Или кръстница. Всъщност особено кръстница.
Някой
Някой
ако е ставал скоро кръстник на дете, моля да си вдигне ръката.
Panta rhei...
Re: Някой
Мнемозина написа:ако е ставал скоро кръстник на дете, моля да си вдигне ръката.![]()
аз не съм щото е много отговорно
Успяла си да откажеш?ppi написа:Мнемозина написа:ако е ставал скоро кръстник на дете, моля да си вдигне ръката.![]()
аз не съм щото е много отговорно
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Кръстче, кърпа и нови дръшки (до бельото) за детето (ако е дете, де, кръщелникът). Туй повня аз.. Имаше и нещо, дето се даваше на попа, ама...Мнемозина написа: То ако знаех какво да питам...
Например: какво трябва да приготви кръстникът/кръстницата за кръщенето. В наши дни. За преди сто години ми е по-лесно да се ориентирам.
- сър Айвънхоу
Както и преди, задължителни са:Мнемозина написа:
То ако знаех какво да питам...
Например: какво трябва да приготви кръстникът/кръстницата за кръщенето. В наши дни. За преди сто години ми е по-лесно да се ориентирам.
1. Цяло облекло за след къпането - от - до.
2. Златно кръстче (може и без сиджимка).
3. Пита с паничка мед.
4. Сладки, бонбони и т.н.
5. Няколко свещи, ама попа казва колко и какви.
6. Да се подготви да носи детето на ръце (ако не може то да ходи) и да обиколи три пъти купела!!!
7. Другото, каквото иска, това дава кръстника.
И... не забравяйте, че кръстникът е само един!!! Не са двама!!! Който обикаля купела, той е кръстника!!
И друго не трябва да се забравя!!!!! КРЪСТНИКЪТ Е ДУХОВНИЯ БАЩА(МАЙКА) НА КРЪЩЕЛНИКА!!!!!!!!!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Можели и мен, може ли и мен???vyara написа:Каквито и да са децата или родителите, ти си напълно подходяща.Мнемозина написа:Благодаря ви!
Никога няма да разбера как някой би могъл да избере нечий духовен баща/майка.
Това е нещо, което човек усеща на по-късна възраст.
И аз бих те избрала за кръстница.
П.П. Е, аз вече съм кръстен, ама... все пак и аз бих те избрал, ако не бях!
П.П.П. Ама най-важното закръстника е да бъде кръстен все пак!!
Bella Ciao
Bella Ciao
Аз съм ставала, ама не скоро.
Всичко си е до договорка между кръстника и родителите.
Говори с тях, за разните му там местни ритуали и табиети, щото май не навсякъде държат на едно и също.
След това попа си казва, какво трябва за църквата.
Аз, когато ставах помня, че родителите имаха вече толкова много дрешки за бебето, че не искаха аз да купувам такива с които да тръгне в първи клас и модата вече да се е сменила.
За златно кръстче помня, че купих.
Ти прие ли вече или още се колебаеш?
Говори с тях, за разните му там местни ритуали и табиети, щото май не навсякъде държат на едно и също.
Аз, когато ставах помня, че родителите имаха вече толкова много дрешки за бебето, че не искаха аз да купувам такива с които да тръгне в първи клас и модата вече да се е сменила.
- Piqndurnik
vyara написа:Каквито и да са децата или родителите, ти си напълно подходяща.Мнемозина написа:Благодаря ви!
Никога няма да разбера как някой би могъл да избере нечий духовен баща/майка.
Това е нещо, което човек усеща на по-късна възраст.
Не съм, аз май съм си езичница по душа все още.
Обаче се спасих в този случай. Тежката отговорност я пое мъжът ми.
Panta rhei...
esti написа:Аз съм ставала, ама не скоро.
Да не мислиш, че са ни питали?
Калиостро ли да викам да ти каже за избора?
Panta rhei...
не, всички са се скръстили преди да се запознаят с мен:-)Мнемозина написа: Успяла си да откажеш?
Какво ви стана бе, хора, аз съм може би най-неподходящият човек за такива цели!сър Айвънхоу написа:Можели и мен, може ли и мен???vyara написа: Каквито и да са децата или родителите, ти си напълно подходяща.
П.П. Е, аз вече съм кръстен, ама... все пак и аз бих те избрал, ако не бях!
П.П.П. Ама най-важното закръстника е да бъде кръстен все пак!!
Но сте много мили, благодаря...
Последно промяна от Мнемозина на 03.08.07, 14:06, променено общо 2 пъти.
Panta rhei...
Абе, като се има предвид, че кръстничеството било за сватба или за дете си е немалък разход, редно е да се попита. Или ако не се пита, да си кажат, че ще бъде символично т.е. родителите да си поемат разхода за всичко.Мнемозина написа:
А от вас просто едно подаръче за бебето - като златното кръстче или нещо друго, което да остане за спомен на детето.
Ааа, обличането било важно - в това съм сигурна.esti написа:Абе, като се има предвид, че кръстничеството било за сватба или за дете си е немалък разход, редно е да се попита. Или ако не се пита, да си кажат, че ще бъде символично т.е. родителите да си поемат разхода за всичко.Мнемозина написа:
А от вас просто едно подаръче за бебето - като златното кръстче или нещо друго, което да остане за спомен на детето.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Обличнето е символ! Смята се, че след като е пречистено не трябва да облича вече дрехите от "езичеството си"...Мнемозина написа:
Ааа, обличането било важно - в това съм сигурна.
Затова и го сложих на първо място.
И кръстчето е важно, защото кръстникът дава първото кръстче на кръщелника си...
Bella Ciao
Bella Ciao
Значи - ама това не знам дали е според православния канон или според селските вярвания - с каквото те облече кръстникът на кръщенето, с това си облечен после на онзи свят.esti написа:Важно за кого?Мнемозина написа: Ааа, обличането било важно - в това съм сигурна.
Щото за нашите май не беше важно.
Изрично ме предупредиха да не купувам дрехи, защото вече имали за цял футболен отбор.
Затова ти казвам - всичко е до договорка и да се види кой на какво държи.
Затова било важно.
Макар че е странно.
Panta rhei...
Нищо - друго си е някой да потвърди с днешна дата валидността им.Lenny написа:И аз съм ставала и то съвсем скоро, ама гледам вече си получила съвети!!!
Последно промяна от Мнемозина на 03.08.07, 14:04, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Да бе, знам, че всичко си има символиката, но казвам само при нас как беше.Мнемозина написа: Значи - ама това не знам дали е според православния канон или според селските вярвания - с каквото те облече кръстникът на кръщенето, с това си облечен после на онзи свят.
Затова било важно.
Макар че е странно.
Зависи, кой, колко държи на нея.
Освен това, по правослвните вярвания, доколокото знам, бебето веднага след като направи 40 дни трябва да се кръсти, за да "не си го прибере господ некръстено". До 40 дни и да си го прибере господ, няма проблем. Но след 40 вече имало и затова още на 41-вие ден едва ли не трябвало да се кръсти.
Абе щуротии много..
- сър Айвънхоу
Правилно! Попски му работи! Както пеят "Черно фередже":esti написа:
Абе щуротии много..
"Амин!
Един да пукне, да се родят двама!
Да е*а вашта мама!"
Bella Ciao
Bella Ciao
mnemo
Отиваш в църквата където ще е кръщенето и те ти дават един списък.Мнемозина написа:Нищо - друго си е някой да потвърди с днешна дата валидността им.Lenny написа:И аз съм ставала и то съвсем скоро, ама гледам вече си получила съвети!!!
Лорд-ът най- пълно го е представил,ама е забравил донацията за църквата.
аз съм много добра кръстница.
единият ми кръщелник има американски паспорт.
другият- работа като доктор тук.
третото...е още мъничко...и ми казва:" аз обичам лельо"...
Re: mnemo
Тц, не става, църквата е на 300 км и кръщенето е в неделя.doktorka написа:Отиваш в църквата където ще е кръщенето и те ти дават един списък.Мнемозина написа:Нищо - друго си е някой да потвърди с днешна дата валидността им.Lenny написа:И аз съм ставала и то съвсем скоро, ама гледам вече си получила съвети!!!
Ако не е агенция "3о4о", съм жива умряла.
Panta rhei...
На мен още ми казват "Еьоооо"doktorka написа:Отиваш в църквата където ще е кръщенето и те ти дават един списък.Мнемозина написа:Нищо - друго си е някой да потвърди с днешна дата валидността им.Lenny написа:И аз съм ставала и то съвсем скоро, ама гледам вече си получила съвети!!!
аз съм много добра кръстница.
единият ми кръщелник има американски паспорт.
другият- работа като доктор тук.
третото...е още мъничко...и ми казва:" аз обичам лельо"...
Общо взето е каквото се разберете с родителите, но аз им купих на тримата новички чорапки, панталонки и блузки / поне едно от нещата е хубаво да е бяло - и аз не знам що, пак някакви схващания такива едновремешни/ купих им по едно мъничко сребърно кръстче /щот са мъници /
Да не забравиш за църквата букетче със здравец, щот аз търчах да скубя пред църквата здравеца за мой срам
Другото е настроение да има
- сър Айвънхоу
Мерси, мадам!doktorka написа:
Лорд-ът ...
Bella Ciao
Bella Ciao
Току що станА кръстница и поради горе изложените доводи, е наложително да изтичаш до бакалията!Мнемозина написа:Ако не е агенция "3о4о", съм жива умряла.
Каса бира, две бутилки ракия и една водка,
Кебапчета и кюфтета по четри на калпак ( виЖ списъка с регистрираните!)
И за децата лукчета и локум!
- сър Айвънхоу
Абе, по четири на калпак, няма ли ад е малко????Звеневия написа: Кебапчета и кюфтета по четри на калпак ( виЖ списъка с регистрираните!)![]()
Bella Ciao
Bella Ciao
Уви, не съм аз!Звеневия написа:Току що станА кръстница и поради горе изложените доводи, е наложително да изтичаш до бакалията!Мнемозина написа:Ако не е агенция "3о4о", съм жива умряла.
Каса бира, две бутилки ракия и една водка,
Кебапчета и кюфтета по четри на калпак ( виЖ списъка с регистрираните!)![]()
И за децата лукчета и локум!
Друг е идеологът.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Сега, ако и кажеш чий точно пост да гледаме в тая тема...
Bella Ciao
Bella Ciao