Никак не мога
Нямах идея да коментираме стачката, само исках тъй някак логически да разбера как може нещо да е приоритет, пък да не е на първо място сред другите.
Ама като сте рекли, да си кажа и аз.
Изобщо не съм раздвоена.
Това, че учителите не са на ниво, е следствие. Няма как в тази област да работят качествени хора, след като от години тя е на дъното.
Знам, че е идеалистично, обаче работа на държавата е да поддържа авторитета на учителите. Тя не ще и не ще.
Затова смятам, че учителите - каквито и да са - имат право да изискват. Омагьосаният кръг "лошо заплащане - слаби професионалисти - липса на уважение - пак отначало" - все трябва да бъде разкъсан някъде.
Ама като сте рекли, да си кажа и аз.
Изобщо не съм раздвоена.
Това, че учителите не са на ниво, е следствие. Няма как в тази област да работят качествени хора, след като от години тя е на дъното.
Знам, че е идеалистично, обаче работа на държавата е да поддържа авторитета на учителите. Тя не ще и не ще.
Затова смятам, че учителите - каквито и да са - имат право да изискват. Омагьосаният кръг "лошо заплащане - слаби професионалисти - липса на уважение - пак отначало" - все трябва да бъде разкъсан някъде.
Panta rhei...
- Dark Angel
ми кръга почва да се къса тук-таме
има частни училища където учителите са си на ниво
и тук идва ножицата - до качествено образование достъпа става скъп
примерно в щатите - само 1/4 от семействата са в състояние да изучат детето си до финал "висше". останалитге или трябва да разчитат на стипендия или се тегли кредит образование от който направо се извива свят на финансовото им здраве
и се завърта омагьосан кръг - за да си върнат кредитите не могат да си позволят да работят в държавния сектор поради по-ниското заплащане
примерно в щатите - само 1/4 от семействата са в състояние да изучат детето си до финал "висше". останалитге или трябва да разчитат на стипендия или се тегли кредит образование от който направо се извива свят на финансовото им здраве
и се завърта омагьосан кръг - за да си върнат кредитите не могат да си позволят да работят в държавния сектор поради по-ниското заплащане

Някак не ми се ще Щатите да са ни пример.Dark написа:ми кръга почва да се къса тук-таме
Panta rhei...
- Dark Angel
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Никак не мога
Моля мен:-) Искам да ме обучават:winkw:ELBI написа:
кат са ти малко-вземи няколко и от форума
Интересно ли ще бъде?
Ще има ли кафе пауза
а сандвичи?

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
frisky lioness написа:Моля мен:-) Искам да ме обучават:winkw:ELBI написа:
Интересно ли ще бъде?
Ще има ли кафе пауза
а сандвичи?
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Щом ще има и танци-маци-пишете мъ и менppi написа:frisky lioness написа:Моля мен:-) Искам да ме обучават:winkw:ELBI написа:
Интересно ли ще бъде?
Ще има ли кафе пауза
а сандвичи?![]()
![]()
![]()
всичко е в куверта

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
ще, не ще - за момента от там може да се вземат много добри идеи.Мнемозина написа:Някак не ми се ще Щатите да са ни пример.Dark написа:ми кръга почва да се къса тук-таме
Образованието у нас е - всички искат (ученици, учители, родители...), а само МОН да дава и решава. Което е порочно. Да се въведе свобода на ниско ниво (избор на директори, на учители, на учебници), а от високото да се дават пари за резултати, а не щото само някой си искал да има 1000 лева заплата. Да я стигнат тази заплата тези, които могат. Другите да я карат на 280 лв. А май не знаят и за толкова.
Вчера една даскалица поискала 30 лв. на час на урок. Щях да падна от наглостта.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Е ти си по-голям идеалист и от мен!ELBI написа:
... Да се въведе свобода на ниско ниво (избор на директори, на учители, на учебници), а от високото да се дават пари за резултати...
Тия от високото мислиш ли, че са в състояние да преценят кои резултати са добри?
Основното образование е задължително освен това и щом е задължително, поне там трябва да има стабилен регламент.
А изборът между сегашните учебници е малко като това да предпочетеш дали да те заколят или да те обесят.
Panta rhei...
няма нужда "тия" да преценяват - има си критерии - приети в университети, оценки на национални матури, участници в олимпиади/състезания...Мнемозина написа:Е ти си по-голям идеалист и от мен!ELBI написа:
... Да се въведе свобода на ниско ниво (избор на директори, на учители, на учебници), а от високото да се дават пари за резултати...
Тия от високото мислиш ли, че са в състояние да преценят кои резултати са добри?
Основното образование е задължително освен това и щом е задължително, поне там трябва да има стабилен регламент.
А изборът между сегашните учебници е малко като това да предпочетеш дали да те заколят или да те обесят.
Почти всичко е измислено или приложено някъде.
Обаче българите искаме "Всичко, ама ако може на аванта, а и да не сме отговорни за каквото и да е".
Безплатен обяд няма.
Обядът е кофти, ако си принуден да се храниш само на 1 място!
Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Но не всичко, което е измислено и приложено някъде, е подходящо за тук. Постоянното ни натикване в нови и винаги чужди калъпи си ни е много сериозен народопсихологически проблем.ELBI написа: няма нужда "тия" да преценяват - има си критерии - приети в университети, оценки на национални матури, участници в олимпиади/състезания...
Обаче българите искаме "Всичко, ама ако може на аванта, а и да не сме отговорни за каквото и да е".
Безплатен обяд няма.
Такива ми ти работи.
П.П. Отродител такъв!
Panta rhei...
Някъде да съм казал "всичко" ?Мнемозина написа:Но не всичко, което е измислено и приложено някъде, е подходящо за тук. Постоянното ни натикване в нови и винаги чужди калъпи си ни е много сериозен народопсихологически проблем.ELBI написа: няма нужда "тия" да преценяват - има си критерии - приети в университети, оценки на национални матури, участници в олимпиади/състезания...
Безплатен обяд няма.
Такива ми ти работи.
П.П. Отродител такъв!
Права си. Налага се да измислим отново колелото и да открием топлата вода!Мнемозина написа:... Постоянното ни натикване в нови и винаги чужди калъпи си ни е много сериозен народопсихологически проблем.
П.П. Отродител такъв!
Да се спре използването на думата "кибрит" за сметка на "драсни-пали-клечка"!
Да се впрегнат масите на работа!
Пускаме завесите и да творим народопсихологически модел от година 50 000 преди Христа...
По-добре да копаем за злато и нефт...май...
Що се ядосваш сега?ELBI написа:Права си. Налага се да измислим отново колелото и да открием топлата вода!Мнемозина написа:... Постоянното ни натикване в нови и винаги чужди калъпи си ни е много сериозен народопсихологически проблем.
П.П. Отродител такъв!
Пускаме завесите и да творим народопсихологически модел от година 50 000 преди Христа...
Всеки трябва да измисля собственото си колело, за да е сигурен, че си е неговото и му е по мярка. Дори и да ползва чужди модели.
Това важи и за личности, но и за групи, и за нации дори (каквото и да означава това днес).
Другият номер е, че непрекъснато си дотъркалваме колелета от различни посоки и после не можем да ги съвместим.
Panta rhei...
хич не се ядосвам. Просто ми е странно защо, когато има десетки добри и работещи решения се говорят само общи фрази и няма действия.Мнемозина написа:Що се ядосваш сега?ELBI написа:Права си. Налага се да измислим отново колелото и да открием топлата вода!Мнемозина написа:... Постоянното ни натикване в нови и винаги чужди калъпи си ни е много сериозен народопсихологически проблем.
П.П. Отродител такъв!
Всеки трябва да измисля собственото си колело, за да е сигурен, че си е неговото и му е по мярка. Дори и да ползва чужди модели.
Това важи и за личности, но и за групи, и за нации дори (каквото и да означава това днес).
Другият номер е, че непрекъснато си дотъркалваме колелета от различни посоки и после не можем да ги съвместим.
Елементарно - родители (учителски съвети) избират директори и си носят отговорност за това. Влияят и за назначените учители.
Не може МОН да е Господ-all mighty да угоди на всекиго (МОН си има милион и един кусура, но кусурите не са само там)! Нека всеки във веригата на образованието си поеме своята отговорност, а не само да хленчи.
Учителите хленчат, родителите хленчат, но никой не носи отговорност, поради което качеството на днешното образование е ужасно ниско, но пък мераците за заплати - високи! Добре известна публична "тайна" е, че в най-общия случай, тези дето не стават за нищо друго отиват за учители. Истина е, че има прекрасни учители и преподаватели, но са в съотношение 1:10, 1:20 или даже по-малко.
Добре, аз като родител поемам отговорност.ELBI написа: хич не се ядосвам. Просто ми е странно защо, когато има десетки добри и работещи решения се говорят само общи фрази и няма действия.
Елементарно - родители (учителски съвети) избират директори и си носят отговорност за това. Влияят и за назначените учители.
Не може МОН да е Господ-all mighty да угоди на всекиго (МОН си има милион и един кусура, но кусурите не са само там)! Нека всеки във веригата на образованието си поеме своята отговорност, а не само да хленчи.
Учителите хленчат, родителите хленчат, но никой не носи отговорност, поради което качеството на днешното образование е ужасно ниско, но пък мераците за заплати - високи! Добре известна публична "тайна" е, че в най-общия случай, тези дето не стават за нищо друго отиват за учители. Истина е, че има прекрасни учители и преподаватели, но са в съотношение 1:10, 1:20 или даже по-малко.
Давайте директорите да ги избирам.
Panta rhei...
Нас детските градини, уви, вече не ни интересуват.4avdar4e написа:Мнемозина написа: Добре, аз като родител поемам отговорност.
Давайте директорите да ги избирам.Нещо да си чула детските градини до кога ще стачкуват? Или да мислим как Зв. ще организира частна ..
А Г-жата в училище каза да гледаме новините и като кажат, че има споразумение - тогава да ходим.
Panta rhei...