А пък аз - за данъците

Все същите
Аватар
maggot
BOFH

А пък аз - за данъците

Мнение от maggot »

Гледах преди малко по Нова ТВ някакъв репортаж, в който казаха, че данък сгради постепенно ще се увеличава, защото видите ли до сега бил много нисък.
И си зададох следния въпрос - за какво всъщност се харчат тези пари, които държавата събира за данък сгради? И не можах да си отговоря. Ще може ли някой по-знаещ да ме просветли?
И не ми казвайте, че влизат в нечий джоб - това е първото, което се случва разбира се, ама каква е официалната версия?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
doktorka

Re: А пък аз - за данъците

Мнение от doktorka »

maggot написа:Гледах преди малко по Нова ТВ някакъв репортаж, в който казаха, че данък сгради постепенно ще се увеличава, защото видите ли до сега бил много нисък.
И си зададох следния въпрос - за какво всъщност се харчат тези пари, които държавата събира за данък сгради? И не можах да си отговоря. Ще може ли някой по-знаещ да ме просветли?
И не ми казвайте, че влизат в нечий джоб - това е първото, което се случва разбира се, ама каква е официалната версия?
може ли аз?!

като не свети лампата на улицата пред къщи..се обаждаш в Съвета и те я поправят...щото лампата е на общинска земя...

( например..:)..)
Аватар
maggot
BOFH

Re: А пък аз - за данъците

Мнение от maggot »

doktorka написа: може ли аз?!

като не свети лампата на улицата пред къщи..се обаждаш в Съвета и те я поправят...щото лампата е на общинска земя...

( например..:)..)
Ъъъъъ.. не е това! Определено не е! Знаеш защо :-)
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Доколкото си спомням данък смет е отделно...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Stranniche написа:Доколкото си спомням данък смет е отделно...
Да, де - за там знам защо е всичкото чудо. За сградите говоря.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

предполагам потъват в бюджета

просто те облагат с данък затова, че държавата ти е позволила да притежаваш нещо на нейна територия.

Подобно на таксите за опъване на палатка, разпъване на сергия с гащи, притежание на куче/котка....

данъците са неизбежни като смъртта..../това не моя мисъл/
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Dark написа:предполагам потъват в бюджета

просто те облагат с данък затова, че държавата ти е позволила да притежаваш нещо на нейна територия.

Подобно на таксите за опъване на палатка, разпъване на сергия с гащи, притежание на куче/котка....

данъците са неизбежни като смъртта..../това не моя мисъл/
Ох, Дарки и аз си го обяснявам така - че ми взимат данък дето имам нахалството да живея в държавата - ама все някъде има официално написано за какво всъщност отиват парите за данък сгради.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Аз така си представям нещата:

Отговорник - правителството:
Заради това, че се поддържа ред в който можеш да работиш плащаш данък от спечеленото.
(Тук, в скоби слагам данъка върху общо, ежедневно изкараното от тебе. Него дължим на предишното поколение, понеже то ни е осигурило хардуера- материалната база и софтуера в главите им. Освен всичко тва е данък с който осигуряваме и самите себе си, та да не тежим на децата си. Двойна работа. Поколение НКК* Ремиус го измисли)
Отговорник - общината:
Заради това, че се поддържа населеното място, където живееш, плащаш данък върху жилището си. Тва трябва да са улиците, осветлението и градските градинки, озеленяване и разни такива лиготии
(Тук скобите ще са за сметта, изваждането е яко)

Дали наистина е така, обаче, никой на белия свят не може да каже

*Най- Къса Клечка
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Мнго е сложна философията на "данък"-а по принцип!
Специално "Данък сгради" е едно от основните пера за попълването на общински и областни бюджети, а оползотворяването на набраните средства става съобразно приетия бюджет или казано по-просто, паричките отиват за издръжка на администрацията, здравеопазване, образование и ако нещо остане отива за подобряване на инфраструктурата. Кофти е само, че тенденцията за покачването на тноя данък е трайна, "експертите" излизат с довода, че не може да има такава пропаст между данъчна оценка и пазарна цена, визията е данъчната да догонва пазарната, а оттам и данъкът се покачва.
Според мен има резон в цялата работа, не е нормално пенсионери да кандидатстват за помощи като социално слаби, а в същото време да притежават имоти на стойност стотици хиляди левове.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

БоЕВ написа:Мнго е сложна философията на "данък"-а по принцип!
Специално "Данък сгради" е едно от основните пера за попълването на общински и областни бюджети, а оползотворяването на набраните средства става съобразно приетия бюджет или казано по-просто, паричките отиват за издръжка на администрацията, здравеопазване, образование и ако нещо остане отива за подобряване на инфраструктурата. .
извинявай, ще те поправя мъничко. всички местни данъци, вкл. данък сгради, отиват направо в държавния бюджет. от там ги разпределят по общински бюджети както сметнат за добре. затова и кметовете толкова реват сами да събират и харчат данъците, за да отиват точно за местни нужди /администрация, общински училища, инфраструктура/, а не в общия държавен бюджет
just perfect
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

БоЕВ написа:Мнго е сложна философията на "данък"-а по принцип!
Специално "Данък сгради" е едно от основните пера за попълването на общински и областни бюджети, а оползотворяването на набраните средства става съобразно приетия бюджет или казано по-просто, паричките отиват за издръжка на администрацията, здравеопазване, образование и ако нещо остане отива за подобряване на инфраструктурата. Кофти е само, че тенденцията за покачването на тноя данък е трайна, "експертите" излизат с довода, че не може да има такава пропаст между данъчна оценка и пазарна цена, визията е данъчната да догонва пазарната, а оттам и данъкът се покачва.
Според мен има резон в цялата работа, не е нормално пенсионери да кандидатстват за помощи като социално слаби, а в същото време да притежават имоти на стойност стотици хиляди левове.
Не, не разбирам. Или съм много тъпа. Май съм си блонди по душа, знам ли?
Ама какво общо има "сгради" със здравеопазването и общинската администрация? Че ние за заплатки на общинарите нали така или иначе си плащаме от ВСИЧКИ видове данъци? А за здравеопазването нали си има здравна каса?
Виж, разбирам от този данък да отива нещо за уличното осветление, градинки, озеленяване и т.н... ама ни осветление имаме, градинките са всичко друго но не и поддържани, дори напротив - махат ги за да строят кооперации и блокове на тяхно място.
Вместо да разгърнат инфраструктурата и да регулират райони, които в момента са извън града и за това никой не иска да строи там и се блъска в центъра и престъпва всички закони... ох, много дълго стана, ама съм сигурна, че данък "сгради" не е това, което би трябвало.
Според мен, този данък би трябвало да се ползва за външния вид на фасадите, например. Ето това разбирам под думата "сграда".
Всичко друго би могло да се нарече "инфраструктура".
Разбираш ли? Нямам нищо против да плащам на общината или на държавата каквото и да е, стига да знам къде отиват парите ми.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа: Според мен, този данък би трябвало да се ползва за външния вид на фасадите, например. Ето това разбирам под думата "сграда".
Е, да! Така е. Ама само там,където сградите са общински. На нашите си сгради няма да ни дадат, понеже са си наши и значи сме длъжни да си се грижим за фасадите. Кофти работа. И колкото по я мислиш, по- кофти изглежда
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Green Light написа: Е, да! Така е. Ама само там,където сградите са общински. На нашите си сгради няма да ни дадат, понеже са си наши и значи сме длъжни да си се грижим за фасадите. Кофти работа. И колкото по я мислиш, по- кофти изглежда
Е тогава, по тази логика, на нас не трябва да ни събират данък, нал' тъй?
Ама тогава 70% от Българията няма да плаща :lol:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

maggot написа:
Green Light написа: Е, да! Така е. Ама само там,където сградите са общински. На нашите си сгради няма да ни дадат, понеже са си наши и значи сме длъжни да си се грижим за фасадите. Кофти работа. И колкото по я мислиш, по- кофти изглежда
според мен са го нарекли "данък сгради" заради удобство. парите от него отиват най-общо казано за района около сградата - пътища, тротоари, улично осветление, светофари, градинки+катерушки+пейки и т.н.
в останалите европейски страни също го има, въпросът е, че там всеки кмет си го определя индивидуално и съответно го харчи под зоркия поглед на гражданското общество, т.е. ако ти вземат тази година 3% повече ще ти обяснят, че ще отиде примерно за нов парк и в края на годината ще видиш парка на лице, а ако решиш ще ти дадат достъп и до финансовите документи - колко са платили за обезщетение на собствениците на мястото, колко за озеленяване и т.н.
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа:
Ти па! Те едвам са намерИли абдали, дето да плащат, пък сега да им кажат "нема нужда". Аде де. Ами чиновниците, ами държавата, ами ДЕМОКРАЦИЯТА????
Тва казвал ли съм ти го: "Демокрация" - това е все едно "бюрокрация", само че демо.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Green Light написа:
maggot написа:
Ти па! Те едвам са намерИли абдали, дето да плащат, пък сега да им кажат "нема нужда". Аде де. Ами чиновниците, ами държавата, ами ДЕМОКРАЦИЯТА????
Тва казвал ли съм ти го: "Демокрация" - това е все едно "бюрокрация", само че демо.
е че как няма да плащаш като за разни работи ти искат удостоверение от общината, че нямаш непогасени данъчни задължения...начи искаш/не искаш плащаш....
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Green Light написа:
maggot написа: Тва казвал ли съм ти го: "Демокрация" - това е все едно "бюрокрация", само че демо.
Тая демо версия не ме кефи, тъй да знаеш. Ще взема да пиша запитване до общината. И ще искам всяка година, преди да обявят колко ми искат за данък, да ми пускат подробна справка къде са ми отишли парите!
Дееее#@!(#@!$*@#%&@_$(#!$ :twisted:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
doktorka

ми тооо

Мнение от doktorka »

maggot написа:
Green Light написа:
maggot написа: Тва казвал ли съм ти го: "Демокрация" - това е все едно "бюрокрация", само че демо.
Тая демо версия не ме кефи, тъй да знаеш. Ще взема да пиша запитване до общината. И ще искам всяка година, преди да обявят колко ми искат за данък, да ми пускат подробна справка къде са ми отишли парите!
Дееее#@!(#@!$*@#%&@_$(#!$ :twisted:
"искайте ..и ще ви се даде"...!
endrofini

Мнение от endrofini »

БоЕВ написа:... не е нормално пенсионери да кандидатстват за помощи като социално слаби, а в същото време да притежават имоти на стойност стотици хиляди левове.
Замислих се върху думите ти и смятам, че имаш право. В Закона за социално подпомагане е визирано
, че за да получаваш социална помощ не бива да притежаваш повече от едно жилище, но нищо няма по въпроса
за неговата цена. :)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

bead_ написа: извинявай, ще те поправя мъничко. всички местни данъци, вкл. данък сгради, отиват направо в държавния бюджет. от там ги разпределят по общински бюджети както сметнат за добре. затова и кметовете толкова реват сами да събират и харчат данъците, за да отиват точно за местни нужди /администрация, общински училища, инфраструктура/, а не в общия държавен бюджет
Не, не е така. Виж закона: http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/98.html
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

endorfini написа: Замислих се върху думите ти и смятам, че имаш право. В Закона за социално подпомагане е визирано
, че за да получаваш социална помощ не бива да притежаваш повече от едно жилище, но нищо няма по въпроса
за неговата цена. :)
ахам, баба собственик на замък примерно :lol:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

bead_ написа:
maggot написа:
според мен са го нарекли "данък сгради" заради удобство. парите от него отиват най-общо казано за района около сградата - пътища, тротоари, улично осветление, светофари, градинки+катерушки+пейки и т.н.
в останалите европейски страни също го има, въпросът е, че там всеки кмет си го определя индивидуално и съответно го харчи под зоркия поглед на гражданското общество, т.е. ако ти вземат тази година 3% повече ще ти обяснят, че ще отиде примерно за нов парк и в края на годината ще видиш парка на лице, а ако решиш ще ти дадат достъп и до финансовите документи - колко са платили за обезщетение на собствениците на мястото, колко за озеленяване и т.н.
И затуй им е толкова спретнато... Дали и у нас някога ще стане така? Гражданско общество...
:shy:
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

maggot написа: Не, не разбирам. Или съм много тъпа. Май съм си блонди по душа, знам ли?
Ама какво общо има "сгради" със здравеопазването и общинската администрация? Че ние за заплатки на общинарите нали така или иначе си плащаме от ВСИЧКИ видове данъци? А за здравеопазването нали си има здравна каса?
Виж, разбирам от този данък да отива нещо за уличното осветление, градинки, озеленяване и т.н... ама ни осветление имаме, градинките са всичко друго но не и поддържани, дори напротив - махат ги за да строят кооперации и блокове на тяхно място.
Вместо да разгърнат инфраструктурата и да регулират райони, които в момента са извън града и за това никой не иска да строи там и се блъска в центъра и престъпва всички закони... ох, много дълго стана, ама съм сигурна, че данък "сгради" не е това, което би трябвало.
Според мен, този данък би трябвало да се ползва за външния вид на фасадите, например. Ето това разбирам под думата "сграда".
Всичко друго би могло да се нарече "инфраструктура".
Разбираш ли? Нямам нищо против да плащам на общината или на държавата каквото и да е, стига да знам къде отиват парите ми.
Съжалявам, но е така! Всеки бюджет има две страни, приходна и разходна. Приходите, образно казано формират една касичка, а планиранети разходи показват къде и колко ще изтекат от касичката. Бюджетите са едногодишни, би трябвало да се изготвят от специалисти, републиканския/държавния се одобрява от парламента, а общинските от общинския съвет. Съмнявам се че някои може да ти каже къде точно отиват парите от данък сгради. Лекарите и учителите получават заплотите си от съответните министерства, а сгарадите на у-щата и болниците са общински и поддръжката, разходите за отопление и др. тежат върху общинският бюджет. Друг интересен момент е твърдението за липса на гражданско общество, напротив, по данни за регистрирани гр. сдружения с нестопанска цел може да се каже че сме на едно от първите места, лошото е, че сдруженията се регистрират най-вече с цел - усвояване на едни пари от един фонд, а ние станахме твърде комерсиални и индивидуални, та да свършим нещо ей така без заплащане на ползу роду.
Публикувай отговор