Човешкият геном - по-скоро мрежа

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Човешкият геном - по-скоро мрежа

Мнение от Remmivs »

Статия в един научен брог твърди, че може би трябва да преразгледаме как работят гените. Т. нар. "отпадъчна/безсмислена ДНК" всъщност изглежда е активна. Нещо повече, тя функционира по мистериозен начин включващ множество припокривания, които както изглежда са свързани в някакъв вид мрежа. От статията: Най-важните разкрития на консорциума ENCODE включват откритието, че основната част от ДНК в човешкия геном се транскрибира във функционални молекули, наречени РНК, и тези транскрипции интензивно се припокриват една с друга. Тази припокриваща се транскрипционна картина е предизвикателство пред добре установените разбирания, че човешкия геном се състои от относително малък набор от дискретни гени и огромно количество т.нар. безсмислена ДНК, която е биологично неактивна. Новите данни соча,т, че геномът съдържа изключително малко неизползвани последователности и на практика е сложна, взаимосвързана мрежа. В тази мрежа гените са само една от многото типове ДНК последователности, които имат функционално значение. Нашите разбирания за транскрипцията и гените може би се нуждаят от еволюция, споделят изследователите в списание Нейчър, отбелязвайки, че мрежовия модел на генома притежава някои интересни механични загадки, които тепърва трябва да се разбулят.

http://www.scienceblog.com/cms/findings ... 13465.html
Аватар
ELBI

Re: Човешкият геном - по-скоро мрежа

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:Статия в един научен брог твърди, че може би трябва да преразгледаме как работят гените. Т. нар. "отпадъчна/безсмислена ДНК" всъщност изглежда е активна. Нещо повече, тя функционира по мистериозен начин включващ множество припокривания, които както изглежда са свързани в някакъв вид мрежа. От статията: Най-важните разкрития на консорциума ENCODE включват откритието, че основната част от ДНК в човешкия геном се транскрибира във функционални молекули, наречени РНК, и тези транскрипции интензивно се припокриват една с друга. Тази припокриваща се транскрипционна картина е предизвикателство пред добре установените разбирания, че човешкия геном се състои от относително малък набор от дискретни гени и огромно количество т.нар. безсмислена ДНК, която е биологично неактивна. Новите данни соча,т, че геномът съдържа изключително малко неизползвани последователности и на практика е сложна, взаимосвързана мрежа. В тази мрежа гените са само една от многото типове ДНК последователности, които имат функционално значение. Нашите разбирания за транскрипцията и гените може би се нуждаят от еволюция, споделят изследователите в списание Нейчър, отбелязвайки, че мрежовия модел на генома притежава някои интересни механични загадки, които тепърва трябва да се разбулят.

http://www.scienceblog.com/cms/findings ... 13465.html
Горе-долу го разбрах!!! Разкарах транскрибирането, махнах функционалното пред молекулата (щото не знам разликата между функционална и нефункционална), не знам точно разликата между дискретните и недискретните гени... останалото е наистина интересно.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

аз не го разбрах това
:cool:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

разкажи в научно-популярен план, плс.
just perfect
Аватар
Житената Питка
BOFH

Мнение от Житената Питка »

Remmivs написа:Статия в един научен брог твърди, че може би трябва да преразгледаме как работят гените...
Може ли да го обърнеш някакси в картинки, че ми идва в повече (особено след тия сукузумстатсуми тая сутрин)?
Аватар
lilly

Мнение от lilly »

затуй ли днес тъй съм се сбъгясала и в акъла ми само бира с цаца и никакъв мерак за работа :blink:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Уф!

Мнение от Remmivs »

Ми ще опитам. Значи представете си, колеги, че досега разбирането ни за човешкия геном беше все едно да си мислим, че в писаното слово важни са само препинателните знаци, а буквите са просто някакъв ненужен баласт натрупан кой знае защо там. Препинателните знаци изразяват емоциите (за простота на изложението) - тяхната функция е ясна и недвусмислена и при това еднозначна. Обаче, изведнъж се оказва, че всъщност буквите носят много повече информация от точките и запетаите. Нещо повече, могат да се комбинират по най-разнообразни начини и да образуват думи! При това, едни и същи букви могат да образуват различни думи, а думите носят понякога близка, но все пак различна информация. И всичко това е обвързано в една сложна и непонятна, за сега, система, която някои специалисти подозират, че се нарича книга и носи още един слой информация - над думите...

Рано сутрин - толкоз... :grin:
Аватар
vyara

Re: Уф!

Мнение от vyara »

Remmivs написа:Ми ще опитам. Значи представете си, колеги, че досега разбирането ни за човешкия геном беше все едно да си мислим, че в писаното слово важни са само препинателните знаци, а буквите са просто някакъв ненужен баласт натрупан кой знае защо там. Препинателните знаци изразяват емоциите (за простота на изложението) - тяхната функция е ясна и недвусмислена и при това еднозначна. Обаче, изведнъж се оказва, че всъщност буквите носят много повече информация от точките и запетаите. Нещо повече, могат да се комбинират по най-разнообразни начини и да образуват думи! При това, едни и същи букви могат да образуват различни думи, а думите носят понякога близка, но все пак различна информация. И всичко това е обвързано в една сложна и непонятна, за сега, система, която някои специалисти подозират, че се нарича книга и носи още един слой информация - над думите...

Рано сутрин - толкоз... :grin:
Ми то и преди си е било така, бре. Ама те сега го били открили. :2tooth:
Колко има да откриват още...
Обаче кель файда, както казват французите, какво от това питам аз.
Ще вземат да ми бърникат из гените уж да избавят дефектните индивиди от болести в поколенията им ли? И да се пръкнат мутанти. Щото аз от човешка ръка друго не мога да си представя да се пръкне.
Дерзайте, учЕни! Напред, науката е слънце!
Ура! (туй малко като селянинЪт, ама дай пък да не казвам ура сега, щом той го казва)
Айде и от мен толкоз, че имам по-важна работа сега :blum:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Ми то и преди си е било така, бре. Ама те сега го били открили. :2tooth:
Колко има да откриват още...
Обаче кель файда, както казват французите, какво от това питам аз.
Ще вземат да ми бърникат из гените уж да избавят дефектните индивиди от болести в поколенията им ли? И да се пръкнат мутанти. Щото аз от човешка ръка друго не мога да си представя да се пръкне.
Дерзайте, учЕни! Напред, науката е слънце!
Ура! (туй малко като селянинЪт, ама дай пък да не казвам ура сега, щом той го казва)
Айде и от мен толкоз, че имам по-важна работа сега :blum:
Не, не беше така преди. Преди се смяташе, че гените носят информацията само. Генетичният код AGGCTCCTGAGGCTCGG (това ДНК де, в РНК сменете T с U) и прочее кодираше еднозначно ген - протеин по познатата транскрибционно-транслационна схема - ядрена ДНК, информационна РНК, транспортна РНК, пептидни вериги (белтъци/протеини/навързани аминокиселини). А сега се оказва, че може би един ген кодира повече от един протеин, както и един протеин се кодира от повече гени. Досега сме виждали само изключенията със съотношение 1:1 ген-протеин.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
Не, не беше така преди. Преди се смяташе, че гените носят информацията само. Генетичният код AGGCTCCTGAGGCTCGG (това ДНК де, в РНК сменете T с U) и прочее кодираше еднозначно ген - протеин по познатата транскрибционно-транслационна схема - ядрена ДНК, информационна РНК, транспортна РНК, пептидни вериги (белтъци/протеини/навързани аминокиселини). А сега се оказва, че може би един ген кодира повече от един протеин, както и един протеин се кодира от повече гени. Досега сме виждали само изключенията със съотношение 1:1 ген-протеин.
То не се "оказва", то винаги се е било.
Ама кель файда пак да попитам като една практична индивидка.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Житената Питка написа:Може ли да го обърнеш някакси в картинки, че ми идва в повече (особено след тия сукузумстатсуми тая сутрин)?
Преди беше така:

Изображение

Изображение

Сега не е много ясно точно как е...:-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:То не се "оказва", то винаги се е било.
Като една заядлива индивидка начи се заядаш:blum:

Било е щото това сме разбирали. Може и да не е така и сега, но ние това да разбираме. И ако утре открият нещо друго ти пак ли ще кажеш то винаги си е било така? :grin::blum:

Огромно значение има когато придобиеш ново знание и постигнеш по-добро разбиране за нещата. Когато модела ти за живота, вселената и всичко останало стана още една поредна и по-добра апроксимация на действителността, нищо че само асимптотично клони процеса към сходимост. :-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:То не се "оказва", то винаги се е било.
Като една заядлива индивидка начи се заядаш:blum:

Било е щото това сме разбирали. Може и да не е така и сега, но ние това да разбираме. И ако утре открият нещо друго ти пак ли ще кажеш то винаги си е било така? :grin::blum:

Огромно значение има когато придобиеш ново знание и постигнеш по-добро разбиране за нещата. Когато модела ти за живота, вселената и всичко останало стана още една поредна и по-добра апроксимация на действителността, нищо че само асимптотично клони процеса към сходимост. :-)
По някой път като съм си седяла и съм си мислела, знаеш ли какво съм си измислила. Че ако в един момент придобием прекрасното, абсолютно и съвършено познание за нещата, те ще престанат да съществуват. :blink:
Защо така, не знам. Това учените трябва да го обяснят. :winkw::kiss:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:По някой път като съм си седяла и съм си мислела, знаеш ли какво съм си измислила. Че ако в един момент придобием прекрасното, абсолютно и съвършено познание за нещата, те ще престанат да съществуват. :blink:
Ще обяснят таратанци. Има прилична доза вероятност нещата да не съществуват докато не ги гледаме (респективно мислим за тях). :grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:По някой път като съм си седяла и съм си мислела, знаеш ли какво съм си измислила. Че ако в един момент придобием прекрасното, абсолютно и съвършено познание за нещата, те ще престанат да съществуват. :blink:
Ще обяснят таратанци. Има прилична доза вероятност нещата да не съществуват докато не ги гледаме (респективно мислим за тях). :grin:
Боооожееее, ма аз това си го знам, бе. :grin:
Това ми е любимото откритие, за което благодаря на учените :pray:
Откакто го разбрах, животът ми стана по-интересен и разнообразен. Пълен с неподозирани възможности. Съвсем сериозно. Ей на - и икона няма да сложа даже в потвърждение на сериозността ми.
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа: Има прилична доза вероятност нещата да не съществуват докато не ги гледаме (респективно мислим за тях). :grin:
Тва дали работи наобратно?
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:
Remmivs написа: Има прилична доза вероятност нещата да не съществуват докато не ги гледаме (респективно мислим за тях). :grin:
Тва дали работи наобратно?
За това и аз си мечтая...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Псолютно несъгласен. Като го придобием (ако), ще почнем да правим други неща. Демек - табличка "Рем-Господ" (по аналогия от оня ден "Хаус-Господ) и кой по колко точки печели в борбата...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Тва дали работи наобратно?
Еххххх

Ма май и това е възможно квантово

:cool:
Публикувай отговор