Заложници ли са децата ни??

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Remmivs написа:
БоЕВ написа:Прав си!
Малцина са дръзвали, а още по-малко са успявали с голяма доза "случайност", но абсалютно винаги големите пробиви са носели и големи печалби.
Като следствие - да. Обратното би било откровена глупост. :grin:

Лека нощ, банда!
Нали!:lol:

Лека!
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Дарки, тука икономическите лостове не действат. Дядо Вазов го е описал много добре, чорбаджийте, сиреч хората дето дават парите се събират, а децата правят представление, четене, рецитация,...един вид тест на даскала, как се е справил, ставали или не. Нещо такова трябва да има и сега, родител да може да влезе в час, по време на урок, да види как се води занятието...изобщо някакъв вид контрол и оценка на преподавателите трябва да има, задължително с родителско участие, всичко друго е компромис.[/quote]

можеш ,по всяко време да взлезеш.
по всяко време да поискаш без предупреждение да стоиш в класа.

учители има...и тук има много
jazz

Мнение от jazz »

аз не убичам да уча
обаче така се получи, че от каквото бягаш то те настига
учил съм и в Бг и на майната си
и продължавам
в Бг всички трябваше да учим
тук е по желание
няма даскал да те натиска да учиш
даскалите помагат на тези, които искат
който не иска - ако ще
някой спомена наскоро за майка Тереза - как не искала да ходи на антивоенен митинг. аз си мисля, че е заради негативизма. ама кой ги знае нейните си подбуди - със светци не споря
гледам, повечето не са доволни от учители, лекари, таксиметрови шофьори, професори,.........
и по медиите - винаги плюят - този учител,лекар,...... взел подкуп, не си върши работата. глупав бил, не знам какъв си бил.
как пък не се намери един да похвалят, или то е му е задължение, защо да го/я хвалим.
май сме на антимилитаристичен митинг...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Малей, кога изписахте толкоз??? :grin:

А добрютро!

Току-що чух едно определение във връзка със стачката, което много ми хареса. "Гетизация на обществото". Обществото се разделя на гета. Едно на лекарите, едно - на даскалите, едно - на научните работници, на шофьорите, продавачките на обувки, системните администратори, примерно, и т.н., и т.д. Едното гето не се интересува от това, което се случва зад стените на другото. Няма общ интерес, има само интерес на гетото.. А това не е начин да се решават проблеми. Това е по-скоро синдрома на щрауса, попаднал в стая с бетонен под:(
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа: Вчера чух за метрото, не знам дали е слух, защото го чух от таксиджия, които и те стачкуват горките от време на време, щото ми беше скапана (пак) колата. Та японците се отказали от метрото. И сега ще го почват немци май.
Това за японците не е вярно. Инфо от първа ръка имам :winkw:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Добро утро!

И аз го гледах това с Харалан Александров. Прав е човеко...:-)
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:
Dark написа:Боев, тъй няма да се получи

парите за данъци и осигуровки аз реално не ги виждам, те си вървят

по друг начин ще гледам ако всеки месец отивам и внасям примерно 100 лева в касата на училището
Ето, че и ти запя друга песен - внасяш някакви пари, някъде и в същото време искаш качество, качество без забележки, без контрол и тн. Моето лично и абсалютно неангажиращо мнение е, че трябва да има контрол, граждански контрол над образованието, полицията, администрацията...Препратките които правя към възраждането не са случайни, обществото тогава е било добре самоорганизирано при пълната липса на държава и държавност, нещо което ние няма да направим и след сто години
То че трябва да има контрол под някаква фолма - ясно, ама за целта са нужни ясни критерии. Щото аз например как ще контролирам някого, като нямам никаква компетентност в неговата област?! Верно, всеки си има някакви аршини, на и другото вярно е, че има хора, дето това "работят" - да се харесват на "публиката", пък в бачкането хич ги няма.

Освен това, нали образованието е държавно, и е устроено по този начин, за да има някаква равнопоставеност между децата, и всяко да получи своя шанс, независимо от имотното състояние на родителите му. И учителите да не са подвластни на нечий каприз. И пак ще се повторя - обективни критерии трябва да има, другото са празни приказки.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:

по друг начин ще гледам ако всеки месец отивам и внасям примерно 100 лева в касата на училището
Ето, че и ти запя друга песен - внасяш някакви пари, някъде и в същото време искаш качество, качество без забележки, без контрол и тн. Моето лично и абсалютно неангажиращо мнение е, че трябва да има контрол, граждански контрол над образованието, полицията, администрацията...Препратките които правя към възраждането не са случайни, обществото тогава е било добре самоорганизирано при пълната липса на държава и държавност, нещо което ние няма да направим и след сто години
Я как ме ядоса сутрешно :blink:

та каква друга песен съм запяла???? Вбесявам се..... аз от как големия син е тръгнал на детска съм в родителски комитети/активи/сдружения - занимавам се, организирам какво ли не, натискам родителите, помагам на учителите, старая се да давам пример

в квартала е същата работа - за градинка, за асфалт, за незнам си какво

как реши, че искам качество без забележки, контрол и т.н. :mad:

не разбра какво имам предвид, а именно че мойте 5 лева данъци отиват неизвестно за какво. А аз искам да си остават при мен и аз да ги давам персонално на кварталното училище, детската, яслата

от 10 години ние постоянно финансираме системата на образованието, постоянно се занимаваме с битови, организационни, транспортни и нам си какви проблеми (щото са ми малко мойте), помагам, старая се и знаеш ли кое ми действа вбесяващо? парите които общината харчи за скъпи коли, офис ремонти и т.н.

особено вбедяващо е мнението на такива като теб "Никога няма да се оправим"
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

дядо Вазов хубаво е написал, да, чорбаджията е вадел кесията със златните пари и е отброявал за децата да учат. от него, лично, персонално. той поръчва музиката, ако не плаща ще затворят школото

а данъците са нещо неизбежно, още като се договоряш се договаряш на нето сума, другото не те интересува особено, защото не можеш да имаш контрол върху разпределението
Изображение
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Mila написа:
БоЕВ написа:

То че трябва да има контрол под някаква фолма - ясно, ама за целта са нужни ясни критерии. Щото аз например как ще контролирам някого, като нямам никаква компетентност в неговата област?! Верно, всеки си има някакви аршини, на и другото вярно е, че има хора, дето това "работят" - да се харесват на "публиката", пък в бачкането хич ги няма.

Освен това, нали образованието е държавно, и е устроено по този начин, за да има някаква равнопоставеност между децата, и всяко да получи своя шанс, независимо от имотното състояние на родителите му. И учителите да не са подвластни на нечий каприз. И пак ще се повторя - обективни критерии трябва да има, другото са празни приказки.
в някаква грешка си попаднала
образованието е държавно и частно
за ква равнопоставеност става дума?
критериите в частното са качество на услугата и цена
като си доволен - плащаш като не си доволен спираш да плащаш
и отиваш при други
ти сега съчустваш ли ми че таксата тази година е с 500 евро повече за даскалото на детето ?
или ще си съчустваме в евро или ще си говориме за някой си велчев мелчев и други тикви
:winkw:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

caliostro написа:
в някаква грешка си попаднала
образованието е държавно и частно
за ква равнопоставеност става дума?
и отиваш при други
ти сега съчустваш ли ми че таксата тази година е с 500 евро повече за даскалото на детето ?
или ще си съчустваме в евро или ще си говориме за някой си велчев мелчев и други тикви
абе, да ти кажа има и друг аспект - и критериите на частното са изчанчени, например тук, във Варна, всичките частни училища са под всякаква критика, там учат само деца на богати родители, деца, които не могат да изкарат нормален успех в другите училища. Така че аз например дори съм лишена от възможността да дам с 500 евро повече тази година, но детето ми наистина да научи нещо.

само да ми падне тая Янка Такева някъде наблизо - до бой ще стигнем :winkw:
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Заложници ли са децата ни??

Мнение от сър Айвънхоу »

Мисля, че тази статия изказва напълно моето мнение... или поне 95% от него!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

и в софия има такива с изчанчени критерии

племенника беше в едно от най-скъпите, и изненада, давам му да чете книжка на щерката и той срича, не може да чете гладко на 10 години :blink:
Изображение
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

caliostro написа:

и отиваш при други
И как точно разбираш дали качеството е добро?! Естествено че всички там ще са любезни и ще го играят загрижени, щом даваш кинти.:winkw:
Пак трябва да проверяваш какво как е научило детето. И за целта трябва да имаш критерий.

п.п. Ако ще си съчувстваме в евра, дай по-голяма сума,
че 500евра годишно нещо не трогват сърцето ми,
няма и 1м2 в Младост4, б@си...:winkw:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

doktorka написа: тц.
не е така..моето дете ще знае,защото ТОВА именно зависи от мен ,от баща му и от средата му в къщи...
с или без учителите.
ако и учителите помогнат..тогава още по-добре
говоря/пиша за пари,защото стачката доколкото разбирам е за това...
нали до това се опира?

еми ,ние можем да помогнем на децата си и на учителите,ако се вкл по-активно...
знаеш ли как съм псувала че трябва да стават в 6 сутрин в почивен ден или да ходя да съм доброволец след дежурство?
псувам,ама ходя...
на детето му харесва...
Ти, както винаги, си изключение. Но мен ме интересува масата. Искаш да ми кажеш, че масово децата в УСА се интересуват от знание а не от телевизия? Каква е средата, в която те живеят?
На мен лично хич не ми харесва това, че всичко се пречупва през призмата на парите. Всичко се свързва, измерва и прочие с пари. Правим еди кво си за да съберем пари за екскурзия. Правим друго, за да има пари за н`ам кво си. Аман от тия пари бе. Знам, че всичко е пари, за съжаление...
Уффф... не знам как да се изразя по-ясно...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

БоЕВ написа: Дарки, тука икономическите лостове не действат. Дядо Вазов го е описал много добре, чорбаджийте, сиреч хората дето дават парите се събират, а децата правят представление, четене, рецитация,...един вид тест на даскала, как се е справил, ставали или не. Нещо такова трябва да има и сега, родител да може да влезе в час, по време на урок, да види как се води занятието...изобщо някакъв вид контрол и оценка на преподавателите трябва да има, задължително с родителско участие, всичко друго е компромис.
Кво ти влизане в час? Че те родителите не ги пускат в училището вече. Неква крепост е станало. Паспортни проверки, н`ам си кво си. А си спомням, че по мое време училищните порти бяха широко отворени от сутрин до вечер... Разправях се с една пикла с униформа и палка на кръста по въпроса дали на 15.09 училището е място за родители и деца или не. Да не би да е затвор? А ти си седнал да мечтаеш за присъствие в час... утопии...

От друга страна и Дарки е права - родителите масово са незаинтересовани. Питай колко човека (и кои точно, щото все едни и същи бяхме) ходим да помагаме за секви мероприятие... от надуване на балони за тържествата до извозване на децата за някоя екскурзия. А сме близо 30 деца (смятай колко родители) в клас. И сме един от най-активните класове според класната :shocked:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

suaganyogo написа:аз не убичам да уча
обаче така се получи, че от каквото бягаш то те настига
учил съм и в Бг и на майната си
и продължавам
в Бг всички трябваше да учим
тук е по желание
няма даскал да те натиска да учиш
даскалите помагат на тези, които искат
който не иска - ако ще
някой спомена наскоро за майка Тереза - как не искала да ходи на антивоенен митинг. аз си мисля, че е заради негативизма. ама кой ги знае нейните си подбуди - със светци не споря
гледам, повечето не са доволни от учители, лекари, таксиметрови шофьори, професори,.........
и по медиите - винаги плюят - този учител,лекар,...... взел подкуп, не си върши работата. глупав бил, не знам какъв си бил.
как пък не се намери един да похвалят, или то е му е задължение, защо да го/я хвалим.
май сме на антимилитаристичен митинг...
Не си прав по въпроса за хваленето. Има и такива лекари, учители и пр. Има и такива статии дори. Но са толкова малко, че просто се губят в морето от негативизам... За съжаление. Щеше да е по-добре да са повече. Щото лошото в момента е стандарт някакъв вече...

Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Ти, както винаги, си изключение. Но мен ме интересува масата. Искаш да ми кажеш, че масово децата в УСА се интересуват от знание а не от телевизия? Каква е средата, в която те живеят?
На мен лично хич не ми харесва това, че всичко се пречупва през призмата на парите. Всичко се свързва, измерва и прочие с пари. Правим еди кво си за да съберем пари за екскурзия. Правим друго, за да има пари за н`ам кво си. Аман от тия пари бе. Знам, че всичко е пари, за съжаление...
Уффф... не знам как да се изразя по-ясно...[/quote]

зависи от средата...напълно ясно се изразяваш..
аз съм малко по-объркваща
тук никой не дава пари просто защото има пари...
дават ,ако покажеш напредък някакъв.
В Алабама за награда, че са прочели не помня колко книги ,а да май 40 книги ,през годината,ги водеха с лимузина до съседния град- на кино.
за толкова им стигаха парте..;)
както давах примери за плувано..така има и за баскетбол за футбол за кво ли не...
родителите са доброволци..пари само ,ако искаме нещо за децата ...нови топки ,нови екипи,трофеи ,ако сме победители и пр....
това с бизнес-а го дадох като пример за ангажираност на родителите...
нали да помагат? ами ,ако нямаш финансите да помогнеш с мног пари -винаги можеш да измислиш нещо-и всички ще се вкл...за да отидат всички деца на екскурзиа,а несамо тези ,оито могат да си платят таксата

ся разбийш?
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

А какво мислите за това, бюджетните заплати да идват от общински, а не от държавния бюджет? Вярно, че има много богати и бедни общини, но пък това е начин да има активен пазар, конкуренция. Щото примерни има разлика в това да си даскал на 25 деца в селско школо, и на 40 във Варна, примерно.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Mila написа:
caliostro написа:

и отиваш при други
И как точно разбираш дали качеството е добро?! Естествено че всички там ще са любезни и ще го играят загрижени, щом даваш кинти.:winkw:
Пак трябва да проверяваш какво как е научило детето. И за целта трябва да имаш критерий.

п.п. Ако ще си съчувстваме в евра, дай по-голяма сума,
че 500евра годишно нещо не трогват сърцето ми,
няма и 1м2 в Младост4, б@си...:winkw:
казах с 500 в повече е таксата за безплатното образование
а не 500. няма такива такси 500. :lol:
осъществям контрол рядко но качествено.
пълна проверка на знанията ,тетрадки, учебници и кво ли не.
военно положение се обявява направо.
през останалото време съм гласувал пълно доверие.
нещата са ясно поставени - или даваш всичко от себе си и се стараеш и има резултат или кварталното даскало те очаква.
щом има уплах от кварталното даскало вероятно е доста по кофти.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

ppi написа:А какво мислите за това, бюджетните заплати да идват от общински, а не от държавния бюджет? Вярно, че има много богати и бедни общини, но пък това е начин да има активен пазар, конкуренция. Щото примерни има разлика в това да си даскал на 25 деца в селско школо, и на 40 във Варна, примерно.

идеята по принцип ми е интересна, но не виждам как може да се осъществи, нали се сещаш, че малкит общини ще останат без учители, а би следвало децата от всички населени места да имат що-годе еднакъв начален старт
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
jazz

Мнение от jazz »

Gaspode написа: Не си прав по въпроса за хваленето. Има и такива лекари, учители и пр. Има и такива статии дори. Но са толкова малко, че просто се губят в морето от негативизам...
щом се губи, значи го няма
следователно съм прав :lol:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

suaganyogo написа: щом се губи, значи го няма
Бе, че не си прав, не си, но няма сега да се караме я :grin:

Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Gaspode написа:
suaganyogo написа: щом се губи, значи го няма
Бе, че не си прав, не си, но няма сега да се караме я :grin:
и леля му не е права? и и на жена му лелята не е права?
:blum::blum::blum:

п.с виж вица Айвънхоу ...
jazz

Мнение от jazz »

Gaspode написа: Бе, че не си прав, не си, но няма сега да се караме я :grin:
аз ако мога да седна, не стоя прав
и ако мога да легна не стоя седнал
та съм свикнал да не съм прав :lol:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

latrevw написа:

идеята по принцип ми е интересна, но не виждам как може да се осъществи, нали се сещаш, че малкит общини ще останат без учители, а би следвало децата от всички населени места да имат що-годе еднакъв начален старт
Няма да останат.
Ако не се лъжа, навремето е било така. Държавата може да подпомага по-слабите общини. А даскали, лекари, соц. и др. ще си налягат парцалите, ако искат да работят в голям град за повече пари.
За началния старт не съм сигурна, че и сега е равен. Пример: в нашето даскало има занималня, безплатна. В у-щата в центъра доколкото знам няма безплатни занимални, има само частни- 9 лв на ден, без обяда.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

doktorka написа:
и леля му не е права? и и на жена му лелята не е права?
:blum::blum::blum:

п.с виж вица Айвънхоу ...
ПП. Вица го знам

ППП. Ти недей се плези, че ш`та отпочна тебе :smackbum:

А по твойто писанье от по-преди - разбрах те, ама пак не ми харесва. Каквото и да е материално поощрение ми се вижда не на място. Което не значи, че не го ползвам. Щото друго трудно мога да измисля... Абе шибан свят :evil:

ППП. Един виц по темата (малко контра на Боев и тезата за "учи, да не работиш" - тая теза отдавна умря, мисля аз):

Двама "бизнесмени" си говорят:
Б1 - Нещо кахърен ми се виждаш...
Б2 - Абе мани... Детето порастна вече... искам да му намеря работа... да трупа опит...
Б1 - Да ти имам проблема - дай го при мен бе човек. Ш`му дам секретарка, кола, телефот, за заплата няма да се пазарим...
Б2 - Не бе... аз искам някаква работа, дето наистина да трупа опит детето... да учи... нещо, дето наистина да трябва да работи... па дори и за 300 лв да е - парите не са проблем...
Б1 (много угрижен) - Ееее, братле, тука не мога да ти помогна. За такава работа, чувал съм, трябва 5 години да учиш...

Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ppi написа:За началния старт не съм сигурна, че и сега е равен.
По принцип няма такова животно, като равен старт!!! Никога няма равенство!

Такива неща,каот равенство, справедливост, любов и подобни дивотии са химери...
Bella Ciao
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Тъжното е, че има много общи приказки и малко конкретни решения, които работят в образователните системи другаде. Което позволява да се увеличава хаоса. Добре е да се каже ясно кой за какво отговаря, каква е цената на това, кой носи за какво отговорността и как да може да бъдат разкарани тези, които не си вършат работата.

Пълна идиотщина е само и единствено МОН да е отговорен за всичко. Аз кусурите и хаосът в МОН ги познавам вероятно по-добре от всички тук, та изобщо не говоря, че няма такива - има, при това много, но в момента хаосът е в други сфери - основната от които е доказването на няколко синдикални лидерченца.

Да не говорим, че до 2001 някъде, делът от БВП отделян за образование беше май около 2 пъти по-малък от сега. Компютри нямаше почти никъде, повечето училища течаха и бяха в окаяно състояние... обаче стачки ... нямаше. Какво излиза?

Трябва едно сериозно съкращаване на учителския щат, сериозни критерии за взимане на голяма заплата и съответното диференциране на заплатите. Да е възможно (за повечето) - избор на училище и директор/учители (или поне влияние за това от страна на родителите). Тогава - който си го може и го докаже на изпити (и нека има и други критерии) - взима. Който не може - не взима. Ще има заплати и по 1000 лева, ще има и по 220.

Иначе може да си пишем от тук до края на света. И аз бих писал, ако знам какво ме чака там :blum:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

сър Айвънхоу написа:
ppi написа:За началния старт не съм сигурна, че и сега е равен.
По принцип няма такова животно, като равен старт!!! Никога няма равенство!

Такива неща,каот равенство, справедливост, любов и подобни дивотии са химери...
Има такова нещо като приблизително равен старт. Той се състои в:

Учебници, материална база (някакъв минимум) и минимална компетентност на преподавателите.

Почнах да се измарям да чета и слушам какво ли не за образованието и процеса му. Фактът, че всеки е бил ученик и е родител е подобно на това, някой да е гледал и слушал симфоничен концерт и да дава акъл как да се държи диригента и защо да не е такава програмата.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

ppi написа:
Няма да останат.
Ако не се лъжа, навремето е било така. Държавата може да подпомага по-слабите общини. А даскали, лекари, соц. и др. ще си налягат парцалите, ако искат да работят в голям град за повече пари.
За началния старт не съм сигурна, че и сега е равен. Пример: в нашето даскало има занималня, безплатна. В у-щата в центъра доколкото знам няма безплатни занимални, има само частни- 9 лв на ден, без обяда.

както казах, на мен идеята ми допада. а под равен старт имах предвид учебния материал - да е по една система и да има учители
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ELBI написа: Има такова нещо като приблизително равен старт. Той се състои в:

Учебници, материална база (някакъв минимум) и минимална компетентност на преподавателите.

Почнах да се измарям да чета и слушам какво ли не за образованието и процеса му. Фактът, че всеки е бил ученик и е родител е подобно на това, някой да е гледал и слушал симфоничен концерт и да дава акъл как да се държи диригента и защо да не е такава програмата.
Друго говерех за равния старт... Малко по-общо... Карай, отплеснах се! :-)

Нали знаеш, че в България всички саготови да станат президенти и треньори на националния по футбол! :winkw:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:Малей, кога изписахте толкоз??? :grin:

А добрютро!

Току-що чух едно определение във връзка със стачката, което много ми хареса. "Гетизация на обществото". Обществото се разделя на гета. Едно на лекарите, едно - на даскалите, едно - на научните работници, на шофьорите, продавачките на обувки, системните администратори, примерно, и т.н., и т.д. Едното гето не се интересува от това, което се случва зад стените на другото. Няма общ интерес, има само интерес на гетото.. А това не е начин да се решават проблеми. Това е по-скоро синдрома на щрауса, попаднал в стая с бетонен под:(
Добрютро.

Точно от тази гетоизация, Чаве, идват и всички сегашни приказки за ниското ниво и несъответстващата алчност на (учители, лекари и т.н.).

Към БоЕВ и Ести: Ако се направи ефективна стачка с искане за оправяне на програмите и учебниците, то тя трябва да продължи поне три години - докато се изчистят нещата наистина, щото горе-долу толкова време трябва. Те би трябвало да се изискват по други пътища.
И учителите трябва да имат самочувствие за това.
Panta rhei...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

бихте ли обяснили този равен старт че нещо не ми е ясен?!
и на децата е ясно че това са някакви измислици.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

caliostro написа:бихте ли обяснили този равен старт че нещо не ми е ясен?!
ами Елби го обяснил по-горе, еднакви учебни материали, минимална квалификация на учителите, т.е предлагаме що-годе еднаква "услуга", после всеки се развива според багажа, обстоятелствата и т.н.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

latrevw написа:
caliostro написа:бихте ли обяснили този равен старт че нещо не ми е ясен?!
ами Елби го обяснил по-горе, еднакви учебни материали, минимална квалификация на учителите, т.е предлагаме що-годе еднаква "услуга", после всеки се развива според багажа, обстоятелствата и т.н.
и кой ще контролира нещата?
онзи с хелеевата комета или онази такевата?
всъщност да се полива пустинята е доста екзотично занимание
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

caliostro написа:
и кой ще контролира нещата?
да кажеш, че нещо не може да стане, не е позиция... за мен не е нормално да си пратиш детето в хубаво училище и да кажеш, че другото не те интересува. ние като бяхме ученици кой контролираше нещата? пак "никой"...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:Тъжното е, че има много общи приказки и малко конкретни решения, които работят в образователните системи другаде. Което позволява да се увеличава хаоса. Добре е да се каже ясно кой за какво отговаря, каква е цената на това, кой носи за какво отговорността и как да може да бъдат разкарани тези, които не си вършат работата.
Къде другаде? И защо точно от там? И как това е било въведено там?
Струва ми се, че навсякъде тече промяна в целите на образованието и то това е и най-лошото.

ELBI написа:Пълна идиотщина е само и единствено МОН да е отговорен за всичко. Аз кусурите и хаосът в МОН ги познавам вероятно по-добре от всички тук, та изобщо не говоря, че няма такива - има, при това много, но в момента хаосът е в други сфери - основната от които е доказването на няколко синдикални лидерченца.
Синдикалните лидерченца - ясно.
Обаче ако и при нас ще става цялостна промяна в образователната система, кой би трябвало да подготви и зададе новата система? Учителите? Родителите? Кой изобщо ги чува тях?
ELBI написа:Да не говорим, че до 2001 някъде, делът от БВП отделян за образование беше май около 2 пъти по-малък от сега. Компютри нямаше почти никъде, повечето училища течаха и бяха в окаяно състояние... обаче стачки ... нямаше. Какво излиза?
Излиза, че просто материалната база е по-важна от хората, които работят в нея. Това излиза.
ELBI написа:Трябва едно сериозно съкращаване на учителския щат, сериозни критерии за взимане на голяма заплата и съответното диференциране на заплатите. Да е възможно (за повечето) - избор на училище и директор/учители (или поне влияние за това от страна на родителите). Тогава - който си го може и го докаже на изпити (и нека има и други критерии) - взима. Който не може - не взима. Ще има заплати и по 1000 лева, ще има и по 220.

Иначе може да си пишем от тук до края на света. И аз бих писал, ако знам какво ме чака там :blum:
Броят на учителите и сега е съответен на броя на обучаваните деца.
Щом има деца, трябва да има и учители.
С випуска на сина ми изпосъкратиха сума ти и паралелки - и съответно учители.
Сега разкриват паралелки, защото децата са повече.
Със закриването на училища в малките градчета и селца знаеш ли какво се постига? Още по-бързото им обезлюдяване.

Работата на управляващите е да намерят баланса между идеалното дългосрочно стратегическо решение и възможното в дадена конкретна ситуация, с конкретните й хора.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

caliostro написа: и кой ще контролира нещата?
Еваларка ти редим!

Първо трябва да се накарат голяма част от родителите да поемат и своята отговорност за децата си!
Какво искам да кажа - училищата се напълниха с гамени, защото нямат елеметарно възпитание, а то не се дава от учителите, а от родителите.
Трябва да се въведат глоби за родители, чиито деца: не ходят на училище, не спазват дисциплината в училище, имат слаб успех и други подобни провинения!!!
Една позната в Канада ми казваше, че там в училище е забранено:
1. Да се носят мобилни телефони.
2. Да имат дрехи и помагала с картинки по тях.
3. Да се оставят децата безнадзорни.
4. ...
5. ...
6. ...
Един куп забрани и ограничения. Всяка една забрана и всяко ограничение си върви със съответната глоба!

Е, те така може да се оправят нещата в България - глоба за всяко нещо...

:huhthink: Обаче кой ще глобява???? :huhthink:
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:
Е, ти му направи на Елби пълен анализ, като на стиховете на Ботев! :blum:
Bella Ciao
Публикувай отговор