Не е нужно да ми цитираш какво е айкидо, интересувала съм се достатъчно. Това, което са пропуснали в описанието е думичката "non-aggressive". Смисълът на това "бойно" изкуство е практикуващите го да го използват за самозащита, и в същото време да предпазят противника си от наранявания.ppi написа:А да, това е балет, никви сакътлъци няма,imaranta написа:Нема такова нещо като трошене на врат, айкидото не е бойно изкуство.Точно за това го харесвам. Големият ми син тренираше, стигна до зелен колан, но се отказа, като разбра че за да се яви за следващ трябва да минат 2 год. Сега малкия ходи и то с голямо желание.ppi написа: повече съм наблюдавала айкидо демонстрации, наистна е невероятно красиво, имаш чувство, че танцуват....и танцувайки, може да ти строшат врата
Доколкото ми е известно в някои страни полицаите го използват.
цитирам "Какво е Айкидо?
"Всяко мое движение, това е Айкидо."
О Сенсей, Морихей Уешиба
Айкидо е японско бойно изкуство, създадено от Морихей Уешиба (често наричан "О Сенсей" или "Великия Учител"). На чисто физическо ниво това е изкуство, включващо хвърляния и заключвания на ставите, произхождащи от джу-джицу, както и хвърляния и други техники, заимствани от кен-джуцу. Айкидо не се фокусира върху удрянето и ритането на противниците, а върху използването на тяхната собствена енергия за установяването на контрол върху тях или за изхвърлянето им на разстояние. Това не е статично изкуство, напротив, ударението пада основно върху движението и динамиката на движението."
http://shindokan.hit.bg
оригинала е тук www.aikidofaq.com
Освен това един от преводите на думата айкидо не случайно е "Изкуство на мира"