Люто

Все същите
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Люто

Мнение от Stranniche »

Вчера обядвах с двама клубари - беше ми страшно приятно, за което им благодаря!!! :lovekiss:

По време на разговора и двамата споменаха, че обичат люто, а аз, разсеяната, забравих да им кажа, че видях обява за Фестивал на тайландската кухня. Сега погледнах в Интернет и намерих това:

http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=4407

Впрочем в Пикадили човек може да си купи тайландско зелено къри и кокосово мляко - става невероятно вкусна манджа. Ако някой се интересува, мога да му обясня как се прави.
Аватар
ELBI

Re: Люто

Мнение от ELBI »

Stranniche написа:Вчера обядвах с двама клубари - беше ми страшно приятно, за което им благодаря!!! :lovekiss:

По време на разговора и двамата споменаха, че обичат люто, а аз, разсеяната, забравих да им кажа, че видях обява за Фестивал на тайландската кухня. Сега погледнах в Интернет и намерих това:

Впрочем в Пикадили човек може да си купи тайландско зелено къри и кокосово мляко - става невероятно вкусна манджа. Ако някой се интересува, мога да му обясня как се прави.
аз си купих и зелено къри и кокосово мляко (така подправките ми се увеличиха на 100 и не знам колко си), но за други рецепти. Пускай плийз тази за невероятно вкусната манджа. Аз се интересувам, но да не кажат хората, че съм егоист...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

ELBI написа:Пускай плийз тази за невероятно вкусната манджа. Аз се интересувам, но да не кажат хората, че съм егоист...
Довечера ще я пусна непременно. Извинявай, но сега ме гонят от компютъра. :(
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Stranniche написа:
ELBI написа:Пускай плийз тази за невероятно вкусната манджа. Аз се интересувам, но да не кажат хората, че съм егоист...
Довечера ще я пусна непременно. Извинявай, но сега ме гонят от компютъра. :(
Диктатори с диктатори...терористи с терористи...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Stranniche написа:Вчера обядвах с двама клубари - беше ми страшно приятно, за което им благодаря!!! :lovekiss:

А, аз ревнувам! Значи с някои клубари може да обядваш, а другите, кучета ни яли, така ли? :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

ELBI написа: аз си купих и зелено къри и кокосово мляко (така подправките ми се увеличиха на 100 и не знам колко си), но за други рецепти. Пускай плийз тази за невероятно вкусната манджа. Аз се интересувам, но да не кажат хората, че съм егоист...
Продукти:
зелено къри - аз ползвам едно от бурканчета /веднъж опитах от пликче, но нямаше нищо общо с реалността :x /,
кокосово мляко от консерва, но без подсладители :lol: /когато отвориш консервата, трябва да го разбъркаш до хомогенна смес/
пиле - бяло месо колкото поеме,
няколко патладжана - обелени и нарязани
картофи - нарязани - това е моя добавка - повечето тайландци не обичат картофи и се мръщят :mad:,
гъби /последния път ги забравих, но и без тях всичко се изяде/.

Слагат се и скариди и разни други морски животни, но тук, в БГ не знам колко са пресни и не смея.

Начин на приготвяне:

Запържваш около 3 лъжици от зеленото къри /ако обичаш по-люто, слагаш още 1-2/. Прибавяш малко от кокосовото мляко докато закипи в тигана. Добавяш останалото и чакаш да заври. Ако тиганът е дълбок, можеш да продължиш да готвиш в него, а ако е малък - прехвърляш заврялото мляко в тенджера. Нарязаното на хапки пиле се слага да се вари в кокосовото мляко. Когато се свари достатъчно, прибавяш картофите, патладжаните и гъбите.
Отделно се прави бял ориз и манджата се сервира с него.

Майка ми ме помоли по случай Ч.Р.Д. тази седмица да сготвя това за гостите й :blum:.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

сър Айвънхоу написа:

А, аз ревнувам! Значи с някои клубари може да обядваш, а другите, кучета ни яли, така ли? :blum:
А сега де :shy:? Ъ-ъ-ъ... :shy:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Stranniche написа:
Ъхъ ъхъ
Я се засрами още малко... двойно поне...
Ама ха!

:blum:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Gaspode написа:
Stranniche написа:
Ъхъ ъхъ
Я се засрами още малко... двойно поне...
Ама ха!

:blum:
Ъхъ ъхъ :shy: Х2
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Stranniche написа:
Само със засрамване няма да се размине!!!
Такава обида се изтрива само с................ уиски!

П.П. Ама да е Дим, Джак или Джон!!! И да е пълнолетно!!! :blum:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

сър Айвънхоу написа:
Само със засрамване няма да се размине!!!
Такава обида се изтрива само с................ уиски!

П.П. Ама да е Дим, Джак или Джон!!! И да е пълнолетно!!! :blum:
Джон! Не го познавам от толкова отдавна, но се доверявам! :lol:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Stranniche написа:
ELBI написа: аз си купих и зелено къри и кокосово мляко (така подправките ми се увеличиха на 100 и не знам колко си), но за други рецепти. Пускай плийз тази за невероятно вкусната манджа. Аз се интересувам, но да не кажат хората, че съм егоист...
Продукти:
зелено къри - аз ползвам едно от бурканчета /веднъж опитах от пликче, но нямаше нищо общо с реалността :x /,
кокосово мляко от консерва, но без подсладители :lol: /когато отвориш консервата, трябва да го разбъркаш до хомогенна смес/
картофи - нарязани - това е моя добавка - повечето тайландци не обичат картофи и се мръщят :mad:,

Слагат се и скариди и разни други морски животни, но тук, в БГ не знам колко са пресни и не смея.

Начин на приготвяне:

Запържваш около 3 лъжици от зеленото къри /ако обичаш по-люто, слагаш още 1-2/. Прибавяш малко от кокосовото мляко докато закипи в тигана. Добавяш останалото и чакаш да заври. Ако тиганът е дълбок, можеш да продължиш да готвиш в него, а ако е малък - прехвърляш заврялото мляко в тенджера. Нарязаното на хапки пиле се слага да се вари в кокосовото мляко. Когато се свари достатъчно, прибавяш картофите, патладжаните и гъбите.

Майка ми ме помоли по случай Ч.Р.Д. тази седмица да сготвя това за гостите й :blum:.
Мерси. Звучи хубаво. Само едно не разбрах (но подозирам) - запърженото къри с малко кокосово мляко го правиш какво? Добавяш към него останалото мляко (безмислено според мен) или (смислено) в отделен съд кипваш млякото, в което сваряваш пилето, след което смесваш всичко заедно (сварено пиле в мляко с къри и мляко с картофи и гъби... може би и чушчици ще са добре тук?)

Правил съм подобни неща със сметана и къри. Само дето в началото запържвам пилето с чесънче и джиндифил и после следват останалите процедури на варене и т.н.

Мерси многооооо
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Благодаря и аз! Сега остава само Елби да го сготви и да го опитам. Щото обратния вариант ще е едно доста възхитително фиаско. :grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: Правил съм подобни неща със сметана и къри. Само дето в началото запържвам пилето с чесънче и джиндифил и после следват останалите процедури на варене и т.н.
А ако пък оставиш и пилето да престои няколко часа преди готвенето в кисело мляко, ще стане божественярско :winkw:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: Правил съм подобни неща със сметана и къри. Само дето в началото запържвам пилето с чесънче и джиндифил и после следват останалите процедури на варене и т.н.
А ако пък оставиш и пилето да престои няколко часа преди готвенето в кисело мляко, ще стане божественярско :winkw:
не знам... преди запържване с чесън, джинджифил и къри... и с последващо къкрене за 40 мин в смес, където има сметана... съмнявам се.

Обаче за други случаи - ще го имам в предвид. Сподели все пак рецептата, с която искаше да се похвалиш - в готвенето винаги може да се научат разни дребни трикове и идейки...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: Обаче за други случаи - ще го имам в предвид. Сподели все пак рецептата, с която искаше да се похвалиш - в готвенето винаги може да се научат разни дребни трикове и идейки...
Не става въпрос за конкретна рецепта. Индийците така обработват предварително пилешкото (киснат го в биволско кисело мляко), което му придава невероятен вкус. Изпробвано!
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

4avdar4e написа:
Не става въпрос за конкретна рецепта. Индийците така обработват предварително пилешкото (киснат го в биволско кисело мляко), което му придава невероятен вкус. Изпробвано!
а патешко пробвала ли си?
имам едно филе и се чудя как да го приготвя... :huhthink:
just perfect
Звенения

Мнение от Звенения »

bead_ написа:имам едно филе и се чудя как да го приготвя... :huhthink:
Кофичка кисело мляко +чесън(на вкус)+копър+зелено къри(ако носите на люто)+малко кориандър...(всичко пасирано) - това придава зелен цвят на външната част на пилешкото и неверотна сочност на вътрешността... за пилешко, агнешко и кравешко (не телешко!)

Режеш на кубчета... Сипваш в купа, заливаш с зелената "гняс" и чакаш до утре. Ако е удобно - нижеш на шишчета и печеш, ако имаш чугунен тиган - направо пържиш без или с една идея мазнина. (Най-гот е с "ГХИ" прегоряло краве масло.)
Абстрахираш се, че е патица и готвиш както пилешко само, че добавяш към времето за "омекване" още 40 минути (на тигана) ...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Звеневия написа: Абстрахираш се, че е патица и готвиш както пилешко само, че добавяш към времето за "омекване" още 40 минути (на тигана) ...
:yes: окс, ще докладвам, ако фамилията ме наругае, а и в обратния случай - също.
тъкмо гледах рецепти за патица с портокали...
just perfect
Звенения

Мнение от Звенения »

bead_ написа:тъкмо гледах рецепти за патица с портокали...
УспЕх.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Remmivs написа:Благодаря и аз! Сега остава само Елби да го сготви и да го опитам. Щото обратния вариант ще е едно доста възхитително фиаско. :grin:
и аз искам :grin:
Изображение
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: Обаче за други случаи - ще го имам в предвид. Сподели все пак рецептата, с която искаше да се похвалиш - в готвенето винаги може да се научат разни дребни трикове и идейки...
Хм... истина е, че доста индийски рецепти включват (примерно тика-та или тандури-тата) киснене в мляко с подправки (обикновенно към млякото се прибавя къри или тандури, оцет/лимон, зехтин/олио и се разбърква), след което се готви. Но невероятният вкус идва повече от подправките - т.е. това е вид марината, на основата на к. мляко. Лично аз не бих казал, че е кой знае колко невероятно. освен да има някакъв особен чалъм или индийското биволско мляко да е по-инакво...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
Звеневия написа: Абстрахираш се, че е патица и готвиш както пилешко само, че добавяш към времето за "омекване" още 40 минути (на тигана) ...
:yes: окс, ще докладвам, ако фамилията ме наругае, а и в обратния случай - също.
тъкмо гледах рецепти за патица с портокали...
Ако фамилията каже"Кога пак ще направиш" - пусни и тази рецепта, плийз. Ще ти отговоря с взаимност в желана от тебе област :blum:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ELBI написа: Ще ти отговоря с взаимност в желана от тебе област :blum:
дадено.
ще ми разказваш за глъчта на трафалгар и спокойствието на темза. че ми е в списъка с "искам да вдишам въздуха на...", пък досега само картинки гледам.
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

bead_ написа:
ELBI написа: Ще ти отговоря с взаимност в желана от тебе област :blum:
дадено.
ще ми разказваш за глъчта на трафалгар и спокойствието на темза. че ми е в списъка с "искам да вдишам въздуха на...", пък досега само картинки гледам.
никви проблеми. Само в София съм се разхождал повече (но е обратно пропорционално на интересното за гледане)... щото просто обичам да ходя пеша, а и съм си тукашен...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

ELBI написа:
Stranniche написа:
Продукти:

Начин на приготвяне:

Мерси. Звучи хубаво. Само едно не разбрах (но подозирам) - запърженото къри с малко кокосово мляко го правиш какво? Добавяш към него останалото мляко (безмислено според мен) или (смислено) в отделен съд кипваш млякото, в което сваряваш пилето, след което смесваш всичко заедно (сварено пиле в мляко с къри и мляко с картофи и гъби... може би и чушчици ще са добре тук?)

Правил съм подобни неща със сметана и къри. Само дето в началото запържвам пилето с чесънче и джиндифил и после следват останалите процедури на варене и т.н.

Мерси многооооо
И аз не знам какъв е смисълът първо да запържиш кърито, после да добавиш малко кокосово мляко и когато и то зацвърчи, да ливнеш към него останалото мляко. Виждала съм азиатци да го правят и казват, че така ставало по вкусно?! Пилето се пуска да ври в кърито и кокосовото мляко - така поема техния вкус:blum:. По-късно се добавят и останалите неща - всичко ври на едно място.
За чушчиците - в Тайланд слагат едни малки чушлета, които може би ги има смесени в бурканчето зелено къри.

А твойте идеи искам да ги приложа! :-)
Публикувай отговор