Спешна нужда от помощ!
БоЕВ, чавето и останалите са ти дали добри и практични отговори по почти всички позиции.
Може да си наемеш адвокат да тича по регистрации и тем подобни, но може и сама - вероятно ще ти коства 3-4 дена общо и ще си спестиш парите за адвокат/юрист, което е ОК, особено ако имаш време и нерви (не са чак толкова много, макар си е леко досадно висенето на различните места).
За банката въпросът е добър - според мен при Сибанк си струва да си откриеш сметка (както правилно се отбеляза - първо внасящ 5-те хиляди, но след регистрацията спокойно си ги изтегляш) таксите са най-малки, заради осигуровките (през тях минаваха), но друг добър вариант е която и да е банка близо до тебе, където са любезни и готови да ти съдействат винаги по различен начин (а не с досада да те обслужват и да бързат да се отърват от тебе).
Такива ми ти работи. Успех.
Може да си наемеш адвокат да тича по регистрации и тем подобни, но може и сама - вероятно ще ти коства 3-4 дена общо и ще си спестиш парите за адвокат/юрист, което е ОК, особено ако имаш време и нерви (не са чак толкова много, макар си е леко досадно висенето на различните места).
За банката въпросът е добър - според мен при Сибанк си струва да си откриеш сметка (както правилно се отбеляза - първо внасящ 5-те хиляди, но след регистрацията спокойно си ги изтегляш) таксите са най-малки, заради осигуровките (през тях минаваха), но друг добър вариант е която и да е банка близо до тебе, където са любезни и готови да ти съдействат винаги по различен начин (а не с досада да те обслужват и да бързат да се отърват от тебе).
Такива ми ти работи. Успех.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....imaranta написа:Смей се ти, ама на мен никак не ми е смешноЗвеневия написа:Като внесеш вО фирмената сметка 500 000 вместо 5 000imaranta написа:някой знае ли как се доказва финансова стабилност на новорегистрирана фирма?
![]()
![]()

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Имаранта, на последния ти въпрос няма как да отговоря без да видя документацията ти... Гледайте счетоводителката да не е само добра с осигуровките, ами да е в час и със счетоводството, че превозите са си доста сериозна работа и има доста специфика при тях (най-вероятно ще влезете в ДДС и тогава не мога да ви мисля, ако счетито ви е посредствено). Ако е специалист, като й покажете документите тя ще ви направи анализ и ще ви даде резултата за финансовата стабилност и ако е необходимо ще ви насочи към корекции, за по-добро представяне....imaranta написа:Така, ето малко разяснения за това как дойдох на тоя хал:
Всички знаете приказката за Орташката работа и как всеки мисли, че точно на него няма да му се случи. Е, случи се. Не на мен точно, но на съпруга ми. Ябълката на раздора се оказа факта, че си купувам нова кола. (тя пък поне да беше дошла навреме, че да не ме е яд толкова) Откъде накъде, а фактът, че работя и получавам достатъчно да мога да си я плащам изобщо не е от значение. Както и да е.
Та, затова се налага да правя фирма, докато нещата не са загрубели съвсем. Ще се занимава с международни превози.
Свързах се вече с адвокатка, която се занимава с такива неща. Тя ме насочи и към счетоводителка, която се занимава изключително с осигуряване за да ми разясни от тази гледна точка ЕООД или ООД да направя, както и към такава, която се занимава с транспортни фирми.
Регистрацията ще ми излезе 500лв., което за мен е приемливо.
Остават банките, останала съм с добри впечатления от ПИБ и Алианц, Райфайзен и ОББ - обратното. Но това са ми впечатленията като частно лице. Не знам как са с фирмите.
и още един въпрос имам - някой знае ли как се доказва финансова стабилност на новорегистрирана фирма?
ПП Извинявам се, че пиша така, ама пусто от десет години се занимавам с хорските финанси и съм се нагледала на всякакви варианти и съвсем съм деформирана. Забелязала съм едно нещо, че рядко има счетоводител добър в осигуряването и добър в счетоводство. Големите счетоводители обикновено са много зле със счетоводството, а тези, които са перфектни с всякакви казуси по осигуряването са гола вода по самото счетоводство... А пък от при осигуряването глобите не са толкова жестоки, както от нехайно счетоводство
Последно промяна от lilly на 12.10.07, 09:20, променено общо 1 път.
Теоретично, нова фирма може да е учредена чрез сливане, вливане, разделяне, реорганизиране .... на стараfrisky lioness написа: Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....
Чавдарче, ако седна да ти описвам вариантите ще изкараме едно книжле4avdar4e написа:Теоретично, нова фирма може да е учредена чрез сливане, вливане, разделяне, реорганизиране .... на стараfrisky lioness написа: Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....Освен това уставниият капитал (ако правилно си спомням) може да не само в пари..
А пък в уставния капитал може да влиза на практика всичко, ама за да направи някакъв апорт ще й трябват поне 6 месеца, докато мине през ада оценители - адвокати - съд....
- сър Айвънхоу
4avdar4e написа:Теоретично, нова фирма може да е учредена чрез сливане, вливане, разделяне, реорганизиране .... на стараfrisky lioness написа: Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....Освен това уставниият капитал (ако правилно си спомням) може да не само в пари..
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
То на твоя гръб и ... 100 (сто) точилки са малко!Звеневия написа:АКЪЛ НЕ ДАВАМ!
Само споделям в писмена форма ред констатации, които съм усетил на собствен гръб.
Bella Ciao
Bella Ciao
- Nejimaki-dori
Точно това е проблемът. Но за издаване на лиценз искат.frisky lioness написа:
Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....
5. Справка, доказваща финансовата стабилност на лицето
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Ама чакайте, бе, хора, аз на Фриски отговорих, теоретично...lilly написа: Чавдарче, ако седна да ти описвам вариантите ще изкараме едно книжле
А пък в уставния капитал може да влиза на практика всичко, ама за да направи някакъв апорт ще й трябват поне 6 месеца, докато мине през ада оценители - адвокати - съд....
Скачам ли - съжалявам. Не съм искала да излезе така4avdar4e написа:Ама чакайте, бе, хора, аз на Фриски отговорих, теоретично...lilly написа: Чавдарче, ако седна да ти описвам вариантите ще изкараме едно книжле
А пък в уставния капитал може да влиза на практика всичко, ама за да направи някакъв апорт ще й трябват поне 6 месеца, докато мине през ада оценители - адвокати - съд....Що ми скачате сега:crying:
- сър Айвънхоу
Мдаам... щом става дума за лиценз... какво да ти кажа... остават си нещата за имотното състояние финансовото също на фирмата... Колкотоповече, толкова повече...imaranta написа:Точно това е проблемът. Но за издаване на лиценз искат.frisky lioness написа:
Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....5. Справка, доказваща финансовата стабилност на лицето
Ако не можеш да го докажеш поне на книга... "покажи" го на издаващия лицензиите... Ама като се замисля, то и в перфектна финансова стабилност да си, пак ще трябва "показване" под масата...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Чаве, аз търговското право съм си го взел с отличен, както и корпоративните финанси... Работил съм ги тия неща и затова казвам, какво да направи момичето, за да си няма главоболия... - добър адвокат по фирмени дела и счетоводител, а не някое ТРЗ, което си мисли, че осигуряването е най-важното нещо на света...4avdar4e написа:Говори мисър Айвънхоу написа:От днес започвам да говоря само за преводи!
Що, не е ли така???
Bella Ciao
Bella Ciao
Тя и трябва пред ДАИ, а те там имат доста странни разбирания за финансова стабилност Ники.... Все пак са полицаи, не икономистисър Айвънхоу написа:Мдаам... щом става дума за лиценз... какво да ти кажа... остават си нещата за имотното състояние финансовото също на фирмата... Колкотоповече, толкова повече...imaranta написа:Точно това е проблемът. Но за издаване на лиценз искат.frisky lioness написа:
Ами малко е трудно..Все пак нова фирма...За ква стабилност може да се говори, освен ако първоначалния капитал не е мнго голям или фирмата не стартира с разните му там сгради, машини и т.н. Ако е изкупена стара фирма с добри финансови резултати....5. Справка, доказваща финансовата стабилност на лицето
Ако не можеш да го докажеш поне на книга... "покажи" го на издаващия лицензиите... Ама като се замисля, то и в перфектна финансова стабилност да си, пак ще трябва "показване" под масата...
Понеже ставаше въпрос за спешна помощ, мисля, че се получи добре, като реакция...lilly написа:Скачам ли - съжалявам. Не съм искала да излезе така
Всеки казва за едно или друго - накрая Имарина ще си подведе крайните резултати, - ще пита на още 10-ина места... Ще се подреди решението на проблема...
С питане и до Цариград се стигало
Тъпото е, че в конкретния случай нещата са "надупени" от срок и допълнителни суловности.
Едно е, да планираш и разпределяш усилия и средства за такова начинание, съвсем друго е припряното действане.
Пак - успех ....
шсъ упрай пулуженийту!
Хубу де, не се ядосвай, не мъ бий:blum:сър Айвънхоу написа: Чаве, аз търговското право съм си го взел с отличен, както и корпоративните финанси... Работил съм ги тия неща и затова казвам, какво да направи момичето, за да си няма главоболия... - добър адвокат по фирмени дела и счетоводител, а не някое ТРЗ, което си мисли, че осигуряването е най-важното нещо на света...
П.П. Ако на сън ме бутнеш, мога да ти рецитирам ТЗ, както и НК и НПК, за другото - не знам
П.П.П. То пък мнооооу сложно нещо туй осигуряването, айде мольтисъ
- сър Айвънхоу
Гледай сега... от опит знам, че ченгетата (особено тия по транспорта) са най-добите икономисти! Така ти "икономисват" парите, че не знаеш после на кой свят си!lilly написа:Тя и трябва пред ДАИ, а те там имат доста странни разбирания за финансова стабилност Ники.... Все пак са полицаи, не икономисти:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Така че... консултант требе там! Човек,който е минал през тази месомелачка и знае при кой какво и как...
Особено при крайно съкратени срокове, както е сега... Верно, малко повече разходи, но са оправдани, защото ще ти спестят много по-глеми разходи и още повече глаовболия!
Затова аз винаги "предписвам", каквото и решите да правите, специалиста в дадена област си е най-полезен! Системата ЕЖК (Една Жена КазА) е много опасна!
Успех в начинанието!
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Как ша та бия уа???? Нъл си приятилче!4avdar4e написа:Хубу де, не се ядосвай, не мъ бий:blum:сър Айвънхоу написа: Чаве, аз търговското право съм си го взел с отличен, както и корпоративните финанси... Работил съм ги тия неща и затова казвам, какво да направи момичето, за да си няма главоболия... - добър адвокат по фирмени дела и счетоводител, а не някое ТРЗ, което си мисли, че осигуряването е най-важното нещо на света...
П.П. Ако на сън ме бутнеш, мога да ти рецитирам ТЗ, както и НК и НПК, за другото - не знам
П.П.П. То пък мнооооу сложно нещо туй осигуряването, айде мольтисъ
П.П. "Рецитацията" на нещо не означава, че го знаеш! Разбирането и системното прилагане - това е важното!
Bella Ciao
Bella Ciao
- Nejimaki-dori
Ще послушам съвета ти и ще се обърна към специалисти в тази област. И аз съм на мнение, че колкото и да четеш има неща дето само от практиката се научават. Ще се справим.сър Айвънхоу написа:
Сега, когато е минало малко време и не съм толкова афектирана, нещата някак си се поизбистрят и не ми изглежда толкова страшно.
Благодаря на всички за съветите и подкрепата.
Сега се чувствам много по-спокойно.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
lilly написа:Има, има - ей ти го един бройbead_ написа:аз.... един офф........ от тая тема разбрах, че между нашите редици има счети-та и съм толкова учудена?!?!?!?! имало на тоя свят счети-та с чувство за хумор, готини и отворени?!?!?!?!
все поподам на счети-та свадливи бабички и имах определено отношение към професията...
just perfect
Не разбрах точно срещу какво риташ? Че и Мъжжжжки също.сър Айвънхоу написа: Е, как да не ти каже човек аматьор???
Да съм писал някъде, че с тия 5К лв можеш да си плащаш тока и водата? Или да ги дадеш за играчка на детето? Ясно е, че са фирмени - тва ти е капитала, баси. Толку секи, смятам, ще се сети...
Се едно де - гледам дали сте достатъчно акъли на девойката та свят да и се извие. Казвам нещо последно и млъквам кат риба: Имаранта, квото и да ти разправят, колкото и инфо да получиш, накрая на теб ще се случи нещо, дето за него не си подготвена. Закон е туй, незнам чий. Обаче е проверен на практика. Мдам
Което не значи да не питаш и да не се информисваш... но си приготви на (почти) всеки разход, независимо на време или на пари, едни 20-30% отгоре за "непредвидени разходи"... и се моли да ти стигнат
- сър Айвънхоу
И още един съвет (извинявам се, ако прекалявам): Спокойствието е най-важното в бизнеса! Решения взети под натиск в 90% от случаите са лоши! Опитвай се да предвиждаш нещата ида се "застраховаш" за изненадите... Ако намериш добър счети, смяйтай, че си си решила много от сериозните проблеми.imaranta написа: Сега се чувствам много по-спокойно.
И последен съвет! Слушай счетито! Особено относно документи, срокове и плащания!!!
От сърце ти желая успех в начинанието!
П.П. Пак напомням - като минен данданията с регистрации и тем подобни - огледай се за фондовете на ЕС... можепък да получиш някоя троха от баницата!!!
Bella Ciao
Bella Ciao
Айде малко хумор точно по темата
ОТ ЕДИН СЧЕТОВОДЕН ФОРУМ
Ей тъй се иска спраФка за финансова стабилност от даЙ!!!
ОТ ЕДИН СЧЕТОВОДЕН ФОРУМ
- frisky lioness
- Обратна връзка:
bead_ написа:аз.... един офф........ от тая тема разбрах, че между нашите редици има счети-та и съм толкова учудена?!?!?!?! имало на тоя свят счети-та с чувство за хумор, готини и отворени?!?!?!?!

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Nejimaki-dori
Не, не прекаляваш, благодаря ти.сър Айвънхоу написа:И още един съвет (извинявам се, ако прекалявам): Спокойствието е най-важното в бизнеса! Решения взети под натиск в 90% от случаите са лоши! Опитвай се да предвиждаш нещата ида се "застраховаш" за изненадите... Ако намериш добър счети, смяйтай, че си си решила много от сериозните проблеми.imaranta написа: Сега се чувствам много по-спокойно.
И последен съвет! Слушай счетито! Особено относно документи, срокове и плащания!!!
От сърце ти желая успех в начинанието!
П.П. Пак напомням - като минен данданията с регистрации и тем подобни - огледай се за фондовете на ЕС... можепък да получиш някоя троха от баницата!!!
А за фондовете хич не бяс се сетила.
П.П. Първоначалния ми ужас от цялата ситуация дойде от това, че навремето имах фирма, точно когато за няколко дни долара стана от 700 на 3000 лв/долар. Няма да ти обяснявам за какво иде реч, сигурна съм че разбираш.
- snowprincess
тази песничка за първи път я чувамlilly написа:Айде малко хумор точно по темата
ОТ ЕДИН СЧЕТОВОДЕН ФОРУМ
"У нас го слагаме отзад,
французите - отпред,
за турците разправят, че
го слагали навред."

Малееееlilly написа:Айде малко хумор точно по темата
ОТ ЕДИН СЧЕТОВОДЕН ФОРУМ
Аз ако отида да пиша в тоз форум направо комплекс за малоценност ще получа
Такива компетентни отговори. И все по същество.
Отивам да си чета "На букварчето другарчето"... белким се престраша пак да пиша...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Това само в случай, че си случил на такова. В една от фирмите, която в момента не е действаща и за която btw та питах от къде мога да си мамеря документи за да се прехвърли делът от един съдружник на друг или направо единият от двамата да изкупи делът, но пък тогава ще стане от ООД в ЕООД, както и да е...Отплеснах сесър Айвънхоу написа:
!!!
Та, мислата ми беше за счетито. Ние на такива попаднахме, че покрай тях и счетоводството им отнесохме няколко глоби, както и такова годишно приключване ни направиха, та от данъците, дето требеше да ги олатим ни се зави свят и милата гърла ни го каза това баш преди коледа, та нямаше никакво време за реакция.....

Фриски за съжаление има доста псевдосчетита, ама ме бъзна на тема дето въобще не е за тук......frisky lioness написа:Това само в случай, че си случил на такова. В една от фирмите, която в момента не е действаща и за която btw та питах от къде мога да си мамеря документи за да се прехвърли делът от един съдружник на друг или направо единият от двамата да изкупи делът, но пък тогава ще стане от ООД в ЕООД, както и да е...Отплеснах сесър Айвънхоу написа:
!!!
Та, мислата ми беше за счетито. Ние на такива попаднахме, че покрай тях и счетоводството им отнесохме няколко глоби, както и такова годишно приключване ни направиха, та от данъците, дето требеше да ги олатим ни се зави свят и милата гърла ни го каза това баш преди коледа, та нямаше никакво време за реакция.....
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Знам...Не слагам всички под общ знаменател. Свекърва ми е счетоводител, както и най-добрата ми приятелкаlilly написа:Фриски за съжаление има доста псевдосчетита, ама ме бъзна на тема дето въобще не е за тук......frisky lioness написа:Това само в случай, че си случил на такова. В една от фирмите, която в момента не е действаща и за която btw та питах от къде мога да си мамеря документи за да се прехвърли делът от един съдружник на друг или направо единият от двамата да изкупи делът, но пък тогава ще стане от ООД в ЕООД, както и да е...Отплеснах сесър Айвънхоу написа:
!!!

- snowprincess
- Nejimaki-dori
Благодаря, ще го направя.snowprincess написа:говори на бележка със snigmi, те имат транспортна фирма, може да ти даде някой съветimaranta написа:
- Глас в пустиня
Re: Спешна нужда от помощ!
Са ако ти кажа че счетоводството ми излиза по 30лв на месец сигурно пак няма да ми повярваш.сър Айвънхоу написа:Ти гледаш ли какво пишеш??? Какъв адвокат, какви 10 лева?? Кажи ми кой е и къде е тоя адвокат, дето взима 10 лева за консултация и аз да дойда при него???!БоЕВ написа: да проведа разговор с адвокат и да си платя 10лв
Има тънки, има и дебели тарифи - въпросът е, как ще си постелеш!:blum:
- Глас в пустиня
Попитай някой който е минал по тоя път. Върти ми се нещо в главата, но не съм на 100% сигурен. Тия дето оценяват финансите - стабилност, ликвидност и др. подобни, страшно си падат по формули. Имаше някаква формула за ф.стабирност, информацията се взема от баланса и цифрите се слагат във формулата, разглеждат се собствен капитал, привлечен капитал, краткосрочни и дългосрочни задължения(не си спомням точно кои елементи). Извършват се операцийте във формулата и воала. Затова тук пак е необходим опитен счетоводител дето да направи необходимата еквилибристика с цифрите.imaranta написа:
и още един въпрос имам - някой знае ли как се доказва финансова стабилност на новорегистрирана фирма?
Успех!
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня