кинтите управляват света
всичко друго е ала бала
имаш кинти правиш политика
като нямаш - каквото ти кажат тва и правиш
ако тия с кинтите кажат косово ще го направят на салата
ми да
делене няма начин да няма. Бях разсъждавал велемъдро в една тема за касти, класи или какво ще бъде деленето на хората в 2100 г. Но поне вървим натам границите да значат все по малко. Може би българин още дълго ще значи нещо по различно от германец и условията за двамата ще са различни но бавно, бавно вървим натам да се уеднаквяват. Честно, не мога да разбера тези които се дърпат. Никой не казва, ти вече няма да си българин, обаче все пак всеобщия вопъл е "аз съм българче и се гордея."Gaspode написа: Бе не е то серсем така. Уж обединени, уж еднакви, ама някои са по-тъмно зелени от други...
Аз за себе си говоря и знам. Не случайно дадох примера с Германия, а мога да дам и с Русия и други страни. Поради това да не се слуша Вагнер и Чайковси, да не се четат Гьоте и Пушкин е тъпо. Както е и тъпо да считаш многото прекрасни индивиди от тези страни да са длъжни да плащат греховете на държавната политика от миналото.Green Light написа:Освен това тоя свят или поне прогресивните сили в него, така както аз ги разбирам поне, отива към обединение, глобализация. За добро или лошо границите се размиват, икономическите условия се уеднаквяват. Ние ставаме граждани на много обединени държави, а не на една.pocti_bezobidna написа:
Ами айде сега да се юрнем да си искаме земите и т.н. и т.н.
Не забравяй все пак, че - независимо от начина по който е постигнато това - в момента немалка част от хората са с македонско самосъзнание, независимо дали на друг това му харесва или не. Да си пазили българщината когато е било времето. Ама тогава комунизъм нали, не може, сега, когато може е късно.
Точно обартното на това е сепаратизма или уточняването на границите и кога кой какво бил откраднал. От времето на цар Асен II до 2007 година все е крадено от България. Тва ли сега искат Боев и Елби да ни обяснят? Добре, знаехме си го от по- рано, и разбрахме подробностите, благодарим. И кво? За Майчица България напред! Тва ли?
УфффGreen Light написа: делене няма начин да няма. Бях разсъждавал велемъдро в една тема за касти, класи или какво ще бъде деленето на хората в 2100 г. Но поне вървим натам границите да значат все по малко. Може би българин още дълго ще значи нещо по различно от германец и условията за двамата ще са различни но бавно, бавно вървим натам да се уеднаквяват. Честно, не мога да разбера тези които се дърпат. Никой не казва, ти вече няма да си българин, обаче все пак всеобщия вопъл е "аз съм българче и се гордея."
Браво, браво.
Не, не, аз се гордея, много
Много хубаво, браво
Ама наш как се гордея, бе
И партии се правят на тази основа. И печелят. И всенароден дух се вдига. Стани сега юнак балкански да им покажеш ти на съседите и на турците къде зимуват раците. После ще се заемем и с евреите.
Съгласен. И аз не обичам уличният шовинизъм и парадния национализъм. Но и не обичам безличният европеец или гражданин на света. Оня, дето е всякакъв. Умната, направо гениална и много знаеща (езици, опери, поведения) амеба, но без корен.Green Light написа:делене няма начин да няма. Бях разсъждавал велемъдро в една тема за касти, класи или какво ще бъде деленето на хората в 2100 г. Но поне вървим натам границите да значат все по малко. Може би българин още дълго ще значи нещо по различно от германец и условията за двамата ще са различни но бавно, бавно вървим натам да се уеднаквяват. Честно, не мога да разбера тези които се дърпат. Никой не казва, ти вече няма да си българин, обаче все пак всеобщия вопъл е "аз съм българче и се гордея."Gaspode написа: Бе не е то серсем така. Уж обединени, уж еднакви, ама някои са по-тъмно зелени от други...
Браво, браво.
Много хубаво, браво
И партии се правят на тази основа. И печелят. И всенароден дух се вдига. Стани сега юнак балкански да им покажеш ти на съседите и на турците къде зимуват раците. После ще се заемем и с евреите.
Каква истина, бре, в историята. Само разни гледни точки.ELBI написа:.. обичам човещината, но обичам и истината.
Ами да. Обаче няма начин да се говори за несправедливостите в миналата ни история без да се посочи с пръст някой съседски народ и фанфарения тон си идва. Ти и Боев няма да развеете знаме обаче другите го веят вече, не виждаш ли? По цялата ни граница на запад от нас все знамена.ELBI написа:
Аз за себе си говоря и знам. Не случайно дадох примера с Германия, а мога да дам и с Русия и други страни. Поради това да не се слуша Вагнер и Чайковси, да не се четат Гьоте и Пушкин е тъпо. Както е и тъпо да считаш многото прекрасни индивиди от тези страни да са длъжни да плащат греховете на държавната политика от миналото.
Няма нито един миниатюрен момент или дума, където ИСКАМ или пледирам за ревизия, за грабене на територии, за справедливост. Обаче като слушам все за някои т.н. онеправдания, когато де факто това е до някъде закономерен резултат от дългогодишна политика и мозъчно промиване, а в момента както казва нашият народ "просто някои си сърбат супата, която са си надробили) просто няма как да не посоча причините и фактите.
Един народ не може да има бъдеще без да си познава миналото и считам, че ние си познаваме ужасно зле миналото. Поради което в съзнанието на повечето от нас има една черно-бяла картина. Което си е до някъде човешко. Но това е друга тема и може да я пусна отделно. Факт е, че българите са много заразени с национален нихилизъм (били сме били роби, не знам какви си, завистлиси, гадни, предатели ... все стереотипи, почиващи на незнание) или прескачащи като тригер (устройство с 2 устойчиви състояния - 0 и 1 - няма други) във фанфарен патриотизъм и шовинизъм. Да, ама не. И двете състояния ме дразнят и ги считам за лоши вируси, водещи до ужасни болести на българското. И си го казвам. Толкоз. Не ща никого да коля и беся, не ща да завоювам територии, обичам всички културни и възпитани хора, обичам човещината, но обичам и истината.
Такива ми ти работи.
Ами верче - точно за това говорим тук. Кой кога какво препикал. Ти сякаш се вееш в пространството и си над всичко в службата, в семейството, в блока/къщата си... Чувството за собственост (семейна, градска, национална и т.н.) е вградено по-малко в животните (там основното е препитаване, оцеляване и размножаване) и доста повече в хората. Просто някой като ти пикае на твоята си територия и ти ... само да го излизваш ... Това за наследството е страхотно хубав лаф и ми харесва, но той е насочен към друго - в настоящия спор говорихме за съвсем друго. Говорехме за преклонение пред чуждо препикаване и говорехме за чужди интересни. За останалото съм го казал по-горе. Да повтарям няма смисъл. Пък и нищо лошо в обмяната на мнения - всеки вижда какво мисли другия - едно му харесва, друго не, за едно се съгласява, за друго спори. По човешки. Бог ни е направил така. Ама това е друга тема...vyara написа:Каква истина, бре, в историята. Само разни гледни точки.ELBI написа:.. обичам човещината, но обичам и истината.
Пръкнало се някакво човечество и секи си оградил по нещо, цъфнал ми някъде и ми претендира. Алооууу, кой си ти бе? Какво я е грижа вселената за твоите претенцийки, бе? (не ти, Елби, конкретно, по принцип говоря). Ти не си наследил земята от дедите си, ами си я взел назаем от децата си (не съм го измислила аз това, ама е хубаво, нали?) Дребни човешки ежби. Другите видове само препикават, докато имат тази възможност, а хората!...
Божкееее, божкееее.....
Има начин. Както има начини в едно семейство да е имало някаква несправедливост (според Х или според У) и след това да не се сочи с пръст и да не се повтаря. Аз исках по-скоро (и винаги съм искал и де факто за това преди години прочетох и се запознах с горе-долу всичките гл. точна на нашата си - балканска история) да мога да давам отпор на глупостите, идващи от веенето на знамена по западната ни граница. И ще се радвам, ако и други знаят и могат да боравят с повечето неизучени факти и истини (колкото и да и е странно на верчето, но е така), които засягат нашия народ и нашето достойнство като част от този народ. Не ща да българизирам днес македонците, макар и моите дядовци македонци са били много повече българи от повечето българи днес. Не ща да се тупам в гърдите с "Булгар, булгар", но някак си, мъничко се кефех, когато англичаните ме викаха да им помагам по време на разни въпроси по телевизията... И съм изразявал не веднъж погнусата си от Сидеровците и подобните... Както и от Кристовците и Юлия-кръстевците по отношение в някои аспекти на мисленето им.Green Light написа:Ами да. Обаче няма начин да се говори за несправедливостите в миналата ни история без да се посочи с пръст някой съседски народ и фанфарения тон си идва. Ти и Боев няма да развеете знаме обаче другите го веят вече, не виждаш ли? По цялата ни граница на запад от нас все знамена.ELBI написа:
Аз за себе си говоря и знам. Не случайно дадох примера с Германия, а мога да дам и с Русия и други страни. Поради това да не се слуша Вагнер и Чайковси, да не се четат Гьоте и Пушкин е тъпо. Както е и тъпо да считаш многото прекрасни индивиди от тези страни да са длъжни да плащат греховете на държавната политика от миналото.
Няма нито един миниатюрен момент или дума, където ИСКАМ или пледирам за ревизия, за грабене на територии, за справедливост. Обаче като слушам все за някои т.н. онеправдания, когато де факто това е до някъде закономерен резултат от дългогодишна политика и мозъчно промиване, а в момента както казва нашият народ "просто някои си сърбат супата, която са си надробили) просто няма как да не посоча причините и фактите.
Един народ не може да има бъдеще без да си познава миналото и считам, че ние си познаваме ужасно зле миналото. Поради което в съзнанието на повечето от нас има една черно-бяла картина. Което си е до някъде човешко. Но това е друга тема и може да я пусна отделно. Факт е, че българите са много заразени с национален нихилизъм (били сме били роби, не знам какви си, завистлиси, гадни, предатели ... все стереотипи, почиващи на незнание) или прескачащи като тригер (устройство с 2 устойчиви състояния - 0 и 1 - няма други) във фанфарен патриотизъм и шовинизъм. Да, ама не. И двете състояния ме дразнят и ги считам за лоши вируси, водещи до ужасни болести на българското. И си го казвам. Толкоз. Не ща никого да коля и беся, не ща да завоювам територии, обичам всички културни и възпитани хора, обичам човещината, но обичам и истината.
Такива ми ти работи.
Мнда. Аз някаква гордост от това че съм българка също не изпитвам. Още повече, че е стечение на обстоятелствата, че не съм германка пирмерто или палестинка. Не държа да съм нещо друго също.Green Light написа:делене няма начин да няма. Бях разсъждавал велемъдро в една тема за касти, класи или какво ще бъде деленето на хората в 2100 г. Но поне вървим натам границите да значат все по малко. Може би българин още дълго ще значи нещо по различно от германец и условията за двамата ще са различни но бавно, бавно вървим натам да се уеднаквяват. Честно, не мога да разбера тези които се дърпат. Никой не казва, ти вече няма да си българин, обаче все пак всеобщия вопъл е "аз съм българче и се гордея."Gaspode написа: Бе не е то серсем така. Уж обединени, уж еднакви, ама някои са по-тъмно зелени от други...
Браво, браво.
Много хубаво, браво
Това пък откъде накъде? Аз за първи път чувам - да не са някакви нови моди - забраняват Гьоте щото нам кво си?ELBI написа: да не се слуша Вагнер и Чайковси, да не се четат Гьоте и Пушкин е тъпо.
Ами историята с Батак показа, не не искаме да си знаем миналото. Харесваме си стереотипа - робите, предателите, кланите и т.н. По удобно ни е. Аз лично се уморих да водя такива спорове - в крайна сметка ме изкарват родоотстъпник, продал се на европейците, американците и там който плаща. Да чете кой каквото му харесва и да вярва в каквото си иска. Стига да не пречи много на околните.ELBI написа:Един народ не може да има бъдеще без да си познава миналото и считам, че ние си познаваме ужасно зле миналото. Поради което в съзнанието на повечето от нас има една черно-бяла картина. Което си е до някъде човешко. Но това е друга тема и може да я пусна отделно. Факт е, че българите са много заразени с национален нихилизъм (били сме били роби, не знам какви си, завистлиси, гадни, предатели ... все стереотипи, почиващи на незнание) или прескачащи като тригер (устройство с 2 устойчиви състояния - 0 и 1 - няма други) във фанфарен патриотизъм и шовинизъм. Да, ама не. И двете състояния ме дразнят и ги считам за лоши вируси, водещи до ужасни болести на българското. И си го казвам. Толкоз. Не ща никого да коля и беся, не ща да завоювам територии, обичам всички културни и възпитани хора, обичам човещината, но обичам и истината.
Такива ми ти работи.
от къе на къде ли? Ами стандартен прийом е като кажеш как еди коя си държава е направила еди какво си (ама това е поради държавна политика, исторически и икономически - кинти, както се казва - дадености, религия и т.н.) да се рипне и се излезе с контра "аргумент" - "Кво сега - да не четем еди кой си или да не слушаме еди какво си".pocti_bezobidna написа:Това пък откъде накъде? Аз за първи път чувам - да не са някакви нови моди - забраняват Гьоте щото нам кво си?ELBI написа: да не се слуша Вагнер и Чайковси, да не се четат Гьоте и Пушкин е тъпо.
....
Нема вече да гледам америкчи филми в знак на протест!!!ELBI написа: от къе на къде ли? Ами стандартен прийом е като кажеш как еди коя си държава е направила еди какво си (ама това е поради държавна политика, исторически и икономически - кинти, както се казва - дадености, религия и т.н.) да се рипне и се излезе с контра "аргумент" - "Кво сега - да не четем еди кой си или да не слушаме еди какво си".
Смислен спор се води, когато има диалог. Липсата на диалог ме уморява.ELBI написа:За втората част дет си го написала - съгласен, но пък аз (за разлика от теб) си използвам свободата да говоря, с което прилагам знанията от книги, спорове, наблюдения от чужди страни и разговорите си с различни хора. Свободата е нещо ужасно хубаво и ценно за хората. Помогнала да сме на нивото, на което сме сега (технологично де). Най-ценното е, че всеки може да я използва както му повеляват вътрешните убеждения, знания, характер и усщания.
А "Тенекиеният барабан" на Г. Грас, а "Парфюмът" на Зюскинд, Макс Фриш (който се води швейцарец, де, ама се тая)??? И Ремарк, и Кестнер...pocti_bezobidna написа: Немската литература, ако трябва да сме честни хич не я харесвам. Квот съм чела е било с мука превелика.
Само Херман Хесе да споменем, за какво друго да говорим... Все пак - разни хора, разни вкусове...4avdar4e написа:А "Тенекиеният барабан" на Г. Грас, а "Парфюмът" на Зюскинд, Макс Фриш (който се води швейцарец, де, ама се тая)??? И Ремарк, и Кестнер...pocti_bezobidna написа: Немската литература, ако трябва да сме честни хич не я харесвам. Квот съм чела е било с мука превелика.
Хесе ме депресира тотално. Май по-травмираща книга от Степния вълк не съм чела.ELBI написа:Само Херман Хесе да споменем, за какво друго да говорим... Все пак - разни хора, разни вкусове...4avdar4e написа:А "Тенекиеният барабан" на Г. Грас, а "Парфюмът" на Зюскинд, Макс Фриш (който се води швейцарец, де, ама се тая)??? И Ремарк, и Кестнер...pocti_bezobidna написа: Немската литература, ако трябва да сме честни хич не я харесвам. Квот съм чела е било с мука превелика.
аве, г-це БезобиднаКент написа:Смислен спор се води, когато има диалог. Липсата на диалог ме уморява.
Да ,но "кинтите" всъщност са синоним на "оцеляване". Когато е можело без кинти, е имало "мисъл, традиция, ценност, любов и преданност". Сега всичко, което си изброил го има, само до колкото може да се продаде.В днешно време дори вода не можеш да пиеш безплатно. Скоро сигурно ще има и такса "дишане"- не се съмнявам в това.ELBI написа:не всичко е кинти. Много неща са. Понякога са ужасно важни. Обаче не всичко е. Сори. Има много етноси оцеляли без почти никога да са имали кинти. Има и много, които са имали по много кинти, но днес ги няма.
Просто факти. Освен кинтите има и мисъл, традиция, ценност, любов и преданност. Някои от тях се купуват - да. Понякога и много от тях може да се купят. Но никога всичките не могат да се купят. Може да изчезнат само когато не са възпитани и носени в сърцето.
Точно тъй и аз мислувам. Дека историята ни е премного, а и много тегава. И никой я не знае щото историци всекакви и всеки е писал квот му падне. Еле последните 45 назад и 17 встрани...ELBI написа: Един народ не може да има бъдеще без да си познава миналото и считам, че ние си познаваме ужасно зле миналото.
Ами...като се позаинтересува чиляк - понаучава. Днес поне има свобода. Съвсем друг е въпросът за цената: време/научено. Щото е истина, че ако това не ти стане хоби или професия, надали ще го научиш. Прав си, че няма да е от репортерите с 400 думи речник. От друга страна за това са разговорите с приятели, по форумите и т.н.Topper Harley написа: Много история ни тежи. Лошото е, че ни тежи на криви места, щото криво са ни я поставили. Откъде да я назнайваме бе друже?! Ми повечето /дето желаем/ ...от общественодостъпните източници /всуе репортери с 400 думи речник/.
Как мислиш да сме в час?!
Историческите факти не са чак толкова важни.ELBI написа:Ами...като се позаинтересува чиляк - понаучава. Днес поне има свобода. Съвсем друг е въпросът за цената: време/научено. Щото е истина, че ако това не ти стане хоби или професия, надали ще го научиш. Прав си, че няма да е от репортерите с 400 думи речник. От друга страна за това са разговорите с приятели, по форумите и т.н.Topper Harley написа: Много история ни тежи. Лошото е, че ни тежи на криви места, щото криво са ни я поставили. Откъде да я назнайваме бе друже?! Ми повечето /дето желаем/ ...от общественодостъпните източници /всуе репортери с 400 думи речник/.
Как мислиш да сме в час?!
Като гледам - повечето тук мислят, че кинтите са всичко, та ... ляв крак на страни, задно очо с приплъзване и ... воала...
Примерът ти с англичаните у ваше село не е най-подходящият, защото те едва ли са дошли тук да търсят нова идентичност.Mila написа: На всички тия размисли ме наведоха няколко семейства англичани, които бодро се заселиха в наше село. На пръв поглед - нищо особено, ама аз не мога да се сетя за нито един българин, който просто ей така е отишъл в някаква по-бедна и неразвита държава, напълно непозната, просто за да живее там. Има един куп обяснения, но аз се замислих за тяхната народопсихология - ами че те са си колонизатори - разпръснали са се по всички възможни континенти, обиколили са земята още преди да има географски карти , винаги са търсили нови земи, нови пътища, и едва ли са се притеснявали от загуба на идентичност... Да не говорим, че откак САЩ извоюваха независимост, те само губят територии.Ами да, давам си сметка, че разсъжденията ми нямат научна стойност, но все пак, отстрани като гледам - те са от страната на "силните".
Ами евтинко им е. С кинтите, дето там са нищо, тука може сносен стандарт да поддържат.Mila написа: На всички тия размисли ме наведоха няколко семейства англичани, които бодро се заселиха в наше село. На пръв поглед - нищо особено, ама аз не мога да се сетя за нито един българин, който просто ей така е отишъл в някаква по-бедна и неразвита държава, напълно непозната, просто за да живее там.
До някъде англичаните наистина обичат предизвикателства, свързани с разни екзотични места... обаче голямата причина нашествието им тук е основно икономическа - тук са сравнително евтини за тях къщите, там си дават под наем техните си, а с парите, които получават там - тук се живее по-добре. Е - за сметка на грабежите на селяни, цигани и други, за сметка на кофтито пътища и гадната бюрокрация. Но като цяло те са сравнително непретенциозни хора и доста толерантни. И тъй като нашите хитри андрешковци продават имотите си на доста завишени цени, имоти които иначе щяха просто да се рушат, а освен това в селата почва да има живот (англичаните все пак пазаруват и правят нещо), това е една чудесна и взаимноизгодна тенденция... Немец и французин надали ще дойде на неуредиците и мръсотията... Просто е комбинация от практичност и прагматичност и не такава голяма претенциозност.Мнемозина написа: Примерът ти с англичаните у ваше село не е най-подходящият, защото те едва ли са дошли тук да търсят нова идентичност.
Но е факт, че немалко люде от цивилизованите (и цивилизаторски) нации се впускат в попиването на нечии чужди традиции. Това е страшно интересно и си заслужава да се помисли върху него. Много е вероятно търсещите или борещите се за опазване на идентичността си групи да създават по-сплотени общности. Всъщност почти сигурно е.
Докато при големите и безспорни нации това усещане сигурно се размива.
Не знам...