специални електрически високооборотни триони, поливаха с вода и какво ли не и пак не стана.
За съжаление съвременните учени решиха, че единствено те владеят познанието и което не е според техните учения, значи е или невъзможно, или "магия" - т.е. шарлатанство.

Всеки камък е съставен от един или много (доста) кристали. Всичко опира до това как да се въздейства така, че да се разцепи кристалната решетка, била тя изо- или полиморфна. А това, че някой учен се е надявал изцяло на своята гледна точка, а не се е запитал с какво са разполагали тогава хората и дали няма някой "пиниз", който може да използва... Е, това вече си е патология.

По тази и причина доста често си правя здрави шеги с всеки инженер, който ми спомене, че е учил 5 математики в техническия. Обикновено го контрирам с въпроса: Кога за последен път е използвал интеграл в работата си... До сега само двма са ми отговаряли, че наистина ползват висшата математика в практиката си...
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:
сър Айвънхоу написа:
vyara написа:

Неубедително ми звучи това с вятъра... освен да е некой енергиен вятър :blum:
Не ми се плези! Имам филмов материал!!! На Дискавъри!!! :blum:
Bella Ciao
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

сър Айвънхоу написа:

За съжаление съвременните учени решиха, че единствено те владеят познанието и което не е според техните учения, значи е или невъзможно, или "магия" - т.е. шарлатанство.
Да, съвременното високомерие със сигурност усложнява обясненията.:winkw:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Mila написа:
сър Айвънхоу написа:

Да, съвременното високомерие със сигурност усложнява обясненията.:winkw:
Имах предвид, че твърде много се доверяваме на машините си. А забравяме, че същите резултати хората са постигали преди векове, едва ли не с голи ръце.
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:

Тъй като с физиката съм много на вие и абстрактно мислене почти нямам, всичко си представям в конкретни ситуации.
Та си мисля, че ако гравитацията тогава е била дотолкова по-слаба, че да е по-лесно вдигането и пренасянето на тия каменни блокове, то хората би трябвало направо да са се реели из въздуха. :huhthink:
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:... то хората би трябвало направо да са се реели из въздуха. :huhthink:
ПЦЮЛЮТно! Що, мислиш, производството на обувки е нова дивотия???
Онез са шляпали боси, защото изобщо не са докосвали земята!!! :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:
Мнемозина написа:... то хората би трябвало направо да са се реели из въздуха. :huhthink:
ПЦЮЛЮТно! Що, мислиш, производството на обувки е нова дивотия???
Онез са шляпали боси, защото изобщо не са докосвали земята!!! :rotfl24:
Верно бе!

:protest: Основавам движение ПРОТИВ гравитацията и обувките!

П.П. С този Киро ми късаш сърцето... Кога изчезна? Мислех, че отдавна.
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа: П.П. С този Киро ми късаш сърцето... Кога изчезна? Мислех, че отдавна.
1994 година, но... :crying:
Основавам движение ПРОТИВ гравитацията и обувките!
Мож ли добавя и чорапите??? :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

[
Основавам движение ПРОТИВ гравитацията и обувките!
Мож ли добавя и чорапите??? :grin:[/quote]

А те пречат ли на гравитацията?
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: А те пречат ли на гравитацията?
Пречат на мирното семейно съществуване :grin:
Звенения

Мнение от Звенения »

А те пречат ли на гравитацията?
БЭ :huhthink: не знам! Но определено понякога отхапват от озоновия слой! :rotfl24:
Звенения

Мнение от Звенения »

4avdar4e написа:
АнджЪк, крайно време е някой Индженерин да измисли, как, аджеба да се чифтосват чорапите преди пране, след сушилня и по рафтовете на гардероба!!! :-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Звеневия написа:
4avdar4e написа:
АнджЪк, крайно време е някой Индженерин да измисли, как, аджеба да се чифтосват чорапите преди пране, след сушилня и по рафтовете на гардероба!!! :-)
Трябва да им се направят генетични изменения. :grin:
Panta rhei...
Публикувай отговор