Относно заплати, цени, ценз и
- сър Айвънхоу
Относно заплати, цени, ценз и
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Моят кабинет е обграден от голямо училище и две детски градини. Болшинството от учителите, барабар с директорите са ми пациенти. За съжаление те, редом с пенсионерите са най- бедните ми пациенти. Примерно, ако всеки друг мога да го склоня да си направи фотополимерна пломба, вместо амалгамена, защото е по- качествена, макар и малко по- скъпа- тях не мога. И вчера ми беше в кабинета една учителка. Младо момиче- около трийсетте, облечено с дрехи секънд хенд, вехти обувки, смачкано самочувствие... Тъжна картинка...suaganyogo написа:хубаво
в същност не е хубаво
колко трябва да са заплатите, за да са доволни всички?
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Така е, за мен си прав. По-трудно ми е, но повече печеля. Но учителите? Колко от тях могат да работят в частни училища? Тоест, колко са тези училища? В Пловдив се броят на пръстите на едната ръка...suaganyogo написа:всеки се бори, както може и с каквито средства има
ти защо не работиш в трета поликлинака, а опъваш на частно?
не вярвам, че ти е по-лесно

аз съм учил нещо много измислено. никога не го работих в България. харесва ми или не - щях да умра от глад. отидох на другият край на света, бачках, като замаен и учех. сутрин ставах в 5.30 и лягах в 1 през нощта. така две години. драпах като куче.[unknown] написа:Но учителите?
не казвам, че всеки трябва да приема драстични мерки, но дон Кихот умря. и да вия, като вдовица за, знаеш какво, файда няма.
ти си постигнал подобно нещо по различен начин. може би и чавето ако чакаше на съюза на българските преводачи щеше да е доста по-зле.
всеки си знае за себе си.
мога да съжаля и да помогна на инвалид. за другите съм станал малко по-коравосърдечен.
а може би не трябва ...
- сър Айвънхоу
Отново съм напълно съгласен с теб! засъжление нищо в рОдианта ни не се прави от хора, които знаят и могат и по тази причина нищо не е както, трябва.caliostro написа:драмите на тва общество са няколко
първата
че комунисти строят капитализъм
втората
богатите все още не могат да осъзнаят че са богати и бедните да се усетят че са бедни
и още няколко такива фундаментални неща са проблемни
Имах преподавател, който казваше: Когато богатите награбят достатъчно и остзнаят, че са наистина богати, тогава ще се оправим, защото ще се въведат и спазват законите. Нали тези "богаташи" знаят как са забогатели и ще гледат да ограничат възможностите други да забогатет по същия начин!"
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
много се извинявам...[unknown] написа:Моят кабинет е обграден от голямо училище и две детски градини. Болшинството от учителите, барабар с директорите са ми пациенти. За съжаление те, редом с пенсионерите са най- бедните ми пациенти. Примерно, ако всеки друг мога да го склоня да си направи фотополимерна пломба, вместо амалгамена, защото е по- качествена, макар и малко по- скъпа- тях не мога. И вчера ми беше в кабинета една учителка. Младо момиче- около трийсетте, облечено с дрехи секънд хенд, вехти обувки, смачкано самочувствие... Тъжна картинка...suaganyogo написа:хубаво
в същност не е хубаво
ама имаше ли моби фон?
сериозно!
Звънни на мен!doktorka написа:много се извинявам...[unknown] написа:Моят кабинет е обграден от голямо училище и две детски градини. Болшинството от учителите, барабар с директорите са ми пациенти. За съжаление те, редом с пенсионерите са най- бедните ми пациенти. Примерно, ако всеки друг мога да го склоня да си направи фотополимерна пломба, вместо амалгамена, защото е по- качествена, макар и малко по- скъпа- тях не мога. И вчера ми беше в кабинета една учителка. Младо момиче- около трийсетте, облечено с дрехи секънд хенд, вехти обувки, смачкано самочувствие... Тъжна картинка...suaganyogo написа:хубаво
в същност не е хубаво
ама имаше ли моби фон?
сериозно!
Ако трябва и кабинета ще си сменя!
Аре, бееее и визитка съм ти давал даже...doktorka написа:много се извинявам...[unknown] написа:Моят кабинет е обграден от голямо училище и две детски градини. Болшинството от учителите, барабар с директорите са ми пациенти. За съжаление те, редом с пенсионерите са най- бедните ми пациенти. Примерно, ако всеки друг мога да го склоня да си направи фотополимерна пломба, вместо амалгамена, защото е по- качествена, макар и малко по- скъпа- тях не мога. И вчера ми беше в кабинета една учителка. Младо момиче- около трийсетте, облечено с дрехи секънд хенд, вехти обувки, смачкано самочувствие... Тъжна картинка...suaganyogo написа:хубаво
в същност не е хубаво
ама имаше ли моби фон?
сериозно!

много се извинявам...
ама имаше ли моби фон?
сериозно![/quote]
Аре, бееее и визитка съм ти давал даже...
[/quote]
не ти бе!
визитката ти я пазя и я имам ,ак искаш да знаеш!
учителката,тази дето ти е пациентка ..имаше ли мобифон..щото 100% е имала...
ама пари за фотополимер е нямала...
ей тва ме дразни ..амаааааа
ама имаше ли моби фон?
сериозно![/quote]
Аре, бееее и визитка съм ти давал даже...
не ти бе!
визитката ти я пазя и я имам ,ак искаш да знаеш!
учителката,тази дето ти е пациентка ..имаше ли мобифон..щото 100% е имала...
ама пари за фотополимер е нямала...
ей тва ме дразни ..амаааааа
Прочетох разказа. Вярвам, че във Франция е така. В Германия, според данни на достоверен източник достатъчно далечен от правителството, учителите са най-добре платените държавни служители. А там държавните служители са добре платени + разни допълнителни бонуси. Въпреки това, наплив за учители няма. Има проблем с намирането на учители. Стана ми интересно, защо при толкова ниските заплати на учителите при нас няма масов отлив от тази професия? Преди време не се търсеха инжинери - преквалифицираха се в таксиджии и продавачи. А учителите масово си стоят. Мое лично мнение е това, може и напълно погрешно да е, знам ли. Но ми прави вчепетление, че и при лекарите е така - тежка работа, за сметка на което ниско платена, но вузовете пълни и младите лекари не могат да си намерят работа. Но не напускат. Сигурно има някакъв процент учители и лекари, за които това е призвание а не професия и просто не биха могли да си представят дори да работят нещо друго. Но не вярвам това да е масата. Та защо тези хора не си сменят работата? Според мен това би довело до дефицит и съответно повишаване на заплатите, както в момента стана с инжинерите примерно...
Друга група, която не само не намалява въпреки уж мизерните заплати, а дори се и увеличава, е държавната администрация. Тъмна Индия са тези неща за мен... терОР инкогнита, направо :)
Естествено, най-близкото до ума е, че имат странични доходи. Щото е ясно, че с техните заплати не може да се живее нормално. Не знам, до колко това е вярно... а и не ми се навлиза в тази тема в момента... разсъждавам си просто...
Друга група, която не само не намалява въпреки уж мизерните заплати, а дори се и увеличава, е държавната администрация. Тъмна Индия са тези неща за мен... терОР инкогнита, направо :)
Естествено, най-близкото до ума е, че имат странични доходи. Щото е ясно, че с техните заплати не може да се живее нормално. Не знам, до колко това е вярно... а и не ми се навлиза в тази тема в момента... разсъждавам си просто...
Ама то е нелепо да се сравняваме с Германия.Gaspode написа:Прочетох разказа. Вярвам, че във Франция е така. В Германия, според данни на достоверен източник достатъчно далечен от правителството, учителите са най-добре платените държавни служители...
Дай да се сравняваме с Румъния например.
ПС. Цялото това мрънкане за заплати и бонуси почва да ме дразни.
Нали това искахме? Свободна инициатива, всекиму според положения труд и т.н.
И кво? Ами няма за всички по равно, опитвахме 45 години - не става.
Аз съм за това да има добра социална защита, но тя да е за тези, които по определени причини
не могат да тичат по пистата с другите.
Е аз кат` съм ноф и не съм бил тук преди 5 години да зема да се обеся ли? Или да се изгриза от любоп...ъъъ...знателност? Я сподели, недей да си чак толкуз мързелиф...МЪЖжжж написа:Уинона и затова избяга на 16-наесе граници от тука. ДъФкали сме я тази тема с учителите...не беше много отдавна. Значи нещата не са мръднали на йота от тогава.
Преди 5 години взимаше 180 лева. Но няма да се повтарям какво правеше с тях...
Аз ли криво думам, ти ли ме криво разбираш?pocti_bezobidna написа: Ама то е нелепо да се сравняваме с Германия.
Дай да се сравняваме с Румъния например.
ПС. Цялото това мрънкане за заплати и бонуси почва да ме дразни.
Нали това искахме? Свободна инициатива, всекиму според положения труд и т.н.
И кво? Ами няма за всички по равно, опитвахме 45 години - не става.
Аз съм за това да има добра социална защита, но тя да е за тези, които по определени причини
не могат да тичат по пистата с другите.
Не сравнявам с Германия. Казвам, че там са високо платени и има дефицит на учители въпреки това. При нас са ниско платени, но дефицит няма (лично мнение). И се чудя защо е така. Щото ако имаше търсене, щяха по естествен път да се вдигнат заплатите, мисля...
Кво криво издумах тоз път?
- Глас в пустиня
Баси, и консерва да отвори човек, и от там ще се появи някой дето да размаха пръст за тежкото положение на учителството.
Рагаци, това и в кръчмата съм го казвал, много хора си го мерят със западняка, но никой не казва какво всъщност произвеждаме ние! Зад всяко левче трябва да стои произведена стока или услуга, всичко друго, различно от това просто правило е танц с инфлацията. Та, много ми е интересно когато се дават примери с Франция, Германия, Англия...може някога и нащо заплащане да стане като тяхното, но до тогава трябва много труд и да зарежем алъшвериша.
Рагаци, това и в кръчмата съм го казвал, много хора си го мерят със западняка, но никой не казва какво всъщност произвеждаме ние! Зад всяко левче трябва да стои произведена стока или услуга, всичко друго, различно от това просто правило е танц с инфлацията. Та, много ми е интересно когато се дават примери с Франция, Германия, Англия...може някога и нащо заплащане да стане като тяхното, но до тогава трябва много труд и да зарежем алъшвериша.