С какво се е лекувал детския паралич в петдесетте години?
С какво се е лекувал детския паралич в петдесетте години?
Надявам се,че лекарското съсловие от форума може да ме осветли по въпроса.Не го приемайте като голо любопитство!Имам основателна причина да питам.
Re: С какво се е лекувал детския паралич в петдесетте години
За детският паралич има едно единствено лекарство. Прави се от витошкото кокиче, което не расте никъде другаде по света. Мисля, че беше създадено през 1952 г., но не съм сигурен.leleche написа:Надявам се,че лекарското съсловие от форума може да ме осветли по въпроса.Не го приемайте като голо любопитство!Имам основателна причина да питам.
Чичо докторите да кажат.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
И аз за това се сетих...ave написа:За детският паралич има едно единствено лекарство. Прави се от витошкото кокиче, което не расте никъде другаде по света. Мисля, че беше създадено през 1952 г., но не съм сигурен.leleche написа:Надявам се,че лекарското съсловие от форума може да ме осветли по въпроса.Не го приемайте като голо любопитство!Имам основателна причина да питам.
Чичо докторите да кажат.
А витошко кокиче = ли е на блатно кокиче? Щото имам някакъв спомен за блатно...
Лекарството мисля, че беше Нивалин.
Подозирам, че не се е лекувал. Стана ми любопитно и намерих ей туй четиво: http://www.vaxini-bg.com/display.php?sh ... category=6leleche написа:Надявам се,че лекарското съсловие от форума може да ме осветли по въпроса.Не го приемайте като голо любопитство!Имам основателна причина да питам.
Ама дофтурите да си кажат тежката дума
не се
...е лекувал.leleche написа:Благодаря за мненията.Ще изчакам и професионалните мнения на уважаваните от мен доФтори клубари!Нивалина е създаден и патентован много след това.
няма лечение.
казва се поддържаща терапия.
лежиш на легло,минимални движения топли компреси ,ацетаминофен за температура..
ако е засегнало и дихателните мускули -изкуствено дишане и пр...
НЯМА лечение...
затова има ваксина.
Последният случай на полио в САЩ е бил през 1979 година.
какво точно те интересува?
какво имаш на ум?
сетих се нещо интересно.
Когато е нямало още вентилатори...са използвали една машина наречена "айрън лънг"...затваряли са ги в нея и са променяли налягането така че да се притискат и разширяват дробовете/гръдния кош...и да могат да дишат когато е засегната дихателната мускулатура.
тъкмо през 50-те години...ама тук...
и сега дори има хора ,които са оживяли през епидемиите и още ползват"железния бял дроб"
Re: не се
Няма как!Ще трябва да изляза на светло!Възрастта ми е много по-голяма от тази на хората във форума.Ама какво да направя като с вас се чувствам добре:DИ да ме е срам,и да не ме е не си усещам реалната възраст като такава.doktorka написа:...е лекувал.leleche написа:Благодаря за мненията.Ще изчакам и професионалните мнения на уважаваните от мен доФтори клубари!Нивалина е създаден и патентован много след това.
няма лечение.
НЯМА лечение...
затова има ваксина.
какво имаш на ум?
пробвали са и серум ( както при бяс) от маймуни,коне и хора...в началото са мислели че помага...после се е оказало че не е така и са престанали
Ужасно съжалявам да го чуяleleche написа:Няма как!Ще трябва да изляза на светло!Възрастта ми е много по-голяма от тази на хората във форума.Ама какво да направя като с вас се чувствам добре:DИ да ме е срам,и да не ме е не си усещам реалната възраст като такава.doktorka написа:...е лекувал.leleche написа:Благодаря за мненията.Ще изчакам и професионалните мнения на уважаваните от мен доФтори клубари!Нивалина е създаден и патентован много след това.
няма лечение.
НЯМА лечение...
затова има ваксина.
какво имаш на ум?На въпроса ми:Аз съм една от засегнатите от болестта по време на голямата епидемия в България през 1953г.Била съм на 2г. и половина.Живота ми е преминал по болници и санаториуми м/у бели престилки.Всичко си спомням с подробности, като изключим най-ранният период в инфекциозна болница.Била съм 40 дена с пълна парализа и на апарат за дишане.Години след това нямаше кой да ти даде каквато и да било информация.Дори ми спряха достъпа до санаториумите,защото отказах операция за чийто изход никои не даваше някаква гаранция.Някак ми се щеше да запълня бялото петно в спомените си.Относно нивалина-той не помага след после.Направени са ми 400 дози нивалин без какъвто и да било ефект.Дано това което споделих"искренно и лично"не ви прозвучи като самасъжаление.Никога не съм се чувствала инвалид и не съм допускала другите да ме приемат като такъв.Благодаря за отговорите:D
какво имаш на ум?[/quote]
Няма как!Ще трябва да изляза на светло!Възрастта ми е много по-голяма от тази на хората във форума.Ама какво да направя като с вас се чувствам добре:DИ да ме е срам,и да не ме е не си усещам реалната възраст като такава.
На въпроса ми:Аз съм една от засегнатите от болестта по време на голямата епидемия в България през 1953г.Била съм на 2г. и половина.Живота ми е преминал по болници и санаториуми м/у бели престилки.Всичко си спомням с подробности, като изключим най-ранният период в инфекциозна болница.Била съм 40 дена с пълна парализа и на апарат за дишане.Години след това нямаше кой да ти даде каквато и да било информация.Дори ми спряха достъпа до санаториумите,защото отказах операция за чийто изход никои не даваше някаква гаранция.Някак ми се щеше да запълня бялото петно в спомените си.Относно нивалина-той не помага след после.Направени са ми 400 дози нивалин без какъвто и да било ефект.Дано това което споделих"искренно и лично"не ви прозвучи като самасъжаление.Никога не съм се чувствала инвалид и не съм допускала другите да ме приемат като такъв.Благодаря за отговорите:D[/quote]
има няколко прийома,които може да са се използвали тогава...
1.серум-не помага и едва ли в Бг
2.Нивалинът НИЩО не помага-само в Бг.
3.предимно са слагали шини,което само е пречело...
4.после са започнали с масажи и раздвижване...
не зная как е било точно в Бг.
какво имаш на ум?[/quote]
Няма как!Ще трябва да изляза на светло!Възрастта ми е много по-голяма от тази на хората във форума.Ама какво да направя като с вас се чувствам добре:DИ да ме е срам,и да не ме е не си усещам реалната възраст като такава.
не зная как е било точно в Бг.
-
Гост
Няма как!Ще трябва да изляза на светло!Възрастта ми е много по-голяма от тази на хората във форума.Ама какво да направя като с вас се чувствам добре:DИ да ме е срам,и да не ме е не си усещам реалната възраст като такава.doktorka написа:какво точно те интересува?
какво имаш на ум?
не зная как е било точно в Бг.[/quote]
Тук в България много се ползваха шините.В санаториумите в Момин проход и Костенец терапията беше свързана с масажи,инквизиция с тежести на крайниците и нещо за което не знам дали и подозирате-мускулни инжекции с кръв-изключително болезнени.Не знам как е било по света,но тук беше страшно.
- Dark Angel
спомних си една книжка - "Мога да прескачам локви". чела съм я като дете. сега се сетих за нея.....
по-възрастни приятели са на разказвали как майките им са ги пускали навън само като си сложат "муската", да ги пази.....
моята майка е едно от първите деца с ваксина. били са в чужбина и никой не е искал да сложи на детето си
/католици хора, къде ще вървят против природата/. дядо ми е искал, заради епидемията....
по-възрастни приятели са на разказвали как майките им са ги пускали навън само като си сложат "муската", да ги пази.....
моята майка е едно от първите деца с ваксина. били са в чужбина и никой не е искал да сложи на детето си
/католици хора, къде ще вървят против природата/. дядо ми е искал, заради епидемията....
Dark написа:спомних си една книжка - "Мога да прескачам локви". чела съм я като дете. сега се сетих за нея.....
Абе с риск да се повторя...
Има майки, които и сега не дават да се постави такава ваксина на децата им.
Memento mori.
- Dark Angel
да, зная. до нас се събират много мами с малки дечица и някои от тези дечица нямат нито една ваксина. защото в случай 1 на 10000 примерно можело да има сериозен страничен ефект....Set написа:
Абе с риск да се повторя...
Има майки, които и сега не дават да се постави такава ваксина на децата им.
не ми се приказва по тази тема, тез мами са луди, те са опасни за децата си.....
ПП / всъщност се повтарям, писах подобности в темата на Чавдарче