Вариант 3: Аз искам да е такова, ще се отнасям така и така, пък то ще стане (нещо трето по избор)bead_ написа:приблизително вариант 1 е задачатаМнемозина написа: Как дефинираш задачата в началото?
"Аз искам моето дете да стане такова и такова (разбирай съвършено)"
или
"Аз искам да се отнасям с моето дете по такъв или инакъв начин".
Ей това е интригата тук.
вариант 2 е странно да си го поставяш като задача.
според мен
Възпитание
Нали? Ето точно такъв случай беше и долният:ELBI написа:Точно това е майсторството (както го наричаш - интригата). Ами това е по-добър подход, но може да се окаже, че такъв или инакъв начин не са подходящи и ще трябва да се прилага трети ...Мнемозина написа:или
Ей това е интригата тук.
Ей сега я дописвам.ELBI написа:Хехе... ниска ефективност... Сори Мнемо ... винаги съм признавал/твърдял, че тази професия (родител) е най-трудната. Ако те успокоява - и аз не винаги съм бил високоефективен. Обаче пък в голяма част от случаите само се сещах аз какво не обичах и ненавиждах и ... правех разни баланси там...Мнемозина написа:И изразът "Лягай веднага" не ми го споменавай, моля, защото само снощи съм го повторила около 700 пъти. Което доведе до, хм, рязко предефиниране на задачата.
Как върви книжката Макаренко
Мога ли да се заям сега и да ти кажа, че ефективността на татковците в такива моменти е по-висока като правило?
Чудя се как успях да ти създам впечатлението, че имам проблеми с възпитанието на децата си.
Нямам.
Тоест нямам на принципно ниво. На ежедневно не смея да твърдя.
Panta rhei...
е, как става това "искам да се отнасям с него така и така"? аз искам, не искам се отнасям с децата си точно, само и единствено така както ми идва отвътре. нямам стратегия. може би в дадени ситуации, когато се налага корекция се насилвам да съм по-строга или пък по-либерална, но общо взето съм това, което съм. и знам какво мога да очаквам от себе си във всеки един момент. децата също знаят какво могат да очакват от мен.ELBI написа:
Този път май имаме разменени виждания по въпросаНо пък затова е готин света - да има разнообразие и противоречие (виж Хегелчо второто му закон...)
just perfect
Re: Възпитание
Да точно така е - напъваме ги то не е английски, то не е телевизии, то не е поучения.... Дори не могат да си поиграят като хората по улицитеМнемозина написа:Днес бях на открит урок по български език в детската градина.
И наблюдавах две крайности.
Първата беше най-ясно показана чрез едно момиченце: чете бързо, гладко и изразително; отговаря винаги преди другите и задължително отговаря, не може да не се изяви; изживява се - поощрявана от госпожата, естествено - като помощничка на учителката, като нейна подгласничка едва ли не. Тази мома (както и по-голямата част от останалите в групата) е шестгодишна. Детето наистина е умно, поведението му е като на доста по-голямо и всички поощряват това.
Другата крайност: един тригодишен щурак, който през цялото време се въртя на стола, заемайки всякакви пози (в това число и залегнал под масичката) и физиономии. Обаче при всяка въртележка, която правеше, така чаровно поглеждаше към публиката, че направо не можех да откъсна очи от него.
По средата - останалите деца: възпитани, кое повече кое по-малко сдържано или изявено, дисциплинирани и послушни. Като за открит урок.
Гледах го тоя малкия и направо ми домъчня за това как възпитавайки децата си малко по малко, целенасочено и системно убиваме детското в тях.
А сме просто длъжни да го правим.
Ами искам да се отнасям по начин, по който съм искал като дете и съм гледал как се отнасят към други деца. Ако обаче се окаже, че това е неподходящо - сменям начина. В моят случай, сякаш имах успех. Обаче е трудно да се съди за себе си. Последните ти 2 изречения са повече от ясни, но надали оправдават всички хора, които със същото мислене не виждат, че децата им се нуждаят от друго - друг подход, друго отношение, друго възпитание... вероятно при тебе избраните подходи са най-правилните и това си е супер.bead_ написа:е, как става това "искам да се отнасям с него така и така"? аз искам, не искам се отнасям с децата си точно, само и единствено така както ми идва отвътре. нямам стратегия. може би в дадени ситуации, когато се налага корекция се насилвам да съм по-строга или пък по-либерална, но общо взето съм това, което съм. и знам какво мога да очаквам от себе си във всеки един момент. децата също знаят какво могат да очакват от мен.ELBI написа:
Този път май имаме разменени виждания по въпросаНо пък затова е готин света - да има разнообразие и противоречие (виж Хегелчо второто му закон...)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Мойто опит е, че от сега ти предстои колосален сблъсък с всичкото научено до сега от самата теб в областта на родителския опит, очаквания и т.н. И се оказа, че е опита и на няколко от моите близки...bead_ написа:някои я минахме, други - я наближават.ELBI написа:
А минахте ли възрастта 13-18 ?
девойката е на 12. малкият е в абсолютно младшата група на токущонавършилитепет.
Това бе периода, дето най-много се ядосвах на себе си. До 12-13 сякаш се справят уджасно добре и гладко (е ... с малки бабунки...)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Знаеш ли как се "раждат" звездите?
Така е, но може и да има жертви след товаesti написа:Какво означава "не си давам.." - да не би да те питат ако решат да кръшнат.
Не, че искам да те отчайвам, ама нема такъф филм, като давам и не давам
Аз така се изразих "не давам", та да е ясно, че съм против

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Знаеш ли как се "раждат" звездите?
Докторкееее:rotfl24::rotfl24::rotfl24:doktorka написа:а може и да си го заровиш кокъла...(някой кучета така правят)...ама тогава може да имаш проблеми с полицията...
Затова се заравя "изкушението" още преди да са му се отдали:lol::lol:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
уф, отвсякъде ми валят предупреждения от типа "моля, затегнете коланите. излитаме." обаче аз не долавям никаква индикация за промяна. чудесно се разбираме, освен, че много се обичаме.ELBI написа:
Мойто опит е, че от сега ти предстои колосален сблъсък с всичкото научено до сега от самата теб в областта на родителския опит, очаквания и т.н. )
детето е перфектно просто. понякога се чудя аз ли съм й родител?!?! няма да я хваля щот имате ергени и ще й хвърлите око, ама... гарджето на мама е тя - най-хубавото!
just perfect
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Така като чета ми звучи като женската половинка на мойто дяте:-) Все се притеснявам, че щотууу е много готин и кротък, някоя Дзия ще го турмози:mad::evil:, Пък виж то, имало и сгодни девейкиbead_ написа:детето е перфектно просто. понякога се чудя аз ли съм й родител?!?! няма да я хваля щот имате ергени и ще й хвърлите око, ама... гарджето на мама е тя - най-хубавото!
Позволете ми да си заплюя вашата малка принцеса:-) (То, много някой ще ни пита:(:shy::blink:)

Обичта няма да изчезне - тя ще си остане. А ... може да си сред изключенията. Ще се чуе след време. Аз не бях сред изключенията. Почва, обаче периодът на оправяне... долавят се признаците на нормализиране... Изреченията не задължително започват вече с "Не"bead_ написа:уф, отвсякъде ми валят предупреждения от типа "моля, затегнете коланите. излитаме." обаче аз не долавям никаква индикация за промяна. чудесно се разбираме, освен, че много се обичаме.ELBI написа:
Мойто опит е, че от сега ти предстои колосален сблъсък с всичкото научено до сега от самата теб в областта на родителския опит, очаквания и т.н. )
детето е перфектно просто. понякога се чудя аз ли съм й родител?!?! няма да я хваля щот имате ергени и ще й хвърлите око, ама... гарджето на мама е тя - най-хубавото!
Тук няма или/или. Първото е цел, второто - отношения.Мнемозина написа:
Обаче:
Как дефинираш задачата в началото?
или
Ей това е интригата тук.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Страхотно:-)bead_ написа:само да предупредя, че е фехтовачкаfrisky lioness написа:
Позволете ми да си заплюя вашата малка принцеса:-) (То, много някой ще ни пита:(:shy::blink:)от добрите.
даже утре сме на републиканско във филибето. стискайте палци щом сте подали заявка:winkw:
Стискаме всичко квот ни кажат (щом става дума за любов)
Успех.
Къде? Може и да дойдем да ви видим:-):winkw:

Е, нали все някой трябва да бъде лидер. Някъде бях чела, че във всяко мини- общество се възпроизвежда модела на "голямато" общество - има си места за лидер, "висше" общество, опозиция, превратаждии и н.т., включително и за селския идиот.Мнемозина написа:Това е странно - по мои наблюдения обикновено децата отхвърлят точно такива Митковци.frisky lioness написа: Предполагам е излишно да споменавам, че е фаворит на класа. Има огромен антураш, който всячески се стреми да му подражава, до такава степен, че мойто дете в стремежа си да не прилича на Митко и останалите си пусна доста дълга коса, която зализваше, като селски ерген:?:shocked:
Но може би това е в по-късна възраст. Защото момичето, което описвам, наистина е лидер сред другите девойченца в групата.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Странно. Проверих го. Това е почти извън града. Нищо не ми говори. Онзи квартал ми е доста мътен. Предполагам, че има някаква зала...Толкова ли не намериха нещо на по цивилизовано място:blink::? Ти там ли си?bead_ написа:пещерско шосе 133, каквото и да значи товаfrisky lioness написа:
Къде? Може и да дойдем да ви видим:-):winkw:

това е пловдивската зала за фехтовка. утре тръгваме натам аз и дребосъкът - агитка на момата.frisky lioness написа: Странно. Проверих го. Това е почти извън града. Нищо не ми говори. Онзи квартал ми е доста мътен. Предполагам, че има някаква зала...Толкова ли не намериха нещо на по цивилизовано място:blink::? Ти там ли си?
извадих някаква карта на мястото... ще се боря.
just perfect
Виж сега, много е лесно да се спори с мен, след като Елби ме е омаломощил достатъчно.Mila написа:Тук няма или/или. Първото е цел, второто - отношения.Мнемозина написа:
Обаче:
Как дефинираш задачата в началото?
или
Ей това е интригата тук.
Има всякакви случаи. Например отношенията ми с моите родители и до ден днешен са доста хладни, но това не пречи да са възпитали в мен един куп качества. Аз предпочитам вкъщи да има повече радост, но пак се стремя децата ми да възприемат почти същите ценности. По-скоро интригата се състои в това, да усетиш "границата на пречупване", и да не я преминаваш. Което пък не е особено сложна задача.
Обаче аз ще ти кажа, че второто не е отношения, а средства. И има разлика дали избираш целта или ограничаваш средствата.
Така че или/или има.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Как ще сте с времето?bead_ написа:това е пловдивската зала за фехтовка. утре тръгваме натам аз и дребосъкът - агитка на момата.frisky lioness написа: Странно. Проверих го. Това е почти извън града. Нищо не ми говори. Онзи квартал ми е доста мътен. Предполагам, че има някаква зала...Толкова ли не намериха нещо на по цивилизовано място:blink::? Ти там ли си?
извадих някаква карта на мястото... ще се боря.
Аз ще съм на работа, но ако ви останат свободни минутки и се озовете къмту центъра....

- Green Light
16 годишния Гринлайт наш как ти се кефи сега: "Системата, систематааа!!! Казах ли ви, аз че ще я видите някой ден как ви вкарва в един калъп, казах ли виии? Опитахте ли да се измъкнете- Не. На ви сега, гледайте как вкарва в калъп наследниците! Свободомислие, оригиналност, творчество, таланти всичко ф калъп и преса! Казах ви, казах ви, казах ви!" - Ай млъквай, бе пикльо! Каза. И кво? Да отида в гората ли, та да се измъкна от "системата" ти. Или децата да направя пещерняци? Система- система. Млъквай! Тва е положението.Мнемозина написа:Днес бях на открит урок по български език в детската градина.
И наблюдавах две крайности.
Първата беше най-ясно показана чрез едно момиченце: чете бързо, гладко и изразително; отговаря винаги преди другите и задължително отговаря, не може да не се изяви; изживява се - поощрявана от госпожата, естествено - като помощничка на учителката, като нейна подгласничка едва ли не. Тази мома (както и по-голямата част от останалите в групата) е шестгодишна. Детето наистина е умно, поведението му е като на доста по-голямо и всички поощряват това.
Другата крайност: един тригодишен щурак, който през цялото време се въртя на стола, заемайки всякакви пози (в това число и залегнал под масичката) и физиономии. Обаче при всяка въртележка, която правеше, така чаровно поглеждаше към публиката, че направо не можех да откъсна очи от него.
По средата - останалите деца: възпитани, кое повече кое по-малко сдържано или изявено, дисциплинирани и послушни. Като за открит урок.
Гледах го тоя малкия и направо ми домъчня за това как възпитавайки децата си малко по малко, целенасочено и системно убиваме детското в тях.
А сме просто длъжни да го правим.
Обаче той много често се обажда, гадината
Божкей, пък на мен ми напомни една друга историяGreen Light написа: 16 годишния Гринлайт наш как ти се кефи сега: "Системата, систематааа!!! Казах ли ви, аз че ще я видите някой ден как ви вкарва в един калъп, казах ли виии? Опитахте ли да се измъкнете- Не. На ви сега, гледайте как вкарва в калъп наследниците! Свободомислие, оригиналност, творчество, таланти всичко ф калъп и преса! Казах ви, казах ви, казах ви!" - Ай млъквай, бе пикльо! Каза. И кво? Да отида в гората ли, та да се измъкна от "системата" ти. Или децата да направя пещерняци? Система- система. Млъквай! Тва е положението.
Аз - 5 и малко годишна, руса с коса до кръста фръцла, свири на пиано, чете и говори вече на 3 езика, току-що цъфнала в България. Детска градина, другарката Мурдухай
Коловозите са само за влаковете, Грийни ...
Да.Green Light написа: 16 годишния Гринлайт наш как ти се кефи сега: "Системата, систематааа!!! Казах ли ви, аз че ще я видите някой ден как ви вкарва в един калъп, казах ли виии? Опитахте ли да се измъкнете- Не. На ви сега, гледайте как вкарва в калъп наследниците! Свободомислие, оригиналност, творчество, таланти всичко ф калъп и преса! Казах ви, казах ви, казах ви!" - Ай млъквай, бе пикльо! Каза. И кво? Да отида в гората ли, та да се измъкна от "системата" ти. Или децата да направя пещерняци? Система- система. Млъквай! Тва е положението.
Причината всички ние - кой колко свободомислещ, оригинален, талантлив и т.н. - да си стоим кротко в системата са точно нашите деца. Ако не са те, не е никакъв проблем да хванеш гората.
Обаче знаеш ли, в тези общества, които са били по-близо до природните закони, подрастващите са били приемани като пълноправни членове на племето след редица церемонии, така наречените посвещения.
И важен, много важен елемент от тези ритуали е било отделянето, временното им изолиране от общността. Един от смислите е - виж как се живее така извън системата и реши сега кое предпочиташ. Защото когато завъдиш семейство, вече си твърдо В системата и мърдане няма. И бунтовете срещу нея падат в най-добрия случай върху собствената ти глава. В лошия - върху близките ти.
Panta rhei...
Абе не знам, аз лично се спирам, защото нямам никакъв опит "в гората". Шубе ме е, казано по друг начин. Щото ако имах успешна реализация там, бих научила и децата на същото.Мнемозина написа:
Да.
Причината всички ние - кой колко свободомислещ, оригинален, талантлив и т.н. - да си стоим кротко в системата са точно нашите деца. Ако не са те, не е никакъв проблем да хванеш гората.
....
п.п. Това не го казвам от любов към спора.
С всички ни е така. Да не говорим, че вече не го знаем къде е това "в гората".Mila написа:Абе не знам, аз лично се спирам, защото нямам никакъв опит "в гората". Шубе ме е, казано по друг начин. Щото ако имах успешна реализация там, бих научила и децата на същото.Мнемозина написа:
Да.
....
п.п. Това не го казвам от любов към спора.
Системата си ни смила всякак. Истинска свобода може да има само вътре в главите ни. На ум.
Panta rhei...