Историята за Балига

Все същите
АВе
Обратна връзка:

Историята за Балига

Мнение от АВе »

Първото картографиране, частично, на България е направено от татенцето на Цар Освободител 30-ина години преди Руско-турската война. Руснаците отдавна се били меракландисали да отнемат колониалната територия България от турците.

По онова време най-добре топографи са били холандците, отнели първенството от португалците. Имали са си спец. школа в картографирането на земи и морета, но методът им бил нефелен за пещери. Няма значение, увлякох се.

Та, негово руско императорско величество наема няколко екипа холандски картографи. Изпраща ги с два кораба и още 4 по-малки, които са за охрана. На нашия бряг на Черно море дебаркират 4 екипа през 50-ина километра. И се прави карта с дълбочина на обхват от 50-ина км. от брега навътре в сушата.

Картата е била секретна до към 2000 г. Съхранява се в Петербургската държавна библиотека.

Един ден ми се обажда един колега и ми казва да отида в библиотеката на ДСНК да я видя. Тогава в библ. бяха вкарали много хубави и мощни компове с големи екрани.
Отивам аз и кво да видя.

На картата има езеро, река, село и пр. обозначени с "Балига"* Балигите бяха от без номер до Балига ІV.
Представяш ли си, върви си некъф селянин с вола по пътя и холандците го питат как се казва това езеро. Той им отвръща "балига". Той отива да си продаде стоката на тържището, не знае как се казва тва езеро. Така и с другите "обекти", започнали да носят достойното си ново наименование.

Имам и разпечатка от тази карта (черно-бяла), но не помня в кой кашон съм я забутал.

Та... от тази история се породи и десетобалната системата за оценка на нещо си: от Балига 1 до Балига 10. Балига 1 е нещо, все пак осъществимо, а Балига 10 е с изключително малки възможности да се направи.

Наздраве!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Мнемозина

Re: Историята за Балига

Мнение от Мнемозина »

ave написа:Първото картографиране, частично, на България е направено от татенцето на Цар Освободител 30-ина години преди Руско-турската война. Руснаците отдавна се били меракландисали да отнемат колониалната територия България от турците.

По онова време най-добре топографи са били холандците, отнели първенството от португалците. Имали са си спец. школа в картографирането на земи и морета, но методът им бил нефелен за пещери. Няма значение, увлякох се.

Та, негово руско императорско величество наема няколко екипа холандски картографи. Изпраща ги с два кораба и още 4 по-малки, които са за охрана. На нашия бряг на Черно море дебаркират 4 екипа през 50-ина километра. И се прави карта с дълбочина на обхват от 50-ина км. от брега навътре в сушата.

Картата е била секретна до към 2000 г. Съхранява се в Петербургската държавна библиотека.

Един ден ми се обажда един колега и ми казва да отида в библиотеката на ДСНК да я видя. Тогава в библ. бяха вкарали много хубави и мощни компове с големи екрани.
Отивам аз и кво да видя.

На картата има езеро, река, село и пр. обозначени с "Балига"* Балигите бяха от без номер до Балига ІV.
Представяш ли си, върви си некъф селянин с вола по пътя и холандците го питат как се казва това езеро. Той им отвръща "балига". Той отива да си продаде стоката на тържището, не знае как се казва тва езеро. Така и с другите "обекти", започнали да носят достойното си ново наименование.

Имам и разпечатка от тази карта (черно-бяла), но не помня в кой кашон съм я забутал.

Та... от тази история се породи и десетобалната системата за оценка на нещо си: от Балига 1 до Балига 10. Балига 1 е нещо, все пак осъществимо, а Балига 10 е с изключително малки възможности да се направи.

Наздраве!
АВеееее!
Искам да я видя и аз!
Много искам! :pray: :pray: :pray: :pray: :pray:

По темата: има и друга хубава дума - галиба, не знам дали значи същото, но поне е анаграма.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:АВеееее!
Искам да я видя и аз!
Аз също. :D
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:АВеееее!
Искам да я видя и аз!
Аз също. :D
Обричате ме на сизифов труд. Мазето ми е претъпкано с кашони с книги, документи, разпечатки, ксерокопия на разни неща и пр. Едвам намерих място за летните гуми за колата. Данаидите ряпа да ядат...
По-добре минете през ДСНК и питайте в библиотеката. Няма начин да не я помнят библиотекарките тази история и да не намерят нет адреса на картата. Тя си беше хит навремето... Даже беше коментирана по радио ФМ+ или по Джаз радио.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Публикувай отговор