Приказка за леда
Приказка за леда
(или в очакване на Ледника)
Ледените хоризонти игриво прегръщаха смразяващата песен на нятъра. Носеха я в обятията си и я загръщаха в пазвите си. Бяло - докъдето ти стига погледа. Бяло до болка и просветление. Самота. Има някакво странно удоволствие в самотата и изолацията. Някаква първична и неясна тръпка в отричането и предизвикателството. Контрастът между лумналите в душата му пламъци и скованата от мраз пустиня наоколо действаше отрезвяващо на мъжа, който вървеше самотен през долината между ледените планини. Какво търсеше той тук? Никой не знаеше в действителност. Дори и самият той.
Светът бе останал зад него. Светът на прималивите светлини на лагерните огньове, веселата глъч на децата унесени в игрите си, угрижените лица на старците и блясъка в очите на влюбените - всичко това беше зад гърба му отдавна. Беше тръгнал с надеждата да открие път към себе си. Но все повече му се струваше, че окончателно и безвъзвратно се е загубил. Защото кой може наистина да каже какво представлява самият той? Кой може без страх да се вгледа в дъното на сърцето си и да не извърне очи?
И все пак мъжът не знаеше друг начин освен да застане пред себе си сам, освободен от изкривените отражения на другите, да оголи болезнено всеки опънат до скъсване нерв и да остави съзнанието си да броди до изнемога из лабиринта на ледените огледала на съмнението. Затова и беше дошъл тук. За да заглуши пожарът бушуващ в гърдите му с ледения дъх на бездната. Уви!
А може би така всъщност беше по-добре... Изолацията не му беше донесла мечтаната яснота и облекчение. Въпросите, с които беше тръгнал, все още тежаха на раменете му. Внезапно той прозря истината - себепознанието не беше нищо повече от едно изкачване. Само това. С мъглива отправна точка и неясен връх. С лъкатушен маршрут по ръба на пропасти и сред пищни поляни. Важно беше само да не спираш. Важно беше само да поставяш винаги единия си крак малко по-високо от другия. На всяка крачка. И да ставаш. Винаги. До последния път. Но дори и тогава - да се опиташ...
Ледените хоризонти игриво прегръщаха смразяващата песен на нятъра. Носеха я в обятията си и я загръщаха в пазвите си. Бяло - докъдето ти стига погледа. Бяло до болка и просветление. Самота. Има някакво странно удоволствие в самотата и изолацията. Някаква първична и неясна тръпка в отричането и предизвикателството. Контрастът между лумналите в душата му пламъци и скованата от мраз пустиня наоколо действаше отрезвяващо на мъжа, който вървеше самотен през долината между ледените планини. Какво търсеше той тук? Никой не знаеше в действителност. Дори и самият той.
Светът бе останал зад него. Светът на прималивите светлини на лагерните огньове, веселата глъч на децата унесени в игрите си, угрижените лица на старците и блясъка в очите на влюбените - всичко това беше зад гърба му отдавна. Беше тръгнал с надеждата да открие път към себе си. Но все повече му се струваше, че окончателно и безвъзвратно се е загубил. Защото кой може наистина да каже какво представлява самият той? Кой може без страх да се вгледа в дъното на сърцето си и да не извърне очи?
И все пак мъжът не знаеше друг начин освен да застане пред себе си сам, освободен от изкривените отражения на другите, да оголи болезнено всеки опънат до скъсване нерв и да остави съзнанието си да броди до изнемога из лабиринта на ледените огледала на съмнението. Затова и беше дошъл тук. За да заглуши пожарът бушуващ в гърдите му с ледения дъх на бездната. Уви!
А може би така всъщност беше по-добре... Изолацията не му беше донесла мечтаната яснота и облекчение. Въпросите, с които беше тръгнал, все още тежаха на раменете му. Внезапно той прозря истината - себепознанието не беше нищо повече от едно изкачване. Само това. С мъглива отправна точка и неясен връх. С лъкатушен маршрут по ръба на пропасти и сред пищни поляни. Важно беше само да не спираш. Важно беше само да поставяш винаги единия си крак малко по-високо от другия. На всяка крачка. И да ставаш. Винаги. До последния път. Но дори и тогава - да се опиташ...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Приказка за леда
Хареса ми. Твое ли е?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Dark Angel
Връх няма, Вяра. Той е идеал. А самотата може да е многолюдна. И да съвместява децата и огъня. И другите неща.vyara написа:Хммм, на върха сигурно е самотно и студено. Влюбванията, децата и огъня не бива да се загърбватДа останеш очи в очи със себе си, не значи да не гледаш в очите на другите, там има и част от теб.
ами той казва: Уви! и се връща при пищните поляни...vyara написа:Хммм, на върха сигурно е самотно и студено. Влюбванията, децата и огъня не бива да се загърбватДа останеш очи в очи със себе си, не значи да не гледаш в очите на другите, там има и част от теб.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Човек без другите би бил едно нищо, не сме създадени да сме сами, по-точно да живеем сами. А в същото време сме обречени на вечна самота или по-скоро самотност. Парадоксално.Remmivs написа:Връх няма, Вяра. Той е идеал. А самотата може да е многолюдна. И да съвместява децата и огъня. И другите неща.vyara написа:Хммм, на върха сигурно е самотно и студено. Влюбванията, децата и огъня не бива да се загърбватДа останеш очи в очи със себе си, не значи да не гледаш в очите на другите, там има и част от теб.
- Dark Angel
начи ако пиша философски трактат ще дефинирам и дефинирам и дефинирам....за да бъда максимално понятнаRemmivs написа:Въпрос на две дефиниции:Dark написа:самоопознаването е невъзможно в самота
а) самопознаване;
б) самота.
и пак ще бъда възприета по различен начин от четящите, в зависимост от пол, години, настроение, възпитание, знания, живот, опит, морал, религия, храна и т.н. фактори
та ако теб те бива в дефинициите бих могла да предположа, че си се самоопознал, че си опознал живота, абе че вселената и всичко останало няма тайни за теб
така ли е?
или дефинициите ще са различни за различните хора?
Хехехе. Право думаш.Dark написа:начи ако пиша философски трактат ще дефинирам и дефинирам и дефинирам....за да бъда максимално понятна
и пак ще бъда възприета по различен начин от четящите, в зависимост от пол, години, настроение, възпитание, знания, живот, опит, морал, религия, храна и т.н. фактори
та ако теб те бива в дефинициите бих могла да предположа, че си се самоопознал, че си опознал живота, абе че вселената и всичко останало няма тайни за теб
така ли е?
или дефинициите ще са различни за различните хора?
Не. Неправилно предполагаш. Просто отговарях на твоята невъзможност свързана със самотата.
Определено.
- Dark Angel
Интересно и добре написано,но защо ми се струва че има много скрита тъга?Remmivs написа:(или в очакване на Ледника)
Нищо лично, само изказах мнение!
Не спирай, Рем!Remmivs написа: .... Важно беше само да не спираш. ...
Много ми хареса!
(Себе)Познанието Е тъга. 8)графинята написа:Интересно и добре написано, но защо ми се струва че има много скрита тъга?
- Dark Angel
Заради невъзможноста за промяна,заради осъзнаването или за избора?Remmivs написа:(Себе)Познанието Е тъга. 8)графинята написа:Интересно и добре написано, но защо ми се струва че има много скрита тъга?
Нищо лично, само изказах мнение!
Ми малко подтискащо ми изглежда това.Remmivs написа:(или в очакване на Ледника)
Едно северняшко такова...
- Dark Angel
естествено.Remmivs написа:(Себе)Познанието Е тъга. 8)графинята написа:Интересно и добре написано, но защо ми се струва че има много скрита тъга?
плюс радост - като гледаш децата 8)
Просто е така. Има една песен на Мейдън, там пеят - haggard wisdom spitting out the bitter taste of hate.графинята написа:Заради невъзможноста за промяна,заради осъзнаването или за избора?
Вероятно са имали предвид Еклесиаст.
Всичко на куп. Вързоп от парадокси. Човек.Dark написа:естествено.
плюс радост - като гледаш децата 8)
Ледът е символ. И огледало. 8)pocti_bezobidna написа:Ми малко подтискащо ми изглежда това.![]()
- Dark Angel
"вързоп" звучи някак прекалено подредено и спретнатоRemmivs написа:Всичко на куп. Вързоп от парадокси. Човек.
Така е. Ама плетеница не върви. Физически повече приличаме на торби с разни карантии и кокаляци. Та, затова...Dark написа:"вързоп" звучи някак прекалено подредено и спретнато
- Dark Angel
за огледалото - мислех си, за един твой постинг, в дългата тема, че хората не те виждат таъкв какъвто си. и ти е малко тегаво от товаRemmivs написа:Ледът е символ. И огледало. 8)pocti_bezobidna написа:Ми малко подтискащо ми изглежда това.![]()
огледалото, нещото дето безпристрастно отразява, обръща лявото и дясното, какво остава за "огледалните" човешки души...
Огледало е светът, бре. Па ти искаш с гръб към огледалото да са гледашRemmivs написа:Ледът е символ. И огледало. 8)pocti_bezobidna написа:Ми малко подтискащо ми изглежда това.![]()
Не. Не си ме разбрала. Това е част от раздаването. Да ти е тегаво от това е ирационално.Dark написа:за огледалото - мислех си, за един твой постинг, в дългата тема, че хората не те виждат таъкв какъвто си. и ти е малко тегаво от това
огледалото, нещото дето безпристрастно отразява, обръща лявото и дясното, какво остава за "огледалните" човешки души...
Огледалото е твое. Огледалото си ти. Ти - срещу теб. Това е.
Последно промяна от Remmivs на 12.10.06, 14:53, променено общо 2 пъти.
Странна асоциация направихvyara написа: Огледало е светът, бре. Па ти искаш с гръб към огледалото да са гледаш
4avdar4e написа:Странна асоциация направихvyara написа: Огледало е светът, бре. Па ти искаш с гръб към огледалото да са гледашСетих се, че най-добре излизам на снимки, които са ми правили хора, които ме обичат или поне харесват.
Сякаш са ме гледали по друг начин и това се отпечатва в снимката. А принципно не обичам да ме снимат, защото се чуствам като мушица в кехлибар...
Не, Чаве. Ти си ги гледала по различен начин, защото си ги обичала. Човек винаги е хубав, когато обича
- Dark Angel
ама човеко, аз не искам да те разбирам :)Remmivs написа:Не. Не си ме разбрала. Това е част от раздаването. Да ти е тегаво от това е ирационално.Dark написа:за огледалото - мислех си, за един твой постинг, в дългата тема, че хората не те виждат таъкв какъвто си. и ти е малко тегаво от това
Огледалото е твое. Ти - срещу теб. Това е.
аз не пиша, за да ти покажа че съм те разбрала. моето мнение е рекция породена от твое мнение. само толкова
ПП / да разбереш, означава да обичаш
ОК.Dark написа:ама човеко, аз не искам да те разбирам :)
аз не пиша, за да ти покажа че съм те разбрала. моето мнение е рекция породена от твое мнение. само толкова
ПП / да разбереш, означава да...
Камъчета по повърхността на езерото...
- Dark Angel
мда, права си.... с една клубарка говорихме за същото наскороvyara написа:4avdar4e написа:Странна асоциация направихvyara написа: Огледало е светът, бре. Па ти искаш с гръб към огледалото да са гледашСетих се, че най-добре излизам на снимки, които са ми правили хора, които ме обичат или поне харесват.
Сякаш са ме гледали по друг начин и това се отпечатва в снимката. А принципно не обичам да ме снимат, защото се чуствам като мушица в кехлибар...
Не, Чаве. Ти си ги гледала по различен начин, защото си ги обичала. Човек винаги е хубав, когато обича
- Dark Angel
именноRemmivs написа: ОК.
Камъчета по повърхността на езерото...
Е аднжък де! Човек не си избира символите току тъй.Remmivs написа:Ледът е символ. И огледало. 8)pocti_bezobidna написа:Ми малко подтискащо ми изглежда това.![]()
Ако толкова държеше на огледалото, едно пролетно езеро можеше да
ти свърши същата работа, примерно. Високопланинско,
като държиш да драпаш по баира.