икономика
- Dark Angel
Re: икономика
За коя по-точно икономикаDark написа:искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?
интересуващи се?
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
- Dark Angel
българскатаwishes написа:За коя по-точно икономикаDark написа:искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?
интересуващи се?

ДавайDark написа:българскатаwishes написа:За коя по-точно икономикаDark написа:искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?
интересуващи се?
Че то има ли още такава???Dark написа:българскатаwishes написа:За коя по-точно икономикаDark написа:искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?
интересуващи се?
има, според мен сега е на 2-3 годинки, аз съм оптимист в това отношение4avdar4e написа:
Че то има ли още такава???
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Dark Angel
има и според мен също върви добре. възход тъй да се каже, много ми е хубаво от това 8)latrevw написа:има, според мен сега е на 2-3 годинки, аз съм оптимист в това отношение4avdar4e написа:

дано не сме в заблуда, но аз си мисля, че все повече фирми се опитвам поне донякъде да играят по свои си, но наподобяващи пазарните правилаDark написа:има и според мен също върви добре. възход тъй да се каже, много ми е хубаво от това 8)latrevw написа:има, според мен сега е на 2-3 годинки, аз съм оптимист в това отношение4avdar4e написа:
Пловдивският панаир ми действа много вдъхновяващо в тази насока, ти ходи ли?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Dark Angel
не, не сме в заблуда, вървят нещата. индустрията се съживява, инвестиции много и то не в цехчета за парцалки и бензиностанции. индустрията направо умираше преди 6-7 годиниlatrevw написа: дано не сме в заблуда, но аз си мисля, че все повече фирми се опитвам поне донякъде да играят по свои си, но наподобяващи пазарните правила
Пловдивският панаир ми действа много вдъхновяващо в тази насока, ти ходи ли?
ходих на панаира, мен също ме вдъхновява :)
и добра работа свърших, плюс запознанство с Ния и Незнайни

Хич не са много инвестициите даже, че са повече отпреди 2-3 години - да, но са съвсем недостатъчни све ощеDark написа: не, не сме в заблуда, вървят нещата. индустрията се съживява, инвестиции много и то не в цехчета за парцалки и бензиностанции. индустрията направо умираше преди 6-7 години
ходих на панаира, мен също ме вдъхновява :)
и добра работа свърших, плюс запознанство с Ния и Незнайни
-
БоЕВ-ски
Икономика има и винаги е имало! България до сега три пъти е изграждала пазарна ик. В момента проблемът не е в производството, а в неумението да се изграждат пласментни канали и липсата на търговски опит. Нека първо да се уточним, че икономиката е много по-широко понятие от индусрия, икономически отношения бих казал са и много от описаните в гражданското право, сделките с НИ какво са, ако не икономика, в болшинство НИ са притежание на физически лица!, а в сферата на строителството намират препитание хиляди хора, въртят се огромно количество пари, а икономиката + финансите са движението на парите, паричните потоци от и към хората.
- Dark Angel
ми аз не ща нищо да уточнявам, затова ми се иска да попишем тук, всеки да пише за нещата с които е наясно. ако ще почваме от учебниците плюс практиката нека не забравяме:БоЕВ-ски написа:Икономика има и винаги е имало! България до сега три пъти е изграждала пазарна ик. В момента проблемът не е в производството, а в неумението да се изграждат пласментни канали и липсата на търговски опит. Нека първо да се уточним, че икономиката е много по-широко понятие от индусрия, икономически отношения бих казал са и много от описаните в гражданското право, сделките с НИ какво са, ако не икономика, в болшинство НИ са притежание на физически лица!, а в сферата на строителството намират препитание хиляди хора, въртят се огромно количество пари, а икономиката + финансите са движението на парите, паричните потоци от и към хората.
1. стоки и услуги
2. стоки - индустриални и бързооборотни
канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс

а аз мисля, че Боев е прав, в настоящият момент не е като да няма ресурс, точно липсата на познание как да управляваш този ресурс води до нереализиране на възможности.Dark написа: канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
- Dark Angel
а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)latrevw написа:а аз мисля, че Боев е прав, в настоящият момент не е като да няма ресурс, точно липсата на познание как да управляваш този ресурс води до нереализиране на възможности.Dark написа: канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
инвестициите с дългосрочна възвръщаемост се "отвориха" наскоро, преди това нямаш ли бърз оборот направо умиргаш

ами то наблюдението ни е едно и също; мениджъри се внасят ама за големите компании, пак големите си обучават мениджърите, другите си действат по старому и сърце да те заболи като гледашDark написа: а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)
инвестициите с дългосрочна възвръщаемост се "отвориха" наскоро, преди това нямаш ли бърз оборот направо умиргаш
-
БоЕВ-ски
Как може да говорим за нещо сериозно без да имаме отправни точки? Нали ще стане нещо като развален телефон!Dark написа:ми аз не ща нищо да уточнявам, затова ми се иска да попишем тук, всеки да пише за нещата с които е наясно. ако ще почваме от учебниците плюс практиката нека не забравяме:БоЕВ-ски написа:Икономика има и винаги е имало! България до сега три пъти е изграждала пазарна ик. В момента проблемът не е в производството, а в неумението да се изграждат пласментни канали и липсата на търговски опит. Нека първо да се уточним, че икономиката е много по-широко понятие от индусрия, икономически отношения бих казал са и много от описаните в гражданското право, сделките с НИ какво са, ако не икономика, в болшинство НИ са притежание на физически лица!, а в сферата на строителството намират препитание хиляди хора, въртят се огромно количество пари, а икономиката + финансите са движението на парите, паричните потоци от и към хората.
1. стоки и услуги
2. стоки - индустриални и бързооборотни
канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
Аз твърдя, че нещата са точно наобратно!
Липсата на ресурси(в природата всичко е ограничено) => икономика(как да използваме икономично оскъдните ресурси, буквало "икономика" озночаво "изкуството да се управлява дом"), чак след това се определя какво, как и за кого. И никак, ама никак не си права за "цехчетата", малкият и среден бизнес е основата на така липсващата ни средна класа, въпреки това глобализацията налага господството на мега компаниите, дори от известно време икономистите в САЩ предсказват нов вид ик. съществуване, мега компаниите ще направят един вид втора индустриална революция и по тоя начин класовите различия ще бъдат туширани. Да, България е бедна на ресурси, индустрията ни е изградена от чуждестранни капитали и се захранва от вносни суровини. Къде според теб е мястото на Кремиковци? А, другите мега-хипер-грандомански безумия останали от соц. време? Да вземем за пример една Швейцария и тя е бедна на ресурси, ама там нещата не са като у нас, нали?
-
Гост
Не по врат, а по шия!Dark написа:
а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)
И квопраат тия мениджъри? - копат и търсат ресурси?
Мениджърът е управленец, ОБУЧЕН висококвалифициран кадър който има тая задача да организира КАНЛИТЕ върху които да стъпи дадена компания, напълно нормално е в тоя процес собствениците да разчитат на СВОЙ хора, чак след това когато тръгне процеса У-то може да бъде поверено на местен, проверен и изпитан, а доказалият се свой човек отива да изгражда каналите в некоя друга страна от третия свят.
-
Гост
Няма да е за дълго, идва момент в който ако не си подготвен или не разчиташ на мениджър да ти управлява бизнеса просто си свършен. Парите бързо се печелят, а още по-бързо се губят, проблемът е да ги задържиш по-дълго при себеси.latrevw написа:
ами то наблюдението ни е едно и също; мениджъри се внасят ама за големите компании, пак големите си обучават мениджърите, другите си действат по старому и сърце да те заболи като гледаш
-
БоЕВ-ски
Абе някой най-после нямали да ме почерпи с кафе и бонбонки! Откарах и днешния ден като гост!Anonymous написа:Няма да е за дълго, идва момент в който ако не си подготвен или не разчиташ на мениджър да ти управлява бизнеса просто си свършен. Парите бързо се печелят, а още по-бързо се губят, проблемът е да ги задържиш по-дълго при себеси.latrevw написа:
ами то наблюдението ни е едно и също; мениджъри се внасят ама за големите компании, пак големите си обучават мениджърите, другите си действат по старому и сърце да те заболи като гледаш
ние сме ти свикнали, свършиха ни бонбонитеБоЕВ-ски написа:Абе някой най-после нямали да ме почерпи с кафе и бонбонки! Откарах и днешния ден като гост!Anonymous написа:Няма да е за дълго, идва момент в който ако не си подготвен или не разчиташ на мениджър да ти управлява бизнеса просто си свършен. Парите бързо се печелят, а още по-бързо се губят, проблемът е да ги задържиш по-дълго при себеси.latrevw написа:
много си прав, аз наблюдавам вече няколко години и се удивлявам как една фирма печели милиони без грам мениджърска мисъл, преди сякаш нямаше значение, сега обаче от тези милиони остават все по-малко в компнаията
- Dark Angel
ти нещо прекалено емоционално подхождаш към разговори за икономика с кукли барбитаБоЕВ-ски написа: Как може да говорим за нещо сериозно без да имаме отправни точки? Нали ще стане нещо като развален телефон!
Аз твърдя, че нещата са точно наобратно!
Липсата на ресурси(в природата всичко е ограничено) => икономика(как да използваме икономично оскъдните ресурси, буквало "икономика" озночаво "изкуството да се управлява дом"), чак след това се определя какво, как и за кого. И никак, ама никак не си права за "цехчетата", малкият и среден бизнес е основата на така липсващата ни средна класа, въпреки това глобализацията налага господството на мега компаниите, дори от известно време икономистите в САЩ предсказват нов вид ик. съществуване, мега компаниите ще направят един вид втора индустриална революция и по тоя начин класовите различия ще бъдат туширани. Да, България е бедна на ресурси, индустрията ни е изградена от чуждестранни капитали и се захранва от вносни суровини. Къде според теб е мястото на Кремиковци? А, другите мега-хипер-грандомански безумия останали от соц. време? Да вземем за пример една Швейцария и тя е бедна на ресурси, ама там нещата не са като у нас, нали?
ще ме биеш ли? или ще ме пратиш да разглобявам Кремиковци? м?

-
БоЕВ-ски
- Dark Angel
нема начин, това си ти, Боев нали?Anonymous написа:Не по врат, а по шия!Dark написа:
а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)
И квопраат тия мениджъри? - копат и търсат ресурси?![]()
Мениджърът е управленец, ОБУЧЕН висококвалифициран кадър който има тая задача да организира КАНЛИТЕ върху които да стъпи дадена компания, напълно нормално е в тоя процес собствениците да разчитат на СВОЙ хора, чак след това когато тръгне процеса У-то може да бъде поверено на местен, проверен и изпитан, а доказалият се свой човек отива да изгражда каналите в некоя друга страна от третия свят.
Боев, падение човече, аз съм барби, къде се буташ в теми за барбита
нищо лично, просто учудване изразявам
а за икономика с теб трудно

- Dark Angel
много фирми бяха приватизирани и купени на безценица. лека полека преминават в ръцете на компании и хора които си разбират от работата. икономическият живот рано или късно изхвърля зад борда непригодните.latrevw написа:
много си прав, аз наблюдавам вече няколко години и се удивлявам как една фирма печели милиони без грам мениджърска мисъл, преди сякаш нямаше значение, сега обаче от тези милиони остават все по-малко в компнаията
в цял свят има примери за лошо и/или добро управление. в никакъв случай това не е български специалитет.

Един въпрос само
защо всички си замълчахме за БТК?
Това ли е новия тип икономика?
- Dark Angel
Re: Един въпрос само
телекомуникациите са ми малко далечни на мен - нека пишат знаещитеRemmivs написа:защо всички си замълчахме за БТК?

-
Гост
Абе какво да ти кажа - вижам някакъв минимален потенциал в теб, та за това, може би, ако почетеш/ поучиш малко повече и оставиш черните си коренчета да натделеят...Dark написа:
ти нещо прекалено емоционално подхождаш към разговори за икономика с кукли барбита![]()
ще ме биеш ли? или ще ме пратиш да разглобявам Кремиковци? м?
Не, няма да те бия! - не съм побойник.
Защо да го разглобяваш? - виж как хубаво си пуши точно до столицата, а това, че работи почти с вносна суровина от Украйна и ОНД не е от значение. Още Буров е планирал изграждането на завод за нефтопреработка край Бургас, а също така и предприятия от стоманодобивната пром. които се захранват с вносна суровина, дори беше започнот такъв в Дебелт, ама демокрацията му пресече път.
-
БоЕВ-ски
- Dark Angel
това не е ли част от преходаRemmivs написа:защо всички си замълчахме за БТК?
- Dark Angel
сега се замислям, за какъв "нов тип" говори Рем, ми икономиката не е ли била все една и съща? нещо като "яж, за да не бъдеш изяден"latrevw написа:това не е ли част от преходаRemmivs написа:защо всички си замълчахме за БТК?

-
БоЕВ-ски
Да, това е!Remmivs написа:защо всички си замълчахме за БТК?
Приватизация, разграбване или там още както се нарича е = на пръвоначално натрупване на капитали(къде сега е бате Ваньо, главен и могъщ акционер в УНикредито), както по-горе писах проблемът е да задържиш парите.
БТК?!? - няма такава компания и не можеше да съществува, 23000 персонал преди пр. при положение, че на запад същото число абонати на стационарни тел. се подържа от 12-15 000 човека. Графинята може да каже за централите Сименс, морално остарели през които и-нет не може да мине...и тнт. В съвременият свят си има хора за всичко, включително и специализирани в купуванета, стабилизирането и последваща препродажба на големи компании като БТК, последният слухе, че до пролетта най-късно лятото БТК ще бъде препродадена на фирма с предмет на дейност телекомуникации.
-
Гост
Ами щото не е станало дума още!Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?
тц, не се плези. не ти отива на името
Не само обработваемата, а цялата земя, планини, реки, блата...са ресурс който ние НЕ знаем как да използваме и управляваме. Никога НЕ сме били и НЯМА да бъдем ИНДУСТРИАЛНА сила, имаме потенциал и бъдеще в специализираното земеделие, туризъм, високитехнологии и тнт.
- Dark Angel
НЕ ВИКАЙ ДЕAnonymous написа:Ами щото не е станало дума още!Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?
Не само обработваемата, а цялата земя, планини, реки, блата...са ресурс който ние НЕ знаем как да използваме и управляваме. Никога НЕ сме били и НЯМА да бъдем ИНДУСТРИАЛНА сила, имаме потенциал и бъдеще в специализираното земеделие, туризъм, високитехнологии и тнт.
и нима трябва да закрием фуражните заводи, мелниците, пивоварните, обувните цехове, текстилните предприятия, заводите за картон и хартии, за акумулатори, за бои и всякакви други подобни неща?
защо?
Последно промяна от Dark Angel на 10.10.06, 11:28, променено общо 1 път.

-
БоЕВ-ски
А и Дарки, преди да изляза само да вметна!
Това, че накой е учил на запад по тамошните стандарти, него прави автоматично икономист и ли спец. от първа величина(справка юпитата). Невъзможно е един работещ модел да се приложи като по калъп другаде без да бъде съобразен със специфичните особености на страна където ще бъде прилаган(справка хилядите програми и закони които първо се приемат, а чак след това се пригаждат, чрез допълнения и промени няколко пъти годишно).
Лек ден! Довечера ще прегледам темата на спокойствие.
Това, че накой е учил на запад по тамошните стандарти, него прави автоматично икономист и ли спец. от първа величина(справка юпитата). Невъзможно е един работещ модел да се приложи като по калъп другаде без да бъде съобразен със специфичните особености на страна където ще бъде прилаган(справка хилядите програми и закони които първо се приемат, а чак след това се пригаждат, чрез допълнения и промени няколко пъти годишно).
- Dark Angel
аз трябва да излезна, но нека не се лъжем - българското образование в сферата на икономиката е на светлинни години от истината. наемахме млади търговски специалисти и просто ни се уплаши окото и ухото какво изтича от българските университети. сякаш са сложили едни големи машини за измиване на каквато и да е мисъл и мият ли миятБоЕВ-ски написа:А и Дарки, преди да изляза само да вметна!
изключенията са рядкост, ама голяма рядкост за съжаление. сякаш забравят да мислят .....

- Глас в пустиня
Дарки, кака, що ли не съм изненадан, поне от това което пишеш до тук съдя, че едва ли някой има шанс, ако го събеседваш ти!...наемахме млади търговски специалисти и...
Сори, ама до това което си написала са стигнали хиляди средностатистически българи!
А, образованието, образованието е много дълга и съвсем различна тема. Разгледай сайтовете с обяви търсещи работници и спец. никъде не са пълни и конкретни, какво е виновен кандидата, че се е явил на събеседване по обява: "Търсим икономист" без да е уточнено какъв да е той, търговец, застраховател, финансист...
- Глас в пустиня
Съжалявам, забравих, че главните букви се тълкуват така, просто исках да наблегна на думите!Dark написа:НЕ ВИКАЙ ДЕAnonymous написа:Ами щото не е станало дума още!Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?
и нима трябва да закрием фуражните заводи, мелниците, пивоварните, обувните цехове, текстилните предприятия, заводите за картон и хартии, за акумулатори, за бои и всякакви други подобни неща?
защо?
Изброеното от теб влиза в графа "лека промишленост", точно в тях е бъдещето ни, точно на там трябва да се насочи "специализацията" на земеделието ни(от по-горният ми пост), като е необходимо много от тях да се преструктурират, а други да се закрият съвсем.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Ако знаеш само колко си правБоЕВ написа:Дарки, кака, що ли не съм изненадан, поне от това което пишеш до тук съдя, че едва ли някой има шанс, ако го събеседваш ти!...наемахме млади търговски специалисти и...![]()
Сори, ама до това което си написала са стигнали хиляди средностатистически българи!
А, образованието, образованието е много дълга и съвсем различна тема. Разгледай сайтовете с обяви търсещи работници и спец. никъде не са пълни и конкретни, какво е виновен кандидата, че се е явил на събеседване по обява: "Търсим икономист" без да е уточнено какъв да е той, търговец, застраховател, финансист...
В България все още има повече възможности за млади хора - пък умното ще се научи, тъпото ще си отпадне...
Само дето образованието...