Време да се хваля. Май не съм ви пускала тема къде съм ходила, но не мога да се сдържа. Снимки няма
Аз....толкова много обичам да пътувам!
После хвърлих монета във Фонтана ди Треви. Понеже е много познат за него само ще кажа, че никога не съм мислела, че се намира на толкова мъничък площад и че може по този начи да изплува изящна статуя при поразителен контраст на материалите.. удивително и не може да се опише. За първия ден – толкова. Втория си отделих основно за Ватикана и колкото време остане за друго. С една дума – неописуемо. Площадът Сан Пиетро е с невъобразими размери, а за самата базилика - да не говорим. Първо обаче влязох в музеите...мен ако питате – аз мога една седмица само там да изкарам. Не съм си представяла, че някога ще подминавам статуи и фрезки, цели зали, че ще предпочета вместо да вляза в галерията да посетя още, да вдишам друго от Рим. За тук само ще кажа от по-неизвестните неща – една уникална Зала на географските карти и Залата на килимите, където пък видях нещо което страхотно – цялата фигура на Христос се завърта докато минаваш покрай килима...Като ги давам така на парче някак сух излиза разказа, а няма таван, който да не заслужава да се погледне, няма нещо, непропито с история, няма непипнато ъгълче. Сикстинската капела – за нея детенце ме слушаше с възторг като разказвах, но на другите им беше скучно. Анализ на фреска след фреска не е и за издържане. А и ако не продължа бързо ще пиша цял ден. После Крепостта Сант Анджело, до която има проход от Ватикана – за пръв път влзах в нещо подобно. Изкачваш се по един сводест коридор и обикаляш докато излезеш на първото ниво и се чувстваш като в затвор. А като се качиш до върха и погледнеш се разкрива прекрасната гледка от Тибър, мостовете, Ватикана, множество куполи на църкви, и хълмовете в далечината. Пиаца Навона после. Върнах се в „Печатът”, за да намеря, че там се развива действието... Площадът е огромен и беше пълен с художници и картини...фонтана на четирите реки...И след това видях едно от местата, в които наистина се влюбих – Пантеона. Престорете се, че са мои снимките Уникална акустика! Не можех да повярвам, че като погледна нагоре виждам небе през 8 метровия отвор, през който уж не вали. Не усетих капки вътре, нищо че ръмеше, но пък рзказваха хората, че в храма си вали, даже подът е с наклон за да изтича водата...
... Това място, заедно с Палатин са..ако трябва да избера най-хубави - най-хубавите за мен римски места. сигурно за да избягам от клишето с колизеума и римския форум. Имах щастието да минавам през последните две по няколко пъти и да сънувам как летя и докосвам арките в съня, взирам се в детайлите и ...отлитам нагоре... От известно време съм така, но ще ми мине
А Палатин..ммм...онзи халм, който избрали Ромул и РЕМ
Не влязох в катакомбите обаче. Да си оставя нещо и за друг път, нали? Защо го пиша това? За да ми се зарадвате. За да ви го пожелая. И... за да кажа, че ..не се чувствам с една мечта по-малко. Вече съм с едно изпълнено желание и с мечта да се пововтори. И с мечти за още много....