икономика

Все същите
Аватар
Dark Angel

икономика

Мнение от Dark Angel »

искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?

интересуващи се?
Изображение
Аватар
Wishes

Re: икономика

Мнение от Wishes »

Dark написа:искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?

интересуващи се?
За коя по-точно икономика :lol:
If you wish to go fast - go alone, if you wish to go far - go together.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

wishes написа:

интересуващи се?
българската
Изображение
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

Dark написа:
wishes написа:

интересуващи се?
българската
Давай :lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark написа:
wishes написа:

интересуващи се?
българската
Че то има ли още такава??? :huhthink:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

4avdar4e написа:
има, според мен сега е на 2-3 годинки, аз съм оптимист в това отношение
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа:
4avdar4e написа:
има и според мен също върви добре. възход тъй да се каже, много ми е хубаво от това 8)
Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Dark написа:
latrevw написа:
4avdar4e написа:
има и според мен също върви добре. възход тъй да се каже, много ми е хубаво от това 8)
дано не сме в заблуда, но аз си мисля, че все повече фирми се опитвам поне донякъде да играят по свои си, но наподобяващи пазарните правила

Пловдивският панаир ми действа много вдъхновяващо в тази насока, ти ходи ли?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа: дано не сме в заблуда, но аз си мисля, че все повече фирми се опитвам поне донякъде да играят по свои си, но наподобяващи пазарните правила

Пловдивският панаир ми действа много вдъхновяващо в тази насока, ти ходи ли?
не, не сме в заблуда, вървят нещата. индустрията се съживява, инвестиции много и то не в цехчета за парцалки и бензиностанции. индустрията направо умираше преди 6-7 години

ходих на панаира, мен също ме вдъхновява :)
и добра работа свърших, плюс запознанство с Ния и Незнайни
Изображение
Аватар
Wishes

Мнение от Wishes »

Dark написа: не, не сме в заблуда, вървят нещата. индустрията се съживява, инвестиции много и то не в цехчета за парцалки и бензиностанции. индустрията направо умираше преди 6-7 години

ходих на панаира, мен също ме вдъхновява :)
и добра работа свърших, плюс запознанство с Ния и Незнайни
Хич не са много инвестициите даже, че са повече отпреди 2-3 години - да, но са съвсем недостатъчни све още
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

Икономика има и винаги е имало! България до сега три пъти е изграждала пазарна ик. В момента проблемът не е в производството, а в неумението да се изграждат пласментни канали и липсата на търговски опит. Нека първо да се уточним, че икономиката е много по-широко понятие от индусрия, икономически отношения бих казал са и много от описаните в гражданското право, сделките с НИ какво са, ако не икономика, в болшинство НИ са притежание на физически лица!, а в сферата на строителството намират препитание хиляди хора, въртят се огромно количество пари, а икономиката + финансите са движението на парите, паричните потоци от и към хората.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ-ски написа:Икономика има и винаги е имало! България до сега три пъти е изграждала пазарна ик. В момента проблемът не е в производството, а в неумението да се изграждат пласментни канали и липсата на търговски опит. Нека първо да се уточним, че икономиката е много по-широко понятие от индусрия, икономически отношения бих казал са и много от описаните в гражданското право, сделките с НИ какво са, ако не икономика, в болшинство НИ са притежание на физически лица!, а в сферата на строителството намират препитание хиляди хора, въртят се огромно количество пари, а икономиката + финансите са движението на парите, паричните потоци от и към хората.
ми аз не ща нищо да уточнявам, затова ми се иска да попишем тук, всеки да пише за нещата с които е наясно. ако ще почваме от учебниците плюс практиката нека не забравяме:
1. стоки и услуги
2. стоки - индустриални и бързооборотни

канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Dark написа: канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
а аз мисля, че Боев е прав, в настоящият момент не е като да няма ресурс, точно липсата на познание как да управляваш този ресурс води до нереализиране на възможности.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа:
Dark написа: канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
а аз мисля, че Боев е прав, в настоящият момент не е като да няма ресурс, точно липсата на познание как да управляваш този ресурс води до нереализиране на възможности.
а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)

инвестициите с дългосрочна възвръщаемост се "отвориха" наскоро, преди това нямаш ли бърз оборот направо умиргаш
Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Dark написа: а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)

инвестициите с дългосрочна възвръщаемост се "отвориха" наскоро, преди това нямаш ли бърз оборот направо умиргаш
ами то наблюдението ни е едно и също; мениджъри се внасят ама за големите компании, пак големите си обучават мениджърите, другите си действат по старому и сърце да те заболи като гледаш
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

Dark написа:
БоЕВ-ски написа:Икономика има и винаги е имало! България до сега три пъти е изграждала пазарна ик. В момента проблемът не е в производството, а в неумението да се изграждат пласментни канали и липсата на търговски опит. Нека първо да се уточним, че икономиката е много по-широко понятие от индусрия, икономически отношения бих казал са и много от описаните в гражданското право, сделките с НИ какво са, ако не икономика, в болшинство НИ са притежание на физически лица!, а в сферата на строителството намират препитание хиляди хора, въртят се огромно количество пари, а икономиката + финансите са движението на парите, паричните потоци от и към хората.
ми аз не ща нищо да уточнявам, затова ми се иска да попишем тук, всеки да пише за нещата с които е наясно. ако ще почваме от учебниците плюс практиката нека не забравяме:
1. стоки и услуги
2. стоки - индустриални и бързооборотни

канали за разпределение и търговски опит са най-малката грижа за една икономика. най-голямата и грижа е липса на ресурс
Как може да говорим за нещо сериозно без да имаме отправни точки? Нали ще стане нещо като развален телефон!

Аз твърдя, че нещата са точно наобратно!

Липсата на ресурси(в природата всичко е ограничено) => икономика(как да използваме икономично оскъдните ресурси, буквало "икономика" озночаво "изкуството да се управлява дом"), чак след това се определя какво, как и за кого. И никак, ама никак не си права за "цехчетата", малкият и среден бизнес е основата на така липсващата ни средна класа, въпреки това глобализацията налага господството на мега компаниите, дори от известно време икономистите в САЩ предсказват нов вид ик. съществуване, мега компаниите ще направят един вид втора индустриална революция и по тоя начин класовите различия ще бъдат туширани. Да, България е бедна на ресурси, индустрията ни е изградена от чуждестранни капитали и се захранва от вносни суровини. Къде според теб е мястото на Кремиковци? А, другите мега-хипер-грандомански безумия останали от соц. време? Да вземем за пример една Швейцария и тя е бедна на ресурси, ама там нещата не са като у нас, нали?
Гост

Мнение от Гост »

Dark написа:
а аз имам друго наблюдение, мениджъри не достигат и затова се "внасят", стотици компании/отдели в компании се управляват от европейски мениджъри. Друго което се случва напоследък е, че компаниите много наблягат на обучението на български мениджъри, и то обучение в реална обстановка. има все повече и повече наистина подготвени хора. да, все още не са в излишък, затова и те "дърпат" пазара на висококвалифицирана работна ръка на горе, което е добро :)

Не по врат, а по шия!

И квопраат тия мениджъри? - копат и търсат ресурси? :lol:

Мениджърът е управленец, ОБУЧЕН висококвалифициран кадър който има тая задача да организира КАНЛИТЕ върху които да стъпи дадена компания, напълно нормално е в тоя процес собствениците да разчитат на СВОЙ хора, чак след това когато тръгне процеса У-то може да бъде поверено на местен, проверен и изпитан, а доказалият се свой човек отива да изгражда каналите в некоя друга страна от третия свят.
Гост

Мнение от Гост »

latrevw написа:
ами то наблюдението ни е едно и също; мениджъри се внасят ама за големите компании, пак големите си обучават мениджърите, другите си действат по старому и сърце да те заболи като гледаш
Няма да е за дълго, идва момент в който ако не си подготвен или не разчиташ на мениджър да ти управлява бизнеса просто си свършен. Парите бързо се печелят, а още по-бързо се губят, проблемът е да ги задържиш по-дълго при себеси.
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

Anonymous написа:
latrevw написа:
Няма да е за дълго, идва момент в който ако не си подготвен или не разчиташ на мениджър да ти управлява бизнеса просто си свършен. Парите бързо се печелят, а още по-бързо се губят, проблемът е да ги задържиш по-дълго при себеси.
Абе някой най-после нямали да ме почерпи с кафе и бонбонки! Откарах и днешния ден като гост! :shock:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ-ски написа: Абе някой най-после нямали да ме почерпи с кафе и бонбонки! Откарах и днешния ден като гост! :shock:
Ти па ако си мислиш, че не те познаваме :lol:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

БоЕВ-ски написа:
Anonymous написа:
latrevw написа:
Абе някой най-после нямали да ме почерпи с кафе и бонбонки! Откарах и днешния ден като гост! :shock:
ние сме ти свикнали, свършиха ни бонбоните :D

много си прав, аз наблюдавам вече няколко години и се удивлявам как една фирма печели милиони без грам мениджърска мисъл, преди сякаш нямаше значение, сега обаче от тези милиони остават все по-малко в компнаията
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ-ски написа: Как може да говорим за нещо сериозно без да имаме отправни точки? Нали ще стане нещо като развален телефон!

Аз твърдя, че нещата са точно наобратно!

Липсата на ресурси(в природата всичко е ограничено) => икономика(как да използваме икономично оскъдните ресурси, буквало "икономика" озночаво "изкуството да се управлява дом"), чак след това се определя какво, как и за кого. И никак, ама никак не си права за "цехчетата", малкият и среден бизнес е основата на така липсващата ни средна класа, въпреки това глобализацията налага господството на мега компаниите, дори от известно време икономистите в САЩ предсказват нов вид ик. съществуване, мега компаниите ще направят един вид втора индустриална революция и по тоя начин класовите различия ще бъдат туширани. Да, България е бедна на ресурси, индустрията ни е изградена от чуждестранни капитали и се захранва от вносни суровини. Къде според теб е мястото на Кремиковци? А, другите мега-хипер-грандомански безумия останали от соц. време? Да вземем за пример една Швейцария и тя е бедна на ресурси, ама там нещата не са като у нас, нали?
ти нещо прекалено емоционално подхождаш към разговори за икономика с кукли барбита :lol:

ще ме биеш ли? или ще ме пратиш да разглобявам Кремиковци? м?
Изображение
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

4avdar4e написа:
БоЕВ-ски написа: Абе някой най-после нямали да ме почерпи с кафе и бонбонки! Откарах и днешния ден като гост! :shock:
Ти па ако си мислиш, че не те познаваме :lol:
Хе - хе-е-е-е! Знаех си, ама все пак да се обадя!

Хубава тема може да стане от това, ама трябва да бягам!
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Anonymous написа:
Dark написа:

Не по врат, а по шия!

И квопраат тия мениджъри? - копат и търсат ресурси? :lol:

Мениджърът е управленец, ОБУЧЕН висококвалифициран кадър който има тая задача да организира КАНЛИТЕ върху които да стъпи дадена компания, напълно нормално е в тоя процес собствениците да разчитат на СВОЙ хора, чак след това когато тръгне процеса У-то може да бъде поверено на местен, проверен и изпитан, а доказалият се свой човек отива да изгражда каналите в некоя друга страна от третия свят.
нема начин, това си ти, Боев нали?

Боев, падение човече, аз съм барби, къде се буташ в теми за барбита :shock:

нищо лично, просто учудване изразявам

а за икономика с теб трудно
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа:
много си прав, аз наблюдавам вече няколко години и се удивлявам как една фирма печели милиони без грам мениджърска мисъл, преди сякаш нямаше значение, сега обаче от тези милиони остават все по-малко в компнаията
много фирми бяха приватизирани и купени на безценица. лека полека преминават в ръцете на компании и хора които си разбират от работата. икономическият живот рано или късно изхвърля зад борда непригодните.

в цял свят има примери за лошо и/или добро управление. в никакъв случай това не е български специалитет.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Един въпрос само

Мнение от Remmivs »

защо всички си замълчахме за БТК?

Това ли е новия тип икономика?
Аватар
Dark Angel

Re: Един въпрос само

Мнение от Dark Angel »

Remmivs написа:защо всички си замълчахме за БТК?

телекомуникациите са ми малко далечни на мен - нека пишат знаещите
Изображение
Гост

Мнение от Гост »

Dark написа:
ти нещо прекалено емоционално подхождаш към разговори за икономика с кукли барбита :lol:

ще ме биеш ли? или ще ме пратиш да разглобявам Кремиковци? м?
Абе какво да ти кажа - вижам някакъв минимален потенциал в теб, та за това, може би, ако почетеш/ поучиш малко повече и оставиш черните си коренчета да натделеят... :lol:

Не, няма да те бия! - не съм побойник.

Защо да го разглобяваш? - виж как хубаво си пуши точно до столицата, а това, че работи почти с вносна суровина от Украйна и ОНД не е от значение. Още Буров е планирал изграждането на завод за нефтопреработка край Бургас, а също така и предприятия от стоманодобивната пром. които се захранват с вносна суровина, дори беше започнот такъв в Дебелт, ама демокрацията му пресече път.
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

Dark написа:
Боев, падение човече, аз съм барби, къде се буташ в теми за барбита :shock:

нищо лично, просто учудване изразявам

а за икономика с теб трудно
А, искаш ли да ти се изплезя?!
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?

тц, не се плези. не ти отива на името
Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

това не е ли част от прехода
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

latrevw написа:

това не е ли част от прехода
сега се замислям, за какъв "нов тип" говори Рем, ми икономиката не е ли била все една и съща? нещо като "яж, за да не бъдеш изяден"
Изображение
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

Да, това е!

Приватизация, разграбване или там още както се нарича е = на пръвоначално натрупване на капитали(къде сега е бате Ваньо, главен и могъщ акционер в УНикредито), както по-горе писах проблемът е да задържиш парите.

БТК?!? - няма такава компания и не можеше да съществува, 23000 персонал преди пр. при положение, че на запад същото число абонати на стационарни тел. се подържа от 12-15 000 човека. Графинята може да каже за централите Сименс, морално остарели през които и-нет не може да мине...и тнт. В съвременият свят си има хора за всичко, включително и специализирани в купуванета, стабилизирането и последваща препродажба на големи компании като БТК, последният слухе, че до пролетта най-късно лятото БТК ще бъде препродадена на фирма с предмет на дейност телекомуникации.
Гост

Мнение от Гост »

Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?

Ами щото не е станало дума още!
Не само обработваемата, а цялата земя, планини, реки, блата...са ресурс който ние НЕ знаем как да използваме и управляваме. Никога НЕ сме били и НЯМА да бъдем ИНДУСТРИАЛНА сила, имаме потенциал и бъдеще в специализираното земеделие, туризъм, високитехнологии и тнт.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Anonymous написа:
Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?

Не само обработваемата, а цялата земя, планини, реки, блата...са ресурс който ние НЕ знаем как да използваме и управляваме. Никога НЕ сме били и НЯМА да бъдем ИНДУСТРИАЛНА сила, имаме потенциал и бъдеще в специализираното земеделие, туризъм, високитехнологии и тнт.
НЕ ВИКАЙ ДЕ

и нима трябва да закрием фуражните заводи, мелниците, пивоварните, обувните цехове, текстилните предприятия, заводите за картон и хартии, за акумулатори, за бои и всякакви други подобни неща?

защо?
Последно промяна от Dark Angel на 10.10.06, 11:28, променено общо 1 път.
Изображение
БоЕВ-ски

Мнение от БоЕВ-ски »

А и Дарки, преди да изляза само да вметна!

Това, че накой е учил на запад по тамошните стандарти, него прави автоматично икономист и ли спец. от първа величина(справка юпитата). Невъзможно е един работещ модел да се приложи като по калъп другаде без да бъде съобразен със специфичните особености на страна където ще бъде прилаган(справка хилядите програми и закони които първо се приемат, а чак след това се пригаждат, чрез допълнения и промени няколко пъти годишно).

Лек ден! Довечера ще прегледам темата на спокойствие.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ-ски написа:А и Дарки, преди да изляза само да вметна!

Това, че накой е учил на запад по тамошните стандарти, него прави автоматично икономист и ли спец. от първа величина(справка юпитата). Невъзможно е един работещ модел да се приложи като по калъп другаде без да бъде съобразен със специфичните особености на страна където ще бъде прилаган(справка хилядите програми и закони които първо се приемат, а чак след това се пригаждат, чрез допълнения и промени няколко пъти годишно).

Лек ден! Довечера ще прегледам темата на спокойствие.
аз трябва да излезна, но нека не се лъжем - българското образование в сферата на икономиката е на светлинни години от истината. наемахме млади търговски специалисти и просто ни се уплаши окото и ухото какво изтича от българските университети. сякаш са сложили едни големи машини за измиване на каквато и да е мисъл и мият ли мият

изключенията са рядкост, ама голяма рядкост за съжаление. сякаш забравят да мислят .....
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

...наемахме млади търговски специалисти и...
Дарки, кака, що ли не съм изненадан, поне от това което пишеш до тук съдя, че едва ли някой има шанс, ако го събеседваш ти! :2tooth:

Сори, ама до това което си написала са стигнали хиляди средностатистически българи!

А, образованието, образованието е много дълга и съвсем различна тема. Разгледай сайтовете с обяви търсещи работници и спец. никъде не са пълни и конкретни, какво е виновен кандидата, че се е явил на събеседване по обява: "Търсим икономист" без да е уточнено какъв да е той, търговец, застраховател, финансист...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Dark написа:
Anonymous написа:

НЕ ВИКАЙ ДЕ

и нима трябва да закрием фуражните заводи, мелниците, пивоварните, обувните цехове, текстилните предприятия, заводите за картон и хартии, за акумулатори, за бои и всякакви други подобни неща?

защо?
Съжалявам, забравих, че главните букви се тълкуват така, просто исках да наблегна на думите!

Изброеното от теб влиза в графа "лека промишленост", точно в тях е бъдещето ни, точно на там трябва да се насочи "специализацията" на земеделието ни(от по-горният ми пост), като е необходимо много от тях да се преструктурират, а други да се закрият съвсем.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

БоЕВ написа:
...наемахме млади търговски специалисти и...
Дарки, кака, що ли не съм изненадан, поне от това което пишеш до тук съдя, че едва ли някой има шанс, ако го събеседваш ти! :2tooth:

Сори, ама до това което си написала са стигнали хиляди средностатистически българи!

А, образованието, образованието е много дълга и съвсем различна тема. Разгледай сайтовете с обяви търсещи работници и спец. никъде не са пълни и конкретни, какво е виновен кандидата, че се е явил на събеседване по обява: "Търсим икономист" без да е уточнено какъв да е той, търговец, застраховател, финансист...
Ако знаеш само колко си прав :D и колко конкретни са обявите в развитите страни и как ти гледат биографията под лупа - дали имаш необходимия тренинг и опит точно в областта, в която ще те назначат... Конкуренцията е страшна и Дарки ряпа да яде като екзаминатор :wink:
В България все още има повече възможности за млади хора - пък умното ще се научи, тъпото ще си отпадне... :o

Само дето образованието... :duno: ... Нароили са се толкова "икономически" университети и курсове, дето си плащаш, учиш чат-пат и получаваш диплома, че доста съмнително става качеството...
Публикувай отговор