Отпускате ли се?

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Отпускате ли се?

Мнение от Gaspode »

Добрютро...

Днес ме светна по главата едно такова наблюдение... абе отпуските май не са това, което бяха. Помня преди време отпуската се планираше сумати време предварително. Чакаше се, ползваше се и накрая дори се и усещаше. А сега нещо отпуските са ми между другото. Като поредния служебен ангажимент. И също толкова натоварващи... :(
Като се замиспя - и празниците са така... сбутани някъде между всички други ангажименти... нещо, което просто трябва да свършиш... 2-3 дена, в които вместо да ходиш на работа ТРЯБВА да се веселиш и да си почиваш...

Само аз ли съм така бе хора? Щото ако съм само аз да ходя да се лекувам, а? :crying:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Яко! Всъщност сега дори май им се радвам и наслаждавам повече от преди. :cool:
Аватар
Мнемозина

Re: Отпускате ли се?

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Само аз ли съм така бе хора? Щото ако съм само аз да ходя да се лекувам, а? :crying:
Не си, спокойно.
Винаги съм имала нужда от много сериозна почивка след празници. :grin:
А отпуск взимам само когато наистина вече не успявам да си свърша работата. :shy:

Чети Том Сойер. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:Добрютро...

Днес ме светна по главата едно такова наблюдение... абе отпуските май не са това, което бяха. Помня преди време отпуската се планираше сумати време предварително. Чакаше се, ползваше се и накрая дори се и усещаше. А сега нещо отпуските са ми между другото. Като поредния служебен ангажимент. И също толкова натоварващи... :(
Като се замиспя - и празниците са така... сбутани някъде между всички други ангажименти... нещо, което просто трябва да свършиш... 2-3 дена, в които вместо да ходиш на работа ТРЯБВА да се веселиш и да си почиваш...

А, не, не. Тая година не съм така. Тая година си я заслужавам отпуската и си я чакам с голям кеф.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

:cool:
вкарай няколко яки напитки и ще ти светне че вече нищо не е същото.
:lol:
annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа:Добрютро...

За последно бях на "почивка" преди 3 години за 5 дни.
Почти не спах тогава, щото много за кратко и тябва да се използва до дупка, а както е казано - от сън спомен няма.
За празниците през годината не ми се говори направо :mad:
esti

Мнение от esti »

Gaspode написа:... 2-3 дена, в които вместо да ходиш на работа ТРЯБВА да се веселиш и да си почиваш...
Точно в това е проблемацията.
Всички, като видят някой свободен ден и веднага палят колите и хукват на някъде - Задължително!
Ако останат в града, пред компа, ТВ или просто да се наспят и се брои за пропилян ден.
А човек трябва да прави само това, което иска, когато е в почивка - ако ще и да седи цял ден на балкона и да брои колите на паркинга.
Може би, затова си с чувството, че почивките те натоварват. Опитваш да се почиваш по някакви стандарти.
Предполагам само.

А, че трябва да се лекуваш - трябва!
Тук всички сме за.....Там.:grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

esti написа: Точно в това е проблемацията.
Всички, като видят някой свободен ден и веднага палят колите и хукват на някъде - Задължително!
Ако останат в града, пред компа, ТВ или просто да се наспят и се брои за пропилян ден.
А човек трябва да прави само това, което иска, когато е в почивка - ако ще и да седи цял ден на балкона и да брои колите на паркинга.
Може би, затова си с чувството, че почивките те натоварват. Опитваш да се почиваш по някакви стандарти.
Предполагам само.

За лекуването - ясно. То се видяло... ще си поръчам риза с дъъъълги ръкави, нищо, че е лято :crying:

А за почивките не си права. Не почивам по стандарти. Просто непрекъснато нещо ме гложди. Ако ми остане цял един ден без ангажименти постоянно имам чуството, че съм забравил нещо спешно точно за този ден. Направо е трагично положението :crying:

esti

Мнение от esti »

Gaspode написа: За лекуването - ясно. То се видяло... ще си поръчам риза с дъъъълги ръкави, нищо, че е лято :crying:

А за почивките не си права. Не почивам по стандарти. Просто непрекъснато нещо ме гложди. Ако ми остане цял един ден без ангажименти постоянно имам чуството, че съм забравил нещо спешно точно за този ден. Направо е трагично положението :crying:
Ся ако обичаш, мноо та моля не ми казвай, че не съм права, щото съм грипозна, температурна, сополива, с бучаща глава и злобен поглед. И съм нервна!
Та, ако теоретично приемем, че не съм права (колкото и невероятно да звучи, дори и на теория това), тогава, драги ми, сладък Гасподчо, просто ти е малко почивката. Или си станал много културен и си забравил, как се тегли по една майна на бачкането.:winkw:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

esti написа: Ся ако обичаш, мноо та моля не ми казвай, че не съм права, щото съм грипозна, температурна, сополива, с бучаща глава и злобен поглед. И съм нервна!
Да, ама си далече :blum:
esti написа: Та, ако теоретично приемем, че не съм права (колкото и невероятно да звучи, дори и на теория това), тогава, драги ми, сладък Гасподчо, просто ти е малко почивката. Или си станал много културен и си забравил, как се тегли по една майна на бачкането.:winkw:
Ей тва е проблема де. Че не мога да кажа "Майната му!" и да зае.а всичко.
Иначе верно ми трябва по-дълга почивка. 2 месеца примерно. На тропически остров. Дето или няма ГеСеМе-та или Мтел нямат роуминг. Което, фсъшнос ще е все едно, щото аз няма да си нося "маймунката" :grin:

Ама нямаааа :crying:

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа: За лекуването - ясно. То се видяло... ще си поръчам риза с дъъъълги ръкави, нищо, че е лято :crying:

Спокойно, аз те разбирам. И на почивката като тук все нещо предстои. Ей го на, не можеш просто да грабнеш кофичката и лопатката и да се залисаш в игри до залез слънце, ами трябва да мислиш за един куп неща, за които все някой трябва да мисли - с какво масло да се намажеш, кога да се потопиш във водата, бира или сладолед, какво ще обядваме, накъде ще се разходим довечера и куп други неща. Разбирам те много добре. :crying:
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

esti написа:
Gaspode написа:... 2-3 дена, в които вместо да ходиш на работа ТРЯБВА да се веселиш и да си почиваш...
Точно в това е проблемацията.
Предполагам само.

съгласен съм с твойто мнение
и тва и другото
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Имам дежа вю с това хипо-по-..:blink::lol:
Изображение
Аватар
bibilyana

Мнение от bibilyana »

оххх да ти кажа,
аз за скромния си 4-5 годишен стаж съм имала само една отпуска....
еее мнооого й се радвах
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:Имам дежа вю с това хипо-по-..:blink::lol:
Мииии, реших да се върна към корените си... :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа: Спокойно, аз те разбирам. И на почивката като тук все нещо предстои. Ей го на, не можеш просто да грабнеш кофичката и лопатката и да се залисаш в игри до залез слънце, ами трябва да мислиш за един куп неща, за които все някой трябва да мисли - с какво масло да се намажеш, кога да се потопиш във водата, бира или сладолед, какво ще обядваме, накъде ще се разходим довечера и куп други неща. Разбирам те много добре. :crying:
Мдааа
Права си май. Явно трябва да намеря място, дето само да ме обгрижват. Ще потърся...

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:Мдааа
Права си май. Явно трябва да намеря място, дето само да ме обгрижват. Ще потърся...
Гледай да не е точно онова с дългите ръкави :lol:
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа: Гледай да не е точно онова с дългите ръкави :lol:
Ей, тва е идея, знайш ли... Тъкмо с един таквоз два заека... Действам!
:grin:

jazz

Мнение от jazz »

Gaspode написа:...
&
vyara написа:...
бреееех, какво единомислие от вас двамцата :lol:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Zmeu написа:
&
тва е нещо кодирано начи
не може да е друго :cool:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Zmeu написа:
&
Той е преписвал от мен. Аз отдавна си го имам тоя похват... :blum:
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

неква конспирация имаааааааааа
никво невинно преписване не е тва :rotfl24:
jazz

Мнение от jazz »

Той е преписвал от мен. Аз отдавна си го имам тоя похват... :blum:[/quote]

фръц, пръц, тръц :lol:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Zmeu написа: фръц, пръц, тръц :lol:
Бе ей. Това е въпрос на чест! И на стил. :-)
Нищо не разбираш ти...:blum:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

caliostro написа:
Zmeu написа:
&
тва е нещо кодирано начи
не може да е друго :cool:
Плетат некъф илюминатски заговор, знам аз!
jazz

Мнение от jazz »

vyara написа: Нищо не разбираш ти...:blum:
добре, аз ще го ползвам с 2 или 4 точки, както дойде

на теб си ти оставям 3 точки и няма да се занимаваме повече

с глупост, хм, имАх предвид стил

да видиш, че съм ларж :lol:

не съм за еднатъ точкъ :lol:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Zmeu написа:
vyara написа: Нищо не разбираш ти...:blum:
добре, аз ще го ползвам с 2 или 4 точки, както дойде

на теб си ти оставям 3 точки и няма да се занимаваме повече

с глупост, хм, имАх предвид стил

да видиш, че съм ларж :lol:

не съм за еднатъ точкъ :lol:
Ма ползвай ги бе. По три на всяко изречение. Касиера за патентното право знаеш кой е. Няма се занимавам се тебе. Амаха, нахал с нахал... ша ми забелязва...................................!!! :lol:
Изображение
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Тая дума не знам кво значи. Обаче се сещам кво беше по Тошово време. Давах кръв, за да ми отпуснат още 5 дена към законните 14, и шефа винаги даваше още един ден бонус, та цели 20 работни дни се мотаех по моретата и планините. Къде сега тоя лукс. Да й умра да свободната пазарна икономика:shy:
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Кашпировски нещо

Мнение от Remmivs »

Или направо да пием от извора - йога и савасана (сава - труп санскрит, асана - поза на тялото, савасана - поза на мъртвец, наподобяване на мъртвец). Макар че звучи страховито савасаната е нещо невъобразимо приятно и действа феноменално релаксиращо. Личен опит.

http://www.a-u-m.ru/asanas/8.html

okean
Apr 29 2007, 05:39 PM

Когато съм много натоварен, често използвам една техника за йогийско себеотпускане (релаксация) -- Савасана.

Ефектът е по-скоро физическо, отколкото психическо разтоварване. Обаче е имало моменти, в които физическото разтоварване води до съответно психическо разпускане.
Техниката се състои от 2 части -- физическо и психическо себеотпускане. Психическото е най-трудно за постигане.

През първата фаза, лежиш по гръб с леко разтворени ръце и крака и мислено 'разпускаш' всяко мускулче на тялото си, отдолу нагоре. От пръстите на краката, до мускулите на лицето, езика и скалпа. Често пъти установяваш, че неволно стискаш и напрягаш определени мускулни групи, и това е ефикасна техника за осъзнаване и елиминиране на подобни навици.
После започваш да следиш дишането си, като се стараеш да не му влияеш, което е много трудно, защото щом почнеш да осъзнаваш собственото си дишане, започваш и да му влияеш. Когато започнеш да следиш дишането си по естествен път, започваш лекичко да влияеш на издишването -- то трябва да стане 2 пъти по-дълго от вдишването.
третия етап е да осъзнаеш себеотпускането. Осъзнаваш цялата инертна, лежаща маса на тялото си, като същевременно си в някакво особено състояние -- не спиш, но и не си съвсем буден, но съзнанието ти е будно.

Последният етап е психическо себеотпускане. Когато си завършил първите няколко етапа, започваш мислено да си представяш някаква релаксираща сцена -- примерно риба, плуваща във водата, която се подава на повърхността и прави малки кръгчета. Следиш и се съсредоточаваш върху тези кръгчета. Има разлика обаче, да си представяш тези неща и да мечтаеш. Това са две различни състояния.

Не мога да кажа, че съм постигнал големи успехи в овладяването на тази техника. Мързи ме да се занимавам сериозно, но поне мога да твърдя, че на доста пъти много ми е помагала.

http://forums.wsphere.com/lofiversion/i ... t3553.html

Към българското описание мога само да допълня, че последната фаза е свързана с мисленото отделяне на духа от тялото и "реенето" му над него, както го практикувахме навремето с Евтимов. Да се "видиш" отгоре е незабравимо преживяване.

PS
Знам, че е офф, но пък може и някой да опита и да оцени този офф. Все на педал и на он много ни хаби. :grin:
Аватар
vyara

Re: Кашпировски нещо

Мнение от vyara »

Remmivs написа:PS
Знам, че е офф, но пък може и някой да опита и да оцени този офф. Все на педал и на он много ни хаби. :grin:
Аз се опитвам да го оценявам от време на време, но не се напрягам чак толкова с осъзнаването и дишането. Отпускам се така, както когато лягам върху вода, например (който плува знае, че трябва да се отпуснеш, за да се издигнеш над водата). Друг път си представям, че тялото ми потъва в надолу в пода.. Дишам малко по-дълбоко, но чак пък да меря дали издишването ми е два пъти по-дълго от вдишването - не.
Хубаво е преди това да си понаправил и някои други асани, които те карат да почувстваш тялото си. Винаги се започва и завършва с мъртва поза, но след асаните отпускането е по-лесно за изпълнение.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Аз се опитвам да го оценявам от време на време, но не се напрягам чак толкова с осъзнаването и дишането. Отпускам се така, както когато лягам върху вода, например (който плува знае, че трябва да се отпуснеш, за да се издигнеш над водата). Друг път си представям, че тялото ми потъва в надолу в пода.. Дишам малко по-дълбоко, но чак пък да меря дали издишването ми е два пъти по-дълго от вдишването - не.
Хубаво е преди това да си понаправил и някои други асани, които те карат да почувстваш тялото си. Винаги се започва и завършва с мъртва поза, но след асаните отпускането е по-лесно за изпълнение.
2:1 дишане и аз не съм мерил, нито някой ме е учил, че трябва.

Вярно е, че е най-добре след другите асани, но и без тях също е добре.

:cool:

Всъщност това е страхотно ако някой страда от инсомния. И това е проверено. Лично.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа: Всъщност това е страхотно ако някой страда от инсомния. И това е проверено. Лично.
Всъщност и на мен вечер ми действа приспиващо - цялото това протягане и дълбоко дишане много отпуска. Но знаеш ли, че май не би трябвало да е такъв ефектът от йога. Бах чела някъде, че било по-добре да се прави сутрин, щото вечер водело до бодърстване. :blink:
Абе да си гледат работата, аз предпочитам вечер. :grin:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Всъщност и на мен вечер ми действа приспиващо - цялото това протягане и дълбоко дишане много отпуска. Но знаеш ли, че май не би трябвало да е такъв ефектът от йога. Бах чела някъде, че било по-добре да се прави сутрин, щото вечер водело до бодърстване. :blink:
Абе да си гледат работата, аз предпочитам вечер. :grin:
Асаните са не противопоказни, но да речем не особено подходящи да се правят вечер, особено преди лягане, но не и савасаната. :cool: Тя може да се прави по всяко време. Дори препоръчват сутрин, обед и вечер.

1. Сутрин ставаш, така де, събуждаш се и преди да се надигнеш - савасана. Излюпваш се, отваряш джама или балкона (още по-добре) и сурия намаскар. После малко асани. Савасана. Работа. Обяд. Савасана. Прибираш се. Деца, къща, ала-бала. Други пози...:blum: Савасана. Сън. Отиди на 1. :grin:

Само дето не го правя това вече. Отдавна. Просто си спомних за савасаната покрай отпускащата тема на Гаспода. Обаче правя друго. 30-36 етажа стълби на ден, упражненията на уъркрейва, фитнес 3 пъти седмично и кростренажор 3 пъти седмично. Трябва да включа и савасана някъде, макар че вече колегите ме гледат като идиот като тръгна към асансьора или разперя пръсти в офиса. Това брои ли се за офис играта? :grin:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа: или разперя пръсти в офиса.
А това (за) какво е??? :shocked:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

4avdar4e написа:
Remmivs написа: или разперя пръсти в офиса.
А това (за) какво е??? :shocked:
И аз това щях да питам :lol:
Изображение
Звенения

Мнение от Звенения »

vyara написа:Абе да си гледат работата, аз предпочитам вечер. :grin:
:huhthink:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »