По три романа само...

Все същите
АВе
Обратна връзка:

По три романа само...

Мнение от АВе »

имат разните големи и велики автори. Всичко останало е ІІ качество или явно писано за пари.

Цяла вечер подреждахме библиотеката и срещу мен е шкафът, в който са "недокомплектуваните автори". Та се замислих... Ще ви изброя наблюденията си, макар и в мн. различни жанрове.

Ремарк е с "Триумфалната арка", "На западния фронт нищо ново" и "Трима другари".

Гришам е с "Време за убиване", "Фирмата" и "Версия "Пеликан".

Хейли е с "Летище", "Хотел" и "Колела".

Стругацки са с "Трудно е да бъдеш бог", "Понеделник започва в събота" и "Пикник край пътя".

На Пратчет първите три книги от "стражарската" серия са му най-добри.

В същата серия попада и Джерълд Даръл: "Моето семейство и други диви животни", "Пътуване да Ъдвенчър" и не помня коя му беше третата...

Умберто и наш той Еко е с "Името на розата", "Махалото на Фуко" и вие си определете третата

За руските и английски класици няма да ви говоря, щото там си имам собствена класация.
Американските са в същата категория.

Има и автори само с две книги.
Първо се сещам за Селинжър със "Спасителят в ръжта" и "Девет разказа". Стар мой любимец. Той е малко встрани от класацията, защото малко е писал.

Булгаков с "Майстора и Маргарита" и "Театрален роман", макар че са несравними като книги. Обожаван автор.

Клавел с "Шогун" и "Цар Плъх"

Има и автори само с една книга. Няма да ги изброявам. Сигурно вече ви станах досаден.

Наздраве и лека нощ! :beer:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
сър Айвънхоу

Re: По три романа само...

Мнение от сър Айвънхоу »

Глупости! Пълни глупости!
Поне да не беше давал точно тия примери!

На Ремарк не съм чел нищо по-слабо от от останалите книги.
Относно Стругацки!!! Как можа да споменеш най-приключенските им романи????
Аз мога да ти добавя още поне четири, които са много по-добри. При това са и по-сериозни, като мисъл и по-зрели, като идеи!!!

За останалите няма да коментирам... и там имам забележки!!!!!!!!!
Ама... ти си знаеш...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Да, за Селинджър винаги съм се чудила... Много го харесвам, пък тъй се е стиснал значи....
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

Хм.
На Гришъм май само "Време да убиваш" съм чела.
Хейли никога не успях да прочета, въпреки героическите ми старания - стигам до 30-35 старници и запецвам безнадеждно...
Булгаков де каквото съм докопала съм изчела, според мен "Майстора и Маргарита" наистина е най-доброто, ама и другите му неща са супер, но остават тотално (и несправедливо!) засенчени...
Маркес - веднага с всичко, никакви три романа!
Казандзакис - май са три - "Зорбас", "Последното изкушение" и "Христос отново разпнат"
Еко не мога да го огранича само до три...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Почти по темата.

Да ви поздравя с нещо от една снощи дошла у дома книга на Жванецки(й) :blum::

Писательское счастье

Что такое писательский ум? Не договоривать половину фразы.
Что такое писательское счастье? Немножко написать и жить, жить, жить.
Что такое писательский ребенок? Тот, кто о любви к себе узнает из произведений отца.
Что такое писательская жена? Женщина, которая сидит дома и с отвращением видит в муже человека.
Что такое писательская квартира? Место, где у него нет угла.
Что такое писатель в семье? Квартирант под девизом "Ты все равно целый ден сидиш, постирал бы чего-нибудь".
Что такое писательская жизнь? Ни одной мысли вслух.
Что такое писательская смерть? Выход в свет.
Panta rhei...
Звенения

Мнение от Звенения »

Мнемозина написа:Что такое писательская жизнь? Ни одной мысли вслух.
Что такое писательская смерть? Выход в свет.
Почти като:
" Чукча писатель, чукча не читатель!" :rotfl24:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: Что такое писательская жена? Женщина, которая сидит дома и с отвращением видит в муже человека.
Что такое писатель в семье? Квартирант под девизом "Ты все равно целый ден сидиш, постирал бы чего-нибудь".
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Звенения

Мнение от Звенения »

4avdar4e написа:постирал бы чего-нибудь...

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
мноо смешно :mad:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

сър Айвънхоу написа:Глупости! Пълни глупости!

Аз мога да ти добавя още поне четири, които са много по-добри. При това са и по-сериозни, като мисъл и по-зрели, като идеи!!!

Ама... ти си знаеш...
Сър, хуйбърнете фнюмание, че при Ремарк се повтарят и сюжетите, и героите. Той има три коловоза в творчеството си и това е.
За Стругацките не ми се говори. Откакто написах обзорен анализ на творчеството им до 1987 г., не мога да ги чета вече.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ave написа:Сър, хуйбърнете фнюмание, че при Ремарк се повтарят и сюжетите, и героите. Той има три коловоза в творчеството си и това е.
За Стругацките не ми се говори. Откакто написах обзорен анализ на творчеството им до 1987 г., не мога да ги чета вече.
Всеки, кой както го разбира...
Bella Ciao
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

ave написа:
Цяла вечер подреждахме библиотеката и срещу мен е шкафът, в който са "недокомплектуваните автори". Та се замислих... Ще ви изброя наблюденията си, макар и в мн. различни жанрове.
:beer:
знам, че ще ми направи забележка председателя да говоря по същество, но аз щот съм магарица няма да му обърна внимание... евалата, че си подреждате книгите!!!!
аз тия дни как се псувам, че нищо не мога да намеря. исках да дам на дъщеря ми да прочете приказка без край на м.енде - не я намирам. за училище й трябват клетниците на юго - не я намирам. изобщо ми писна от хаос сред книгите. и да ги купувам по два пъти щот са някъденезнайнокъде.:mad::twisted::mad:
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

сър Айвънхоу написа:Глупости! Пълни глупости!

Ама... ти си знаеш...
Аз, обаче съм съгласен. Всяко подобно твърдение не трябва да се абсолютизира. Предполагам, че някои имат само по един, други пък са изкарали по четри, но вобщем Аве е прав - в творчеството на великите има много плява.
Аве, Дюма баща е изключение. Тримата мускетари, 20г по- късно, 45, Графиня дю Монсеро, Граф дю Бражелон, Кралица Марго, граф Монте Кристо, Рицарят на Мезон руж... Освен това, ако слагаш Гришъм в сметката, ще броим ли Агата Кристи?
П.П. За сметка на това, за мен Еко няма трета. Баудолино(ако не бъркам името) не ми хареса.
Последно промяна от Green Light на 05.10.07, 13:01, променено общо 1 път.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

pocti_bezobidna написа:Хм.
На Гришъм май само "Време да убиваш" съм чела.
Хейли никога не успях да прочета, въпреки героическите ми старания - стигам до 30-35 старници и запецвам безнадеждно...
Булгаков де каквото съм докопала съм изчела, според мен "Майстора и Маргарита" наистина е най-доброто, ама и другите му неща са супер, но остават тотално (и несправедливо!) засенчени...
Маркес - веднага с всичко, никакви три романа!
Казандзакис - май са три - "Зорбас", "Последното изкушение" и "Христос отново разпнат"
Еко не мога да го огранича само до три...
Хъм, на Гришам и другите две му струват. И "Клиентът", но с резерви от моя страна.
Хейли никога не ми е бил любимец. Отдавна бях подарил книгите му на читалища, но сега пак трябва да си правим "колекция" от негови произведения заради сина.
За Булгаков или не трябва да говоря, или ще ви напиша цял трактат.
И Маркес има слаби произведения.
Казандзакис - нещо не ми пасва. Признавам му "Зорба", но "Христос..." никак не ми хареса.
Еко... и той почна да се повтаря. Скрит зад огромната си ерудиция нищо ново не ти казва.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:Аз, обаче съм съгласен. Всяко подобно твърдение не трябва да се абсолютизира. Предполагам, че някои имат само по един, други пък са изкарали по четри, но вобщем Аве е прав - в творчеството на великите има много плява.
Аве, Дюма баща е изключение. Тримата мускетари, 20г по- късно, 45, Графиня дю Монсеро, Граф дю Бражелон, Кралица Марго, граф Монте Кристо, Рицарят на Мезон руж... Освен това, ако слагаш Гришъм в сметката, ще броим ли Агата Кристи?
Не казвам, че Аве не е прав по принцип. Примерите му не ми харесват!

Всички знаем пък за Дюма син, който ги е правил на манифактура романчетата си и са му ги писали разни бедни студентчета. Същото е и при Удхаус, както и при някои други.

Но лично за Ремарк и Стругацки... Просто думи нямам.
При Ремарк има поне още две книги, които са на нивото на цитираните.
При Стругацки цитираните от Аве са дори по-ниско от някои други. Говоря за "Натоварени със зло", "Градът на обречените", "Куца съдба" и още други... Това са романи, в които философското и социалното са преден план. В цитираните от Аве книги предимно приключението е водещо... Но... явно кой както го разбира...
Bella Ciao
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

сър Айвънхоу написа:
ave написа:Сър, хуйбърнете фнюмание, че при Ремарк се повтарят и сюжетите, и героите. Той има три коловоза в творчеството си и това е.
Всеки, кой както го разбира...
Наздраве!:-)
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ave написа: Наздраве!:-)
Наздраве! :-) :beer:
Bella Ciao
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:Аз, обаче съм съгласен. Всяко подобно твърдение не трябва да се абсолютизира. Предполагам, че някои имат само по един, други пък са изкарали по четри, но вобщем Аве е прав - в творчеството на великите има много плява.
П.П. За сметка на това, за мен Еко няма трета. Баудолино(ако не бъркам името) не ми хареса.
Ох, блдря! Правилно си ме разбрал. Съгласен съм. Да, говорим не за ВСИЧКИ автори. Има изключения, мното при това.
Да, и А. Кристи можем да я сложим в сметката. Не зная, обаче, кои са и трите най-популярни книги. "Няма и дузина негърчета", "Ориент Експрес" и какво още?

И аз отказах Еко на ок. стотната му страница. от "Баудолино".
annonymus

Мнение от annonymus »

ave написа:
И аз отказах Еко на ок. стотната му страница. от "Баудолино".
Пробвай да го четеш като версия на Синдбад.
С Еко човек доста може да се забавлява, ако го взимаш твърде сериозно по-тежко се чете.
Я да видим Дикенс -
1. Повест за два града
2. Големите надежди
3. ???
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Я да видим Дикенс -
1. Повест за два града
2. Големите надежди
3. ???
Е тва не е ли лесно? Оливер Туист и Дейвид Копърфилд.

Повест за два града не съм чел
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ave написа: Казандзакис - нещо не ми пасва. Признавам му "Зорба", но "Христос..." никак не ми хареса.
Еко... и той почна да се повтаря. Скрит зад огромната си ерудиция нищо ново не ти казва.
Няма да се караме - Еко и Казадзакис си остават за мен, твърде любими са ми:lol: И Вонегът не си го давам...:winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ave написа: Еко... и той почна да се повтаря. Скрит зад огромната си ерудиция нищо ново не ти казва.
Интересно.
Мен ако питаш, единственото, което се повтаря у Еко, е ерудицията. :huhthink:

Много зависи на каква вълна е човек... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе!

Цял ден ме гложди нещо и се чудя какво не е наред в темата ти. :mad:

И чак сега разбрах: ми Коелю го няма! :blum:
Panta rhei...
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа: И чак сега разбрах: ми Коелю го няма! :blum:
Хи-хик :grin::grin:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа: И чак сега разбрах: ми Коелю го няма! :blum:
Хи-хик :grin::grin:

:lol::lol: а да има манекенка/ мидел, която да си каже тежката дума:roll:?l
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ppi написа: :lol::lol: а да има манекенка/ мидел, която да си каже тежката дума:roll:?l
В тоя форум сме само от миска нагоре :blum:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

4avdar4e написа:
ppi написа: :lol::lol: а да има манекенка/ мидел, която да си каже тежката дума:roll:?l
А надолу?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ppi написа:
4avdar4e написа:
А надолу?
Е са ше почне истинският раговор за изкуство
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

ppi написа:
4avdar4e написа:
А надолу?
Снощи при Слави мернах пародия на "Архонт Бинев" - снимал некъв плакат каратистки... по кимоно, ама само панталончето. И слави го пита "Що така си се снимал"... Оня зевзек вика - "Щот` от кръста нагоре няма кво да крия... а от кръста надолу няма кво да покажа" :rotfl24::rotfl24:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

Green Light написа:
ppi написа:
4avdar4e написа:
А надолу?
Ахъм, само чакаме някой да каже "3-4"
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

ave написа:
Нормално е всеки да се изчерпва. Човек не може да надмине себе си. Пишат нещо интересно и оригинално, след което се повтарят. И все пак има автори, чийто талант е по- многостранен, по- трудно изчерпаем. И такива са мнозина. Понеже спомена фантастите, братя Стругацки съм чел винаги с огромен интерес. Азимов почти няма слаби неща, макар лично да съм се разочаровал и от него. Ами Лем? Той също е неизчерпаем...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

ppi написа:
Green Light написа:
ppi написа:
4avdar4e написа:
А надолу?
Говорят си двама приятели, и по едно време се усещат, че разговора им само за e***e. Единия рекъл
- Абе, клей до къде сме се докарали, я дай да и говорим за нещо друго, например за изкуство...
- Ей, да бе, верно. Ти чукал ли си пианистка?
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

pocti_bezobidna написа:
ppi написа:
Green Light написа:
ppi написа:
4avdar4e написа:
А надолу?
Говорят си двама приятели, и по едно време се усещат, че разговора им само за e***e. Единия рекъл
- Абе, клей до къде сме се докарали, я дай да и говорим за нещо друго, например за изкуство...
- Ей, да бе, верно. Ти чукал ли си пианистка?
:rotfl24: тон ли даваш?
Публикувай отговор