Референдум?

Все същите
Аватар
snowprincess

Референдум?

Мнение от snowprincess »

Кажете мнението си.
Как може да се проведе референдум за поправка на конституцията, изборите да бъдат на мажоритарен принцип?

20 години гледаме едни и същи муцуни, които няма да се махнат, докато изборът е пропорционален.
За да има промяна при следващите избори, хората трябва да се замислят отсега.

http://www.dadalos-iizdvv.org/Demokrati ... lrecht.htm

Защо никога в България не се е провеждал референдум? За нищо. Нито за влизането ни в ЕС, нито за приемане на някакъв закон...

ПП Това не са мои мисли, но ако тези, които мислят не могат/не искат да говорят, да си намерят говорители. Грийн, знам, че и ти си като мъж ми, интересувате се от политика, но нищо не правите, чакате някой друг да намери решението.
Изображение
Аватар
ELBI

Re: Референдум?

Мнение от ELBI »

snowprincess написа:Кажете мнението си.
Как може да се проведе референдум за поправка на конституцията, изборите да бъдат на мажоритарен принцип?

20 години гледаме едни и същи муцуни, които няма да се махнат, докато изборът е пропорционален.
За да има промяна при следващите избори, хората трябва да се замислят отсега.

http://www.dadalos-iizdvv.org/Demokrati ... lrecht.htm

Защо никога в България не се е провеждал референдум? За нищо. Нито за влизането ни в ЕС, нито за приемане на някакъв закон...

ПП Това не са мои мисли, но ако тези, които мислят не могат/не искат да говорят, да си намерят говорители. Грийн, знам, че и ти си като мъж ми, интересувате се от политика, но нищо не правите, чакате някой друг да намери решението.
Референдумите са скъпи неща и не винаги полезни. Управленческите решения се взимат не на референдуми, а от изпълнителната власт. Не може за всяко нещо да има референдум. И са подходящи (вероятно) за някои развитите демокрации. В повечето или такива почти няма, или са ужасно рядко.

Апропо, няма доказателство, че при мажоритарен избор идват по-добри муцуни. Муцуните винаги (или почти) са от партии. Партиите си избират представителите по партийни разни показатели/критерии. Макар и ти де факто да повтаряш позицията на Борис III, който в един момент точно това прави - разпуска партиите и поставя избирателния вот в България на мажоритарна основа. Но това е една по-стара история.

И на мен не ми харесват партии и политики, но не виждам кой знае какви алтернативи. А от алтернативата от типа Бинев-Борисов-Сидеров (който са де факто мажоритарен избор, щото нито имато политически програми, нито визии, ни нищо, а са само дрънкала и популисти) не само не води до нищо добро, но и е в много отношения опасна.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Това беше една от причините, заради която гласувах за "Новото време" и Кошлуков - референдумите и мажоритарният вот...

А референдуми не се провеждат, според мен, първо заради липсата на политическа традиция (глей кво става по скандинавските страни!), второ, щото сме си чисти и прости уфси :crying:
Правят се само някакви смешни допитвания от още по-смешни социологически агенцийки.. Ония деньове се чудех на резултат по повод допитване до родители за въвеждане на вероучение в малките класове - почти 80% "за". Бе, откъде, маамустара, го взеха тоя процент??? Ама тва е встрани от основния ти въпрос :shy:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

snowprincess написа: Защо никога в България не се е провеждал референдум? За нищо. Нито за влизането ни в ЕС, нито за приемане на някакъв закон...
Между другото в България са се провеждали референдуми. Няколко :cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:Това беше една от причините, заради която гласувах за "Новото време" и Кошлуков - референдумите и мажоритарният вот...

А референдуми не се провеждат, според мен, първо заради липсата на политическа традиция (глей кво става по скандинавските страни!), второ, щото сме си чисти и прости уфси :crying:
Правят се само някакви смешни допитвания от още по-смешни социологически агенцийки.. Ония деньове се чудех на резултат по повод допитване до родители за въвеждане на вероучение в малките класове - почти 80% "за". Бе, откъде, маамустара, го взеха тоя процент??? Ама тва е встрани от основния ти въпрос :shy:
Ней верничко това, чаве... В повечето демокрации няма референдуми...или са ужасно, ужасно рядко. Скандитата и Швейцария са изключения по-скоро, а не правило.
annonymus

Мнение от annonymus »

Ами по-добре си е без референдуми.
Нямаме нито дисциплина, нито политическо съзнание за референдум.
Прави се референдув и 70% решават - "ей сега ще накажа тия, дето управляват
и ме крадат и те имат а аз нямам (щото те крадат, нали), мамка им!"

И в крайна сметка тия, дето ще гласуват по същество на референдума ще са много малко.
Така че само референдуми ни липсват, не, благодаря!
esti

Мнение от esti »

Много е рисковано да се взимат плитически решения чрез референдум.
Политиката е задкулисна игра и на обикновения избирател много неща не са му ясни.
На референдум може по-скоро да се гласува за въпроси от рода на "За или против аборта", но не и за политически важни въпроси, засякащи бъдещето на държавата.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

esti написа:Много е рисковано да се взимат плитически решения чрез референдум.
Политиката е задкулисна игра и на обикновения избирател много неща не са му ясни.
На референдум може по-скоро да се гласува за въпроси от рода на "За или против аборта", но не и за политически важни въпроси, засякащи бъдещето на държавата.
Само ако знаеш колко си права...

Освен за аборта има и много други теми като за смъртното наказание и т.н. ... Аз хич не харесвам партиите и сегашните им представители, но все пак се носи някаква отговорност, все пак има нещо като програми и идеи накъде се върви, има от кого да се търси отговорност като от партия. Инак индивидът ще се оправдава с друг индивид. Аз исках, но онзи там - той бе виновен... Партия да си поема отговорност за управление и да си я носи. Хич не работи до сега добре този модел у нас и ми е писнало от всички т.нар. политици, но не съм чул за друг по-добър модел до момента (освен да поема нещата в свои ръце, но ще трябва да ги мия много често, та ... не ща!!!)

:cool:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

ELBI написа:
Референдумите са скъпи неща и не винаги полезни. Управленческите решения се взимат не на референдуми, а от изпълнителната власт. Не може за всяко нещо да има референдум. И са подходящи (вероятно) за някои развитите демокрации. В повечето или такива почти няма, или са ужасно рядко.

Апропо, няма доказателство, че при мажоритарен избор идват по-добри муцуни. Муцуните винаги (или почти) са от партии. Партиите си избират представителите по партийни разни показатели/критерии. Макар и ти де факто да повтаряш позицията на Борис III, който в един момент точно това прави - разпуска партиите и поставя избирателния вот в България на мажоритарна основа. Но това е една по-стара история.

И на мен не ми харесват партии и политики, но не виждам кой знае какви алтернативи. А от алтернативата от типа Бинев-Борисов-Сидеров (който са де факто мажоритарен избор, щото нито имато политически програми, нито визии, ни нищо, а са само дрънкала и популисти) не само не води до нищо добро, но и е в много отношения опасна.
Мерси, че ме сравняваш с Борис ІІІ!:lol: :kiss:
Има в много страни референдуми, не е вярно, че са рядко.
Ако досега пропорционалния избор не свърши работа, не е ли време да се опита мажоритарния?
Искам промяна.

копи/пейст
"12 февруари 2007 г. Португалия ще легализира абортите след вчерашния референдум (11 февруари). Португалците са едни от най-ревностните католици в Европа. Въпреки това почти 60% от гласувалите се обявиха за премахване на забраната.

27 ноември 2006 г., Берн. На общонационален референдум, произведен в неделя, швейцарците подкрепиха с 53,4% отпускането на 1 млрд. швейцарски франка (650 млн. евро) на десетте нови страни, които се присъединиха към ЕС през май 2004 г., пише “Льо Монд”.

Южна Осетия проведе референдум за независимост
13 ноември 2006 г. Цхинвали. В неделя в Южна Осетия се проведе референдум за независимост от Грузия и избори за президент на непризнатата република, коментира днес Би Би Си.

Сръбските граждани приеха новата конституция на страната
30 Октомври 2006 г. Референдумът се проведе в два дни - събота и неделя (28-29.10).

В Шотландия се проведе митинг за независимост
30 септември 2006 г. „Важно е всички, които подкрепяме идеята за референдум да се обединим, без значение на политическата ни принадлежност.”

В Стокхолм се проведе референдум за решаване на въпроса за уличното движение в центъра на града
19 септември 2006 г. Жителите на Стокхолм на референдум в неделя с 51.7% за срещу 45.6% одобриха план за въвеждане на тол-система за шофиране в центъра на столицата.

Референдум за поправка на конституцията се проведе в Мавритания
26.06.2006г. Според първоначалните резултати от референдума в неделя поправките в конституцията на Мавритания са единодушно приети

Референдум за разширена автономия на Каталуния
19 юни 2006 г. Каталунците гласуваха на референдум, който ще определи дали испанската област Каталуния ще придобие по-голяма автономност по подобие на областите Навара и Страната на Баските, предаде АФП.

Черна гора пак независима
22.05.2006 г. ПОДГОРИЦА. Черногорците си върнаха независимостта след 88 години чрез референдум, който слага край на съюза със Сърбия, предаде Ройтерс.

Тисино (Швейцария) гласува забрана за пушенето
12.03.2006 г. Тисино е разположен в южната италиано-говоряща част на Швейцария. Той е първият кантон, който забранява пушенето на обществени места.
В неделя гласоподавателите решиха чрез референдум с поразително мнозинство (79.1%) да последват започналото в Италия изменение на настоящия закон. Законът забранява пушенето във всички ресторанти, барове и дискотеки."
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

snowprincess написа: Има в много страни референдуми, не е вярно, че са рядко.
Ако досега пропорционалния избор не свърши работа, не е ли време да се опита мажоритарния?
Искам промяна.
И аз мисля като теб, но нямам нито време, нито желание да споря :crying: Това е един от въпросите, по които всеки си има мнение и референдум не помага :winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Аре да направим миниреферендум

Мнение от Remmivs »

"Има ли смисъл от референдумите?" и да видите каква картинка ще настане. :blum:

PS
Аз мисля, че не сме достатъчно пораснали за референдуми от политически характер. А и едва ли скоро ще ни дадат да пораснем. Нима наистина мислите, че нашите политици са 100%-во наши и не играят къде под натиска, къде под ласката на чужди на страната ни интереси?
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

4avdar4e написа:
И аз мисля като теб, но нямам нито време, нито желание да споря :crying: Това е един от въпросите, по които всеки си има мнение и референдум не помага :winkw:
и аз не обичам да споря
но днес това мнение тук, утре в дир-а, след седмица в десетки домове, след няколко месеца в медийното пространство, след две години на изборите - ИЗНЕНАДА :winkw:
важно е да се "завърти колелото":-)
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Партия 3о4о мажоритарно избрана. :blum:
Аватар
snowprincess

Re: Аре да направим миниреферендум

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:"Има ли смисъл от референдумите?" и да видите каква картинка ще настане. :blum:

PS
Аз мисля, че не сме достатъчно пораснали за референдуми от политически характер. А и едва ли скоро ще ни дадат да пораснем. Нима наистина мислите, че нашите политици са 100%-во наши и не играят къде под натиска, къде под ласката на чужди на страната ни интереси?
Въпросът е в това човек да избира Рем, Грийн, Елби или тоз, който иска, а не СДС, БСБ, ДПС и според процента все едни и същи да липсват в народното събрание, когато се решават важни въпроси.
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа:Партия 3о4о мажоритарно избрана. :blum:
В нашта партия редовно си провеждаме референдуми.. Водка или ракия, бяло или червено вино, свинска или телешка пържола? :blum: Такива сме едни, миролюбиви...

Обаче помниш ли какво стана по темата за абортите, примерно? И защо политиката винаги остава по тъча???
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Трийсет души сам-самички... :grin:

Само за статистиката: аз съм за референдумите и смятам, че у нас биха били напълно безсмислени. Поне на този етап.
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:Партия 3о4о мажоритарно избрана. :blum:
тц, няма да може цяла партия, а само тези, които са най-харесвани, които заслужават доверие:lol:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

4avdar4e написа:В нашта партия редовно си провеждаме референдуми.. Водка или ракия, бяло или червено вино, свинска или телешка пържола? :blum: Такива сме едни, миролюбиви...

Обаче помниш ли какво стана по темата за абортите, примерно? И защо политиката винаги остава по тъча???
Повня. :grin:

Ама сме далеч по-толерантни от средното ниво за страната мисля си. Не сме представителна извадка. Което идва да подкрепи моята теза.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Трийсет души сам-самички... :grin:

Само за статистиката: аз съм за референдумите и смятам, че у нас биха били напълно безсмислени. Поне на този етап.
:shocked: :blink: :shocked:

:grin:
Звенения

Мнение от Звенения »

Remmivs написа:не сме достатъчно пораснали за референдуми от политически характер....
А кой ще определи, кога това ще е реално достигната възраст???

Референдум е правен при реални 45% неграмотност в България!
Това означава ли, че взетото(ите) решение(я) не са били плод на мъдростта и житейската позиция на всеки един, участвал, независимо от образователния му ценз???
:blink:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Логиката - логична, дело на всеки :rotfl24: Тъй ли беше??
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Звеневия написа:А кой ще определи, кога това ще е реално достигната възраст???

Референдум е правен при реални 45% неграмотност в България!
Това означава ли, че взетото(ите) решение(я) не са били плод на мъдростта и житейската позиция на всеки един, участвал, независимо от образователния му ценз???
:blink:
Говорех за политически референдуми. Едно общество трябва да е политически зряло за да имат някакъв резон въобще взетите от него решения на евентуален референдум. Аз не се определям като политически зрял индивид. Принципно въобще мразя политиката. Не знам колко от населението имащо право на глас би се определило като политически зряло. И още една малка подробност, която не бива да забравяме - човешката природа е така устроена щото да е недоволна. И референдумите трябва да бъдат съобразявани с това. За да се гласува по същество, а не заради плевнята на Вуте.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

ЗА референдумите твърдо!
Всеки, който се опитва да ми казва, че съм незряла и не знам кое е добро за мен, ми е враг и враг на демокрацията. Точка!
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:

Логиката - логична, дело на всеки :rotfl24: Тъй ли беше??
Ще взема да си сложа оня цитат от Алиса като подпис.
Реме, позволяваш ли? Само докато ми се оправи логиката. :shy:
Panta rhei...
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

vyara написа:ЗА референдумите твърдо!
Всеки, който се опитва да ми казва, че съм незряла и не знам кое е добро за мен, ми е враг и враг на демокрацията. Точка!
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

У-БИ-ЕЦ!!!

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Звенения

Мнение от Звенения »

Remmivs написа: Говорех за политически референдуми.
А кви други има?

Remmivs написа: За да се гласува по същество, а не заради плевнята на Вуте.
ЗА тази цел трябва да се изложат ясни позиции на правителство, партии,
организации!

Всеки в такива моменти ще погледне себе си. А след това децата си, и чак накрая ще му е през *** за плевнята на Вуте!
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Звеневия написа: А кви други има?
Е как какви??? Съвсем скорошен пример - Португалия и абортите...
Звенения

Мнение от Звенения »

Верче, шсъ мЬетнъ на трэна и штъ разцъливам лично на гарата в Русе!!!
После обратно - да пускам постове в подкрепа на демокрацията!!!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Звеневия написа: А кви други има?
Е как какви??? Съвсем скорошен пример - Португалия и абортите...
И за пушенето, и за пушенето! :blum:
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

4avdar4e написа: Португалия и абортите...
Кафето със захар или без???
Водката със сода или без???
Мъжовете със / или без???
Ти нсъ обаждЪй!

ШПУСНА допитване, трябва ли мЪжовете да си премахват космите под мишниците и тва ли ще е референдууууууум!?
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

СТрува ми се, че теб те вълнува повече не възожността за референдум, а възможността за избор на личности

По мое мнение тенденцията е към бавно и мъчително отмиране на партиите като такива. Публичната политика може да се формира от гражданското общество и без посредничеството на политическа партия. Все пак имаме едни много напреднали комуникации.

При особено важни проблеми за решаване, правителствата може би ще прибягват все по-често до референдуми. По този начин ще защитават легитимността си и ще доказват на обществото че не напразно са избрани.

Струва ми се, че обществото в съвременната му форма на развитие вече желае да учавства в "преговорите".
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Смеете ми се, щото "демокрация" у нас е станало мръсна дума вече, празна....
Ама тая дъвка колко сме незрели ние и прости, пък колко западняците са зрели и ориентирани... Бе не на мене тия....
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Човек се познава много по-добре по враговете му отколкото по приятелите му, Лейди Вяра. :lol: Приемате нещата на емоционална основа. А това почти винаги е грешка. Особено в политиката. :cool:

Я сега да разиграем сценария с референдум за абортите, примерно. Няма единствено и правилно решение. И един такъв референдум макар и демократичен по същество би нанесъл само и единствено вреди, независимо колко зрели апологети застанат на двете страни на барикадите.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Ще взема да си сложа оня цитат от Алиса като подпис.
Реме, позволяваш ли? Само докато ми се оправи логиката. :shy:
Аз да ти приличам на Луис Карол? :blum:
Звенения

Мнение от Звенения »

Сух режим в Америка, подем на мафията (контрабанда)...
Сух режим в Русия (Хрущев) бум на абортите...
Сух режим в България - ... давайте предложения!
:rotfl24:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

В крайна сметка ЕЛБИ е казал, това което мисля относно мажоритарния vs пропорционалния избор. На мен ми остава да ти кажа за нищонеправенето на такива като мен и мъжа ти. Тоест, само за мен, той ще ти каже за него си. Аз съм за запазването на сегашната политическа система в България. Мисля че не трябва да се променя. Сегашната политическа система позволява долни и недостойни при това съвсем открити политически пазарлъци, които според мен, са полезни защото не разклащат лодката. Популизма ръка в ръка с подкупните държавници тушира всякакво възможно вълнение. Популизма тушира народното евентуално недоволство, подкупите тушират недоволството в управлението. Това става видно на малцина, а те не са фактор в политиката, точно заради малкия си брой. Това е много несправедливо и грозно, но според мен по- добра система на демократичен принцип не е измислена. За мажоритарен избор не бих гласувал, защото според мен тогава популизма ще стигне до кресчендо. Може би сделките и подкупите ще намалеят или няма даса така явни, но падаме от трън на глог. Ще се правят глупости само и само да бъдат избрани. Аз обещавам кебапчета, аз пък по 100 лева за пенсионерите, аз пък ще изгоня американските военни,аз ще въведа мита за европейските земеделски стоки, аз ще изведа България от Евросъюза...
Бих гласувал за монархия, но тази идея е компрометирана.
Звенения

Мнение от Звенения »

Remmivs написа:... по същество би нанесъл само и единствено вреди, независимо колко зрели апологети застанат на двете страни на барикадите.

Малии, отивам да си измия и приведа в бойна готовност противогаза и (Плащ, чорапи, наметало)

Някой да има оръжейна смазка? :-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Смеете ми се, щото "демокрация" у нас е станало мръсна дума вече, празна....
Ама тая дъвка колко сме незрели ние и прости, пък колко западняците са зрели и ориентирани... Бе не на мене тия....
Кой твърди подобно нещо? :shocked: :blink: :shocked:
Това къде го прочете?!?

Истината е, че големите и биещи се в гърдите "демокрации" са всъщност монархии. Дарий I мисля беше казал в прочитата си реч, последвана от к.рвенския номер с конете, след отхвърлянето на властта на ъ-ъ маврите, бе нещо с м беше, че най-добрата форма на управление е монархията. И е бил прав, мамка му. Май че все още е.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа: Я сега да разиграем сценария с референдум за абортите, примерно. Няма единствено и правилно решение. И един такъв референдум макар и демократичен по същество би нанесъл само и единствено вреди, независимо колко зрели апологети застанат на двете страни на барикадите.
Бе що точно на абортите се мяташ. Аз съм "за" (щом толкоз те интересува), обаче ако забременея с трето или четвърто, сърце няма да ми даде да направя аборт. Но това е морален въпрос преди всичко.

Ама да разиграем вече изгубената кауза за АЕЦ-а ако искаш. Или за каузи, дето хората се изпотрепват да събират подписи и да ги носят в парламента и файда - йок.
Глас народен - глас в пустиня...
Изображение
Публикувай отговор