кажете ми бе хора,
има ли смисъл в това
мъжо каза,че няколко пъти вече видял как камиона минава и събира всичките контейнери заедно, какъв е смисъла тогава да събирам отделно боклуци?
аз още не съм виждала тоз номер с камиона дет минава и обира всичко наред в общия боклук ама честно искаше ми се да не е така
въпрос за разделното събиране на отпадъци
-
Дядо Капинчо
Re: въпрос за разделното събиране на отпадъци
...
Последно промяна от Дядо Капинчо на 18.11.08, 13:59, променено общо 1 път.
това съм го пропуснала явно, сорка Звеневи
Последно промяна от bibilyana на 30.07.07, 21:17, променено общо 1 път.
напълно си прав Капинчо,kapincho написа:Аз съм го виждал - камиона, де.bibilyana написа:кажете ми бе хора,
има ли смисъл в това
мъжо каза,че няколко пъти вече видял как камиона минава и събира всичките контейнери заедно, какъв е смисъла тогава да събирам отделно боклуци?
аз още не съм виждала тоз номер с камиона дет минава и обира всичко наред в общия боклук ама честно искаше ми се да не е така
Тя тая работа е малко като кокошката и яйцето. Никой няма да построи фабрика за рециклиране на отпадъци, ако не му е осигурена суровина, т.е. разделно събиране. Да, ама никой няма да събира отделно докато няма фабрика - ако не в камиона, на сметището всичко ще отива на едно място и мотивацията изчезва. Въпросът е кога и как ние ще докажем, че сме готови да сортираме отпадъците си, та някой да хвърли милиони за фабрика, за да си останат сортирани до край?
Лесно им на германците. Те, мисля не са се питали, защо аджеба да сортират, като техните роми ще ги хвърлят в общ камион - казано е "Сортирай!" и те сортират.
Когато бях в Ирландия преди 7-8 години имаше три контейнера - за зелени, кафеви и бели стъклени бутилки. Това пък кога ще дойде тук, не знам.
Моя позната преди години се изсели в Холандия. Нае си къщичка със зелена морава и стана холандка. Изхвърлила си първата седмица надлежно боклука в завързана найлонова торба в определения за събиране ден и като се връща от работа - гледа всичкия й боклук разхвърлян по моравата. Естествено, не се стреснала - в България това е ежедневие, пък и Холандия, Холандия, ама и там може да има ксенофоби. Следващия ден за събиране случката се повторила. Тогава услужлива съседка я попитала дали си е сортирала боклука. С разхвърляне по моравата боклукчиите наказвали несортирането на боклука. Холандска им работа.
не знам, на мен ми се струва много читава идеята, но защо по дяволите тез хора изхарчиха тез пари за кофи, рекламни кампании и ала бализми, при условие,че всичко отива на едно.....много нелогично ми се види...аз ли съм тъпа или нещо не довиждам в ситуацията, но по принцип нямам нищо против да си събирам отпадъците отделно но не и ако отиват в общия познат нам камион
- Глас в пустиня
- Stranniche
- Обратна връзка:
В Япония пък боклукът се изхвърляше разделно в различни дни - например един път на две седмици в местата за смет се оставяха хартиени отпадъци, през 3 седмици - пластмасови бутилки и пр. Най-често - два пъти седмично се хвърляха хранителните отпадъци - оставяха се на определени места между къщите вечерта преди Големия ден. До този жадуван момент трябваше да си държим боклуците по къщите и не ми се разправя какво става в горещото лято с остатъците от рибата или друга морска храна и колко средства срещу хлебарки употребявахме...kapincho написа:
Лесно им на германците. Те, мисля не са се питали, защо аджеба да сортират, като техните роми ще ги хвърлят в общ камион - казано е "Сортирай!" и те сортират.
Когато бях в Ирландия преди 7-8 години имаше три контейнера - за зелени, кафеви и бели стъклени бутилки. Това пък кога ще дойде тук, не знам.
Моя позната преди години се изсели в Холандия. Нае си къщичка със зелена морава и стана холандка. Изхвърлила си първата седмица надлежно боклука в завързана найлонова торба в определения за събиране ден и като се връща от работа - гледа всичкия й боклук разхвърлян по моравата. Естествено, не се стреснала - в България това е ежедневие, пък и Холандия, Холандия, ама и там може да има ксенофоби. Следващия ден за събиране случката се повторила. Тогава услужлива съседка я попитала дали си е сортирала боклука. С разхвърляне по моравата боклукчиите наказвали несортирането на боклука. Холандска им работа.
Европа като че ли е по-уредена в това отношение.
ДабедаStranniche написа: Европа като че ли е по-уредена в това отношение.
Да не се повтаргам: ето как го правят в Европата :)
А за завода за преработка на отпадъци разправял ли съм вече? В Карлсруе? Ако не съм, ето накратко.
Стъпка 1: Инвестират се милиони за да се построи завод за преработка. Завода ползва некъв газ, дето се отделя от отпадъците за да произвежда енергия в крайна сметка.
Стъпка 2: Завода почва да работи и дори върши работа
Стъпка 3: Въвежда се разделно събиране на биологичните отпадъци. Отново неколко милиона похарчени.
Стъпка 4: Разделното събиране почва да работи - немците са си немци - дисциплинирана нация.
Стъпка 5: Изненада - завода спира да работи. Оказва се, че оня газ, дето му трябва за да работи, се получава точно при гниенето на биологичните отпадъци. Няма биология - няма и енергия.
Стъпка 6: Голяма дилема - кое от двете да се бастиса - завода или разделното. И за едното похарчени милиони. И за другото. Едното е екологично н`ам кво си. И другото. Някой не е мислил овреме... такава селяви
Следващата стъпка не я знам, щото моя човек се премести в друг град
Та така за еУропата и порядките в нея...