Урок по история

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Урок по история

Мнение от Kent »

щото още стачкуват учителите
а децата са бързоразвиващи се
а времето напредна
вместо на Осмар
да отидем
стигнахме само до Плиска:cool:
е в началото каката пита дали Омуртаг не е... О"Мур Таг /ирландец/
Изображение
но скоро нещата се изясниха
и затвърдиха:cool:
ако практическото едновремешно строителство и обосновките му..... разни там архитектуриални /в теоритични скици/ и фортификационни науки можем да ги оприличим с малко 5-годишно момченце - русо и проклето:twisted:
то Плиска е бил гигантски град за времето си действително
и един от най-големите в тогавашна т.нар. Европа
Изображение
имало и канализация в Древната Столица
в сегашната не навсякаде има, уви
знам аз за едни кварталчета...:shy:
Изображение
основите на Цитаделната Църква
Изображение
Музеят:-)
Изображение
Базиликата...не е много долеч, навремето изровили само основите
"рециклират"я с голяма доза фантазия
но това е Наша Гордост все пак
освен това възстановяването се удава
сигурно щото Археолозите нямат навика да стачкуват /а на строителите им се изплаща ред.надница/....прекалено им е интересна работата:-) на Археолозите:-)
Изображение
Изображение
древен куклен театър в автентична среда:grin:
Изображение
......ха-ха-ха ...Синчето спори върху официалните документирани схеми...
Изображение
понякагя се усещам, че живея в Миналото
мисленето ми е немодерно
извършвам немодерни неща
връщам се години...ама много назадя
без да имам претенции за оригиналност
и с такъв един телескоп:shy:
Изображение
поздрави и лека седмица..и приятна:cool:
Последно промяна от Kent на 07.10.07, 21:54, променено общо 1 път.
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Урок по история

Мнение от Ън »

Кент написа: понякагя се усещам, че живея в Миналото
мисленето ми е немодерно
извършвам немодерни неща
връщам се години...ама много назад
А защо така се получава бе, друже? Ние ли закъсняваме и не сме в такт с времето или то просто продължава пътя си в грешната (според нас) посока и ние отказваме да го следваме...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

въпрос на закалка
т.е. на възпитание:cool:
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Кент написа:въпрос на закалка
т.е. на възпитание:cool:
Значи не сме калени...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
esti

Мнение от esti »

Хе, това лято и ние преподавахме уроци по история, като че ли сме предчувствали за стачката.
Ходихме до Шипка, Етъра, Дряновския манастир, Царевец, Преслав...
На синчето му беше много интересно, особено, когато възпроизвеждаше във фантазията си разни батални сцени от върховете на Шипка, яхнал оръдие.:lol:
Е....няма да крия, че по историческите забележителности му беше интересно, но в пещерата Бачо Киро му беше най-вълнуващо и не искаше да излиза.:lol:
И снимки има, но тях друг път.

Кенте, добре, че си ти, Боев и другите хаймани, дето редовно ходите и снимате, че и ние покрай вас да скиторим.:-)
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Браво на вас, пак сте щъкали.:lol: Децата трябва да видят, пък и ние да опресним.:grin: Сетих се, че имам снимки на базиликата, черно - бели/да казвам ли от преди колко годинки?! :cry: /. Мисля, че стената още я няма. Ако мога ще ги покажа.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Ако мога ще ги покажа.
покажи ги ако е възможно
интересно ми е много
какво е било
щото сега строят яко:-)[/quote]
І

Мнение от І »

Една от най красивите местности и като разположение и като автентичност е край града на зВерчето. Ама тя си трае. Крепоста "Че`рвен" е огромна и нереставрирана /за щастие/. Царевец трева да пасе. Но интересно защо не е включена в списъка на туроператорите... Сигурно щото там няма "червенски мутри" като "арбанасовските" примерно..
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Кент написа:
Ако мога ще ги покажа.
покажи ги ако е възможно
интересно ми е много
какво е било
щото сега строят яко:-)
[/quote]

ОК. В къщи нямам скенер, но ще намеря.
Радвам се, че строят, току- виж сме разбрали за съкровището, което имаме.
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

МЪЖжжж написа:Една от най красивите местности и като разположение и като автентичност е край града на зВерчето. Ама тя си трае. Крепоста "Че`рвен" е огромна и нереставрирана /за щастие/. Царевец трева да пасе. Но интересно защо не е включена в списъка на туроператорите... Сигурно щото там няма "червенски мутри" като "арбанасовските" примерно..
Нека се реставрира, трябва, но по правилата, че Арбанаси ми е трън. За първи път бях там през 1990.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

МЪЖжжж написа:Една от най красивите местности и като разположение и като автентичност е край града на зВерчето. Ама тя си трае. Крепоста "Че`рвен" е огромна и нереставрирана /за щастие/. Царевец трева да пасе. Но интересно защо не е включена в списъка на туроператорите... Сигурно щото там няма "червенски мутри" като "арбанасовските" примерно..
В тази околност има доста неща за гледане: Освен Червен, е добре да се отиде и при скалните манастири в Иваново - може да се види идеално запазен стенопис от времето на Иван Асен II, както и куп други интересни работи. Добре е да се види и Безсребровския скален манастир...

П.П. По едно време бях започнал да си правя карта, по която да мина през всички интересни исторически места, като започна с най-старите такива... Ама нещо засега съм замразил дейността... :shy:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Крепоста "Че`рвен" е огромна и нереставрирана /за щастие/. Царевец трева да пасе. Но интересно защо не е включена в списъка на туроператорите... Сигурно щото там няма "червенски мутри" като "арбанасовските" примерно..
тва за Че" рвен го знам:winkw:
и до там ще стигнем
след няколко месеца:grin:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Браво, Кенте!
Тези уроци се помнят за цял живот!
Много ме кефиш! :good:
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

П.П. По едно време бях започнал да си правя карта, по която да мина през всички интересни исторически места, като започна с най-старите такива... Ама нещо засега съм замразил дейността... :shy:
щастливко си айвън
мойта карта е от Брянск през Минск
после нагоре към Рованиеми
и надолу към Хельсинки
и още по-надолу към Южна Буковина
после Варна
после Трявна
и Южна Македония
/дето безродниците я наричат егейска македония/:grin:
колко време, а...
колко нови хора, впечатления и монолози:grin:
аз смятам да я изпълня
няма време
щото
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Кент написа: аз смятам да я изпълня
няма време
щото
Пожелавам ти успех в изпълнението! А може някой път и заедно да "отметнем" някоя забележителност по картите си!
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Кент написа:щото още стачкуват учителите
а децата са бързоразвиващи се
а времето напредна
вместо на Осмар
да отидем
стигнахме само до Плиска:cool:
Страхотно Кент-е, страхотно - благодаря!
Аватар
Глас в пустиня

Срамота, ама и това лято не можах да стигна до Червен.:shy:

Но пък ходих на скалните църкви в Иваново.:cool:
Аватар
Глас в пустиня

Niya написа:
Нека се реставрира, трябва, но по правилата, че Арбанаси ми е трън. За първи път бях там през 1990.
Няма правила за реставриране. Основно спорът който водят наще учени е, дали да има "отметка" нещо което да показва къде свършва автентичната старина и откъде започва надстрояването/възстановката.

Кулата в <<<ЧЕРВЕН>>> е послужила като образец за възстановяването на Бълдуиновата кула в Царевец. А Царевец и кулата са просто туристическа атракция. Никой неможе да каже кое как е било със сигурност. За радост и успокоение наше, това явление не е само при нас. Ярък пример в това отношение е Верона и къщата на Жулиета - къщата е произволно избрана, а балкончето(на което е стояла Жулиета и е очаквала своя Ромео) е построено по спешност след запитване на туристи.:grin:
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

БоЕВ написа: Няма правила за реставриране. Основно спорът който водят наще учени е, дали да има "отметка" нещо което да показва къде свършва автентичната старина и откъде започва надстрояването/възстановката.

Кулата в <<<ЧЕРВЕН>>> е послужила като образец за възстановяването на Бълдуиновата кула в Царевец. А Царевец и кулата са просто туристическа атракция. Никой неможе да каже кое как е било със сигурност. За радост и успокоение наше, това явление не е само при нас. Ярък пример в това отношение е Верона и къщата на Жулиета - къщата е произволно избрана, а балкончето(на което е стояла Жулиета и е очаквала своя Ромео) е построено по спешност след запитване на туристи.:grin:
Казвайки "правила", визирах създаването на нормални туристически обекти, а не баровски поселища. Те, за това ми беше думата.
А, когато не се реставрира, има опасност всичко да "потъне" отново в земята. Пример: Цепина, това лято, разкопано, обозначено и до тук. Няма поддръжка, няма реставрация, няма туристи.
За червената /може и друг цвят/ линия знам, че е задължителна, и май не само при нас.
annonymus

Мнение от annonymus »

Като видя такива неще обикновено много се ядосвам -
че не си ги поддържаме, не си ги рикламираме и не пирираме кинтите на туристите!
Пък какво да покажем (срещу съответното заплащане) - бол!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

мда... като постетих това място за първи път се изкефих много! Съвсем автентично е и няма и помен от измишльотините на Людмила (приятни за гледане, но измилшьотини).

И аз съм съгласен за казаното от теб. И мислех, ако събера пари да купя селото и каквото може наоколо - супер гледка и място е!!!

Ама не съм събрал.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:

интересни са, но Червен е супер!

Апропо, най=интересната крепост (с много запазени стени/кули) е в Източните Родопи - мисля, че се казваше Лютица...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Червен и на нас ни е любимо местенце.

Това лято за съжаление пропуснахме...:crying:
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
БоЕВ написа:

Апропо, най=интересната крепост (с много запазени стени/кули) е в Източните Родопи - мисля, че се казваше Лютица...
Чичко Гугъл ми разказа интересни неща за Лютица. Но според мен най-добре запазен, с дребни конструктивни изменения/подобрения на бойниците през турско си остава Белоградчишката крепост.

Като оставим личните пристрастия на страна, какво се набива в очи? Българите са имали градове, еднакви , а понякога и дори по-добри от градовете в Европа. Българите са имали добри инженери-фортификатори, имали са собствен стил на строителство и градска организация - водоснабдяване, канализация...икономика(за което почти не се говори в читанките по история). Всяка крепост която не е с охранителни функции си има и феодален замък => българите са имали и строина класова структура и достоен еквивалент на западното рицарство. Във всяка крепост има и изобилие от църкви, а по това време знанието се е съхранявало и разпространявало чрез църквите. Добра централизирана, а на моменти и денцентрализирана власт, което само по себеси изисква и добра пътна мрежа, куриерски служби и тн. Неща с които се гордее целият цивилизован свят Може би изваждането на тия неща на светло и широката им разгласа влизат в разрез със старателно набиваното чувство за малоценност и незначителнос у народа - не знам.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
БоЕВ написа:

Чичко Гугъл ми разказа интересни неща за Лютица. Но според мен най-добре запазен, с дребни конструктивни изменения/подобрения на бойниците през турско си остава Белоградчишката крепост.

Като оставим личните пристрастия на страна, какво се набива в очи? Българите са имали градове, еднакви , а понякога и дори по-добри от градовете в Европа. Българите са имали добри инженери-фортификатори, имали са собствен стил на строителство и градска организация - водоснабдяване, канализация...икономика(за което почти не се говори в читанките по история). Всяка крепост която не е с охранителни функции си има и феодален замък => българите са имали и строина класова структура и достоен еквивалент на западното рицарство. Във всяка крепост има и изобилие от църкви, а по това време знанието се е съхранявало и разпространявало чрез църквите. Добра централизирана, а на моменти и денцентрализирана власт, което само по себеси изисква и добра пътна мрежа, куриерски служби и тн. Неща с които се гордее целият цивилизован свят Може би изваждането на тия неща на светло и широката им разгласа влизат в разрез със старателно набиваното чувство за малоценност и незначителнос у народа - не знам.
Макар и да ми се иска, не мога да се съглася с тебе. Нямаме по-добри градове от тези в Европа. Нито инженери и т.н. Спор просто не може да има. Пък и най-шеметните историци, чуруликащи с Людмила не са си позволявали подобни изявления, а вервай ми - тя направи всичко възможно да ги накара, а и те направиха всичко по силите си (и срещу науката) да я послушат. Но все пак си имаше граници.

Въпросът за набивано чувство за малоценност е съвсем друго! И там нещата са ясни. Те имат гръко-руски произход. Това е съвсем друга тема и наистина важна за българите. Може би...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

и аз бях там /в гугъла/
по този повод
как не сме се срещнали:blum:
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:

и аз бях там /в гугъла/
по този повод
как не сме се срещнали:blum:
Сигур щот мното гъста гората.:lol:

Да не би твой снимки да излизат на направено запитване?:-)
Аз нямам галерия със старини...даже вече никакви снимки нямам.:lol:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Да не би твой снимки да излизат на направено запитване?:-)
Аз нямам галерия със старини...даже вече никакви снимки нямам.:lol:
ни излизат мои
но Лютица ме впечетли
и ще трябва да се отиде другото лято:grin:[/quote]
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Макар и да ми се иска, не мога да се съглася с тебе. Нямаме по-добри градове от тези в Европа. Нито инженери и т.н.
Може да се поспори, като върнем лентата назад и направим сравнение около издигането на цитаделите, а не да фиксираме датите на тяхното падение. Да се върнем на плиска - колко и кои са градовете аналози на запад - по време, по територия оградена от зид, гъстота на застрояване, инфраструктура и тн.
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа: и ще трябва да се отиде другото лято:grin:
[/quote]

Далечко ми е лютица-та. В краткосрочна переспектива за мен е посещение на Червен и Шишманова крепост в Никопол. На некакви 80км отстоят и двете мамкаму...а времето е кът и все не достига...:shy:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Далечко ми е лютица-та. В краткосрочна переспектива за мен е посещение на Червен и Шишманова крепост в Никопол. На некакви 80км отстоят и двете мамкаму...а времето е кът и все не достига...:shy:
За Червен се обади като ще ходиш
ще имам едно ходене до Русчук
тая есен
може да се засечем:grin
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Кент написа:
и аз бях там /в гугъла/
по този повод
как не сме се срещнали:blum:[/quote]

Ха-ха, бродиме ние, ама къде гледаме.:lol::lol:

ПП Открих четири-пет снимки, но трудно ще направя сравнение, за съжаление. Причината е в идеята - снимали сме се ние + останки.:grin:
На едната се вижда, че там където сега е стената има пътека. Ама с досещане.:crying: Шъ, мъ прощавате. :oops:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

На едната се вижда, че там където сега е стената има пътека. Ама с досещане.:crying: Шъ, мъ прощавате. :oops:
бе здраве да е :grin
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

pocti_bezobidna написа:Като видя такива неще обикновено много се ядосвам -
че не си ги поддържаме, не си ги рикламираме и не пирираме кинтите на туристите!
Пък какво да покажем (срещу съответното заплащане) - бол!
Бе то никой не обръща внимание на Рояшкото плато да речем...
Водихме лятото там една наша приятелка-археолог
падна и ченето
Перперикон, каза "ряпа да еде":grin:
и татул също
а, колко такива плата има
навред из България
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:
Макар и да ми се иска, не мога да се съглася с тебе. Нямаме по-добри градове от тези в Европа. Нито инженери и т.н.
Може да се поспори, като върнем лентата назад и направим сравнение около издигането на цитаделите, а не да фиксираме датите на тяхното падение. Да се върнем на плиска - колко и кои са градовете аналози на запад - по време, по територия оградена от зид, гъстота на застрояване, инфраструктура и тн.
Много са - Рим, Константинопол, Картаген, Ефес, Помпей, Родос, Болоня, Ахен, Йорк, Един куп "шир-и" в Англия, не млако във Франция, но освен Лион не се сещам за много...Каркасоне беше готин, Испания е също "пълна" - като Авила ... има и много други, но не ми е това специалността... просто си е имало много градове - някои западат и изчезват, други се доразвиват...

Тук спорове не може да има. Имало е държави, които са били по-богати за едно 20-30 години, но това е недостатъчен срок да се изгради нещо голямо и да остане в историята.

Големите, хубави неща са градени столетия наред. За това се е искало освен пари (даден период даден владетел е по-богат - ОК), но и постояноство и устойчиво развитие на една държава/култура. За жалост тези условия в БГ ги няма и ставаме смешни, ако тръгнем да доказваме противното.
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:
За Червен се обади като ще ходиш
ще имам едно ходене до Русчук
тая есен
може да се засечем:grin
Ами аз едва ли ще мога да го реша скоро...тръгването де, ако не е инцидентно.
Когато решиш да тръгнеш, пусни една биляшка и ще видим дали евъзможно да преминем назад във времето заедно.

пп Под скалите в Иваново водихме един доста приятен разговор с едно семейство от Шумен.
Публикувай отговор