Аномалия
Аномалия
07. 05. 2007
Морето се отдръпна с повече от 15 метра навътре и лодките по балчишкото крайбрежие останаха на сухо в ранния следобед днес. Смаяни туристи и местни хора, излезли на разходка, ахнаха от учудване, наблюдавайки природното явление. Някои дори побързаха да се отдалечат от крайбрежната дамба от страх да не би да дойде висока приливна вълна.
Стари рибари гледаха от брега и не вярваха на очите си, че лодките им останаха на сухо, а нивото на водата падна с метър.
Оттеглянето на морето ставаше за минута-минута и половина, след което отново ненормално прииждаше и застрашаваше да залее кея пред хотел "Лотос".
Течението под моста на яхтеното пристанище сменяше на няколко минути посоката си, като бурни потоци водна маса прииждаха и се оттегляха.
Навътре в акваторията на залива се виждаха няколко кални водовъртежа, за които някои от рибарите коментираха, че са причина за странното поведение на морето. Други пък обясниха, че вероятна причина за феномена е земетресение навътре в морето или необичайният западен вятър, появил се около обяд.
Морето се отдръпна с повече от 15 метра навътре и лодките по балчишкото крайбрежие останаха на сухо в ранния следобед днес. Смаяни туристи и местни хора, излезли на разходка, ахнаха от учудване, наблюдавайки природното явление. Някои дори побързаха да се отдалечат от крайбрежната дамба от страх да не би да дойде висока приливна вълна.
Стари рибари гледаха от брега и не вярваха на очите си, че лодките им останаха на сухо, а нивото на водата падна с метър.
Оттеглянето на морето ставаше за минута-минута и половина, след което отново ненормално прииждаше и застрашаваше да залее кея пред хотел "Лотос".
Течението под моста на яхтеното пристанище сменяше на няколко минути посоката си, като бурни потоци водна маса прииждаха и се оттегляха.
Навътре в акваторията на залива се виждаха няколко кални водовъртежа, за които някои от рибарите коментираха, че са причина за странното поведение на морето. Други пък обясниха, че вероятна причина за феномена е земетресение навътре в морето или необичайният западен вятър, появил се около обяд.
Re: Аномалия
А снимки?inj написа:07. 05. 2007
А специалистите казали, че вероятно това се дължи на смерч навътре в морето, който засмуквал вода.
Имаше един виц, в който морето се оказваше пълно с водка.esti написа:А специалистите казали, че вероятно това се дължи на смерч навътре в морето, който засмуквал вода.
Ако е била такава аномалията, не ще да е било от смерч засмукването.
Panta rhei...
Ааа, няма да е, заради това. Личния състав на 3о4о си беше в наличност.Мнемозина написа:Имаше един виц, в който морето се оказваше пълно с водка.esti написа:А специалистите казали, че вероятно това се дължи на смерч навътре в морето, който засмуквал вода.
Изобщо не беше!esti написа:Ааа, няма да е, заради това. Личния състав на 3о4о си беше в наличност.Мнемозина написа:Имаше един виц, в който морето се оказваше пълно с водка.esti написа:А специалистите казали, че вероятно това се дължи на смерч навътре в морето, който засмуквал вода.
Не следиш Фнимателно!
Panta rhei...
Егати, права си!Мнемозина написа:Изобщо не беше!
Не следиш Фнимателно!
Айдеее, слагайте червило, бръснете се (първото за жените, второто за мъжете....или пък кой както го чувства
Сега ще драсна едно мейлче на тв-тата с обяснение за феномена.
Прочухме се бе!
И още
Цитат:
Невиждано по българското черноморско крайбрежие цунами потроши туристически кораб, рибарски лодки и пристанищни съоръжения в залива на Каварна. Според очевидци разликата между нивата на отливната и приливната вълна е достигнала над 3 метра. Огромни бетонни тетраподи край вълнолома с тегло над 12 тона са отнесени в морето. Необичайното явление се е появило на три пъти от 9 сутринта до 14 часа следобед, през 2 часа. Местните хора разказват, че подобно бедствие е имало и преди 40 години, но то било с далеч по-малка сила. Причините за появата на цунамито обаче са неясни. Според едно от версиите става дума за земетресение в Черно море, според други то се дължи на нетрадиционно силни течения в района. Очевидците обаче бяха силно уплашени.
Същата стихия застигна и Балчик. Стотици рибари и туристи от града останаха потресени от необяснимото поведение на морето в понеделник следобед. "Беше странно, почти страшно", разказаха очевидци. Около 14 часа изведнъж водата се отдръпнала с 15 метра навътре. Лодките и яхтите по балчишкото крайбрежие останали на сухо. Кеят пред хотел "Лотос" се оголил внезапно. Рибарите побързали да развържат лодките си, за да не се счупят и побързали да се махнат от кея.
Само след минута и 15 секунди пък дойде огромна приливна вълна и заля всичко, обясниха очевидци.
"Това е аномалия, каквато сме наблюдавали и друг път, но не и в такива размери", коментира пред "Монитор" капитанът на яхтеното пристанище в Балчик Стоян Дончев. Според него нивото на водата е спадало и се е качвало с около 30-40 сантиметра за няколко минути в предишни години. "Помислихме си за момент, че става дума за земетресение. При нас в Балчик щети по плавателните съдове няма. Вярно, че някои лодки седнаха на дъното за кратко, но никой не се е оплакал от повреди.", допълни Дончев.
Според рибарите, причина за странното поведение на морето са калните водовъртежи, които се виждаха с просто око навътре в залива. Други пък предположиха, че вероятната причина за феномена е земетресение навътре в морето или необичайният западен вятър, появил се около обяд. Трети обясняваха, че може да е заради характерните за месец май водни течения.
От Боцманата в Балчик също нямаха обяснение за случилото се. Оттам уточниха, че сигнали за подобно вълнение на водата е имало и от Шабла и Каварна, а заради мъртвото вълнение е затворено и пристанището във Варна.
Цитат:
Очевидците: И преди е имало такива бедствия
"В Балчик съм виждал на няколко пъти резки и доста големи отливи и приливи, разказа Станислав Викторов, бивш журналист от радио "Варна", сега капитан на яхта. "През 2002 или 2003 г. до реката, която се влива в Балчик водата падна толкова, че не можех да се кача на борда, защото той стигна с над 40 сантиметра по-надолу от края на кея от обичайното. Приливът пък вдигна нивото с още повече."
"Това е чисто цунами, макар и в малки размери, "сподели и известният ветроходец и мореплавател от Каварна Неделчо Куртев, чиято яхта "Одесос" домува в Балчик." Местни хора ми разказаха, че е имало три удара, от които вторият най-силен. Разликата от нивото след отлива и дошлата от морето вълна е достигнала сигурно над 3 метра. Може би е земетресение, вероятно някъде към Крим. Там е вероятно да се е срутил планински хребет под водата. Хора от Каварна са ми разказвали, че и преди 40 години е имало подобно явление с почти същите размери."
Цитат:
ЕДНО КЪМ ЕДНО:
Морякът на каварненския кораб “Магелан” Иван Иванов: Беше като в ада, нищо по-страшно не ми се е случвало
"Аз бях на нашия кораб "Магелан", който вози туристи, когато всичко започна към 9 ч сутринта, "разказа морякът Иван Любенов Иванов." Първият удар в Каварна беше по-слаб, но после стана доста по-опасно. Водата се оттегли към морето и въпреки че дълбочината в пристанището е около 3-4 метра, повечето малки кораби опряха с киловете на пясъка по дъното, а лодките останаха на сухо. След минута дойде приливът и според мен разликата между нивата в него и отлива мина над 3 метра, защото
палубата ни излезе на равнището на буната, а обикновено стои на 2 метра под нея. В средата на залива се образува истинска центрофуга от течения с диаметър около 40 метра, която засмукваше всичко. Скъсаха се и 6-те швартови въжета на кораба (с които се връзва за кея б.р.) и той започна да се върти около мъртвата котва. Тя е тежка около 2,5 тона и после, като погледнахме, разбрахме че е издрейфала (преместена б.р.) с около 50 м и ни е докарала почти до фара.
Беше като в ада. Нищо по страшно не съм виждал, въпреки че съм видял доста неща в морето. 50-60 тонния ни кораб
се въртеше като сламка във водовъртежа и не можехме нищо да направим. Лодките на рибарите, които също седнаха първо на дъното, после бяха изхвърлени на брега. Същото се случи с понтоните, някои от които след прилива бяха качени на буната. Водата стигна до гаражите край пристанището. Три-четири от тетраподите по края на вълнолома пък паднаха в морето от външната страна. В един момент между два от ударите слязох на брега, а на борда остана само капитанът на кораба бай Добри. Той се бореше с каквото може да спаси "Магелан" от ударите в буната и пристаните и с помощта на хората по брега успя да се справи. Преди третата вълна бяхме излезли вече в морето и
тръгнахме към Балчик да оправяме повредите. Наложи се преди това да срежем веригите на щатната и на мъртвата котва, за да потеглим. Имаме проблеми с руля, бордът е разбит на клюзовете (отворите б.р.) за веригите и швартовите въжета, има почупени дъски и греди по кърмата".
Цитат:
Невиждано по българското черноморско крайбрежие цунами потроши туристически кораб, рибарски лодки и пристанищни съоръжения в залива на Каварна. Според очевидци разликата между нивата на отливната и приливната вълна е достигнала над 3 метра. Огромни бетонни тетраподи край вълнолома с тегло над 12 тона са отнесени в морето. Необичайното явление се е появило на три пъти от 9 сутринта до 14 часа следобед, през 2 часа. Местните хора разказват, че подобно бедствие е имало и преди 40 години, но то било с далеч по-малка сила. Причините за появата на цунамито обаче са неясни. Според едно от версиите става дума за земетресение в Черно море, според други то се дължи на нетрадиционно силни течения в района. Очевидците обаче бяха силно уплашени.
Същата стихия застигна и Балчик. Стотици рибари и туристи от града останаха потресени от необяснимото поведение на морето в понеделник следобед. "Беше странно, почти страшно", разказаха очевидци. Около 14 часа изведнъж водата се отдръпнала с 15 метра навътре. Лодките и яхтите по балчишкото крайбрежие останали на сухо. Кеят пред хотел "Лотос" се оголил внезапно. Рибарите побързали да развържат лодките си, за да не се счупят и побързали да се махнат от кея.
Само след минута и 15 секунди пък дойде огромна приливна вълна и заля всичко, обясниха очевидци.
"Това е аномалия, каквато сме наблюдавали и друг път, но не и в такива размери", коментира пред "Монитор" капитанът на яхтеното пристанище в Балчик Стоян Дончев. Според него нивото на водата е спадало и се е качвало с около 30-40 сантиметра за няколко минути в предишни години. "Помислихме си за момент, че става дума за земетресение. При нас в Балчик щети по плавателните съдове няма. Вярно, че някои лодки седнаха на дъното за кратко, но никой не се е оплакал от повреди.", допълни Дончев.
Според рибарите, причина за странното поведение на морето са калните водовъртежи, които се виждаха с просто око навътре в залива. Други пък предположиха, че вероятната причина за феномена е земетресение навътре в морето или необичайният западен вятър, появил се около обяд. Трети обясняваха, че може да е заради характерните за месец май водни течения.
От Боцманата в Балчик също нямаха обяснение за случилото се. Оттам уточниха, че сигнали за подобно вълнение на водата е имало и от Шабла и Каварна, а заради мъртвото вълнение е затворено и пристанището във Варна.
Цитат:
Очевидците: И преди е имало такива бедствия
"В Балчик съм виждал на няколко пъти резки и доста големи отливи и приливи, разказа Станислав Викторов, бивш журналист от радио "Варна", сега капитан на яхта. "През 2002 или 2003 г. до реката, която се влива в Балчик водата падна толкова, че не можех да се кача на борда, защото той стигна с над 40 сантиметра по-надолу от края на кея от обичайното. Приливът пък вдигна нивото с още повече."
"Това е чисто цунами, макар и в малки размери, "сподели и известният ветроходец и мореплавател от Каварна Неделчо Куртев, чиято яхта "Одесос" домува в Балчик." Местни хора ми разказаха, че е имало три удара, от които вторият най-силен. Разликата от нивото след отлива и дошлата от морето вълна е достигнала сигурно над 3 метра. Може би е земетресение, вероятно някъде към Крим. Там е вероятно да се е срутил планински хребет под водата. Хора от Каварна са ми разказвали, че и преди 40 години е имало подобно явление с почти същите размери."
Цитат:
ЕДНО КЪМ ЕДНО:
Морякът на каварненския кораб “Магелан” Иван Иванов: Беше като в ада, нищо по-страшно не ми се е случвало
"Аз бях на нашия кораб "Магелан", който вози туристи, когато всичко започна към 9 ч сутринта, "разказа морякът Иван Любенов Иванов." Първият удар в Каварна беше по-слаб, но после стана доста по-опасно. Водата се оттегли към морето и въпреки че дълбочината в пристанището е около 3-4 метра, повечето малки кораби опряха с киловете на пясъка по дъното, а лодките останаха на сухо. След минута дойде приливът и според мен разликата между нивата в него и отлива мина над 3 метра, защото
палубата ни излезе на равнището на буната, а обикновено стои на 2 метра под нея. В средата на залива се образува истинска центрофуга от течения с диаметър около 40 метра, която засмукваше всичко. Скъсаха се и 6-те швартови въжета на кораба (с които се връзва за кея б.р.) и той започна да се върти около мъртвата котва. Тя е тежка около 2,5 тона и после, като погледнахме, разбрахме че е издрейфала (преместена б.р.) с около 50 м и ни е докарала почти до фара.
Беше като в ада. Нищо по страшно не съм виждал, въпреки че съм видял доста неща в морето. 50-60 тонния ни кораб
се въртеше като сламка във водовъртежа и не можехме нищо да направим. Лодките на рибарите, които също седнаха първо на дъното, после бяха изхвърлени на брега. Същото се случи с понтоните, някои от които след прилива бяха качени на буната. Водата стигна до гаражите край пристанището. Три-четири от тетраподите по края на вълнолома пък паднаха в морето от външната страна. В един момент между два от ударите слязох на брега, а на борда остана само капитанът на кораба бай Добри. Той се бореше с каквото може да спаси "Магелан" от ударите в буната и пристаните и с помощта на хората по брега успя да се справи. Преди третата вълна бяхме излезли вече в морето и
тръгнахме към Балчик да оправяме повредите. Наложи се преди това да срежем веригите на щатната и на мъртвата котва, за да потеглим. Имаме проблеми с руля, бордът е разбит на клюзовете (отворите б.р.) за веригите и швартовите въжета, има почупени дъски и греди по кърмата".
- сър Айвънхоу
Пропусна, че мен ме нямаше по едно време...esti написа:Ааа, няма да е, заради това. Личния състав на 3о4о си беше в наличност.Мнемозина написа:Имаше един виц, в който морето се оказваше пълно с водка.esti написа:А специалистите казали, че вероятно това се дължи на смерч навътре в морето, който засмуквал вода.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
а..това е умишлено..
там как е строителството?

на конспиративна вълна съм днес
иначе - да пази Господ от разбунтувана природа
там как е строителството?
на конспиративна вълна съм днес
иначе - да пази Господ от разбунтувана природа
- Глас в пустиня
Тъй де! А слънцето къде остана, жегата, сушата... липсата на зима-истинската аномалия. Няма влага ей, зърното се опече в земята...на много места разорават отново пролетниците...квото е поникнало крее от безводие и суша, дърветата не могат листата си да опазят камо ли плод да налеят...нищо де...ще го усетим...в хлебарницата и на пазара...в цената...
пп Инж, нищо лично, видях тема "аномалия" и си се изоках, ей така да ми олекне, щото болката ми е земята.
пп Инж, нищо лично, видях тема "аномалия" и си се изоках, ей така да ми олекне, щото болката ми е земята.
- Глас в пустиня
Седем кльощави и седем дебели - крави...caliostro написа:като в библията става
баси
седем сити и седем гладни - години...
"умният цар" изнамерил силозите....създал нещо като държавен резерв...
пак ще отваряме резерва...
пак някои отговорни "другари" ще праат пачка...
като Р. Овч. не ще да си ходи...
Станишев си отива...
СоциализЪмЪт идва и си отива с купони...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
http://dnes.dir.bg/2007/05/11/news1666809.htmlБоЕВ написа:Тъй де! А слънцето къде остана, жегата, сушата... липсата на зима-истинската аномалия. Няма влага ей, зърното се опече в земята...на много места разорават отново пролетниците...квото е поникнало крее от безводие и суша, дърветата не могат листата си да опазят камо ли плод да налеят...нищо де...ще го усетим...в хлебарницата и на пазара...в цената...
Все повече се оаква ситуацията:(:crying:.
Дори не е дошла средата на месец май, а вече температурите са къде 30 градуса:(
Поне вече не ми е студено:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Глас в пустиня
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Напротив. Повярвах ти още щом го прочетох, а по-късно попаднах на горната статия и отново се сетих за писаниците ти..БоЕВ написа:
Ти са, кво! Не верваш на мойте думи ли?
Светулки бляскат из нощите...нещо характерно за август, по жътва.
Днес е адска жега. Не е нормално това, ама никак:(

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
А дали ние спадаме към "бедното население"caliostro написа:климата все повече ме притеснява мамичката му
нещата стават все по шибани
http://banks.dir.bg/2007/05/14/news1675771.html

- frisky lioness
- Обратна връзка:
И аз съм на същото мнение:(:crying: Яко ще ядем дървото, ама пусто, че децата ни ще страдат от цялата тази работаcaliostro написа:не знам.
но нещата ще се развият във времето доста по бързо от прогнозите които се правят.
мисля че ни спестяват доста информация.
Всичко е заради разните му там плазмодии, дето мислят не с главите си
След нас и потоп.... Засега се очертава като яка суша, пък после.... Както казва Рем иде големия ледник:(

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Не сега. По после. След топлото. Га спре Гълфстриймcaliostro написа:къде е този ледник?
палмите вързаха вече
http://www.journey.bg/news/?&ntype=1&ye ... &news=8699
http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=9&id=6467

има един руснакpocti_bezobidna написа:ама и ти си една черна станция:crying:caliostro написа:не знам.
но нещата ще се развият във времето доста по бързо от прогнозите които се правят.
и той е направил нещо много простичко
слънчевата активност е на цикли
и човека взима едно моливче и прави диаграма за около 100 г
и още една диаграмка за световните събития
картинката е много интересна
в момента сл активност се увеличава
и така до 2012 г
Не, сериозно сега. Получава се доста тъпа история - за да се спре затоплянето трябват много крути мерки, които ще навредят на икономиката в глобален мащаб - поризводство, дрън-дрън...frisky lioness написа:И аз съм на същото мнение:(:crying: Яко ще ядем дървото, ама пусто, че децата ни ще страдат от цялата тази работаcaliostro написа:не знам.
След нас и потоп.... Засега се очертава като яка суша, пък после.... Както казва Рем иде големия ледник:(
Всичко е само хубави пирказки. Гледам разни еко-отговорни фирми си правят хубавка рекламка с "чисти продукти" - от дърво, лен, памук - дето дървета се изсичат за поризводството им...
ВРсе се надявам да го не одживея ледника...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Те маите са го сметнали по-рано:-):winkw:caliostro написа:има един руснакpocti_bezobidna написа:ама и ти си една черна станция:crying:caliostro написа:не знам.
и той е направил нещо много простичко
слънчевата активност е на цикли
и човека взима едно моливче и прави диаграма за около 100 г
и още една диаграмка за световните събития
картинката е много интересна
в момента сл активност се увеличава
и така до 2012 г

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Щот късно сме се сетили...pocti_bezobidna написа:Не, сериозно сега. Получава се доста тъпа история - за да се спре затоплянето трябват много крути мерки, които ще навредят на икономиката в глобален мащаб - поризводство, дрън-дрън...frisky lioness написа:И аз съм на същото мнение:(:crying: Яко ще ядем дървото, ама пусто, че децата ни ще страдат от цялата тази работаcaliostro написа:не знам.
Всичко е само хубави пирказки. Гледам разни еко-отговорни фирми си правят хубавка рекламка с "чисти продукти" - от дърво, лен, памук - дето дървета се изсичат за поризводството им...
ВРсе се надявам да го не одживея ледника...
Днес четох един много готин коментар, че когато отсечем и последното дърво и уловим последната риба, ще ни светне, че парите не стават за ядене:(

- frisky lioness
- Обратна връзка:
...и после БУМ:twisted:Кент написа:в момента сл активност се увеличава
и така до 2012 г
и по землянките
Сетих се за Гълфстрийм. Американците имаха някакъв такъв филм, дето някакво океанско течение спря или си смени посоката, не помня вече и ....настана нов ледников период. Техните филми все пророчески се оказват, мамка му:evil:Особено апокалиптичните

забравих да сложа землянка в кавичкиRemmivs написа:То ако каже БУМ никва Земля(нка) нема ни спаси, амиго. Ма нема скоро да каже де.Кент написа:...и после БУМ:twisted:
и по землянките
А ледника иде. Обаче май са намерили как да свързват СО2 бе, нали ви писах. Нема се плашите.
то едно състояние на духа имах мпредвид
дзен, т.д. се каже
щастливо поколение сме ние
толкова много екшън
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
То и да се плашим, файда йок. Късно е вече дори и да се плашим...Сомо нерви фъргаме нахалост:-)Remmivs написа:То ако каже БУМ никва Земля(нка) нема ни спаси, амиго. Ма нема скоро да каже де.Кент написа:...и после БУМ:twisted:
и по землянките
А ледника иде. Обаче май са намерили как да свързват СО2 бе, нали ви писах. Нема се плашите.
What will be, will be:-)
За дрго ми е мъчно, че покрай сухото гори и зеленото:(:crying:

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аааа, бегай. Аз не искам екшънКент написа:забравих да сложа землянка в кавичкиRemmivs написа:То ако каже БУМ никва Земля(нка) нема ни спаси, амиго. Ма нема скоро да каже де.Кент написа:...и после БУМ:twisted:
и по землянките
то едно състояние на духа имах мпредвид
дзен, т.д. се каже
щастливо поколение сме ние
толкова много екшън

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това е филмътfrisky lioness написа:Американците имаха някакъв такъв филм, дето някакво океанско течение спря или си смени посоката, не помня вече и ....настана нов ледников период. Техните филми все пророчески се оказват, мамка му:evil:Особено апокалиптичните
http://kino.dir.bg/film.php?id=3705
http://www.thedayaftertomorrow.com/

- Глас в пустиня