Някой
Re: mnemo
Panta rhei...
Благодаря.snigmi написа:Като едно старо куче да напомня,че е възможно да поискат кръщелното на кръстника => и то да се носи!
(Направо водя хорото-ставала съм кръстница на 7 човека и 2 сватби )
Няма да стане.
Кръщелното е някъде из България.
Но напоследък май не искат. Поне като кумувахме не ни ги искаха.
Panta rhei...
Леле, тоя Грийни направо в Клондайк вече требе да оди!Мнемозина написа:Добре де, ето.сър Айвънхоу написа:Сега, ако и кажеш чий точно пост да гледаме в тая тема...
Толкова кръстове и ризи му се събраха на сметката...
И кебапчета!
Лельоdoktorka написа: аз съм много добра кръстница.
единият ми кръщелник има американски паспорт.
другият- работа като доктор тук.
третото...е още мъничко...и ми казва:" аз обичам лельо"...
Пък и за кръстница може да те поканя, ама дрехите трябва да са в бяло, не в оранж
Тъй, тъй... агенция 3о4о работи в много сфери.4avdar4e написа:Лельоdoktorka написа: аз съм много добра кръстница.
третото...е още мъничко...и ми казва:" аз обичам лельо"...другият път ще ти връча два пъпа, като си такава кадемлийка.
Пък и за кръстница може да те поканя, ама дрехите трябва да са в бяло, не в оранж
Panta rhei...
- Fairy of the Flowers
- Обратна връзка:
Да добвя към списъка -сър Айвънхоу написа:Както и преди, задължителни са:Мнемозина написа:
То ако знаех какво да питам...
Например: какво трябва да приготви кръстникът/кръстницата за кръщенето. В наши дни. За преди сто години ми е по-лесно да се ориентирам.
1. Цяло облекло за след къпането - от - до.
2. Златно кръстче (може и без сиджимка).
3. Пита с паничка мед.
4. Сладки, бонбони и т.н.
5. Няколко свещи, ама попа казва колко и какви.
6. Да се подготви да носи детето на ръце (ако не може то да ходи) и да обиколи три пъти купела!!!
7. Другото, каквото иска, това дава кръстника.
И... не забравяйте, че кръстникът е само един!!! Не са двама!!! Който обикаля купела, той е кръстника!!
И друго не трябва да се забравя!!!!! КРЪСТНИКЪТ Е ДУХОВНИЯ БАЩА(МАЙКА) НА КРЪЩЕЛНИКА!!!!!!!!!
кърпа - като се извади детенцето от купела да се избърше.
И - някъде искат, другаде не - но не е кой знае какво да се приготви - една друга кърпа - малка и най-обикновена хавлиена кърпа става- за отчето, сапун, и олио - детенцето се помазва с него и после го дават на родителите да си го пазят - ок. 50-100 гр - дори е много. А - и китка с цветя, здравец и чимшир - много важно. И дрешките - поне бельото да е новичко.
[ И - някъде искат, другаде не - но не е кой знае какво да се приготви - една друга кърпа - малка и най-обикновена хавлиена кърпа става- за отчето, сапун, и олио - детенцето се помазва с него и после го дават на родителите да си го пазят - ок. 50-100 гр - дори е много. А - и китка с цветя, здравец и чимшир - много важно. И дрешките - поне бельото да е новичко.[/quote]
как бе!
намазва се с миро!
не с олио.
олиото е за църквата.
пардон...
бях забравила за тези подробности
как бе!
намазва се с миро!
не с олио.
олиото е за църквата.
пардон...
бях забравила за тези подробности
не си рекла!4avdar4e написа:Лельоdoktorka написа: аз съм много добра кръстница.
третото...е още мъничко...и ми казва:" аз обичам лельо"...другият път ще ти връча два пъпа, като си такава кадемлийка.
отма!
само кажи!
- Fairy of the Flowers
- Обратна връзка:
как бе!doktorka написа:[ И - някъде искат, другаде не - но не е кой знае какво да се приготви - една друга кърпа - малка и най-обикновена хавлиена кърпа става- за отчето, сапун, и олио - детенцето се помазва с него и после го дават на родителите да си го пазят - ок. 50-100 гр - дори е много. А - и китка с цветя, здравец и чимшир - много важно. И дрешките - поне бельото да е новичко.
намазва се с миро!
не с олио.
олиото е за църквата.
пардон...
бях забравила за тези подробности[/quote]
Не бе, то се слага там някъде и отчето като чете, то се освещава, абе отде да знам:-), и после с него помазват, ама знам ли - последно племеницата кръщавахме преди - ухаа - три години са минали, и двама кръщелника имам ама те станаха на 12 и на 8, божеее, как минава времето, и моите две - та това е скромния ми опит. Ама отчето трябва да се пита, в Рилския манастир нищо не искаха, само таксата им беше доста по-висока. А иначе мирото какво е?
Благодаря ви на всички!Fairy of the Flowers написа: Не бе, то се слага там някъде и отчето като чете, то се освещава, абе отде да знам:-), и после с него помазват, ама знам ли - последно племеницата кръщавахме преди - ухаа - три години са минали, и двама кръщелника имам ама те станаха на 12 и на 8, божеее, как минава времето, и моите две - та това е скромния ми опит. Ама отчето трябва да се пита, в Рилския манастир нищо не искаха, само таксата им беше доста по-висока. А иначе мирото какво е?
Каквото било - било.
Най-последна информация ще сведа до знанието ви следващата седмица.
Ако кръстникът я запомни дотогава.
Panta rhei...
Ми мирО-то
А иначе мирото какво е?[/quote]
е благовонно масло.Прави се в малки количества.Съставките му са разни и все докарани от някъде си от далече.
с мирото се миропомазва кръщелника.
сиреч след като се кръсти..му се мацва на челцето малко от мирото и това е един вид част от светия дух..
такиви ми ти работи
е благовонно масло.Прави се в малки количества.Съставките му са разни и все докарани от някъде си от далече.
сиреч след като се кръсти..му се мацва на челцето малко от мирото и това е един вид част от светия дух..
такиви ми ти работи
- сър Айвънхоу
Re: Ми мирО-то
МирОто се поставя на челото, ръцете, гърдите и краката, като след всяко "мацване" попа казва: "Печат дара духа светаго!". Има смисъла, че по този начин се подпечатва кръстения и става "собственост" на Бога. Също така чрез тези "печати" се пречиства, а след това и предпазва, от Дявола.doktorka написа:
такиви ми ти работи
Интересен е факта, че ако детето плаче постоянно по време на кръщенето, в 90% от случаите, след миропомазването спира да плаче и се успокоява. Твърди се, че до тогава дяволът се е опитвал да спре кръщаването...
След миропомазването следва подстригването. Попа ритуално отрязва малък кичур коса (на три места от главата), с което трябва да "превърне" кръстения в "раб Божи".
Уф... цялото кръщене е пълно със символи... всяка дума и всяко действие означава нещо... Обаче, много от поповете него и знаят. Научили са кое как се прави и кога... Е, има и такива, на които съм подсказвал какво следва в ритуала... Имаше едно младо попЕ, дето ровеше требника и не се сещаше какво да прави. А пък аз, понеже се бавехме вече, спирам камерата, подсказвам му какво да прави и пак пускам камерата... Голям смях падна. Сега ме е яд, чесъмспирал камерата...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Камерите са подло нещо.сър Айвънхоу написа:А пък аз, понеже се бавехме вече, спирам камерата, подсказвам му какво да прави и пак пускам камерата... Голям смях падна. Сега ме е яд, чесъмспирал камерата...
Първото семейство, на което кумувахме, бяха уредили да ги венчае някакъв много важен свещеник (не си спомням вече какъв му беше санът) и бяха много горди.
После като гледахме записа измряхме от смях: винаги, когато отецът заставаше с гръб към младоженците и паството, придобиваше някакво ужасно отегчено изражение - без да спре да пее или да се движи. Такава досада излъчваше!
А като се завърти към нас - загрижен, усмихнат и благоразположен... както си трябва.
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
Такива щуротии съм виждал, докато съм снимал сватби и кръщенета, че направо ме хваща яд, че не съм запазил някои от моментите...Мнемозина написа:
Камерите са подло нещо.
Първото семейство, на което кумувахме, бяха уредили да ги венчае някакъв много важен свещеник (не си спомням вече какъв му беше санът) и бяха много горди.
После като гледахме записа измряхме от смях: винаги, когато отецът заставаше с гръб към младоженците и паството, придобиваше някакво ужасно отегчено изражение - без да спре да пее или да се движи. Такава досада излъчваше!
А като се завърти към нас - загрижен, усмихнат и благоразположен... както си трябва.
На една от сватбите,когато се качваха по стълбите към обредната зала, младоженека настъпи булката по роклята и тя за малко да падне. Като се "стабилизира", булката се обърна и такъв шамар отпра на младоженека, че прозвуча като изстрел. Пича, си замълча. А когато го питат дали иска да се ожени за булката, той отговори: "Не! Не искам! Тая се бие!". Стана и си тръгна...и провали сватбата... Е,след месец пак имаше сватба, ама...
Bella Ciao
Bella Ciao
О, във Варна пък се говореше за младоженци, които след подписването в ритуалната зала близо 5 минути играли на настъпванка (нямаше ли и друго име тази игра?сър Айвънхоу написа: Такива щуротии съм виждал, докато съм снимал сватби и кръщенета, че направо ме хваща яд, че не съм запазил някои от моментите...
На една от сватбите,когато се качваха по стълбите към обредната зала, младоженека настъпи булката по роклята и тя за малко да падне. Като се "стабилизира", булката се обърна и такъв шамар отпра на младоженека, че прозвуча като изстрел. Пича, си замълча. А когато го питат дали иска да се ожени за булката, той отговори: "Не! Не искам! Тая се бие!". Стана и си тръгна...и провали сватбата... Е,след месец пак имаше сватба, ама...
Panta rhei...
сър Айвънхоу написа: "Не! Не искам! Тая се бие!". Стана и си тръгна...и провали сватбата... Е,след месец пак имаше сватба, ама...
Какъв глупак е бил, че да не грабне този дар от съдбата, а след месец да направи за 2-ри път същата грешка.
Мда....някои хора не си заслужават късмета.
- сър Айвънхоу
На една венчавка, беше през август - жега... както миналата седмица, кумата припадна в църкавата. Попа като скочи, като се разфуча: "Тоз антихрист аз в църквата не го ща!" и смениха кумата... посредата на венчавката... :eek: представяш ли си?!Мнемозина написа:
О, във Варна пък се говореше за младоженци, които след подписването в ритуалната зала близо 5 минути играли на настъпванка (нямаше ли и друго име тази игра?)...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Ами... те след четири месеца... подадоха молба за развод... по взаимно съгласие... Не могли да решат какво да направят с парите от сватбата...esti написа::rotfl24::rotfl24:
Какъв глупак е бил, че да не грабне този дар от съдбата, а след месец да направи за 2-ри път същата грешка.
Bella Ciao
Bella Ciao
сър Айвънхоу написа:Ами... те след четири месеца... подадоха молба за развод... по взаимно съгласие... Не могли да решат какво да направят с парите от сватбата...esti написа::rotfl24::rotfl24:
- сър Айвънхоу
vyara написа:Ами, Айвъне, така е братко. Като ходиш по чужди сватби да гледаш сеир, затуй ми седиш свободен - щото виждаш кво те чака
Bella Ciao
Bella Ciao
Мдаааам, гледам доста време ти е отнела тази "следваща седмица"Мнемозина написа: Благодаря ви на всички!
Каквото било - било.
И понеже, и защото след около месец ни предстои едно такова мило и светло събитие я да даваш бързо обещания отчет
4avdar4e написа:Мдаааам, гледам доста време ти е отнела тази "следваща седмица"Мнемозина написа: Благодаря ви на всички!
Каквото било - било.
И понеже, и защото след около месец ни предстои едно такова мило и светло събитие я да даваш бързо обещания отчетС подробен списък и обяснения!
Ъъъъ, откъде пък я изкопа тази тема сега!
Ми че аз отдавна всичко съм забравила.
А мъжът ми сигурно още повече, нищо, че само той присъства на събитието.
Какво по-точно (щях да напиша "течно") те интересува? Вие няма ли да сте от отсрещната страна, т.е. на кръщаваните?
Panta rhei...
Мнемозина написа: Ъъъъ, откъде пък я изкопа тази тема сега!
Какво по-точно (щях да напиша "течно") те интересува? Вие няма ли да сте от отсрещната страна, т.е. на кръщаваните?
Ще, обаче и понеже
Та така, ако се сещаш за нещо спИциално (виж как поддържам духа на некои!!!
Ами нашите кумци бяха обявили, че целта е детето да е кръстено и да се направи веселба след това и много-много не ни тормозиха.4avdar4e написа:Мнемозина написа: Ъъъъ, откъде пък я изкопа тази тема сега!
Какво по-точно (щях да напиша "течно") те интересува? Вие няма ли да сте от отсрещната страна, т.е. на кръщаваните?![]()
![]()
Ще, обаче и понежекръстница идва за малко и не е от тук, трябва всичко да е организирано пИрфектно, или не чак толкова
Та така, ако се сещаш за нещо спИциално (виж как поддържам духа на некои!!!), казвай, че да имаме време. Щото ся ще почнат едни празници.. И изведнъж ще се окаже, че е средата на януари
И аз наистина не помня, отидох в един детски магазин и им казах да ми обяснят какво трябва да взема.
Най-добре е да питате в църквата какво е абсолютно необходимо за там и останалото е както се разберете с кръстницата.
Аз не препрочетох сега пак темата, но Сър Айвънхоу беше писал доста подробни неща, доколкото помня. (Как няма сега кой да каже "иначе не помниш, ама в зочо какво се е писало помниш")
Не мисля, че е имало нещо по-различно в нашия случай.
Panta rhei...