СВОБОДА
- сър Айвънхоу
СВОБОДА
Когато рибата плува, тя плува ли, плува и водата няма край. Когато птицата лети, тя лети ли, лети и небето няма край. Няма риба, която да е преплувала водата и птица, която да е излетяла от небето. Когато им трябва малко вода и небе, та използват малко, когато им трябва много – използват много. Така те във всеки момент използват всичко, което има е нужно, и навсякъде се радват на съвършената свобода.
ДОГЕН
ДОГЕН
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Re: СВОБОДА
Да ако съдим по хората колко много използваме ресурсите на Земята и тя бавно умира, тогава няма да има риба, нито птици ще летят:-)сър Айвънхоу написа:Когато рибата плува, тя плува ли, плува и водата няма край. Когато птицата лети, тя лети ли, лети и небето няма край. Няма риба, която да е преплувала водата и птица, която да е излетяла от небето. Когато им трябва малко вода и небе, та използват малко, когато им трябва много – използват много. Така те във всеки момент използват всичко, което има е нужно, и навсякъде се радват на съвършената свобода.
ДОГЕН
дид
Открихме гоооооо!Звеневия написа:Мнемозина написа:Колко точно му е нужно на човек, за да има съвършената свобода, обаче...![]()
Това е един от вечните въпроси за живота, вселената и всичко останало.
42
Въпросът, на който отговаря този отговор!
Велики сме!
Дори и един милион години не ни трябваха!
Panta rhei...
Мнемозина написа:Открихме гоооооо!Звеневия написа:Мнемозина написа:Колко точно му е нужно на човек, за да има съвършената свобода, обаче...![]()
Това е един от вечните въпроси за живота, вселената и всичко останало.
42
Въпросът, на който отговаря този отговор!
Велики сме!
Дори и един милион години не ни трябваха!
![]()
![]()
ха ха я докажете сега теорийката:-)
дид
Казандзакис в "Зорбас" казва, че свобода е като веригата на дворното куче - когато е по-дълга, то се чувства по-свободно, но винаги е завързано и винаги е в даден определен периметър (това е съвсем свободен и по памет цитат..)сър Айвънхоу написа:съвършената свобода.
ДОГЕН
- frisky lioness
- Обратна връзка:
На мене дрехите са ми 42-ри номерМнемозина написа:Няма нужда.dianaxs написа:
ха ха я докажете сега теорийката:-)
Но ако се почнат сега едни обяснения на кого какво 42 му трябва, ще стане доста характерна тема.

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
то вече не е много свобода, защото годините и гравитацията и в моя случай си казват думатаМнемозина написа:Ето!frisky lioness написа: На мене дрехите са ми 42-ри номер
Това е твоята свобода! Честито!
...наближавам 44:(:crying:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Бе аз като един
философски дървеняк се питам дали рибата като стигне дъното (ако не се сплеска от наблягането преди това) или пък плитчините и остане на сухо, както и птицата ако достигне определена височина и й се изпари кръвта (ако и достигне кислород да стигне там де) на намират своите граници на безграничния им, иначе, хабитат?

Re: Бе аз като един
Глей го начи кви работи си мислел...Remmivs написа:философски дървеняк се питам дали рибата като стигне дъното (ако не се сплеска от наблягането преди това) или пък плитчините и остане на сухо, както и птицата ако достигне определена височина и й се изпари кръвта (ако и достигне кислород да стигне там де) на намират своите граници на безграничния им, иначе, хабитат?![]()
Ми аз съм сериозен човек, Лейди Вяра. Понякога мозъкът и същоството ми са обсебени и от други неща освен от инстинкта за продължаване на рода.vyara написа:Глей го начи кви работи си мислел...:blum:
Ми аз още по-дървено да ти отговоря: не, защото не искат да го правят. И си знаят, че не иска.Remmivs написа:философски дървеняк се питам дали рибата като стигне дъното (ако не се сплеска от наблягането преди това) или пък плитчините и остане на сухо, както и птицата ако достигне определена височина и й се изпари кръвта (ако и достигне кислород да стигне там де) на намират своите граници на безграничния им, иначе, хабитат?![]()
Виж, ако искаха, е друг въпрос. Щеше да не им достига свобода.
Panta rhei...
Ауууу, колко сексиRemmivs написа:Ми аз съм сериозен човек, Лейди Вяра.vyara написа:Глей го начи кви работи си мислел...:blum:
А свободата на желанията къде отива? М? Да надградим малко базисния космологичен модел на системата риба-птица.Мнемозина написа:Ми аз още по-дървено да ти отговоря: не, защото не искат да го правят. И си знаят, че не иска.
Indeed!vyara написа:Ауууу, колко секси:blum:
I am too sexy for my hat, to sexy for my hat, ohhh ohhh to sexy!
And I am too sexy for my car...
Тц.Remmivs написа:А свободата на желанията къде отива? М? Да надградим малко базисния космологичен модел на системата риба-птица.Мнемозина написа:Ми аз още по-дървено да ти отговоря: не, защото не искат да го правят. И си знаят, че не иска.
Ако го надградим, ще нарушим личностния им интегритет.
Panta rhei...
Мда. Боундари. Пак.Мнемозина написа:Тц.
Ако го надградим, ще нарушим личностния им интегритет.
- Глас в пустиня
Нямам спомен кой точно от индианските вождове беше казал тия думи, преди да подпише документите и да бъде настанен заедно с хората си в резерват.сър Айвънхоу написа:Когато рибата плува, тя плува ли, плува и водата няма край. Когато птицата лети, тя лети ли, лети и небето няма край. Няма риба, която да е преплувала водата и птица, която да е излетяла от небето. Когато им трябва малко вода и небе, та използват малко, когато им трябва много – използват много. Така те във всеки момент използват всичко, което има е нужно, и навсякъде се радват на съвършената свобода.
ДОГЕН
Цитирам по памет:
" Всички хора сме като гребците в кану, което се носи по течението на реката, всеки е на своето място, а само белият човек кърти парчета дърво от лодката и с тях си пали огън на дъното, не е далеч времето когато всички ще потънем заради неговото безумие."
- snowprincess
vyara написа:Ауууу, колко сексиRemmivs написа:Ми аз съм сериозен човек, Лейди Вяра.vyara написа:Глей го начи кви работи си мислел...:blum:
:blum:

- Глас в пустиня
Ти са кво?! Да не казваш, че парите стават за ядене?:blum:Zmeu написа:всички индиански вождове са били големи философи
нали оня, Сиатъл, беше стигнал до извода, че парите не стават за ядене
индианците са пример ,за мен, че тая работа само с философстване не
става. все едно оная работа да става само с философстване
не стават така тези работи
С пари се живее, опасно става когато се живее заради тях.
- сър Айвънхоу
Точно това разглежда цитата!!! Свободата на желанията! Милорд, както винаги схванахте най-същественото.Remmivs написа:А свободата на желанията къде отива? М? Да надградим малко базисния космологичен модел на системата риба-птица.Мнемозина написа:Ми аз още по-дървено да ти отговоря: не, защото не искат да го правят. И си знаят, че не иска.
Но... всъщност... трябва да внимаваме какво искаме...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Глас в пустиня
С две думи, егоизъм и задоволяване на собствените нужди = свобода.сър Айвънхоу написа:...Когато им трябва малко вода и небе, та използват малко, когато им трябва много – използват много. Така те във всеки момент използват всичко, което има е нужно, и навсякъде се радват на съвършената свобода.
ДОГЕН
Колкото ти е нужно - толкова използваш.
Не е възможно. Или аз поне не съм толкова свободна, за да го правя.
Просто им липсва въображение.сър Айвънхоу написа:Когато рибата плува, тя плува ли, плува и водата няма край. Когато птицата лети, тя лети ли, лети и небето няма край. Няма риба, която да е преплувала водата и птица, която да е излетяла от небето. Когато им трябва малко вода и небе, та използват малко, когато им трябва много – използват много. Така те във всеки момент използват всичко, което има е нужно, и навсякъде се радват на съвършената свобода.
ДОГЕН