Честит Ви Петък, мили Християни!

Все същите
Аватар
Житената Питка
BOFH

Честит Ви Петък, мили Християни!

Мнение от Житената Питка »

И весели празници! Да си пазите яйцата!

Ето нещо тематично:

Изображение
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Уф, очаквах я бобър, я нещо друго :grin::grin:
Сутринта слушах Бойко Ламбовски, че Христос проповядвал хомофобия и това е описано в Библията.
Що ли пък за това се сетих :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:Уф, очаквах я бобър, я нещо друго :grin::grin:
Сутринта слушах Бойко Ламбовски, че Христос проповядвал хомофобия и това е описано в Библията.
Що ли пък за това се сетих :blum:
Странно - наистина няма връзка между двете. :blum:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Странно - наистина няма връзка между двете. :blum:
Абе, аз се бъзикам, ама той сериозно ме размисли... Щото нали православните християни най-толерантни били, туй-онуй, дрън-дрън, пък се оказва май-май точно обратното:shocked: (тук визирам и оная тема за абортите!)

А иначе дискусията отново беше за вероучение в училище..
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Абе, аз се бъзикам, ама той сериозно ме размисли... Щото нали православните християни най-толерантни били, туй-онуй, дрън-дрън, пък се оказва май-май точно обратното:shocked: (тук визирам и оная тема за абортите!)

Зависи с кого ги сравняваш православните християни, защото в сравнение с повечето останали християнства те са наистина доста толерантни.
Panta rhei...
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕ!!!

:rotfl24:

http://www.rebelvirals.com/13875298.html
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
annonymus

Мнение от annonymus »

Житената Питка написа:AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕНЕ!!!

:rotfl24:

http://www.rebelvirals.com/13875298.html
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:

Това е то да не те оставят да си порчетеш вестника...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
4avdar4e написа:

Зависи с кого ги сравняваш православните християни, защото в сравнение с повечето останали християнства те са наистина доста толерантни.
Християнството проповядва подчинение.
Има разлика, сметам между подчинение и толерантност.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
Да, разликата е огромна.
Християнството проповядва много повече неща от простото подчинение.
И... аз не бих казала подчинение, а примирение.
Но толерантността е съвсем друга опера.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

pocti_bezobidna написа:
Това е то да не те оставят да си порчетеш вестника...
мацката имА късмет, че човекът премахна не причината, а средството...
just perfect
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
Да, разликата е огромна.
Смирение:-)
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа: Смирение:-)
:yes:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа: Да, разликата е огромна.
И примирението не ми допада особено.
Аз не съм вярваща тъй или иначе, като тип религиозна философия будизма ми харесва най-много.
Дразня се обаче, когато се направи малко по-разчупен прочит на библейски мотив - в литературата или киното и църковниците веднага скачат. Родната православна църква в това отношение е особено активна.
Тази седмица слушах някъде по радиото, че някакъв подал молба в Комисията по Вероизповеданията да пирзнаят Сатанизма за официална религия. Странно ми се видя и не ми се понрави идеята. БПЦ май още не е взела отношение по въпроса.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Тоя път ме изпревари.. Тънката разлика между примирение и смирение... :-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:И примирението не ми допада особено.
Аз не съм вярваща тъй или иначе, като тип религиозна философия будизма ми харесва най-много.
Дразня се обаче, когато се направи малко по-разчупен прочит на библейски мотив - в литературата или киното и църковниците веднага скачат. Родната православна църква в това отношение е особено активна.
Тази седмица слушах някъде по радиото, че някакъв подал молба в Комисията по Вероизповеданията да пирзнаят Сатанизма за официална религия. Странно ми се видя и не ми се понрави идеята. БПЦ май още не е взела отношение по въпроса.
Смирението не е примирение. Будизмът е предимно смирение и осъзнаване на собствената ти нищожност като отделност и същевременно величие като част от цялото.

А вярата не е църквата, нито е религията. Вярата е светлината и доброто в теб и храма им е само и единствено твоята душа.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
...която е трудно да се разбере или поне не от всеки:-):winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
esti

Мнение от esti »

frisky lioness написа:
4avdar4e написа:
Чудното за мен е, защо това се приписва на религията, като с нея или без нея, той живота си ни учи, дори ни го налага - кога примирение, кога смирение.....кога кютек.:winkw:
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: Смирението не е примирение. Будизмът е предимно смирение и осъзнаване на собствената ти нищожност като отделност и същевременно величие като част от цялото.
Част от цялото - е това е важното. И не толкова величие, колкото хармония в тази цялост.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Част от цялото - е това е важното. И не толкова величие, колкото хармония в тази цялост.
Величие използвах не за да въздигна нещо наше и човешко, не като повод за горделивост, а само и единствено като благоговение пред мащаба и красотата на мирозданието. :cool:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

esti написа:Чудното за мен е, защо това се приписва на религията, като с нея или без нея, той живота си ни учи, дори ни го налага - кога примирение, кога смирение.....кога кютек.:winkw:
Точно. Не смятам, че се приписва на религията. Всичко е вътре в нас. Подкрепям идеята, че Бог е в нас, така както всеки го разбира
Изображение

annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:...мащаба и красотата на мирозданието. :cool:
Някакъв човек отишъл да си шие костюм.
Една проба, втора, трета, пета.
Минал цял месец. Човекът получил великолепен костюм, който му седял перкрасно.
Разплатил се той с шивача и му казал:
- Знаеш ли, страшно съм доволен. Наистина костюмът е прекрасен. Само от едно съм ендоволен - мого бавно стана. Господ е сътворил света само за 6 дни, а ти го ши костюма цял месец

Шивача отговорил:
- Ами да! Я виж света, я виж моя костюм!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Шивача отговорил:
- Ами да! Я виж света, я виж моя костюм!
:grin:

Един човек пък си избрал страхотен плат и кройка и т.н., но шивачът му бил пълна скръб и като му ушил костюма ми седял зловещо. Обаче шивачът му каза я свий малко този крак, я ръката леко настрани извий, тука в кръста се превий малко и т.н. Излиза човекът на улицата и едвам ходи, а до него хората цъкат с език - брей на този изрод какъв страхотен костюм са му ушили....
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа:
esti написа:Чудното за мен е, защо това се приписва на религията, като с нея или без нея, той живота си ни учи, дори ни го налага - кога примирение, кога смирение.....кога кютек.:winkw:
Точно. Не смятам, че се приписва на религията. Всичко е вътре в нас. Подкрепям идеята, че Бог е в нас, така както всеки го разбира
И моята представа за "вяра" е сходна...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

pocti_bezobidna написа:
Важно е човек да избере това, което му носи душевен покой, а когато сме в мир със себе си няма начин да не сме в мир и с останалия свят:-)
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Да.
Не съм добра християнка в някои отношения. :grin:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа: когато сме в мир със себе си няма начин да не сме в мир и с останалия свят:-)

Е те мир трудно го постигам. Все нещо ме човърка. Понякога си мися - може и за добро да е, щото не трябва да се отпуска човек.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

pocti_bezobidna написа: Понякога си мися - може и за добро да е, щото не трябва да се отпуска човек.
Понякога си мисля, че не се отпускам достатъчно:-)
Изображение

annonymus

Мнение от annonymus »

frisky lioness написа:
pocti_bezobidna написа: Понякога си мися - може и за добро да е, щото не трябва да се отпуска човек.
Имах предвид пусакен по течението, апатия и безразличие към всичко, дето те заобикаля.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: Понякога си мисля, че не се отпускам достатъчно:-)
Да не си се запекла от разни диети и гладуване :grin:
(тук си представям Питкиния как имитира жеста от рекламата за Активия... :rotfl24::rotfl24::rotfl24:)
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

pocti_bezobidna написа:
frisky lioness написа:
Имах предвид пусакен по течението, апатия и безразличие към всичко, дето те заобикаля.
Това не е отпускане:-)
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

4avdar4e написа:
frisky lioness написа: Понякога си мисля, че не се отпускам достатъчно:-)
Да не си се запекла от разни диети и гладуване :grin:
(тук си представям Питкиния как имитира жеста от рекламата за Активия... :rotfl24::rotfl24::rotfl24:)
Не бе:lol::lol::lol: ама пък активията винаги е насреща:grin:
Изображение

Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

esti написа:
frisky lioness написа:
4avdar4e написа:
Чудното за мен е, защо това се приписва на религията, като с нея или без нея, той живота си ни учи, дори ни го налага - кога примирение, кога смирение.....кога кютек.:winkw:
всяка религия учи на нещо
в германия, например, е възникнал капитализма благодарение на протестантската религия, която учи на трудолюбие и пестеливост
ако православната учи на смирение, а ние сме разбрали погрешно уроците като примирение, ясно е защо сме на това дередже
Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

frisky lioness написа:
pocti_bezobidna написа:
Важно е човек да избере това, което му носи душевен покой, а когато сме в мир със себе си няма начин да не сме в мир и с останалия свят:-)
напоследък се усещам и че почнах все повече врати да затварям, не знам дали това е желание за мир или подготовка за война
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа: всяка религия учи на нещо
в германия, например, е възникнал капитализма благодарение на протестантската религия, която учи на трудолюбие и пестеливост
ако православната учи на смирение, а ние сме разбрали погрешно уроците като примирение, ясно е защо сме на това дередже
Всяка религия има за цел преди всичко да даде някакво обяснение за устройството на света и смисъла на живота, Сноу.

Всичко останало има по-скоро политически и икономически (условно казано) цели. В това число и смирението и/или примирението (защото първото често се постига в резултат на второто), независимо в какъв теоложки вид са облечени.
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Мнемозина написа:
snowprincess написа: всяка религия учи на нещо
Всяка религия има за цел преди всичко да даде някакво обяснение за устройството на света и смисъла на живота, Сноу.

Всичко останало има по-скоро политически и икономически (условно казано) цели. В това число и смирението и/или примирението (защото първото често се постига в резултат на второто), независимо в какъв теоложки вид са облечени.
:kiss:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа: :kiss:
:kiss:

Липсваш ми, като липсваш, да знаеш. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Всяка религия има за цел преди всичко да даде някакво обяснение за устройството на света и смисъла на живота, Сноу.
Точно!
esti

Мнение от esti »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Всяка религия има за цел преди всичко да даде някакво обяснение за устройството на света и смисъла на живота, Сноу.
Точно!
Има за цел, но дали успява....:blum:
annonymus

Малко "офф", ама

Мнение от annonymus »

тия религиозни разговори ми напомниха нещо. На ви откъс

Надявам се, че преди да те спуснат в гроба, са те опели в църквата, защото ти бе християнин. От лявата ти страна, мъртва като теб, е лежала цигулката за господ, венецът на деветдесетгодишния ти живот. Този извънмерен, несъразмерен, странен инструмент, който накара маститите ти ученици да обикалят дни наред мизерното ти мазе на улица "Волов", за да го видят. А след като го видяха - да цъкат с език, да се хилят и да подмигват.
Вероятно последните ти минути са били горчиви, старче.
Вероятно в отчаянието си ти - последният жив от фамилията Хених, си мислел, че смъртта завинаги ще заличи спомена за теб. И си бил прав.
Дали след като напусне този свят, човек продължава да живее в съзнанието на другите? Дали - както красиво е казано - духът на майстора се преселва в неговите ученици, а изкуството му - в тяхната памет и дело.
Повечето от твоите ученици са живи, но от устата им не може да се изкопчи думичка за теб. Ти си мъртъв.
Двадесет и четири години след смъртта ти никой не знае нищо за теб. Малкото, което знам аз, едва ли има нещо общо с твоето изкуство.
По-скоро то има нещо общо с мен.
Защото бях забравил кой съм!
Сега ми иде да извикам като юдейски цар - бедни Георг Хених, стани! Отговори: винаги ли нещата, които създаваме с най-голяма любов, единствените, които сме в състояние да създадем - които би трябвало да ни извисят, - ни носят присмех, горчилка и кикот?
Трябва ли в мъката си да обричаме тези неща на господ?
Видя ли го там, на небето, или си изгнил и цигулката е изгнила с теб?
За какво си се досещал, когато започна да работиш този непобиращ се в рамките на занаята инструмент?
Георг Хених, на цар Виктор му се плаче. Позор. Мир на праха ти.

Тук свършва моят разказ за теб, Георг Хених.
От деня, в който се разделихме, измина четвърт век. Аз вече не съм инфант. Чаках те да дойдеш, както обеща, но ти не дойде.
Не дойде нито в онези последни вечери на късната есен, нито след това. В стаята ми пълзят сенки, но твоята не е между тях.
Въпреки това аз съм сигурен: не си ме забравил.
Но аз бях забравил кой съм! Георг Хених, стани! Отговори ми - каква е съдбата на онези неща, които създаваме с най-голяма любов
- единствените, които сме в състояние да създадем?
Занаятът ли е по-голям от живота, или животът
- от занаята?
Защо на света има хора, които обиждат и унижават майсторите?
Спомняш ли си онзи бюфет? - той продължава да седи в къщи и да жълтее, и огромната му сянка пада върху мен, особено когато дойде вечер и настъпи царството на сенките. Тя ме захлупва, разраства се, стига до прозореца, просва се навън на улицата, върви по-нататък - стоп!
смърт!
Бедността е насилие, мрак, подлост, безчестие,
Кое ни прави алчни, зли и безсърдечни?
Кое ни унизява и принизява?

Цар Саул, обзет от меланхолия, свири на арфа.
Цар Давид, който победи Голиат, посяга към гуслата.
Цар Соломон вади тръстикова пръчица и пише: всичко е суета.
А мен - какво ме чака мен?
Растат инфантите, тежко им.

Защото в онзи ден, когато не намерих гроба ти и не прочетох върху никой кръст твоето име, аз се досетих какво е станало. Мъглата се вдигна пред очите ми и видях - ето, пада вечерта, а в далечината, от една точка в небето започва да се вдига пушилка звезден прах; от нея излиза конник, който бясно препуска: - точката наедрява все повече и повече и ти виждаш, че към теб препуска брат ти Антон. Вее се черната грива на коня, огън изпускат ноздрите му, а ушите ти долавят звук: Антон тръби със своята валдхорна.
Стягай се!
Тръгвай!
Очакват те!
И докато конят танцува пред теб, а брат ти държи с една ръка юздите, ти ставаш от кушетката на старческия дом, слагаш под мишница цигулката, разкършваш тяло и вече не си онзи гном от улица "Волов", който познавах, а младият, едър и синеок мъж, който дошъл в началото на този век в България, за да намери ученици...
- Отново ли тръгваш? Не си и взе поука? - крещи зад гърба ти бедняшкият хор, но ти дори не се обръщаш, само се усмихваш и се мяташ на коня, зад гърба на брат си.

Накъде препускате? - пътят се вие високо в небето, блести яспис и рубин, седем свещника греят и осветяват вратата на дома, в който живее господ.
Ето я огромната небесна зала и там са събрани всички: ангелите и серафимите, Боженка, Йосиф и Антон, Стамен и Вража, Йорде и Манолчо, Вангел с въжето на шията. Лудата по комбинезон и с едната гърда навън, божият син и майка му - всички те молят да сложиш най-после инструмента в ръцете на този грубиян и да му предадеш първия урок по виола д'аморе, защото той има нужда от това. Никакъв творец не е! Претупал е света за някакви си шест дни и е допуснал най-отвратителни грешки.
Научи го на гами и арпеджи, на всички минорни и мажорни тризвучия на любовта, скъсай го от работа! Всеки ден! Все едно имаш неук пред себе си.
А аз - ще робувам в моето царство на занаята и може би някой ден ще стана майстор. Тогава - тогава ще седна и ще напиша една последна книга. И знаеш ли каква ще бъде тя? - най-обикновен буквар.
Аватар
4avdar4e

Re: Малко "офф", ама

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа:тия религиозни разговори ми напомниха нещо. На ви откъс
Много любима книга!!!
Обаче знаеш ли, така отрязан от цялото текстът е сиротен някак :(
Публикувай отговор