Чужди езици?
Чужди езици?
Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български или ние, българската работна ръка, сме длъжни да знаем техните езици или поне някой от четирите най-популярни: английски, немски, испански или френски?
La donna e mobile
Re: Чужди езици?
Никой не е длъжен, според мен. Каквото си знаеш, то си е за теб. И колкото повече, толкова по-добре.Fidgety написа:Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български или ние, българската работна ръка, сме длъжни да знаем техните езици или поне някой от четирите най-популярни: английски, немски, испански или френски?
Мисля, че идеалният вариант е да се върви към двете. Така комуникацията е по-лека и трудът става песен, ехееейFidgety написа:Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български или ние, българската работна ръка, сме длъжни да знаем техните езици или поне някой от четирите най-популярни: английски, немски, испански или френски?
Казвам го от личен опит..
Според моите разбирания знанието е стока. Тоест трябва да се продава възможно най-успешно. Колкото повече, толкова по-добре:winkw:vyara написа: Никой не е длъжен, според мен. Каквото си знаеш, то си е за теб. И колкото повече, толкова по-добре.
Не са длъжни!Fidgety написа:Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български
Но е редно да си наемат преводач, който да обира негативите!
От личен опит!
Да, и стока също, защото това ти е работата.4avdar4e написа:Според моите разбирания знанието е стока. Тоест трябва да се продава възможно най-успешно. Колкото повече, толкова по-добре:winkw:
За мен лично е свобода и липса на бариери.
По тази твоя логика, е нормално човек да се досети, че е по-добре да прочете и две-три книжки ДЗЕН, и когато му се умирга от болка, сам да си търси илач, вместо да припка при неук дофтур...vyara написа:За мен лично е свобода и липса на бариери.
Де го чукаш, де се пукаЗвеневия написа:По тази твоя логика, е нормално човек да се досети, че е по-добре да прочете и две-три книжки ДЗЕН, и когато му се умирга от болка, сам да си търси илач, вместо да припка при неук дофтур...vyara написа:За мен лично е свобода и липса на бариери.
Едното няма нищо общо с другото. Говоря ти за ежедневно ползване на език - да си прочетеш някоя статия, да гледаш чужда телевизия. Не ти говоря за професионализъм. Затова и направих разделението за стоката и богатството, каквото е езика. Значи, ако си преводач, въртиш стоката и печелиш, докато иначе просто си богат, без да трупаш отгоре. Капиши?
Тая па! Мноо суриозну мъ приемаш!vyara написа:Капиши?
- сър Айвънхоу
Смятам, че е редно да понаучат български.
Скоро бях на интервю за работа. Оказа се, че изискванията за език били наистина необходими. Собственикът беше ингилизин.
Все пак пича, реши да проведе интервю с мен, като ползва секретарката си за преводач.
Накрая ми заяви: Вие сте отличен специалист, но защо не знаете английски? А разбирам, че и не искате да го научите?
Попитах го: Ако аз отида във Великобритания и отворя фирма, ще мога ли да накарам персонала си да научи български, за да го наема?
Отговора беше очевиден и единствен: НЕ!
Тогава го попитах: Защо искате ние българите да научим английски, за да можем да комуникираме с вас? Не ви ли стига, че ползвате евтина работна ръка, живеете като бейове с доста по-ниски цени от Вашата страна? Не може те ли поне малко да се напънете, за да научите езика ни?
Станах и си излязох!
Не знам как излгеждам във вашите очи, но аз лично смятам, че съм прав!
Скоро бях на интервю за работа. Оказа се, че изискванията за език били наистина необходими. Собственикът беше ингилизин.
Все пак пича, реши да проведе интервю с мен, като ползва секретарката си за преводач.
Накрая ми заяви: Вие сте отличен специалист, но защо не знаете английски? А разбирам, че и не искате да го научите?
Попитах го: Ако аз отида във Великобритания и отворя фирма, ще мога ли да накарам персонала си да научи български, за да го наема?
Тогава го попитах: Защо искате ние българите да научим английски, за да можем да комуникираме с вас? Не ви ли стига, че ползвате евтина работна ръка, живеете като бейове с доста по-ниски цени от Вашата страна? Не може те ли поне малко да се напънете, за да научите езика ни?
Станах и си излязох!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
[vyara]
Аз говоря изобщо за знанието, не само на чужди езици.
П.П. Гледам, Зв. ме е разбрал добре, що ли така?
Аз говоря изобщо за знанието, не само на чужди езици.
П.П. Гледам, Зв. ме е разбрал добре, що ли така?
- сър Айвънхоу
Не ме интересува цената! И да утроиш горната, ще си тръгна!caliostro написа:при 4 хилки в евро тук убеден съм че ще преосмислиш нещата
същото важи и за мен
а дойде такава оферта а научих и китайски мандарински
Bella Ciao
Bella Ciao
Спорен момент!сър Айвънхоу написа:Станах и си излязох!
Що не остана?
Щото те е яд, че нашият стандарт е изоставащ?
Или щото не е достатъчно това, което ингилизина ти предлага, за да се приближиш до неговия?
И между, другото специалист (според мен) е човек, който е обладан от (усвоил) едно умение и го прави перфектно, а не такъв, който покрай основното си можене може и още сто и едно... Че и да кара монобайк, да дъвче дъвка, и да рецитира Хайку на японски
- сър Айвънхоу
Защо да оставам? Така и нямаше да ме наеме. Правеше си кефа.Звеневия написа: Спорен момент!
Що не остана?
Щото те е яд, че нашият стандарт е изоставащ?
Или щото не е достатъчно това, което ингилизина ти предлага, за да се приближиш до неговия?
И между, другото специалист (според мен) е човек, който е обладан от (усвоил) едно умение и го прави перфектно, а не такъв, който покрай основното си можене може и още сто и едно... Че и да кара монобайк, да дъвче дъвка, и да рецитира Хайку на японски
Аз смятам, че съм специалист в работата си! Доказан и оценен! Нищо, че имам и доста разностранни интереси и способности. Те само ми помагат в работата ми.
П.П. Аз наистина ще науча английския, но не за да работя за някой чужденец, а защото чуждия език е богатство и ще мога да се ползвам от литература в оригинал...
Bella Ciao
Bella Ciao
Тва да не някъв нов вид мазохизъм?сър Айвънхоу написа:Защо да оставам? Така и нямаше да ме наеме.
Ходиш на интервюта с презункцията, че няма да те наемат?
За кво се косиш да се разхождаш?
Тва с английския, за лична консумация не го смлях, щото съм прочел ~15 книги в оригинал... за целия си читателски живот...
А руснаците правят чудеса с превода! Направо примляскваш, докато попиваш Англопищещи автори...
- сър Айвънхоу
Май не си ме прочел правилно. Казах, че не знаех, че е наистина необходим английския. Много фирми обявяват, че искат английски, колкото да се правят на интересни.Звеневия написа:
Тва да не някъв нов вид мазохизъм?
Ходиш на интервюта с презункцията, че няма да те наемат?
За кво се косиш да се разхождаш?
Тва с английския, за лична консумация не го смлях, щото съм прочел ~15 книги в оригинал... за целия си читателски живот...
А руснаците правят чудеса с превода! Направо примляскваш, докато попиваш Англопищещи автори...
А пък английския ще ми помогне и в работата, защото ще ми се налага да правя документи за БЪЛГАРСКИ фирми, които ще искат пари от европейските фондове. Но това вече е по-друго, нали???
Bella Ciao
Bella Ciao
В никакъв случай не искам да ти убивам ентуЗиазмОт!сър Айвънхоу написа: А пък английския ще ми помогне и в работата, защото ще ми се налага да правя документи за БЪЛГАРСКИ фирми, които ще искат пари от европейските фондове. Но това вече е по-друго, нали???
Фондовите пари се отпуска при коректи счетоводни бумаги!
А превода на цифри...
Ти не си длъжен да се разсейваш със знание на чужди езици, ако имаш дарбата да омагьосваш цифрите!
- сър Айвънхоу
Приятелю, знам много добре, но все пак искат документите на ингилизки... и не само в цифри... Има какво да се пише там... да се обяснява...Звеневия написа:
В никакъв случай не искам да ти убивам ентуЗиазмОт!
Фондовите пари се отпуска при коректи счетоводни бумаги!
А превода на цифри...![]()
Ти не си длъжен да се разсейваш със знание на чужди езици, ако имаш дарбата да омагьосваш цифрите!
Bella Ciao
Bella Ciao
Една мултинационална компания... кой там е работодателя, който трябва да научи български? Повечето шефове тук са наемници като всеки друг... Ако ще е тук за 1-2 години макс за чий му е да учи български? Тва от негова гледна точка де...Fidgety написа:Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български или ние, българската работна ръка, сме длъжни да знаем техните езици или поне някой от четирите най-популярни: английски, немски, испански или френски?
От моя гледна точка - и за месец да съм там все ще гледам да понауча нещо... ако не за друго поне със сервитьорките да мога да се захейвам
Ма то си е до човека де... някои го разглеждат като богатство, други като излишно главоболие. Имал съм ги и двата случая... единия понаучи доста... другия ич... хем и на двамата фирмата им осигуряваше частни уроци... Обаче тоя първия, додет го разберем колко разбира гадта... абе гад, начи, голяма....
Проблема е, че малко хора могат да научат на достатъчно добро ниво повече от един чужд език. И въпросът тогава е кой език да учат... щото ако научат инглиш и кандидатстват във френска фирма къв им е келепира от инглиша? И сички избират инглиш... щото малко или много се е наложил като международен език... А е голяма мъка да се разбереш с французин на инглиш, вервайте ми... и с немец тоже... а когато трябва да се разбереш с двамата едновременно става фън
има фирми които се занимават с тези пари по фондовете
не минеш ли през тях ....
манги няма
преди време попаднах по погрешка на някакъв семинар
понеже не се знаеше на какъв семинар съм и вместо в зала тая се начуках в зала оная
и семинара беше за тва как се подготвят докиментите за пари от фондовете
два часа слушах чудеса
има много изисквания по документацията
измислено е всичко.
в медиите ясно се коментира как става кандидатсването.
не минеш ли през тях ....
манги няма
преди време попаднах по погрешка на някакъв семинар
понеже не се знаеше на какъв семинар съм и вместо в зала тая се начуках в зала оная
и семинара беше за тва как се подготвят докиментите за пари от фондовете
два часа слушах чудеса
има много изисквания по документацията
измислено е всичко.
в медиите ясно се коментира как става кандидатсването.
Гасподе, вервай ми, няма по-голяма мъка от грък, говореш инглишGaspode написа: А е голяма мъка да се разбереш с французин на инглиш, вервайте ми... и с немец тоже... а когато трябва да се разбереш с двамата едновременно става фън
е иди у иран и се заебавай с келнерките и ножето опааааGaspode написа:Една мултинационална компания... кой там е работодателя, който трябва да научи български? Повечето шефове тук са наемници като всеки друг... Ако ще е тук за 1-2 години макс за чий му е да учи български? Тва от негова гледна точка де...Fidgety написа:Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български или ние, българската работна ръка, сме длъжни да знаем техните езици или поне някой от четирите най-популярни: английски, немски, испански или френски?
От моя гледна точка - и за месец да съм там все ще гледам да понауча нещо... ако не за друго поне със сервитьорките да мога да се захейвам
Ма то си е до човека де... някои го разглеждат като богатство, други като излишно главоболие. Имал съм ги и двата случая... единия понаучи доста... другия ич... хем и на двамата фирмата им осигуряваше частни уроци... Обаче тоя първия, додет го разберем колко разбира гадта... абе гад, начи, голяма....
Проблема е, че малко хора могат да научат на достатъчно добро ниво повече от един чужд език. И въпросът тогава е кой език да учат... щото ако научат инглиш и кандидатстват във френска фирма къв им е келепира от инглиша? И сички избират инглиш... щото малко или много се е наложил като международен език... А е голяма мъка да се разбереш с французин на инглиш, вервайте ми... и с немец тоже... а когато трябва да се разбереш с двамата едновременно става фън
И това ми е минало през главата... знам...4avdar4e написа: Гасподе, вервай ми, няма по-голяма мъка от грък, говореш инглиш
Там ще ми трябва за да отказвам на сервитьоритеcaliostro написа:
е иди у иран и се заебавай с келнерките и ножето опаааа
Ами аз затова писах, че е хубаво поне на базово/ежедневно ниво да има комуникация - тоест и двете страни да знаят някакъв общ език. Пък другото вече си е професия. Пък и ситуации има различни... фирми различни.. хора различни..caliostro написа:трябва си чужд език
въпреки че една добра преводачка върши същата работа
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
Интересът клати феса. Знаенето на език е добавка, но важна. Чуждите работодатели като не знаят български, можеш да си ги пцуваш на воля без да те разберат. Ей на тва му викам аз основно предимство!!!!! Пък те ако държат да знаят кво им дуднеш в лицето - ще научат, къде ще ходят....Fidgety написа:Имам питане: според вас чуждите работодатели в България длъжни ли са да знаят български или ние, българската работна ръка, сме длъжни да знаем техните езици или поне някой от четирите най-популярни: английски, немски, испански или френски?
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
-
Дядо Капинчо
Моите наблюдения сочат (те разбира се, не покриват всички сфери на работа), че работодателят се стреми да научи местния език - няма значение дали е български, патагонски или японски, за да може да контактува по-лесно с персонала си. И за да може по-лесно да се оправя в страната, в която прави бизнес. Извивявай, ама си се държал като ощипана мома. Ти си кандидатствал за работа при него, нали така? Ами то днес без език си заникъде. Да не говорим, че вече с един чужд език си заникаде. Можел е и да те наеме, и курс да ти плати. Минал си се яко.сър Айвънхоу написа: Все пак пича, реши да проведе интервю с мен, като ползва секретарката си за преводач.