Сладури!
К`во да Ви праа - А?!
Лейди Почти - Безобидна хвърли димката и излетя.
Намам време, нерви и желание да отговарям на всеки по отделно. Сговни ми се тотал...пък може и да съм ментално увреден - знам ли!
Почти безобидна, както много пъти съм казвал историята ни изобилства от митове с които не съм съгласен и не смятам, че са повод за гордост, но тук случая не е такъв, тук се подлагат на "ревизия" действителни събития и аз питам защо се посяга на паметта на хиляди хора? Защо евреите имат правото на холокост, а ние не?
Да, вярно е, че и геноцида над арменците се подлага на съмнение, но неприятен факт и повод за срам за мен е факта, че два пъти нашият парламент отхвърля декларацията за арменския геноцид, с неясни аргументи под натиска и мнозинството на ДПС и БСП.
Гриин, кефиш ме максимално, ти си широко скроен човек и можеш да се чувстваш космополит и гражданин на света, дори и ескимос, ако щеш, това е твое право, както и аз имам правото да се чувствам българин и патриот без да е необходимо да се срамувам и обяснявам за това.
Мнемо, нямам представа какво работят критиците, за мен те са едни професионални плювалници некадърни да създадат нещо стойностно, но определено статията в култура не е критика.
Семирамис, дали харесваш фолклора или не, няма абсалютно никакво значение.
Статията на критикаркарката в култура си е чиста проба комсомолско свободно интерпретативно съчинение. Това мое мнение може и да е плод на менталните ми изкривявания, но тя(авторката) критикува всичко друго, но не и картината, започна от Макгахан, мина през Вазов, Стоянов, Стамболов и се спря на някакъв фотограф, като неколкократно натърти на гръцкия му произход!!! сякаш това е от особено значение, разясни на простия читател кой, какво е искал да каже, казал, направил и тнт.
Мислех да не вадя цитати, за да не звучи поста ми като на разговор между баби в автобуса, но от направените изявления в темата на база същата статия, оставам с убеждението, че повечето хора са я чели именно като въпросните баби когато четат спортната страница.
Какво видях аз!
Американският журналист с ирландски произход, женен за руска аристократка, посетил и описал плачевното състояние на няколко от общо стотината села, пострадали от кървавите размирици през пролетта на 1876 г., между които и опустошеното село Батак. Текстовете на МакГахан правят впечатление не само с прецизното описание на фактите, а и със силно емоционалния си и образен език, който не се опитва да прикрие проруското настроение на автора и изключително негативното му отношение към османската държава и ислямската религия
Макгахан е женен за рускиня, проруски настроен, мрази исляма, следователно не е безпристрастен. Посетил е само няколко села!!! от общо стотина пострадали(много ли са малко ли са - незнам, ама поднесено по тоя начин ми звучи доста незначително), следователно не е обективен в репортажите си.
Няма да се спирам подробно на статията, а ще подхвърля само очевадните "натъртвания". След обширен и обстоен анализ на това кой, кога и как е снимал в Батак и упрека, че художника буквално е прерисувал една от снимките, като е добавил елементи от другата заключва:
В заключение можем със сигурност да твърдим, че фотографии на Батак от 1878 г. не съществуват. Как така обаче тъкмо тези фотографии, които всъщност са една (късна) художествена конструкция, се представят като автентични образни свидетелства за злочестата съдба на българската Голгота в официална музейна експозиция, както и в сериозни научни трудове?
Ей това направо ме разбива, пито-платено, минало-заминало, хората били забравили всичко докато не се появил лошият художник чужденец и не ги накарал да позират и по тоя начин да вземат вкупом единно решение да отбелязват събитията от 1876г, а после се започнало една надпревара в писане, снимане, марки...
В Батак Пиотровски е срещнал обикновено и в голямата си част неграмотно селско население, живеещо в традиционно-патриархални условия. И макар селяните все още да не са разполагали с каквато и да била заучена хомогенно-колективна памет, явно никой от тях не е могъл да си спомни за въстание.
А тук пък не разбирам - хем населението не помнело нищо, хем разказите му затвърдили убеждението на художника...
Разказите на батачани затвърдили мнението на Пиотровски за случилото се в Батак...
Въпреки че, статията има съвсем друк край, тя(статията) за мен свърши още тук(това е и основното в нея, останалото е ала-бала, защото не се коментира картината, а всичко друго около събитията, та чак се правят и изводи)
С тях художникът, макар и неволно, е поставил не само началото на местната колективна памет, но е определил и нейната форма. Особена роля за това е изиграла сниманата от Кавра църква със смъртни останки, като и в този случай не бива да забравяме, че и тази снимка не е автентичен документ, а продукт на режисьорското майсторство на Пиотровски. За това говори не само естетическата структура на композицията, в която персонажите са подредени в класическата триъгълна форма, тъй приятна за западното визуално възприятие, а най-вече покритият с кости под. 7 Тъй като фотографията е правена през пролетта на 1889 г. (а не през 1892 г., както ни уверява Пиотровски, обърквайки за пореден път датите), трябва да се запитаме, защо строго религиозните жители на Батак са оставили в продължение на тринадесет години смъртните останки на някогашните си роднини, съседи и познати непогребани в тая безредица. Мисля, че причината за това не е в липсата на пиетет у батачани, а във въображението на самия Пиотровски, който за своята инсценировка най-вероятно е използвал автентичен материал от костницата на църквата. С това художникът не само е (ре)активирал спомена на батачани, фокусирайки го върху клането, а го е насочил в точно определена посока. Вместо да продължат да потискат болезнената травма от насилствената загуба на около 1600 свои съселяни, батачани възпоменавали от тук нататък жертвите на клането чрез показното излагане на мнимите им смъртни останки.
Постинга ми стана доста длъшък, затова повече инфо Ви оставям на един клик разстояние.
Въпросната статия се оказва прелюдия към по-амбициозен и мащабен проект:
Проектът Анти баташко клане
Изявлението на историците:
Мит ли са кланетата в Батак??!!!
Междудругото протест правят и от кръг Будител:
Членове на кръг "Будител" са проф. Андрей Пантев, Александър Божков, проф. д-р Божидар Димитров, Валентин Василев, доц. Валерия Фол, акад. Васил Гюзелев, Галя Пиндикова, проф. д-р Георги Бакалов, ст.н.с. д-р Георги Китов, чл.кор. проф. Георги Марков, д-р Даниела Агре, ст.н.с. Иля Прокопов, ст.н.с. д-р Йордан Василев, доц. Калин Порожанов, Красимир Николов, Камен Велков, Людмил Станчев, проф. Кирил Йорданов, проф. Мила Сантова, Николай
Марков, Петър Кънев, Пламен Крайски, доц. Сергей Игнатов, проф. Стоян Денчев, Соня Първанова, проф. Христо Харалампиев. Колективен член е Институтът по тракология "Проф. Александър Фол" при БАН.
Спирам вече с тая помия.
Моля да го направите и Вие! Нека темата да си потъне.