Пак и отново - за децата в 1 до 4 клас...

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

caliostro написа:
Zmeu написа:не мога да разбера защо трябва да е задължително
аз като съм учил пеене и рисуване съм абсолютен инвалид
не ме влечеше и се мъчих, като грешен дявол (просветените знаят какво е това :lol:)
да направят религиозни училища и там да си учи, който иска
сега ще ти обясня
това е вероятно приумица на турците
и пак става дума за пари
Точно така!
Ние сме атеисти и вероучението ни е напълно излишно. Но в делиормана, варненско, бургаско, кърджалииско, родопите, гоце делчевско и тнт. маргинализираният електорат на ДПС ще получи огромна доза религиозно "просветление", чрез образователната система...изглежда и те имат проблем с вкарването на младите в джамиите.:cool:

Затова задължително, по спец програма и широк поглед върху всички (или основните) религии. Наблягането само на една, или свободно избираема(то е същото де) е доста опасно.:cool:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

да дойдат мормоните а :rotfl24:
тия се въдят катио зайците :lol:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

не ме влечеше и се мъчих, като грешен дявол (просветените знаят какво е това :lol:)
Да, но пеенето и рисуването, пък ако щеш и физическото са неща, които ако не са ти заложени, колкото и да се напъваш нищо или почти нищо няма да излезе. В първите две говорим за наличие или липса на талант, като естествено изключим теорията, която се учи по тези предмети.

Виж с религията е по-различно. В крайна сметка става въпрос за теория, не по-различна от историята и географията например.:-)
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

БоЕВ написа:
caliostro написа:
сега ще ти обясня
това е вероятно приумица на турците
и пак става дума за пари
Точно така!
Ние сме атеисти и вероучението ни е напълно излишно. Но в делиормана, варненско, бургаско, кърджалииско, родопите, гоце делчевско и тнт. маргинализираният електорат на ДПС ще получи огромна доза религиозно "просветление", чрез образователната система...изглежда и те имат проблем с вкарването на младите в джамиите.:cool:

Затова задължително, по спец програма и широк поглед върху всички (или основните) религии. Наблягането само на една, или свободно избираема(то е същото де) е доста опасно.:cool:
ние не сме атеисти а сме езичници.
вярваме в нещо но то не е това което е заложено в религиите за които коментираме.
палят се свещи,кръстиме се нооооооо сме си езичници.
не можем да избягаме от себе си.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

caliostro написа:да дойдат мормоните а :rotfl24:
Цъ! Сега на мода са рицарите тамплиери...:grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

frisky lioness написа:
Да, но пеенето и рисуването, пък ако щеш и физическото са неща, които ако не са ти заложени, колкото и да се напъваш нищо или почти нищо няма да излезе. В първите две говорим за наличие или липса на талант, като естествено изключим теорията, която се учи по тези предмети.

Виж с религията е по-различно. В крайна сметка става въпрос за теория, не по-различна от историята и географията например.:-)
ислямистите за история и география не дават пари
но влезнат ли тези с фесовете в училищата то те няма начин да не получат дълги цифри .
esti

Мнение от esti »

Zmeu написа:
esti написа: Религията е колкото полезна, толкова и вредна.
Същото се отнася за физиката, химията ... :lol:
Ама за физиката и химията ти казват "не правете това у дома" :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

БоЕВ написа:
caliostro написа:да дойдат мормоните а :rotfl24:
Цъ! Сега на мода са рицарите тамплиери...:grin:
истинските рицари се обричат на църквата.
жените са само за мезе :lol:
не се и женят
другите рицари са някаква демо версия :lol:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

frisky lioness написа: Аз пък бих и ако имах нужните познания за исляма, будизма и т.н. бих свършила тази работа със "запознаването" сама:-):winkw:

Мъж ми не е на това мнение особено в частта за исляма:grin:
Ти би, защото не си ревностна последователка на коя да е религия. Определяш се, сигурно, като християнка, но надали изпълняваш всички изисквания и прочие ритуали. Та затуй си склонна да запознаеш синковеца и с други гледни точки. Всяка религия като за начало отрича всички други... просто за да има от къде да се тръгне, един вид :grin:

Аз също се опитвам да запознавам дзверовете с различни религии. Не толкова, защото искам, а защото ми се налага. Точно за да им дам възможност сами да направи избора си... и да ги науча да мислят със собствените си тикви зелени :) Не знам дали и доколко успявам... Не знам, дали всичко, което им казвам е вярно, щото не съм импотентен по всички въпроси и всички религии... Но се старая. И, както Ести натърти няколко пъти, опитвам се да им покажа и двете страни на медала - хубавите неща, на които учат религиите, и лошите последствия от сляпото подчинение и немисленето...
Иска ми се по този точно предмет аз (семейството) да сме тези, които да учат децата... Твърде важно ми се струва за да го доверя на някой учил-недоучил с неясни цели и мотиви...
Мдам :)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Zmeu написа:
Определено! :good:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

както казват децата - ученето е вредно мнооооо :lol:
annonymus

Мнение от annonymus »

caliostro написа:
истинските рицари се обричат на църквата.
Кои това - тамплиерите ли, графе?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Иска ми се по този точно предмет аз (семейството) да сме тези, които да учат децата... Твърде важно ми се струва за да го доверя на някой учил-недоучил с неясни цели и мотиви...
То, не че ние сме едни видни светила в тези води, но и аз предпочитам да имам глас в тази материя. Със сигурност ще съм по-добър от 80% от преподавателите (поне).
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

caliostro написа:както казват децата - ученето е вредно мнооооо :lol:
А не е ли? Раждаш се с мозък готов да поеме всяка идея и след време си стругован и закоравял канонист. :grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:
Zmeu написа:
Определено! :good:
Що па да е определено бе?
Говорим за изучаването на тез предмети, нали? Не за последиците от прилагането на изученото..
Физиката, химията и прочие науки учат да мислиш освен всичко останало. Мътиматикътъ особено. Причинно-следствени връзки... отношения... и т.н. Логика. Сам да измислиш и проведеш експеримент. Да предвидиш резултата. И, разбира се, да обясниш накрая защо не се е получил точно очаквания резултат де :grin:

Религията на какво учи? Сляпо подчинение и вяра в очевидно неверни неща. А стига бе :tdown:

Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Remmivs написа:
caliostro написа:както казват децата - ученето е вредно мнооооо :lol:
А не е ли? Раждаш се с мозък готов да поеме всяка идея и след време си стругован и закоравял канонист. :grin:
около 70% е така това :lol:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Gaspode написа:... Твърде важно ми се струва за да го доверя на някой учил-недоучил с неясни цели и мотиви...
Винаги в разговорите си със син ми залагам на общото между различните религии, а общо има, което иде да рече, че.......в крайна сметка всичко тръгва от един източник и всички сме едно. Всеки е всичко:grin:

Основният проблем според мен е в недостаъчното познаване на материята.

Дърдорим си ние тук, кой за, кой против, а всъщност никой не е достатъчно запознат за да направи един сполучлив и безпристрастен анализ. Не говоря за прочетеното от обща култура, а за познаване на материята из основи:-):winkw:

Не може човек да отрича нещо, което не познава или да го сравнява с друго не по-мако непознато:-)
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Gaspode написа:
Религията на какво учи? :
На любов:-)
Изображение

jazz

Мнение от jazz »

Gaspode написа:.....
Религията на какво учи? Сляпо подчинение и вяра в очевидно неверни неща. А стига бе :tdown:
закачам се за теб
оставам с впечатление, че спорим за неща, които не познаваме
достатъчно добре
бих поспорил, дали точно на това учи религията, но друг път :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

с коя материя не сме запознати ?
мсиля че тук поне 5-6 човека са наясно с материята.
що обиждаш е са а :lol:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

caliostro написа:мсиля че тук поне 5-6 човека са наясно с материята.
:
...която всъщност е енергия:grin:
Изображение

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

frisky lioness написа:
:

Страшна си!!!
:rotfl24:
esti

Мнение от esti »

frisky lioness написа:Не може човек да отрича нещо, което не познава или да го сравнява с друго не по-мако непознато:-)
Да си дойдем на думата начи!
Има ли Бог или няма?! :lol:
Ако се намери отговор на този въпрос, тогава можем и религиите да чепкаме.:blum:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Що па да е определено бе?
Говорим за изучаването на тез предмети, нали? Не за последиците от прилагането на изученото..
Физиката, химията и прочие науки учат да мислиш освен всичко останало. Мътиматикътъ особено. Причинно-следствени връзки... отношения... и т.н. Логика. Сам да измислиш и проведеш експеримент. Да предвидиш резултата. И, разбира се, да обясниш накрая защо не се е получил точно очаквания резултат де :grin:

Религията, Гасподе, както и друг път сме говорили е определена форма на вярата, която е аморфна по природа и неизбежна по качество. Религията/те, ако се изучава/т свястно, са дълбоко философски дисциплини. Няма по-пълно и дълбоко познание от философския подход, защото той е универсален и има за цел да разкрие истинската същност на нещата, а не само някои частни случаи, с които се занимават отделните науки. И ще ти цитирам нещо, което май съм пускал и преди тук, но не помня къде съм го чел вече:

За нас, хората, в крайна сметка всичко опира до философия, а тя опира, в крайна сметка до биологията (физиологията) ни, защото сме биологични същества, биологията пък в крайна сметка опира до химията, а тя от своя страна опира до физиката. Физиката, в крайна сметка, опира до математика. А математика, в крайна сметка опира до философията (да пиша ли за континиууми, Кантор и прочее философски аспекти на математика? мисля няма нужда, нали :D)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

frisky lioness написа:
:
това пък как ти хрумна?!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

esti написа:
frisky lioness написа:Не може човек да отрича нещо, което не познава или да го сравнява с друго не по-мако непознато:-)
Да си дойдем на думата начи!
Има ли Бог или няма?! :lol:
Ако се намери отговор на този въпрос, тогава можем и религиите да чепкаме.:blum:
Пцилютно:grin::kiss:
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:...която всъщност е енергия:grin:
Хахаха. Точно!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

caliostro написа:
frisky lioness написа:
:
това пък как ти хрумна?!
Не ми хрумна. То си е така:grin::blum:
Изображение

annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа: Религията на какво учи? Сляпо подчинение и вяра в очевидно неверни неща. А стига бе :tdown:
Глей сега, аз съм учила История на религиите (избираемо).
Беше ми супер интересно.

Начи, учили сме основни положения в Юдаизма, Християнството, Исляма, Будизма, Зороастризма. Древногръцки богове, прехода им към Рим, изкристализирането в Монотеизъм.
Малко развитие на Християнството - протестантизъм, туй-онуй...
Изобщо не съм вярваща, и не ми е повлияло по никакъв начин да стана такава.
Верно 1-4 клас вероятно е рано, но ако детето избере да се занимава с някаква форма на изкуство, мисля е просто задържително за се запознае с основните религии, щото те дават ключ за разбиране на различните култури. Да не говорим, че влеянието на религията върху изкуствата е много силно. Огромна част от моралните норми на един народ се градят на базата на боговете, в които вярва, дори това да не е осъзнато. Въпроса е подхода да е светски и да има добри педагози. И да не се преподава от попове.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

аз съм против
по причина че не виждам кой ще преподава това както трябва
аз и без това виждам зор с религиозните теми и не ми се иска още повече да поправям извращения, за които са писали 6 на детенце.

не е истина на какви хора им дават да преподават.
една колежка от Уни-то преподава философия в една елитна гимназия, може да съм го казвала и друг път... на нея едно сложно изречение и го разделяхме на две прости, а сега учи децата на философия, психология, етика ..

някой поп, че да си чудим после...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Начи, учили сме основни положения в Юдаизма, Християнството, Исляма, Будизма, Зороастризма. Древногръцки богове, прехода им към Рим, изкристализирането в Монотеизъм.
Върхът тази дисциплина! Аз съм се занимавал малко в МЕИ-то също (избираемо), комбинирано с философия. Обаче не разбрах защо пропусна Атон и египетския монотеизъм на Ехнатон? :blum:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа: Глей сега, аз съм учила История на религиите (избираемо).
Беше ми супер интересно.

Начи, учили сме основни положения в Юдаизма, Християнството, Исляма, Будизма, Зороастризма. Древногръцки богове, прехода им към Рим, изкристализирането в Монотеизъм.
Верно 1-4 клас вероятно е рано, но ако детето избере да се занимава с някаква форма на изкуство, мисля е просто задържително за се запознае с основните религии, щото те дават ключ за разбиране на различните култури. Да не говорим, че влеянието на религията върху изкуствата е много силно. Огромна част от моралните норми на един народ се градят на базата на боговете, в които вярва, дори това да не е осъзнато. Въпроса е подхода да е светски и да има добри педагози. И да не се преподава от попове.
За различни неща говорим.
Аз съм ЗА да учат История на религиите така, както си го описала ти.
Твърдо не в тази възраст, обаче. Ти не си го учила в първи клас, нали?

Като гледам какви са другите предмети, учебни програми и учебници... като гледам към каква възраст се целят... като знам какви майстори сме на опорочаване на иначе добри идеи (бавна "бърза закуска" примерно)... просто страх ме хваща...
:grin:

Аватар
Quid

Мнение от Quid »

имам предлоение

да минат дечица малки ваши в 5 клас :lol:
щото се отнесохме направо :lol:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Zmeu написа: закачам се за теб
оставам с впечатление, че спорим за неща, които не познаваме
достатъчно добре
бих поспорил, дали точно на това учи религията, но друг път :lol:
Давай
Ще ми е интересно да поспорим :)
А иначе, ако познаваме достатъчно добре нещата, спор няма да се получи - или ще мислим твърде сходно, или толкова различно, че дори няма да се поздравяваме на улицата :grin:

annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа: Твърдо не в тази възраст, обаче. Ти не си го учила в първи клас, нали?
чак у Университето. Ма си мисля - след 7-8 клас може.
Gaspode написа:Като гледам какви са другите предмети, учебни програми и учебници... като гледам към каква възраст се целят... като знам какви майстори сме на опорочаване на иначе добри идеи (бавна "бърза закуска" примерно)... просто страх ме хваща...
:grin:
Мда. Прав си за това, както вече отбелезАх по-горе
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако ще спорите
да започваме да залагаме
приемам залозииииииииии :lol:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

pocti_bezobidna написа:
Gaspode написа: Религията на какво учи? Сляпо подчинение и вяра в очевидно неверни неща. А стига бе :tdown:
Глей сега, аз съм учила История на религиите (избираемо).
Беше ми супер интересно.

аз ще се пиша в петимата
мисля да се подпиша под същото, ако може
и Социология на религията, което според мен е много интересно
и също толкова полезните духовно-извратени и не толкова автори, някои от които определено мисля че са опасни за неуравновесена психика /Ошо например/
освен това съм имала преподаватели мормони, само че не бях в 1-4 клас.
това са изключително отговорни неща, търсейки морал преподаването ще се изврати
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:
pocti_bezobidna написа:Начи, учили сме основни положения в Юдаизма, Християнството, Исляма, Будизма, Зороастризма. Древногръцки богове, прехода им към Рим, изкристализирането в Монотеизъм.
Върхът тази дисциплина! Аз съм се занимавал малко в МЕИ-то също (избираемо), комбинирано с философия. Обаче не разбрах защо пропусна Атон и египетския монотеизъм на Ехнатон? :blum:
А, Ехнатон го бях забравила!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

И в 11ч, когато видях темата, и сега бързам, та няма да се разпростирам и ще отговарям нАбързо, докато слушам бад дей на Даниел Потър, мерси Уишес! Чудя се как да си изберат децата от 1 до 4 клас религията, като още нищо не могат да избират самички, без някой да им подскаже. Освен това на мен ми харесва как и какво учи Терминатора, Разни обичаи, именни дни, че втората икона отляво, като влезеш в църква е на светеца кръстник на църквата... е такива работи. Аз нямам нищо против. В 5ти клас нека си избира сам, атеизъм или християнство. Или трето, що па не, може да имаме първия будист във фамилията. Но нека да знае какво е общоприетото в България.

П.П. И в семейството, но тва е друга писта.
Аватар
4avdar4e

Re: Аз лично виждам поне два проблема

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа: Ай стига бе, 20 вече и по лелевизията ли го дават?!? От това, което съм чувал наистина е добро школото, не е просто крясък.
Същото това, в което учи Фил, в което хванаха байчото за системна педофилия и дето разни младежи, деца на учители, се разхождат с боксове, както и същото, в двора на което от години има огромна яма, вечно пълна с вода и в него не може да се играе....
Много арно, а? :(
Публикувай отговор