Е не! Това вече започва да става жалко

Все същите
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

esti написа:Абе, щом деца са потърпевши от цялата тази истерия - НЯМА оправдание! Скапани лидери, бедни, богати, кадърни, некадърни .....
Децата не са за употреба!
Това е.
Е, що да са потърпевши? От една седмица неучене няма да зътъпеят. То по тая логика и лекарите не трябва да стачкуват, щото страдат болни хора... Добре, че се намериха варианти, че и лекарите да се почувстват граждани с права като всички останали...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа: Мнемо, ще си позволя да разкажа една странна и малко известна история.

Действието се развива през втората свет. война. Хитлер освен с бомбандировки, решава да подкопае докрай Английската икономика, като фалшифицира лири и ги пусне в обръщение. За целта събира де що има фалшификатор в немските затвори, анализира, проучва и действа. Внася специален вид коноп от Индия за хартиената каша, текстилните нишки преди да бъдат вложени в сместа са дадени на механици в заводи и работилници да си трият ръцете с тях, та новосъздадените банкноти да изглеждат употребявани. След отпечатването на първите образци изпраща агент в англия, който под предлог че е търговец, да поиска експертно мнение за банкнотите. Явява се човека пред експертите и подава три банкноти за изследване, едната истинска и две фалшиви. Експертите обявяват фалшификатите за истински, а истинската за съмнителна. След като е сигурен, че ментетата са много добри и разподнаването им е почти невъзможно следва втори етап. Огромно количество банкноти са натоварени на самолети и разпръснати над азиатските колонии. Не след дълго централната английска банка бие тревога - банкнотите в обръщение надвишават нормалното количиство и по тоя начин форсират инфлацията. Англичаните действат, установяват, че количествата прииждат от изток, но нямат механизъм за разпознаване на ментетата, ужасът е пълен. В един момен някакъв служител предлага да не се прави нищо, да се следи внимателно количеството на новопостъпилите банкноти и след това да бъдат изваждани от обръщение същото количество стари и захабани банкноти. По тоя начин проблема е решен за сметка на Германците. Хитлер преустановява акцията.
Проблемът изобщо не е бил решен! Още доста време са се оправяли! Един факт - Преди началото на Втората световна война курсът долар паунд е бил 1:8, след края на войната 1:4 и е продължил да пада. Все още се намират ментетата...
БоЕВ написа:Защо го пиша всичко това ли? Защото се спекулира в момента по тоя въпрос - имало излишъци в бюджета които можели да се използват за увеличението. В момента има лек ръст на инфлацията в Бг, централната банка направи първата стъпка, повиши задължителните банкови резерви и по тоя начин свива кредитирането. Банките разполагат с по-малко средства, раздават по-малко кредити, по-малко пари отиват в населението, а оттам и в обръщение.
Излишъците раздадени като заплати само ще напомпат инфлацията, а никой не иска това - нали. 96-та, 97-ма не ми се искат отново. Според мен е най-добре тия излишъци да бъдат вложени(като инвистиция) в оборудване, обновяване на сгради и тн. държавните разходи играят ролята на инвестиции. Това повишава БВП и намалява/тушира инфлацията.
Няма начин просто на тоя етап да се изпълнят исканията за увеличаване на заплатите на когото и да е!
Сори и тенкс че си имала търпението да го прочетеш до края.
Това е едната трактовка! За мен напълно невярна!!!
Инфлацията в момента е породена от безобразното алчно поведение на банките, които отпускат безразборно кредити. Така в обръщение влизат прекалено много пари, които все още не са заработени... По този начин се прегрява икономиката.
А увеличението на заплатите може единствено да подейства чрез дефлатора на Кейнс... т.е. всеки един лев, вложен в икономиката, ще генерира доста повече.
Я ми обясни как пари, замразени в обновяване на сгради, ще повишат БВП???
96-та и 97-ма година бях апо вина отново на банките... И на започването на приватизацията, която спря много от производствата...
Единственото нещо, което може да спре инфлацията е производството!!! Ама в България все повече намалява... Или се поощрява такова, което е с твърде ниска норма на печалбата.
А относно инвстициите... сети се къде нашите "държавници" ще "инвестират" излишъците... Знаеш ли как се разходва излишък в б'джет в края на годината?? Купува се безугледно каквото им падне, само да не върнат парите и да не им намалят бюджета за следващата година...

Както и да е! Увеличението на заплатите няма да доведе до инфлация... Защото достатъчно са увеличени заплатите на останалите бюджетни лапачи!!!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
esti

Мнение от esti »

[unknown] написа:
esti написа:Абе, щом деца са потърпевши от цялата тази истерия - НЯМА оправдание! Скапани лидери, бедни, богати, кадърни, некадърни .....
Това е.
Е, що да са потърпевши? От една седмица неучене няма да зътъпеят. То по тая логика и лекарите не трябва да стачкуват, щото страдат болни хора... Добре, че се намериха варианти, че и лекарите да се почувстват граждани с права като всички останали...
Е как да не са потърпевши?!
Ако се провали годината, или приемни изпити, а обърканите първолаци?
А претупаните по 3-4 урока наведнъж след това?
Самата идея да извиват ръце използвайки негативното отражение върху децата от тази стачка е порочно.
И както са се намерили варианти за лекарите без да страдат болните, така трябва да се намери начин и за учителите.
Аз съм твърдо ЗА да им вдигнат заплатите, но съм категорично против това да става за сметка на децата.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

сър Айвънхоу написа: 96-та и 97-ма година бях апо вина отново на банките... И на започването на приватизацията, която спря много от
Банките никога за нищо не са виновни. Виновни са хората, които са ги управлявали и другите хора, които са покровителствали първите. Само за човеци става въпрос. Комунисти в случая- 96-та; 97-ма.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

[unknown] написа:
сър Айвънхоу написа: 96-та и 97-ма година бях апо вина отново на банките... И на започването на приватизацията, която спря много от
Банките никога за нищо не са виновни. Виновни са хората, които са ги управлявали и другите хора, които са покровителствали първите. Само за човеци става въпрос. Комунисти в случая- 96-та; 97-ма.
Приятелю любими. И си прав и не си прав!
Виновни са комунистите, защото се сдърпаха помежду си за властта. Решиха, че "младежа" Виденов могат да си го управляват, както си искат.
Но специално за ГРАБЕЖА през зимата на 197 година са виновни, както червени, така и сини, така и финансовоте пирати от Запада. Дружно грабиха, червени банки, сини финансови къщи и... чети ме внимателно: J.P.Morgan и компания!!!!!!!!!!!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Това е.
Децата са потърпевши всякак.

А кой е Христо Буцев - просто го чети.
Пък аз ще ти пратя снимка. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

[unknown] написа:
БоЕВ написа:
Ти си наясно с тези механизми, аз не съм. Звучи ми напълно логично това, което си написал, но защо тогава увеличиха заплатите на шофьорите?
За какви шофьори говорим...нещо май съмпропуснал!?:roll:
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа: Излишъците раздадени като заплати само ще напомпат инфлацията, а никой не иска това - нали.
Ти като един Орешарски същий :grin: И той твърди, че вдигането на заплатите ще доведе до увеличеване на цените... Накъде, питам аз? След като оня ден син ми се учуди от цената на олиото и хляба, а днес чета, че олиото още щяло да поскъпва и в последните месеци средният му инфлационен индекс е 22%??? Щото била лоша реколката, разбираш ли. Е а ся ми обяснете популярно, като на бивша блондинка :winkw:, как това е свързано с учителските заплати?? :dunno:
Това го пише във всяка читанка по икономика.:grin:

"За Бога братя, не купувайте!" - беше казал един наш премиер.:winkw:
Повишеното платежоспособно търсене води до повишаване на цените - неумолим икономически закон. Тая работа с цените и заплатите е като въртене в омагьосан кръг, рано или късно води до отваряне на печатницата за пари.

Тая година наистина реколтата е лоша. За слънчогледа не знам, но при царевицата е 50кг от дикар, при нормална година добивът е от 350 до 400кг. => около или след коледа ще има повишение и на мръвката, животните искат храна, а когато няма, минават под ножа. Дефицитът винаги повишава цената, а понякога дефицити се създават умишлено. Икономиката на една страна е комплекс и всеки един фактор влияе на общата картина. Учителските заплати питаш как ще повлияят - направи сметка сама, при 100% увеличение това се равнява средно по 300лв горница на всеки учител. Тия пари няма да отидат в банката на влог, нито ще бъдат употребени за книги, а ще бъдат употребени за "отложените" покупки - бяла и черна техника, облекло, храни...Възможно е от това повишение и да не банкрутира държавата, но определено след това ще има вълна от стачки със същите искания което неминуемо ще ни зарови.:cool:
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Всичко е спекулация Мнемо!
Жал ми е за учителите, сега ще трябва да живеят и с тоя срам, че са фалирали държавата.:lol::blum:
Никога не симпатизирам на управляващите, винаги съм опозиция.:grin:
Още около екопротестите казах че, лошо ни се пише когато комунистите са на власт и полицията действа като милиция и бие народа.:cool:
Аватар
Глас в пустиня

сър Айвънхоу написа: Я ми обясни как пари, замразени в обновяване на сгради, ще повишат БВП???
Единственото нещо, което може да спре инфлацията е производството!!!
Противоречиш си друже!

Обновяването(санирането) на една сграда с размерите на училище или болница иска освен труд и много материали - бои, шпакловки, дограми, подови покрития, изолации, кабели, профили, тръби...Ако изразходването на тия материали не е стимул на производството тагава какво е? :winkw: Още повече че, ако това не се направи с някакви излишъци то залагането му в бюджет ще стане трудно, още повече, че сме поели ангажимент до 2015г всички сгради от тоя род да бъдат напълно обновени, срокът си тече и това че, никой, нищо не прави по въпроса, не значи ,че големият брат няма да ни накара да го направим.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

О, боже! :shocked:
Сега остава да кажеш, че благодарение на вдигнатите заплати на шофьорите, доматите са поскъпнали 100% или че от началото на годината общото повишаване на потребителските цени е 6.5 на сто и годишната инфлация се очаква да стане поне 8%? :lol:
Да, това дето го пише в читанките по икономика е така, само дето иде реч за обща покупателна способност на населението, а не за около 140 000 души учителска прослойка. А и основния фактор за една такава инфлация не е в покупателната способност, а в някои по-основни и глобални за България (и всяка една държава) неща. Като сушата, например. Или като милото ни соц. правителство дето само ако се хване поне по веднъж да се откаже от лапачката за даден голям проект, ще събере парите за заплати. Не че и по друго време не се е лапало, ама тия се осират направо, да ме извинявате за френския. :(
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Глас в пустиня

maggot написа:О, боже! :shocked:
Сега остава да кажеш, че благодарение на вдигнатите заплати на шофьорите, доматите са поскъпнали 100% или че от началото на годината общото повишаване на потребителските цени е 6.5 на сто и годишната инфлация се очаква да стане поне 8%? :lol:
Да, това дето го пише в читанките по икономика е така, само дето иде реч за обща покупателна способност на населението, а не за около 140 000 души учителска прослойка. А и основния фактор за една такава инфлация не е в покупателната способност, а в някои по-основни и глобални за България (и всяка една държава) неща. Като сушата, например. Или като милото ни соц. правителство дето само ако се хване поне по веднъж да се откаже от лапачката за даден голям проект, ще събере парите за заплати. Не че и по друго време не се е лапало, ама тия се осират направо, да ме извинявате за френския. :(
Само си дрънкам, правя се на спец в областта на икономиката.:lol:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

БоЕВ написа: Само си дрънкам, правя се на спец в областта на икономиката.:lol:
Ба, то и аз си дрънкам. Да не мислиш, че съм завършила икономика? :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

като не сте икономисти кво се обаждате бре :blum:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

caliostro написа:като не сте икономисти кво се обаждате бре :blum:
Спорим си, бре, игати... :roll:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
esti

Мнение от esti »

maggot написа:
caliostro написа:като не сте икономисти кво се обаждате бре :blum:
Спорим си, бре, игати... :roll:
То и професионални любофчии не сме, ама все за сех говорим.:blum:

ПП Време е темата да си тръгне в нормалната за зочо посока.
:lol:
Публикувай отговор