frisky lioness написа:Нова тема за новото място...
Викам си "Я и аз да пусна една, да видя дали е като преди" :) :coolw:
Та питането е дали някой има рецептата за онзи хлебаротрепач, дето се бърка със сурови картофи и боракс, а именно от кое по колко, и как?
Благодаря и спорна седмица 8)
За мен ще е гадна, щото има ......панаир
Уфффф, ногу актуална тема. Любимият почна ремонт, като почнаха да излизат от разни дупки в дъските, уджас ти казвам... Пръскаме с препарат за селскостопанска биозащита, изчезват за ден-два, после пак изникват отнякъде
А онаци нощ сънувах, как дигам една ролка тоалетна хартия и отдолу плъпват десетки. Аааааа
Години наред не се виждаха изобще. Дори и сега са просто спорадични претърчавания....Сигурно защото имаме страж Но се притеснявам да не станат повече, хлебарките де, не стражовете Пръскането не се приема.....най-малкото заради стражът Те затова питах за кашичката...Иначе преди "работехме" с кубчета
Години наред не се виждаха изобще. Дори и сега са просто спорадични претърчавания....Сигурно защото имаме страж Но се притеснявам да не станат повече, хлебарките де, не стражовете Пръскането не се приема.....най-малкото заради стражът Те затова питах за кашичката...Иначе преди "работехме" с кубчета
Че кво му е на стража?
То тея миксовете са само за такЪви гадинки.
Говоря по темата, щото един мой близък приятел е профи в нея, та ме е "обучил".
Препаратите им (на фирмите) са несравними с тези за обикновенните граждани.
А това, че виждаш 2-3 не е показателно. Може да са хиляди. И в нас ще се прави процедурката..
веднъж годишно
не че има много но профилактиката си е профилактика
и е много важно да се напръскат мазета/тавани
както и по възможност всички апартаменти
frisky lioness написа:Години наред не се виждаха изобще. Дори и сега са просто спорадични претърчавания....Сигурно защото имаме страж Но се притеснявам да не станат повече, хлебарките де, не стражовете Пръскането не се приема.....най-малкото заради стражът Те затова питах за кашичката...Иначе преди "работехме" с кубчета
Фриски, май наистина има нещо вярно, че където има котки, няма хлебарки.
Докато синчето беше бебе нямахме котки и понякога се мяркаха гадини - ама те разбира се не бяха наши, на комшийката бяха.
Сега с котките от години не съм виждала. Дори и когато се разбута за ремонт или нещо такова.
Няма бе. Няма. 8)
Също ти препоръчвам да използваш услугата на фирма. Има препарати, които се поставят по някаква точкова система, т.е. не ти поливат цялата къща со се стражите, а ги поставят на определени места. Освен това използаните от фирмите инсектициди са по- ефективни от предлаганите за битова употреба. Ако живееш в блок и у съседите ти гъмжи от хлебарки, трудно ще се отървеш от тях / хлебарките, не съседите/ .
Remmivs написа:веднъж годишно
Де да можеше така..... Наште домашни любимци се крият в едни фуги в дюшемето. Обаче скоро ще го циклим и лакираме и ще им видим сметката
Де да можеше така..... Наште домашни любимци се крият в едни фуги в дюшемето. Обаче скоро ще го циклим и лакираме и ще им видим сметката
4avdar4e написа:
Но съм виждала как излиза от канала в банята
е не можа да ме видиш как се втренчих в дюшемето
уджас изпитвам. пък аз си мислех, че мразят да се разхождат по дюшеме и килим
frisky lioness написа:
Та питането е дали някой има рецептата за онзи хлебаротрепач, дето се бърка със сурови картофи и боракс, а именно от кое по колко, и как?
Фриски, намерих това в дир-ника, клуб "Химия"
-------------------------
Сваряваш два-три големи картофа докато омекнат. Смачкваш ги на пюре. Добавяш разбитото яйце и малко захар. Отделно си си приготвил наситен разтвор на борната киселина/боракса и добавяш от него към сместта докато се получи пластична маса, не твъред течлива.
От готовата смес оформяш топчета и ги лепваш за хладилника, в банята, под леглотом около хранителните ти запаси, до кофата за боклук.
Борните съединения не са отровни за хората (в малко количество), но за насекомите са.
Успех!
--------------------------
Така е, но няма как да бъдат убедени останалите "съкооператори". Добре поне, че блокът ни не е от онези, в които живее цяло едно село
esti написа:Сега с котките от години не съм виждала. Дори и когато се разбута за ремонт или нещо такова.
Няма бе. Няма. 8)
Нали :) 8) Ама аз видех как моят риж хубостник уби една, пред очите ми. Освен това една сътрин намерих една съвсем малка хлебарчица в купичката му с вода....Добре че не ги яде :)
frisky lioness написа:
Сваряваш два-три големи картофа докато омекнат. Смачкваш ги на пюре. Добавяш разбитото яйце и малко захар. Отделно си си приготвил наситен разтвор на борната киселина/боракса и добавяш от него към сместта докато се получи пластична маса, не твъред течлива.
От готовата смес оформяш топчета и ги лепваш за хладилника, в банята, под леглотом около хранителните ти запаси, до кофата за боклук.
Борните съединения не са отровни за хората (в малко количество), но за насекомите са.
Успех!
и, както се казва след виц, аз това го знам по друг начин - без захар, с твърдо сварен жълтък. бях забравила тази рецепта, но у нас са се появили едни бебета, почти прозрачни, сутринта преди работа напръсках с райд, страх ме е да си помисля какво ще е като се прибера
4avdar4e написа:
Успех!
Ей, златна си, златна Ще го пробвам, нищо че не ми е съвсем ясно колко наситен трябва да е наситения р-р
frisky lioness написа:Ей, златна си, златна Ще го пробвам, нищо че не ми е съвсем ясно колко наситен трябва да е наситения р-р
Докато не стане преситен.
Разтварянето на твърди вещества е ендотермичен процес заради разкъсването на кристалната решетка. Газовете и повечето твърди вещества могат да се разтварят до известен предел в дадена течност. Разтвор, в който не може да се разтваря повече, се нарича наситен, а такъв, в който може да се разтвори още вещество – ненаситен. Когато разтварящото се вещество е малко разтворимо, наситеният му разтвор е разреден, а когато е много разтворимо, ненаситеният му разтвор е концентриран. Ако разтворът съдържа повече вещество от наситения, се нарича преситен разтвор.
frisky lioness написа:Години наред не се виждаха изобще. Дори и сега са просто спорадични претърчавания....Сигурно защото имаме страж Но се притеснявам да не станат повече, хлебарките де, не стражовете Пръскането не се приема.....най-малкото заради стражът Те затова питах за кашичката...Иначе преди "работехме" с кубчета
Фриски, май наистина има нещо вярно, че където има котки, няма хлебарки.
Докато синчето беше бебе нямахме котки и понякога се мяркаха гадини - ама те разбира се не бяха наши, на комшийката бяха.
Сега с котките от години не съм виждала. Дори и когато се разбута за ремонт или нещо такова.
Няма бе. Няма. 8)
котките не помагат. Имам и котка и хлебарки.
Веднъж годишно пръскане на мазетата с гадна отрова.
Друго на помага.
frisky lioness написа:Ей, златна си, златна Ще го пробвам, нищо че не ми е съвсем ясно колко наситен трябва да е наситения р-р
Докато не стане преситен.
Разтварянето на твърди вещества е ендотермичен процес заради разкъсването на кристалната решетка. Газовете и повечето твърди вещества могат да се разтварят до известен предел в дадена течност. Разтвор, в който не може да се разтваря повече, се нарича наситен, а такъв, в който може да се разтвори още вещество – ненаситен. Когато разтварящото се вещество е малко разтворимо, наситеният му разтвор е разреден, а когато е много разтворимо, ненаситеният му разтвор е концентриран. Ако разтворът съдържа повече вещество от наситения, се нарича преситен разтвор.
Значи имахме проблем с хлебарките и аз ходих до един магазин, където знам, че продават каишки против бълхи. Мисля си, че и против хлебарки ще стават. Въпреки спора с продавача поръчах няколко, колкото да пробвам.
Настана вечер, Слави изгрее. Чакам аз на пост да излязат. Излезе една и се юрнах да бягам след нея с каишката да я озаптя.
Бяга като пърхот по судоку това хайванче, а аз тракам с педикюр по теракота след него.
Наизлязоха още. Станах разноглед. Всяка втора дума ми беше "юлар" и то на фалцет.
Цяла орда са. За секунди в мен се сбори желанието или да се изявя като полски кино-оператор или като янки с напалм през 60-те.
Като се сетих за напалм се сетих и за лак за коса и запалка.
Взех гореспоменатото и почнах да отцепвам района като пърлех наред. Няма да описвам каква миризма и остатъчна болка беше. Видимост нулева. Като спрях да напалмирам и отворих прозорците да се отмирише и отдими, се огледох за трупове. Ни един! Само аз бях обезкосмен, на места с мехури. Успокояващото в случая беше, че и мехурите и хлебарките изглеждаха по-красиви с лак за коса. Липсваха по три педи косми от началото на всеки крайник. "Крайник" казах, а не "член". Така!
Те се прегрупираха. Хлебарките.
Аз отново хванах каишката и ги изгледах злобно и затърсих онази, дето им е шила байрака и им е турила знака.
Добичето беше достигнало полова зрялост и тръбно-сървайвърски нахалитет. Беше голяма колкото..., ще покажа с ръце. Е-е-ей толкова!
Запях "It's now or never" на Елвис и се засилих към нея. Един метър преди нея свих колена и се пързулнах по пода. Всичко бе умишлено. Сблъсъкът се състоя глава в глава. Веднага преметнах каишката през нея, но не успях да я закопчея. Тя ми зашлеви шамар. Хлебарка-мутант. Беше огромна. Аз я душа с каишката, а тя ме налага с шамари и юмруци в корема. Ха! Не е познала с кого си има работа. Другите се разтичаха, Вагнер звучеше някак си по детски от някъде, ушите ми бучаха, силите ми заминаваха....с последните от тях успях. Закопчах каишката, триумф на онзи на върха на хранителната пирамида, льо руа солей - се моа!
- Събуди се! Чуваш ли? - този глас толкова познат и толкова не на място в момента.
Светна се лампа. Тялото ми бе заело поза на свастика с обратна посока в леглото. Жена ми се беше надвесила над мен, цялата й коса в лак и единия край на чаршафа вързан на възел на врата й. Другият край, незнайно защо, в ръцете ми.
С цел да опазя мъжкото его ще пропусна какво се случи после.
Но сега с патешко ходене и един пакет носни кърпички клеча нощно време из нас и дебна пак. И ако видя хлебарка я загъвам с кърпичка. Да не настине докато спи. Че знам ли вече.
Strunz написа:Значи имахме проблем с хлебарките и аз ходих до един магазин, където знам, че продават каишки против бълхи. Мисля си, че и против хлебарки ще стават. Въпреки спора с продавача поръчах няколко, колкото да пробвам.
НЕ-НАД-МИ-НАТ!!!! Малко са ми емотиконите, да опиша кво цвилене падна
П.П. Пусни го в отделна тема, молим те, че някои хора ги е гнус да влизат в тая, пък не знаят кво губят!!!
Strunz написа:Значи имахме проблем с хлебарките и аз ходих до един магазин, където знам, че продават каишки против бълхи. Мисля си, че и против хлебарки ще стават. Въпреки спора с продавача поръчах няколко, колкото да пробвам.
НЕ-НАД-МИ-НАТ!!!! Малко са ми емотиконите, да опиша кво цвилене падна
П.П. Пусни го в отделна тема, молим те, че някои хора ги е гнус да влизат в тая, пък не знаят кво губят!!!
Абе, човек! БИва ли така?
В Пловдив, га бяхМе, видях един гротескно провесен параван от плЭксигласово фолио пред монитор, в офис, провиФФ плЮване пипане и кашляне...
Сега вече и аз ще трябва да си пускам тАкваа щора, като видя, че си писАл нещо...
Ако не беше толкУ разведряващо (смеха, де) щях да повдигна граждански иск за едно измиване на джамта!
Б@си пичовете - няма ли за Вас с Гриина блогове, та да сте в карантинно пространство! Га му е тежко на чИляк, - цък, смях, хлъц, наздраве!
Абе, човек! БИва ли така?
В Пловдив, га бяхМе, видях един гротескно провесен параван от плЭксигласово фолио пред монитор, в офис, провиФФ плЮване пипане и кашляне...
Сега вече и аз ще трябва да си пускам тАкваа щора, като видя, че си писАл нещо...
Ако не беше толкУ разведряващо (смеха, де) щях да повдигна граждански иск за едно измиване на джамта!
Б@си пичовете - няма ли за Вас с Гриина блогове, та да сте в карантинно пространство! Га му е тежко на чИляк, - цък, смях, хлъц, наздраве!
То човек да не ви се оплаче бе:)
Ти поне веидя жена ми. Слагаш й две антени на главата и става муза:)
Strunz написа:То човек да не ви се оплаче бе:)
Това не бе оплакване - освен ако не броиш момента с чарчафффа...
Това бе нова смехотерапия, за която, предполагам, като съвестен гражданин и данЪкоплатец, ще си извадиш патент, разрешителни и ще наемеш екип развойни специА'сти за изстрадалата ни прослойка...
ПП. Антенките - параболични ли тррябва да са? (Да пробвам на мОата да турна...)
Струнце, велик и неотразим :wav: Това ме подсети, че при следваща среща с някой от представителите на хлебарския род, мога да пробвам да им почета малко. Докато прихлъцват, вирнали крачета във въздуха, докарани до това безпомощно състояние от смях, аз минавам и ги смитам с метлата или пък ги напръсквам с нещо си там.....може и лак за коса 8)
All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Strunz написа:То човек да не ви се оплаче бе:)
Това не бе оплакване - освен ако не броиш момента с чарчафффа...
Това бе нова смехотерапия, за която, предполагам, като съвестен гражданин и данЪкоплатец, ще си извадиш патент, разрешителни и ще наемеш екип развойни специА'сти за изстрадалата ни прослойка...
ПП. Антенките - параболични ли тррябва да са? (Да пробвам на мОата да турна...)
Ами ако детето ти е играло калинка в детската градина - ще знаеш!
Същитииии!:)
Цъ, нал женската польовина страда от липса на калций, тЪ таквиз израстъци не се задържат по главите им...
Тъ си мислех за нещо от полимерна смола или, абе нещо за повишена чуваемост. Може да гепна от релейките, дето ги бракуват от Мобилтел (Глобул, Вивател) - пак е кяр.
Цъ, нал женската польовина страда от липса на калций, тЪ таквиз израстъци не се задържат по главите им...
Тъ си мислех за нещо от полимерна смола или, абе нещо за повишена чуваемост. Може да гепна от релейките, дето ги бракуват от Мобилтел (Глобул, Вивател) - пак е кяр.