икономика

Все същите
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:
...наемахме млади търговски специалисти и...
Дарки, кака, що ли не съм изненадан, поне от това което пишеш до тук съдя, че едва ли някой има шанс, ако го събеседваш ти! :2tooth:

Сори, ама до това което си написала са стигнали хиляди средностатистически българи!

А, образованието, образованието е много дълга и съвсем различна тема. Разгледай сайтовете с обяви търсещи работници и спец. никъде не са пълни и конкретни, какво е виновен кандидата, че се е явил на събеседване по обява: "Търсим икономист" без да е уточнено какъв да е той, търговец, застраховател, финансист...
Боев, не съм писала, че сме пускали обява от един ред. Да, действително нямат шанс тези които:
- са заъвършили финанси и не правят разлика между дебит и кредит. живеят с мисълта че финансиста /щото болшинството се вижда като гранде финансисти, нищо че вчера се е дипломирал/ получава "синтезирано" инфо от счетоводството което е нещо като отдел "лични роби" и чертае финансовите бъднини
- човек за търговския отдел на който се връчва един лист на който пише "Моля напишете кратък текст на английски с който се извинявате на..... " и после прочиташ "Please write a short......."
- човек който на 2-ро интервю обяснява, че обичайно ходи на море през юли и пита дали ще има проблем като почва май след два месеца да вземе 3 седмици отпуска
и всякакви подобни, на някои от нещата сме се смяли до сълзи
просто шефовете бяха изпаднали в заблуда, че като се търсят млади, току що завършили хора ще минем и без високите такси на агенциите

Не ми е ясно защо ти и Странниче мислите, че в БГ няма жесток подбор. Всичко се гледа под лупа, проверява се, ти биваш поставян в ситуации от които се вижда можеш или не можеш, яка цедка си е. Отнема време, струва пари, но това е за предпочитане вместо провал/изобщо не визирам фирми пуснали анонимна обява в нета с текст "Търсим икономист, заплата 300 лева, тел. хххххххх/
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:
Dark написа:
Anonymous написа:
Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?

тц, не се плези. не ти отива на името
Ами щото не е станало дума още!
Не само обработваемата, а цялата земя, планини, реки, блата...са ресурс който ние НЕ знаем как да използваме и управляваме. Никога НЕ сме били и НЯМА да бъдем ИНДУСТРИАЛНА сила, имаме потенциал и бъдеще в специализираното земеделие, туризъм, високитехнологии и тнт.
НЕ ВИКАЙ ДЕ

и нима трябва да закрием фуражните заводи, мелниците, пивоварните, обувните цехове, текстилните предприятия, заводите за картон и хартии, за акумулатори, за бои и всякакви други подобни неща?

защо?
Съжалявам, забравих, че главните букви се тълкуват така, просто исках да наблегна на думите!

Изброеното от теб влиза в графа "лека промишленост", точно в тях е бъдещето ни, точно на там трябва да се насочи "специализацията" на земеделието ни(от по-горният ми пост), като е необходимо много от тях да се преструктурират, а други да се закрият съвсем.
Боев, това си е индустрия, България винаги е имала индустрия. Това, че ти предпочиташ израза "лека промишленост" който отделяш от индустрията - малко странно ми се вижда. Отвори кой да е справочник по икономика и ще прочетеш за кожарска, мелничарска и тем подобни индустрии.

За Кремиковци примерно - той няма да бъде закрит, ще си работи, ще си произвежда, колкото и не на място да ти изглежда. Митал не са го купили, за да си играят с него

Тежката химия - също ще остане, няма да се закрие.

рудодобива - мръсен, гаден, къф ще да е ще продължи да го има. има цинк, злато, манган, уран. при повишаващите се цени на световните пазари няма спирка.

и още много, но какъв е смисъла да се обясняваме за известни неща

пуснах темата, защото ми бе интересно как пишещите в клуба преценяват българската икономика в момента и какво очакват в бъдеще

а не аз каква съм и ставам ли да наемам хора
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Dark написа:
БоЕВ написа:
...наемахме млади търговски специалисти и...
Дарки, кака, що ли не съм изненадан, поне от това което пишеш до тук съдя, че едва ли някой има шанс, ако го събеседваш ти! :2tooth:

Сори, ама до това което си написала са стигнали хиляди средностатистически българи!

А, образованието, образованието е много дълга и съвсем различна тема. Разгледай сайтовете с обяви търсещи работници и спец. никъде не са пълни и конкретни, какво е виновен кандидата, че се е явил на събеседване по обява: "Търсим икономист" без да е уточнено какъв да е той, търговец, застраховател, финансист...
Боев, не съм писала, че сме пускали обява от един ред. Да, действително нямат шанс тези които:
- са заъвършили финанси и не правят разлика между дебит и кредит. живеят с мисълта че финансиста /щото болшинството се вижда като гранде финансисти, нищо че вчера се е дипломирал/ получава "синтезирано" инфо от счетоводството което е нещо като отдел "лични роби" и чертае финансовите бъднини
- човек за търговския отдел на който се връчва един лист на който пише "Моля напишете кратък текст на английски с който се извинявате на..... " и после прочиташ "Please write a short......."
- човек който на 2-ро интервю обяснява, че обичайно ходи на море през юли и пита дали ще има проблем като почва май след два месеца да вземе 3 седмици отпуска
и всякакви подобни, на някои от нещата сме се смяли до сълзи
просто шефовете бяха изпаднали в заблуда, че като се търсят млади, току що завършили хора ще минем и без високите такси на агенциите

Не ми е ясно защо ти и Странниче мислите, че в БГ няма жесток подбор. Всичко се гледа под лупа, проверява се, ти биваш поставян в ситуации от които се вижда можеш или не можеш, яка цедка си е. Отнема време, струва пари, но това е за предпочитане вместо провал/изобщо не визирам фирми пуснали анонимна обява в нета с текст "Търсим икономист, заплата 300 лева, тел. хххххххх/

:good:

Признавам си, тук те провокирах, нарочно, заради "барбито"!

За съжаление е така, всичко опира до нагласа и е следствие на израза: "Учи мама за да не работиш!"
Казвал съм го хиляди пъти, дипломата за висше образование не дава привилегии и не гарантира нищо, тя е просто един "сертификат" който ти помага да се продадеш по-скъпо на трудовия пазар.
Аватар
Глас в пустиня

Dark написа:
БоЕВ написа:
Dark написа:
Anonymous написа:
Dark написа:Боев, само да те питам - защо не възприемаш обработваемата земя като природен ресурс? м?

тц, не се плези. не ти отива на името
Ами щото не е станало дума още!
Не само обработваемата, а цялата земя, планини, реки, блата...са ресурс който ние НЕ знаем как да използваме и управляваме. Никога НЕ сме били и НЯМА да бъдем ИНДУСТРИАЛНА сила, имаме потенциал и бъдеще в специализираното земеделие, туризъм, високитехнологии и тнт.
НЕ ВИКАЙ ДЕ

и нима трябва да закрием фуражните заводи, мелниците, пивоварните, обувните цехове, текстилните предприятия, заводите за картон и хартии, за акумулатори, за бои и всякакви други подобни неща?

защо?
Съжалявам, забравих, че главните букви се тълкуват така, просто исках да наблегна на думите!

Изброеното от теб влиза в графа "лека промишленост", точно в тях е бъдещето ни, точно на там трябва да се насочи "специализацията" на земеделието ни(от по-горният ми пост), като е необходимо много от тях да се преструктурират, а други да се закрият съвсем.
Боев, това си е индустрия, България винаги е имала индустрия. Това, че ти предпочиташ израза "лека промишленост" който отделяш от индустрията - малко странно ми се вижда. Отвори кой да е справочник по икономика и ще прочетеш за кожарска, мелничарска и тем подобни индустрии.

За Кремиковци примерно - той няма да бъде закрит, ще си работи, ще си произвежда, колкото и не на място да ти изглежда. Митал не са го купили, за да си играят с него

Тежката химия - също ще остане, няма да се закрие.

рудодобива - мръсен, гаден, къф ще да е ще продължи да го има. има цинк, злато, манган, уран. при повишаващите се цени на световните пазари няма спирка.

и още много, но какъв е смисъла да се обясняваме за известни неща

пуснах темата, защото ми бе интересно как пишещите в клуба преценяват българската икономика в момента и какво очакват в бъдеще

а не аз каква съм и ставам ли да наемам хора
Не, не го отделям!
Просто исках да кажа, че малко сме позакъсняли и поизостанали в металургията, машиностроенето и тнт, един вид тежката индустри, наливането на средства ще е само загуба на пари, а не съм убеден, че с външни инвеститори тоя отрасъл ще се развива съобразно общоприетите екостандарти.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа: Не, не го отделям!
Просто исках да кажа, че малко сме позакъсняли и поизостанали в металургията, машиностроенето и тнт, един вид тежката индустри, наливането на средства ще е само загуба на пари, а не съм убеден, че с външни инвеститори тоя отрасъл ще се развива съобразно общоприетите екостандарти.
Боев, точно тез два сектора са в особен подем в момента, влизат много инвестиции, изграждат се нови мощности. И това са пари които идват от банки, от вън, и струват нещо. Т.е. сметката е направена.

А еко изискванията са много високи, както и условия за безопасност и всичко това струва майка си и баща си.

ПП / сетих за една "еколожка", позната. която се жалваше как я резнали на държавния изпит щото не знаела що е това роза на ветровете и как сигурно "оня идиот искал я пари а нещо, за да я пусне" :twisted:
Аватар
Глас в пустиня

Stranniche написа:
Само дето образованието... :duno: ... Нароили са се толкова "икономически" университети и курсове, дето си плащаш, учиш чат-пат и получаваш диплома, че доста съмнително става качеството...
Така е, но само това да беше - китка на чело!
До тук пропускаме да споменем, че държавата в лицето на правителството играе най-важната роля за подема и развитието на икономиката като цяло в частност и на индустрията. Няма страна с чиста, либерална пазарна икономика, икономиките на развитите страни са малко или много от Кеинсиански тип.
Аватар
Глас в пустиня

Dark написа:
ПП / сетих за една "еколожка", позната. която се жалваше как я резнали на държавния изпит щото не знаела що е това роза на ветровете и как сигурно "оня идиот искал я пари а нещо, за да я пусне" :twisted:
Хе-хе-е-е-е, аз пък се сетих как участвах в акция на "Грийнпийс" с/у АЕЦ Белене! :wink:

Времето е най-добрият съдник! Не биваше държавата да абдикира от всичко, енергетиката според мен би трябвало да е държавна, така е по целия свят - стратегическите производства, по-голямата част от научните изследвания са под крилото и контрола на държавата.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:
Хе-хе-е-е-е, аз пък се сетих как участвах в акция на "Грийнпийс" с/у АЕЦ Белене! :wink:

Времето е най-добрият съдник! Не биваше държавата да абдикира от всичко, енергетиката според мен би трябвало да е държавна, така е по целия свят - стратегическите производства, по-голямата част от научните изследвания са под крилото и контрола на държавата.
за времето съгласна. за другото не - държавата в последните години е на "на ти - дай ми" с големите компании и в техни ръце са и изследвания, и ресурси и много, много неща

икономиката се променя, станала е прекалено динамична, може би заради бързият обмен на информация, нещата днес са различни от вчера.

нямам време, трябва да вървя по задачи

приятно

ПП/ а аз съм много хепи :D ама много, че моят мъж иска да ходи на планина. направо не мога да се нарадвам. живот и здраве ще се оборудваме и ранно лято потегламе :D

ППП / мъж ми препоръча нивга да не се срещам реално с теб, за да има поне един човек на тоз свят който да ме вижда в розова светлина :lol:
Аватар
Глас в пустиня

Dark написа:
ППП / мъж ми препоръча нивга да не се срещам реално с теб, за да има поне един човек на тоз свят който да ме вижда в розова светлина :lol:
Ха-ха, да го поздравиш! Така е, за разлика от теб аз слагам розовите очила за къде по-сериозни неща... :lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Dark написа: Боев, точно тез два сектора са в особен подем в момента, влизат много инвестиции, изграждат се нови мощности. И това са пари които идват от банки, от вън, и струват нещо. Т.е. сметката е направена.
Ахъм, както и тецове, вецове и аецове :lol: От практиката го казвам..
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Dark написа: Не ми е ясно защо ти и Странниче мислите, че в БГ няма жесток подбор. Всичко се гледа под лупа, проверява се, ти биваш поставян в ситуации от които се вижда можеш или не можеш, яка цедка си е. Отнема време, струва пари, но това е за предпочитане вместо провал/изобщо не визирам фирми пуснали анонимна обява в нета с текст "Търсим икономист, заплата 300 лева, тел. хххххххх/
Значи ми е стара информацията. Връщам си думите назад. Все си мислех, че в този момент у нас има повече възможности. Бях свидетел как "Саню" си търси "икономист" /беше формулирано по-специфично, но сега не го помня/ и се явиха хора от всички краища на планетата. То не бяха турове, не бяха проекти, не бяха интервюта... И накрая никого не взеха... Видя ми се ужасно трудно да минеш през всичко това и да успееш. :shock:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Stranniche написа: Значи ми е стара информацията. Връщам си думите назад. Все си мислех, че в този момент у нас има повече възможности. Бях свидетел как "Саню" си търси "икономист" /беше формулирано по-специфично, но сега не го помня/ и се явиха хора от всички краища на планетата. То не бяха турове, не бяха проекти, не бяха интервюта... И накрая никого не взеха... Видя ми се ужасно трудно да минеш през всичко това и да успееш. :shock:
ама това че цедката е яка, не значи, че възможностите са малко.
Напротив, има много възможности, само желание, разум, трудолюбие и честност и....мама миа, дай да спра със списъка :lol:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:
Dark написа:
Ха-ха, да го поздравиш! Така е, за разлика от теб аз слагам розовите очила за къде по-сериозни неща... :lol:
нещо не разбрах, ама няма значение, пиша си просто :lol:
Аватар
графинята

Re: Един въпрос само

Мнение от графинята »

БоЕВ-ски написа:
Remmivs написа:защо всички си замълчахме за БТК?

Това ли е новия тип икономика?
Да, това е!

Приватизация, разграбване или там още както се нарича е = на пръвоначално натрупване на капитали(къде сега е бате Ваньо, главен и могъщ акционер в УНикредито), както по-горе писах проблемът е да задържиш парите.

БТК?!? - няма такава компания и не можеше да съществува, 23000 персонал преди пр. при положение, че на запад същото число абонати на стационарни тел. се подържа от 12-15 000 човека. Графинята може да каже за централите Сименс, морално остарели през които и-нет не може да мине...и тнт. В съвременият свят си има хора за всичко, включително и специализирани в купуванета, стабилизирането и последваща препродажба на големи компании като БТК, последният слухе, че до пролетта най-късно лятото БТК ще бъде препродадена на фирма с предмет на дейност телекомуникации.
Е малко сикрет инфо,пък и съм подписала документ да не изнасям служ.тайни..ама от 1.2007.сме с нов собственик отново.
После ..уф темата много широка.
Утре ако ми остане време ще попиша,че сега бързам за работа.
Нищо лично, само изказах мнение!
Аватар
4avdar4e

Re: Един въпрос само

Мнение от 4avdar4e »

графинята написа: Е малко сикрет инфо,пък и съм подписала документ да не изнасям служ.тайни..ама от 1.2007.сме с нов собственик отново.
После ..уф темата много широка.
Утре ако ми остане време ще попиша,че сега бързам за работа.
Споко, бе, пишеше го нейде из пресата тия дни :D
Аватар
графинята

Re: икономика

Мнение от графинята »

Dark написа:искате ли малко да си поприказваме, т.е. попишем за икономика?

интересуващи се?
Не съм спец.в областа въпреки ученето на няколко вида икономики и статистика,но всичко е безскрупулни интереси според мен.Визирам бившите държавни предприятия.Иначе като имаш идея ,инвеститор и съдружници,какъв е проблема да пробваш.Ако всичко е по план и се спазват дадени приоритети,след даден период в зависимост от отрасъла /2,5,10 год./вложените средства се покриват и започва реалната печалба за собственика/те.Но ,да купиш разработен бизнес ,където само собственоста на сградния фонд е милиони евро,печеливш при това..за жълти стотинки?!Какво да говорим.Трябвало модернизация-естествено,то и в къщите си правим на определено време ремонт и си сменяме техниката /мебелите.Трябвало инвестиции-естествено,нещата много бързо се променят.Като знаете какво трябва що не започнете от нулата -да купуваш земя,да строиш и да оборудваш с най-новото,ами гледаш да купиш наготово направеното че и кусури да му търсиш.
Бившите монополи.Раздут щат,отдел над него пак отдел и така -аритметична прогресия от ръководства.Администрацията,администрация ...защо?Защото родата как ще я пратиш да си цапа ръцете,като може да взима заплата като стои на бюро?Че се сещам за един виц по този въпрос:
-Един чуждестранен студент по соц.времето изкласил до 5 курс и трябвало да си проведе стажа.Вика го асистента и му обяснява:-Ще те пратим на стаж от тази- до тази дата в 5 клон на еди кое си предприятие!
Той погледнал с изумление и възкликнал:-Ама аз не иска на клон,аз иска на бюро!
Може да се пише много,щото темата зависи откъде ще се подхване и за какво.
Нищо лично, само изказах мнение!
Публикувай отговор