КАШЕР (Kosher) и Халал (Halal)?
БЛГДР НДВНС!
Едното е свързано с библията другото с корана (май,май:shy:)Звеневия написа:Някой щмъ светне ли, ква е разликата между
БЛГДР НДВНС!

Аз ако те светна, дан мъ бийш после??Звеневия написа:Някой щмъ светне ли, ква е разликата между
БЛГДР НДВНС!
Светни мен.4avdar4e написа:Аз ако те светна, дан мъ бийш после??Звеневия написа:Някой щмъ светне ли, ква е разликата между
БЛГДР НДВНС!

Те ти ако ме све(И)тнеш, с едното око после ще надничам към съседката!4avdar4e написа:Аз ако те светна, дан мъ бийш после??Звеневия написа:Някой щмъ светне ли, ква е разликата между
БЛГДР НДВНС!
И двете най-общо казано значат "позволена, разрешена храна". Кашер е при евреите, халал - при мюсулманите. При тях примерно са забранени дреболийки, продукти с кръв, месо от диви животни, та даже ако щеш желатин (щото нали от костно брашно се правеше).frisky lioness написа: Светни мен.Аз няма да мога щот си ми далеч:-) Най-много да тъ "наритам" по Q-то:lol::lol:
Вопрос. Бывает ли "халяльное" молоко?Звеневия написа: Ако е само разлика на религиозна основа...Става въпрос за млечни (добавки и съсирващи припарати) подукти одобрени за споменатите Кашер и Халал (за тва открих само, че е РАЗРЕШЕНО, а пък Хамам - ЗАБРАНЕНО)
Вече няма да ти казвам "Халал да ти е!" Само "Хамам да ти е!""4avdar4e",
В арабско говорящите страни думата(халал) е с малко по-различно значение. Тя служи за да опише всико, което е разрешено от исляма, обратното на хамам, както си писал. Може да се използва за поведение, разговаряне/говор, дрехи, докато в другите страни значението се свежда прдимно до храните, разрешени от ислямския законЗвеневия написа:Те ти ако ме све(И)тнеш, с едното око после ще надничам към съседката!4avdar4e написа:Аз ако те светна, дан мъ бийш после??Звеневия написа:Някой щмъ светне ли, ква е разликата между
БЛГДР НДВНС!
Ако е само разлика на религиозна основа...Става въпрос за млечни (добавки и съсирващи припарати) подукти одобрени за споменатите Кашер и Халал (за тва открих само, че е РАЗРЕШЕНО, а пък Хамам - ЗАБРАНЕНО)

Разликата е в религиите: юдаизъм - мюсюлманствоЗвеневия написа: ПитАх, кой ще подскаже разликата, а не приликата!
Ами при kosher са включени и мекотели и ракообразни, инсекти и влечуги, които при halal май липсватЗвеневия написа:Вече няма да ти казвам "Халал да ти е!" Само "Хамам да ти е!""4avdar4e",
ПитАх, кой ще подскаже разликата, а не приликата!

frisky lioness написа:Ами при kosher са включени и мекотели и ракообразни, инсекти и влечуги, които при halal май липсват
И на мене би ми било интересно, а иначе става въпрос за това, че kosher води началото си от библията и подробно е описан в ТалмудЗвеневия написа:frisky lioness написа:Ами при kosher са включени и мекотели и ракообразни, инсекти и влечуги, които при halal май липсват
Много ще ми е гот да видя, как бедуин лови риба, мекотели и ракообразни, инсекти и влечуги (някъде около оазисите на Сахара)!![]()

Истината е, че нямаше нужда да се обрязваш... съжалявам!Звеневия написа:Някой щмъ светне ли, ква е разликата между
Да бе както и свинско, ама мюсулманите си хапват, квото и да си говорим4avdar4e написа:И двете най-общо казано значат "позволена, разрешена храна". Кашер е при евреите, халал - при мюсулманите. При тях примерно са забранени дреболийки, продукти с кръв, месо от диви животни, та даже ако щеш желатин (щото нали от костно брашно се правеше).frisky lioness написа: Светни мен.Аз няма да мога щот си ми далеч:-) Най-много да тъ "наритам" по Q-то:lol::lol: