Нямам думи просто!

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

ppi написа:и от къде тая информация? във варна и бургас масово напускат полицаи.
Познавам много народ, дето с триста връзки се набута у полицията!
При вас не знам как е, но в София и околностите наплива е огромен...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

сър Айвънхоу написа:
Аз някъде писах вече: бивш борец няма (ама това важи и за останалите спортове в България...)
Я дай малко повече инфо какво рабираш под "бивш борец", защото аз съм завършил спортно училище точно с тоя спорт - борба. Това е моят спорт и ми е любим.:cool:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:Я дай малко повече инфо какво рабираш под "бивш борец", защото аз съм завършил спортно училище точно с тоя спорт - борба. Това е моят спорт и ми е любим.:cool:
:shy:Присъстващите правят винаги изключение, нали знаеш?! :blum:
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

сър Айвънхоу написа:
БоЕВ написа:Я дай малко повече инфо какво рабираш под "бивш борец", защото аз съм завършил спортно училище точно с тоя спорт - борба. Това е моят спорт и ми е любим.:cool:
:shy:Присъстващите правят винаги изключение, нали знаеш?! :blum:
Ахъм!:winkw:
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

ppi написа:
и от къде тая информация? във варна и бургас масово напускат полицаи.
Аз имам съвсем други впечатления за Бургас, не знам откъде черпиш информация. :huhthink:
Аватар
Positum

Мнение от Positum »

imaranta написа:
ppi написа:
и от къде тая информация? във варна и бургас масово напускат полицаи.
Аз имам съвсем други впечатления за Бургас, не знам откъде черпиш информация. :huhthink:
от шефа на ІІ РПУ Бургас, варненските няма да ги изреждам.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

частния сектор им плаща двойно и тройно и за това напускат
Аватар
ELBI

Re: Нямам думи просто!

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
latrevw написа:Чухте ли как двама министри, без да се усетят, че ги снимат, се изгавриха с всички ни - и с учители, и с родители!!!:blink:
Въпрос на гледна точка!

По същия начин бих постъпил и аз, ако отида на делова среща, с делово предложение, а отсрещната страна ме размотават два часа и ми губи времето. Време е найстина да се намесят експерти(икономисти) и да си кажат експертното мнение. Все пак министрите са предложили да направят желаното увеличение, но преди това синдиката да каже колко и откъде да бъдат съкратени учители - това го искаме всички - синдикатите се дърпат, Тренчев манипулира, като говори за мерцедеси, Бундестаг и тинтири-минтири. Никъде го няма това - и х*я до кра и душата у рая.
напълно съм съгласен с теб, БоЕВ.

Синдикатите са едни търтеи, които използват стачките за своя облага и известност. И Тренчев и Такева се натискаха да ходят евро-депутатки в Брюксел, което говори колко ги е еня за България и синдикатите. И щото получиха 0.001 гласа, сега дрънкат общи приказки.

Трябва да има съкращения на щат (имаше скоро данни, че в Б-я броят учители на брой ученици е поне 2 пъти повече от Европата), увеличение на квалификацията (в Германия учителите имат поне по 2 специалности) и по-голяма натовареност. И тогава наистина заплатите ще се вдигнат поне 2 пъти. Добри-квалифицирани-натоварени преподаватели - добри заплати. Много-неквалифицирани-моткащи се преподаватели = сегашно дередже.

Съвсем ми писна тази стачка и тези празноглави лидери на профсъюзи. Никаква алтернатива не предлагат ! Дайте пари,но срещу какво - това е навсякъде по света. Да докажат, че учителите са достатъчно квалифицирани и натоварени с часове, че децата излизат със знания на европейско ниво и тогава да искат!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа:... въпреки, че вестника като цяло западна май...
Тва вече от година някъде. Чудя се кога ще стигне на часовете нивото...
Аватар
Глас в пустиня

caliostro написа:частния сектор им плаща двойно и тройно и за това напускат
Повечето ги "напускат" по взаимно съгласие. Когат вземат да се отвиват много и има опасност да лепнат петно на РПУ-то или цялата "професия".:grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:напълно съм съгласен с теб, БоЕВ.

Синдикатите са едни търтеи, които използват стачките за своя облага и известност. И Тренчев и Такева се натискаха да ходят евро-депутатки в Брюксел, което говори колко ги е еня за България и синдикатите. И щото получиха 0.001 гласа, сега дрънкат общи приказки.

Трябва да има съкращения на щат (имаше скоро данни, че в Б-я броят учители на брой ученици е поне 2 пъти повече от Европата), увеличение на квалификацията (в Германия учителите имат поне по 2 специалности) и по-голяма натовареност. И тогава наистина заплатите ще се вдигнат поне 2 пъти. Добри-квалифицирани-натоварени преподаватели - добри заплати. Много-неквалифицирани-моткащи се преподаватели = сегашно дередже.

Съвсем ми писна тази стачка и тези празноглави лидери на профсъюзи. Никаква алтернатива не предлагат ! Дайте пари,но срещу какво - това е навсякъде по света. Да докажат, че учителите са достатъчно квалифицирани и натоварени с часове, че децата излизат със знания на европейско ниво и тогава да искат!
Запрягаш каруцата пред коня, макар че казваш много верни неща (за търтеи, синдикати, лошо качество и прочее), друже. Как точно ще събереш квалифициран персонал ми кажи? Какво първо ще направиш ти ако искаш да събереш свестен екип?
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Съвсем ми писна тази стачка и тези празноглави лидери на профсъюзи.
Да, ама виж само как манипулират общественото мнение и нагнетяват напражение в цялата обстановка.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: Синдикатите са едни търтеи, които използват стачките за своя облага и известност. И Тренчев и Такева се натискаха да ходят евро-депутатки в Брюксел, което говори колко ги е еня за България и синдикатите. И щото получиха 0.001 гласа, сега дрънкат общи приказки.
Мдам, аз това го писах още миналата седмица :(
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:

Запрягаш каруцата пред коня, макар че казваш много верни неща (за търтеи, синдикати, лошо качество и прочее), друже. Как точно ще събереш квалифициран персонал ми кажи? Какво първо ще направиш ти ако искаш да събереш свестен екип?
Какъв е проблемът? Има си конкурси, както навсякъде. За 1000 лв заплата (или повече - както е по частните училища) доста квалифицирани кадри ще се съберат. А тези, които не могат - ще останат учители там, където нивото е по-ниско. Нещо като пазарен механизъм - предлагаш качество и количество (измерими) и получаваш пари. Не предлагаш - получаваш минимум, но все пак имаш натовареност за това.

Механзмите са ясни - има си обяви за работа и толкоз. Какво да го мислим, след като е измислено. Защо по частни фирми може да има по 100 мераклии за 1 място, а за учителите на нашите места - да слагат някой насила и той да се чуди как да се махме, да не си дава зор на работата? Направи конкурс, отхвърли 30, 40... избери 1-2 ... механизмът го има навсякъде по света и за всичко.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:Какъв е проблемът? Има си конкурси, както навсякъде. За 1000 лв заплата (или повече - както е по частните училища) доста квалифицирани кадри ще се съберат. А тези, които не могат - ще останат учители там, където нивото е по-ниско. Нещо като пазарен механизъм - предлагаш качество и количество (измерими) и получаваш пари. Не предлагаш - получаваш минимум, но все пак имаш натовареност за това.

Механзмите са ясни - има си обяви за работа и толкоз. Какво да го мислим, след като е измислено. Защо по частни фирми може да има по 100 мераклии за 1 място, а за учителите на нашите места - да слагат някой насила и той да се чуди как да се махме, да не си дава зор на работата? Направи конкурс, отхвърли 30, 40... избери 1-2 ... механизмът го има навсякъде по света и за всичко.
Т.е. трябва да дадеш достатъчно пари. Те това и искат. Защо работниците от адския транспорт получиха токова увеличение (поправете ме ако се лъжа), а учителите да не го получат? Защо да не стане наплив и за учители и да се избират кадърни и свестни, а не обратното? Защо трябва обществото ни да се скопява по този начин и да имаме образование, което за нищо не става вече? Какво ще стане "утре" като дойде голямото светло бъдеще и тези, които сега са ученици, станат основния стълб на обществото ни? Защото каквото посееш - това и ще пожънеш... Пише го в повечето свети книги май.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:Какъв е проблемът? Има си конкурси, както навсякъде. За 1000 лв заплата (или повече - както е по частните училища) доста квалифицирани кадри ще се съберат. А тези, които не могат - ще останат учители там, където нивото е по-ниско. Нещо като пазарен механизъм - предлагаш качество и количество (измерими) и получаваш пари. Не предлагаш - получаваш минимум, но все пак имаш натовареност за това.

Т.е. трябва да дадеш достатъчно пари. Те това и искат. Защо работниците от адския транспорт получиха токова увеличение (поправете ме ако се лъжа), а учителите да не го получат? Защо да не стане наплив и за учители и да се избират кадърни и свестни, а не обратното? Защо трябва обществото ни да се скопява по този начин и да имаме образование, което за нищо не става вече? Какво ще стане "утре" като дойде голямото светло бъдеще и тези, които сега са ученици, станат основния стълб на обществото ни? Защото каквото посееш - това и ще пожънеш... Пише го в повечето свети книги май.
Принципно и по целия свят учителите са с доста ниски заплати. За жалост. Обаче там има направени оптимизации - необходим брой учители, необходими квалификации и като цяло макар и да няма голям наплив, има интерес и хората си дават зор да станат учители. В Б-я няма зор, има едно масово некадърстване, за сметка на което страдат добрите учители. А такива има. Дали са 5 или 10% или 20 - не знам, но не са много. Може би никога няма да е голям наплив, но искам поне да има търсене на професията, да има натовареност на учителите, а не почти всички от у-тета, които не стават за друго, да ходят учители и да си стоят единствено на научения материал от 1 учебна програма и толкоз.

Никак не съм сигурен, че парите в момента (като % от БВП) не са сносни. В 2000 г. бяха около 2.нещо си процента, сега са 2 пъти повече.

С шофьорите бе грешка, но там проблемът бе/е, че има голяма разлика в заплащането в частния сектор и все още няма достатъчно шофьори на улицата (сега, като намалеят бакшишите може би ще се оправят нещата), за да спаднат и там заплатите. Пазарните механизми изискват време да се нагодят.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
Remmivs написа:

Какъв е проблемът? Има си конкурси, както навсякъде. За 1000 лв заплата (или повече - както е по частните училища) доста квалифицирани кадри ще се съберат. А тези, които не могат - ще останат учители там, където нивото е по-ниско. Нещо като пазарен механизъм - предлагаш качество и количество (измерими) и получаваш пари. Не предлагаш - получаваш минимум, но все пак имаш натовареност за това.

Предполагм, че проблемите идват от това, че не сме наясно какво искаме в сферата на средното образование.
Факт е, че завършилите средно не отговарят на икономическите условия в страната, професионалната им подготовка не отговаря на реалните изисквания на работодателите, а от друга страна завършилите наши гимназии трудно могат да кандидатства и да бъдат приети в европейски висши училища.
Моето виждане за справяне с проблема е, че трябва да има степенуване като при висшистите - специалист, бакалавър, магистър. 1-ва степен - най-необходимото за да се справяш в живота, в европата тоя праг е 16г, искаш да учиш - продължаваш, не искаш да учиш - излизаш на пазара на труда. 2-ра степен - завършва на 18г и придобиваш професионална квалификация, съобразно реалните изисквания на работодатели и пазарни условия. 3-та степен, подготовка за кандидатстване във ВУЗ.
Какава е файдата от сега действащата система? Всички са "подготвени" еднакво, по всички предмети...и който иска да си продължи образованието трябва да се подготвя допълнително за кандидастване, а тези дето излизат на пазар на труда нямат абсалютно никаква файда от "добрата" си подготовка по физика, химия, история, математика и тн. Кога ще му бъде необходимо и нужно ли е да знае един продавач със средно образование да речем, да решава логаритми, какви са залежите на каменни въглища в Тимбукту, или пък сложните химически съединения и процеси които протичат при преработката на нефт в пластмаса да речем.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа: Т.е. трябва да дадеш достатъчно пари. Те това и искат. Защо работниците от адския транспорт получиха токова увеличение (поправете ме ако се лъжа), а учителите да не го получат? Защо да не стане наплив и за учители и да се избират кадърни и свестни, а не обратното? Защо трябва обществото ни да се скопява по този начин и да имаме образование, което за нищо не става вече? Какво ще стане "утре" като дойде голямото светло бъдеще и тези, които сега са ученици, станат основния стълб на обществото ни? Защото каквото посееш - това и ще пожънеш... Пише го в повечето свети книги май.
Някой (май Айвънхоу) го беше казал вече - щото и при новите заплати има недостиг на шафиьори докато и при старите заплати има излишък на учители. Туй то

Иначе ти вярваш ли, че по-високите запалти автомагично ще значат и по-добро образование? Аз не. Според мен хората просто ще почнат да получават повече без да се зорят повече. За да се зорят трябва някой да ги настъпи. Контрол трябва. А за него не се говори...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:Принципно и по целия свят учителите са с доста ниски заплати. За жалост. Обаче там има направени оптимизации - необходим брой учители, необходими квалификации и като цяло макар и да няма голям наплив, има интерес и хората си дават зор да станат учители. В Б-я няма зор, има едно масово некадърстване, за сметка на което страдат добрите учители. А такива има. Дали са 5 или 10% или 20 - не знам, но не са много. Може би никога няма да е голям наплив, но искам поне да има търсене на професията, да има натовареност на учителите, а не почти всички от у-тета, които не стават за друго, да ходят учители и да си стоят единствено на научения материал от 1 учебна програма и толкоз.

Никак не съм сигурен, че парите в момента (като % от БВП) не са сносни. В 2000 г. бяха около 2.нещо си процента, сега са 2 пъти повече.

С шофьорите бе грешка, но там проблемът бе/е, че има голяма разлика в заплащането в частния сектор и все още няма достатъчно шофьори на улицата (сега, като намалеят бакшишите може би ще се оправят нещата), за да спаднат и там заплатите. Пазарните механизми изискват време да се нагодят.
Не говорим за високи заплати, друже. Какво е високото на 600-700 лв.? Как ще привлечеш кадърни кадри в пазарна икономика? Как ще си осигуриш бъдещето на нацията. Едва ли с поведение подобно на това на сегашното правителство, а и тези преди него. Това, което наблюдаваме в момента е резултат на 20 години безхаберие и късогледство. А за шафиОрите беше не грешка, а принуда. Представи си как 50% или повече от хората не отиват на работа. Кой може да си позволи това? Значи е въпрос на лост. За жалост почти никой не разбира в момента, че лостът се е засилил към нас и ще ни изпере право в сурата в съвсем близко бъдеще. Стачката е просто върха на мръсния айсберг на образователната ни (и не само) система. Пирамидата се руши от основата. Ако бутнеш върха, няма нищо да направиш, но ако свалиш първия ред каменни блокчета (образование, култура, здравеопазване) пиши я бегАла държавата. А ние точно това и направихме май. Да живее Замунда! Да живее новата бананова РЕ-публика на Европа, член на ЕС.

Пфу....
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Някой (май Айвънхоу) го беше казал вече - щото и при новите заплати има недостиг на шафиьори докато и при старите заплати има излишък на учители. Туй то

Иначе ти вярваш ли, че по-високите запалти автомагично ще значат и по-добро образование? Аз не. Според мен хората просто ще почнат да получават повече без да се зорят повече. За да се зорят трябва някой да ги настъпи. Контрол трябва. А за него не се говори...
Трябва да има кого да контролираме. За да направиш система за контрол на качеството просто трябва първо да имаш функционираща система. В момента такава няма. Кой отива учител? Всички знаят и тук немалко хора го споделиха. И е вярно, за съжаление. Въпросът е защо е вярно. И отговорът е един - нямат стимул кадърните. Това е. За да стигнеш до Б, В и Ю, Я трябва да почнеш от А. Не виждам защо въобще трябва да си затваряме очите за това.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

пичове
има сериозен дисбаланс и никва хармония в държавата и управлението
на автопилот сме
и то близо 20 години
само от време на време някой направи някоя маневра и си мислиме че някой кара самолета бг
пълни глупости
каруцари,даскали ,доктори ,...всички касти са от ебаната страна
нито има идея ,нито воля ,нито е ясно кво става
у маранята сме някъде
всъщност кризата само дава индикации че започва
цифромания са нещата отвсякъде
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Какава е файдата от сега действащата система? Всички са "подготвени" еднакво, по всички предмети...и който иска да си продължи образованието трябва да се подготвя допълнително за кандидастване, а тези дето излизат на пазар на труда нямат абсалютно никаква файда от "добрата" си подготовка по физика, химия, история, математика и тн. Кога ще му бъде необходимо и нужно ли е да знае един продавач със средно образование да речем, да решава логаритми, какви са залежите на каменни въглища в Тимбукту, или пък сложните химически съединения и процеси които протичат при преработката на нефт в пластмаса да речем.
БоЕВ, друже, първо това е БИВШАТА система. Сегашната е на светлинни години от нея май (като цяло). И друго, за да профилираш, трябва да бъде ясно как да го правиш. Кой ще избира кое дете какво да учи, кое дете има заложби и кое няма. Не можем да подхождаме към децата като в Гатака. Всеки трябва да има право да получи максимално пълно и максимално добро образование стига да иска. Иначе отиваме в света на елоите и морлоките.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

caliostro написа:пичове
има сериозен дисбаланс и никва хармония в държавата и управлението
на автопилот сме
и то близо 20 години
само от време на време някой направи някоя маневра и си мислиме че някой кара самолета бг
пълни глупости
каруцари,даскали ,доктори ,...всички касти са от ебаната страна
нито има идея ,нито воля ,нито е ясно кво става
у маранята сме някъде
всъщност кризата само дава индикации че започва
цифромания са нещата отвсякъде
Ей, това го разправям от сума време, ама кой да ме чуе!
Bella Ciao
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:Принципно и по целия свят учителите са с доста ниски заплати. За жалост. Обаче там има направени оптимизации - необходим брой учители, необходими квалификации и като цяло макар и да няма голям наплив, има интерес и хората си дават зор да станат учители. В Б-я няма зор, има едно масово некадърстване, за сметка на което страдат добрите учители. А такива има. Дали са 5 или 10% или 20 - не знам, но не са много. Може би никога няма да е голям наплив, но искам поне да има търсене на професията, да има натовареност на учителите, а не почти всички от у-тета, които не стават за друго, да ходят учители и да си стоят единствено на научения материал от 1 учебна програма и толкоз.

Не говорим за високи заплати, друже. Какво е високото на 600-700 лв.? Как ще привлечеш кадърни кадри в пазарна икономика? Как ще си осигуриш бъдещето на нацията. Едва ли с поведение подобно на това на сегашното правителство, а и тези преди него. Това, което наблюдаваме в момента е резултат на 20 години безхаберие и късогледство. А за шафиОрите беше не грешка, а принуда. Представи си как 50% или повече от хората не отиват на работа. Кой може да си позволи това? Значи е въпрос на лост. За жалост почти никой не разбира в момента, че лостът се е засилил към нас и ще ни изпере право в сурата в съвсем близко бъдеще. Стачката е просто върха на мръсния айсберг на образователната ни (и не само) система. Пирамидата се руши от основата. Ако бутнеш върха, няма нищо да направиш, но ако свалиш първия ред каменни блокчета (образование, култура, здравеопазване) пиши я бегАла държавата. А ние точно това и направихме май. Да живее Замунда! Да живее новата бананова РЕ-публика на Европа, член на ЕС.

Пфу....
нещо не разбирам. Сравнително кадърни кадри се привличат в пазарна икономика. Разбира се, че никъде по света най-кадърните не са учители в училищата. но пък там може да отидат опитни хора от университети или от фирми, които вече не са желани там или в частния сектор (не издържат на напрежението и новостите). По-добре да получава по 600-700 лева един човек на 55 или подобно, отколкото нищо. Не е ли така. А пък младите също да се борят за местата си, докато си харесат частна фирма или университет. Никъде по света даскалите не са с топ заплати. Такъв е живота и характера на професията им. Университетските преподаватели също не са с добри заплати, в сравнение с частните фирми. Но имат повече време, имат академична свобода, могат да се занимават и с наука... Т.е. избираш си по-малко заплащане, но пък други свободи.

Не мога да схвана защо мнозинството мисли като в соц. време - някой ТРЯБВА нещо да дава, да осигурява, а получаващите НЕ трябва да дават каквото и да е срещу това.

И аз искам да имам заплата 10 000 (и такива заплати има, не малко в София), но да съм се уредил на онова място, или да имам онези квалификации. Ала не съм, обаче не хленча, че не ми е 10К заплатата.

Когато някой иска, трябва и да предлага!!!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:

Пфу....
Ще си позволя да цитирам малко "Капитал" щото много ме мързи да пиша :)
Първата сума беше 80 хиляди. Втората - 115 хиляди. Екипът на "Капитал" попадна на тях, докато събираше информация за образователната система.

80-те хиляди бяха в минус и отразяват дупката в бюджета на едно училище в Добрич. 115-те хиляди от своя страна бяха в плюс и се печелят от една учителка за година, без да броим официалната й заплата. Тя подготвя ученици за кандидатстване в елитните софийски гимназии. Прави го всяка събота и неделя с три групи от по десет ученици дневно. Взима по 60 лева на човек, 8 месеца в годината. Което прави 115 хиляди недекларирани лева.

Училището в Добрич, за което става дума, се помещава в две сгради. Там учат 350 деца, които на теория могат да се поберат и само в едната сграда. Общото между двете суми е, че са пряко следствие от хаоса в образованието. От абсурдния начин, по който става преходът между основно, средно и висше образование. От ниското ниво на преподаване. От липсата на мениджърски умения при директорите и от факта, че не могат докрай да се разпореждат с бюджетите си.
Тия 115 хиляди мен лично ме втрещиха :shocked::shocked: ако са верни, разбира се
В действителност повече средства за образование не означават непременно по-добро качество. Това е заключение на изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) върху образованието от 2007 г. То показва, че резултатите за качеството на образованието в държавите от ОИСР могат да бъдат подобрени средно с 22% при запазване на същото ниво на финансиране. Публичните разходи за образование като дял от БВП, които България отделя, са напълно съпоставими с тези на държави с аналогични нива на доходите и сходни проблеми в образователните системи. Словакия и Чехия например отделят 4.3% от БВП - колкото и България. Забележителното е, че държави със значително по-добро образование от българското като Германия, Япония и Южна Корея отделят съответно 4.4%, 3.6% и 3.7% от БВП. С други думи, проблемът е не в количеството пари, които се изливат, а в начина, по който те се харчат.

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:...Иначе ти вярваш ли, че по-високите запалти автомагично ще значат и по-добро образование? Аз не. Според мен хората просто ще почнат да получават повече без да се зорят повече. За да се зорят трябва някой да ги настъпи. Контрол трябва. А за него не се говори...
в поне 10-тина мнения за това говоря!!! И чавето и други.

що никой не изпитва учителите да видят черно на бяло какво могат?
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: Защо работниците от адския транспорт получиха токова увеличение (поправете ме ако се лъжа), а учителите да не го получат?
Защото ако 3 дни няма адски трпанспорт ще настане гражданска война.
Имат ресурс шофЕрите.
Remmivs написа:Защо да не стане наплив и за учители и да се избират кадърни и свестни, а не обратното? Защо трябва обществото ни да се скопява по този начин и да имаме образование, което за нищо не става вече? Какво ще стане "утре" като дойде голямото светло бъдеще и тези, които сега са ученици, станат основния стълб на обществото ни? Защото каквото посееш - това и ще пожънеш...
Туй със заплати само няма как да се оправи.
А аз - да кажа за кой ли път - не чух нито учителите, нито синдикатите да говорят за друго, освен за заплати.
Remmivs написа:Пише го в повечето свети книги май.
То пък като се спазва това, дето го пише в светите книги...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Remmivs написа: За да стигнеш до Б, В и Ю, Я трябва да почнеш от А. Не виждам защо въобще трябва да си затваряме очите за това.

да, абсолютно съм съгласна, трябва да предложим нещо и след това да контролираме дали парите не отиват на халос, ако да - човекът изхвърчава; не знам как точно се прави, но все ми се струва, че това е пътя.

И на фона на тази стачка, която ме побърква вече, моето дете ходи на уроци по математика, достатъчно добре платени според мен, затова няма стачка за тях. Но каква изненада - една задача детето не може да я реши, ние е Уишеса я решихме, но не можах да я обясня и му казвам: Госпожата ще ти я обясни. Госпожата е преподавател в една от най-добрите, уж, гимназии, във Варна. Тя му заявява, че моето решение е грешно и решава задачата по най-баламския и неверен начин...:shocked: И всичко това на фона на протестите за по-високи заплати, побеснях - гиманзиална учителка не може да реши задача за 4-ти клас! Ако някой проявява интерес и задачата ще ви пусна.

На това трябва да се сложи край!
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:...
В действителност повече средства за образование не означават непременно по-добро качество. Това е заключение на изследването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) върху образованието от 2007 г. То показва, че резултатите за качеството на образованието в държавите от ОИСР могат да бъдат подобрени средно с 22% при запазване на същото ниво на финансиране. Публичните разходи за образование като дял от БВП, които България отделя, са напълно съпоставими с тези на държави с аналогични нива на доходите и сходни проблеми в образователните системи. Словакия и Чехия например отделят 4.3% от БВП - колкото и България. Забележителното е, че държави със значително по-добро образование от българското като Германия, Япония и Южна Корея отделят съответно 4.4%, 3.6% и 3.7% от БВП. С други думи, проблемът е не в количеството пари, които се изливат, а в начина, по който те се харчат.
те за това точно говоря!!!

И не мога да схвана защо този факт не се изтъква. Или просто "обективните" медии го пропускат?
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа: Трябва да има кого да контролираме. За да направиш система за контрол на качеството просто трябва първо да имаш функционираща система. В момента такава няма. Кой отива учител? Всички знаят и тук немалко хора го споделиха. И е вярно, за съжаление. Въпросът е защо е вярно. И отговорът е един - нямат стимул кадърните. Това е. За да стигнеш до Б, В и Ю, Я трябва да почнеш от А. Не виждам защо въобще трябва да си затваряме очите за това.
В момента има н`ам си колко хиляди учители. Не е ли по-правилно да почнат да ги контролират, да съкрятят излишните и останалите да получат високи заплати?
Или предлагаш да ги изпозастреляме всички настоящи, после да обявим заплата от 1000 лв примерно и да видим колко ще намерим.
Тва ми звучи като с адския транспорт оправданията - нямало пари, щото хората не плащат билетчета. И затова са мръсни и студени автобусите и идват веднъж годишно. Затова правим цените като да се возим в нови, топли и чисти автобуси и като съберем достатъчно пари ще почнем и да ги чистим и отопляваме. Кой слага каруцата пред коня? М?
Ти като отидеш в магазина за сирене даваш парите и викаш "Като произведете достатъчно ще мина да си взема тва, дето сега го платих" или искаш веднага.
Знам, че аналогията със сиренето не е валидна... обаче въпреки това...

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: в поне 10-тина мнения за това говоря!!! И чавето и други.

Когато Док си беше тука, ме втрещи с едно свое изказване. В Хамериката, дето тъпа и всякаква била, докторите периодически биват подлагани на изпити. Така де, да се види, че не са останали на нивото от преди 20 години. Изумих се, шапка им свалям! А всъщност то така си и трябва. Да четеш, да следиш новостите, да не изоставаш... Защо и за учителите да няма подобно "препитване". Не е толково сложно като организация. :(
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Gaspode написа:
Remmivs написа:

Пфу....
Ще си позволя да цитирам малко "Капитал" щото много ме мързи да пиша :)
Първата сума беше 80 хиляди. Втората - 115 хиляди. Екипът на "Капитал" попадна на тях, докато събираше информация за образователната система.

80-те хиляди бяха в минус и отразяват дупката в бюджета на едно училище в Добрич. 115-те хиляди от своя страна бяха в плюс и се печелят от една учителка за година, без да броим официалната й заплата. Тя подготвя ученици за кандидатстване в елитните софийски гимназии. Прави го всяка събота и неделя с три групи от по десет ученици дневно. Взима по 60 лева на човек, 8 месеца в годината. Което прави 115 хиляди недекларирани лева.

Училището в Добрич, за което става дума, се помещава в две сгради. Там учат 350 деца, които на теория могат да се поберат и само в едната сграда. Общото между двете суми е, че са пряко следствие от хаоса в образованието. От абсурдния начин, по който става преходът между основно, средно и висше образование. От ниското ниво на преподаване. От липсата на мениджърски умения при директорите и от факта, че не могат докрай да се разпореждат с бюджетите си.
Тия 115 хиляди мен лично ме втрещиха :shocked::shocked: ако са верни, разбира се
имам въпрос
тези в капитал как са сметнали цифрата 115 хиляди кинта?!!!
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

4avdar4e написа:
ELBI написа: в поне 10-тина мнения за това говоря!!! И чавето и други.

Когато Док си беше тука, ме втрещи с едно свое изказване. В Хамериката, дето тъпа и всякаква била, докторите периодически биват подлагани на изпити. Така де, да се види, че не са останали на нивото от преди 20 години. Изумих се, шапка им свалям! А всъщност то така си и трябва. Да четеш, да следиш новостите, да не изоставаш... Защо и за учителите да няма подобно "препитване". Не е толково сложно като организация. :(
там имат. Бях на разговори в техния профсъюз и (май го споделих преди време) ми обясниха, че в Щатите даскалите САМИ си финансират обучението за по-висока квалификация, за допълнителна квалификация. При това си струваше бая пари. Но пък след като се дообразоват/каквото е там, имат право на по-висока заплата. Т.е. сами си инвестират в бъдещето. И могат да решават задачи за 4 клас, явно (вероятно).

Данните за % от БВП говорят красноречиво за себе си. След година може да се поиска и 10% и не виждам защо няма да се направи това.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Gaspode написа: Ти като отидеш в магазина за сирене даваш парите и викаш "Като произведете достатъчно ще мина да си взема тва, дето сега го платих" или искаш веднага.
Знам, че аналогията със сиренето не е валидна... обаче въпреки това...
Ох, ако знаеш на мен това каква болка ми е :crying: Като ми каже някой от любимите "възложители": "Ама сега не мога да платя". А са минали примерно месеци от предаване на поръчката. И би трябвало да е "пито-платено"... И съответната реплика: Да, ама в магазина не ми дават сирене на кредит :(

Тъй, де, и аз да се ожаля малко :winkw:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

caliostro написа: имам въпрос
Идиотщина, разбира се
При техните цифри излиза към 50К
Но според мен и това не е вярно. Според мен е някъде 10-15К
Годишно
Което си е 1000 грубо месечно
Нямам все още поглед върху цените на частните уроци
Пък и мен мама ме е учила, че "частните уроци са за тия, дето не могат да си научат нещата в училище"... поне по мое време беше така... аз на части не съм ходил... и затуй и не съм прокопсал, сигурно :grin::grin:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Аз, честно, взех да се чудя дали вече става въпрос за парите на учителите. Или за парламентарни избори.
Иначе от ясно по- ясно е, че веднъж щом поставиш бесепарите в такава ситуация, те нататък си се свалят самички. Дали сега царя си прави сметката как ще се върне на бял кон и Орешарски и Вълчев изведнъж ще намерят пари и аргументи? Мене ако питат крива му е сметката. Един пичели в тая игра, единствен Бойко ги владее, единствен той ще ги открие, единствен вси ще ги сбере и с фондове ще се обвие

Вестителят на Простотията
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

снощи чета:rotfl24:
за полицията
нали са им наредили да се движат със запалени фарове и всички видове буркани
и 50к на месец дават за крушки:rotfl24:
ако се движат без фарове и денем и нощем ще има икономии и ще има за учителите пари
ето го решението:rotfl24:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

caliostro написа:
Gaspode написа:
Remmivs написа:
система.

, проблемът е не в количеството пари, които се изливат, а в начина, по който те се харчат.
имам въпрос
8месецаХ4 седмици Х 2дни Х 3 групи Х 10 ученика Х 60 лв.= 115 200лв.:lol:
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:Аз, честно, взех да се чудя дали вече става въпрос за парите на учителите. Или за парламентарни избори.
Иначе от ясно по- ясно е, че веднъж щом поставиш бесепарите в такава ситуация, те нататък си се свалят самички. Дали сега царя си прави сметката как ще се върне на бял кон и Орешарски и Вълчев изведнъж ще намерят пари и аргументи? Мене ако питат крива му е сметката. Един пичели в тая игра, единствен Бойко ги владее, единствен той ще ги открие, единствен вси ще ги сбере и с фондове ще се обвие

Е анджък де! Ми политическа е стачката отвсякъде.
Лошото е, че кой знае кой ще ги спечели следващите избори...

ПП. Ама защо така се гавриш с Властелина, безценни, защо, а :crying::crying:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Аз, честно, взех да се чудя дали вече става въпрос за парите на учителите. Или за парламентарни избори.

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Публикувай отговор