Английски или математика?

Все същите
Аватар
Green Light

Английски или математика?

Мнение от Green Light »

Ако можете да избирате кое да знаете перфектно, какво ще изберете? За Финабоначи, Куши и диференциални уравнения едва ли сте отваряли въпрос някъде. А не ви ли липсва гладкото изразяване на английски? Заменяте ли математиката(или физиката, или химията, или въобще наука по избор) която знаете, за английски(или френски, или немски, араабски, идиш, суахили..)?
И от тая гледна точка, коя наука е най- важна за децата ни?

П.П. Тва- при положение, че са научили "да бъдат добри и честни", "науката да се учат от грешките си", "да ценят образованието", "да имат самочувствие" и другите демагогии по темата
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: Английски или математика?

Мнение от frisky lioness »

Нищо никога не може да да се научи достатъчно добре. Ти пък сега...Само едно:blink::shocked:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Математиката също е език, братко. Така че не виждам пречка да са и двете. И трите лиииии, дядо попе? И трите, Иване, и трите...:grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

За децата си ли питаш?
Аз ще държа нещо да тренират. Иначе каквото ги влече...
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

А не може ли да избера изкуство?? :winkw:
Бе къв съм такъв човек, ти питаш за две неща, аз - трето :rotfl24:

А ако трябва сериозно да ти отговоря - това, което му се удава по-добре на детето. :-)
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа:Финабоначи
Понеже съм деликатна и не искам да се заяждам, няма да ти натяквам за грешки разни :blum:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:Ако можете да избирате кое да знаете перфектно, какво ще изберете? За Финабоначи, Куши и диференциални уравнения едва ли сте отваряли въпрос някъде. А не ви ли липсва гладкото изразяване на английски? Заменяте ли математиката(или физиката, или химията, или въобще наука по избор) която знаете, за английски(или френски, или немски, араабски, идиш, суахили..)?

П.П. Тва- при положение, че са научили "да бъдат добри и честни", "науката да се учат от грешките си", "да ценят образованието", "да имат самочувствие" и другите демагогии по темата
english и спорт (ски и др.)

:cool:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

И музика за капак, като Таги.
Наздраве :cool:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Green Light написа:Ако можете да избирате кое да знаете перфектно, какво ще изберете? За Финабоначи, Куши и диференциални уравнения едва ли сте отваряли въпрос някъде. А не ви ли липсва гладкото изразяване на английски? Заменяте ли математиката(или физиката, или химията, или въобще наука по избор) която знаете, за английски(или френски, или немски, араабски, идиш, суахили..)?

ми ...математиката ,ако я умеят ,ще им даде самочувствие ,освен това ще развие способности да решават сами проблеми...
там няма шест -пет...има точно един отговор ,който е правилният и няколко правилни начина да стигнеш до него.

английският?
ми ...по-добре да го знае,че да гледа филмите в орогинал..иначе се губи про превода..:winkw:

обаче...бих го оставла да чи математика докато е дете...езика може да се научи и по -късно.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Piqndurnik написа:И музика за капак, като Таги.
не е капак, а е ОК, ако има усет някакъв.

И да обясня, че явно има неразбиране.

Ако детето е талантливо по математика или друго - учи, не учи - ще си я усвои след време. Ако не я усвои - ще усвои друго, което му се отдава.

Английският сега е международен и му отваря цял свят с информация - та - затова английски
Спортът ти дава много неща - физическа култура, дисциплина и ... бе който се е занимавал - знае
Музиката (само да не е насила) също дава не малко - възможности за релакс, за хоби, почивка...

Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

doktorka написа:...обаче...бих го оставла да чи математика докато е дете...езика може да се научи и по -късно.
тц. децата попиват чужди езици най-лесно като са малки. После се научават да мислят/говорят на даден език, а иначе - малко по-бавно, но пробиват на 2-3 или повече.

Както казах - ако го влече математиката и има усет към нея - ще си го покаже и ще се развие. Ако не - загубено време е да му се преподава. Може да е артистично или музикално дете, може да има склонност към литература или буболечки (примерно).

Такива ми ти работи :cool:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: Както казах - ако го влече математиката и има усет към нея - ще си го покаже и ще се развие. Ако не - загубено време е да му се преподава. Може да е артистично или музикално дете, може да има склонност към литература или буболечки (примерно).
Абе, ти докога ще ми повтаряш писаниците с други думи, а?? :grin:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

ELBI написа:
doktorka написа:...обаче...бих го оставла да чи математика докато е дете...езика може да се научи и по -късно.
тц. децата попиват чужди езици най-лесно като са малки. После се научават да мислят/говорят на даден език, а иначе - малко по-бавно, но пробиват на 2-3 или повече.

Както казах - ако го влече математиката и има усет към нея - ще си го покаже и ще се развие. Ако не - загубено време е да му се преподава. Може да е артистично или музикално дете, може да има склонност към литература или буболечки (примерно).

Такива ми ти работи :cool:
тц...
не съм съгласна за езиците.
никак даже.
попиват или не....
език се учи така,само ако се говори непрекъснато
( както моите учат бълг в къщи)
сега и двамата учат испански.В училище.
еми,Марко учи повече иот по-дълго време от Гено...но запаметява по -малко...защото е по-малък.
Гено помни повече думи.
така че -лични наблюдения... за езика...
а и аз не съм учила като дете англ...
учих немски
ентшулдигунг зи бите...
ми е единствентото останало...

а математиката ти развива мисленето
тва е

сега не помня нищо от СИП-а по математика и с комп съм скарана...
но навремето всяка задача беше предизвикателство...
и так нататък,ако ме разбирате....
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мисля, че друг прави избора вместо нас.:winkw:

Имаме талант или за едното, или за другото. Нямаме избор. На мен винаги ми е липсвало умението да се изразявам разговорно, в замяна на това имам усет към обеми, цветове, пространства, съотношения, математика - този език ми е близък и ясен - разбирам го, и се изразявам добре на него. Не помня някога обстоятелствата да са ме насочвали към едното или другото. Възхищавам се на хората, които боравят чудесно със словесни форми, но аз не съм от тях.:-) Музиката пък е отделна вселена.

И така - по темата - просто се вглеждай и се вслушвай в децата, те си знаят най-добре. Само подкрепа им трябва.

И в заключение - това няма как да го пропусна:winkw: - самият процес на обучение е важен, независимо от резултата. Той научава обучавания на труд, придобива умение да полага усилия в името на дългосрочна цел и въобще - калява характера.:-)
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Green Light написа:
Все си мисля, че знаенето на чужди езици трябва да ни е в помощ за усвояване на другите науки. И ако детето има интерес към математиката и английския език, то може би трябва да се наблегне на задълбочено изучаване на математиката, а анг. език да се учи като помощник. Важно е правилно да се отгатне. Много често големият изявява невероятно желание за нещо и след няколко посещение вдига белия флаг. И започва мрънкане. Мислят си, че всичко става с магическа пръчка, ама като се срещнат с точилката /не на Звеневия:lol:/ и "беж, да бягаме".:lol:
Аватар
Niya

Мнение от Niya »

Mila написа: И в заключение - това няма как да го пропусна:winkw: - самият процес на обучение е важен, независимо от резултата. Той научава обучавания на труд, придобива умение да полага усилия в името на дългосрочна цел и въобще - калява характера.:-)
Мнооого съгласна.:-) Обаче, толкова трудно се постига.:( Не си спомням, как беше при мен /сякаш съм се родила с умението да уча:blum:/, но сега не ми е лесно със сина.
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Да ти кажа, английския в днешно време щеш не щеш и дори без да се усетиш го научаваш, щото средата те принуждава. Тоест, умението да се изразяваш свободно на този език не ти дава почти никво предимство. Докато виж, математиката, при това в съчетание с английския - е нещо голямо! И развива много важна част от мозъка! Моята свекърва е на 96 години - бивша математичка, писала учебници. И до ден днешен си решава задачи от някви стари списания "Математика", няма склероза и е относително здрава за възрастта си. Освен това приказва френски, знае наизуст повечето стихове на Яворов и други любими й поети, и има правилно отношение към политиката!:grin:
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Без английски си наникъде в наше време, но само с английски няма да прокопсаш много - трябва да си добър в някоя област, където да се развиваш.
Ако имах дете, щях да се опитам да разбера какъв начин на мислене има - на математик, на литератор и пр. и
А английски език винаги може да се научи - паралелно с другото. :-)
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Детето само ще си покаже, само трябва да го наблюдаваш. Пък и зависи дали е за момче или за момиче. Много е индивидуално.

Но аз лично бих заложила на математиката, език и без да иска ще научи.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
Shine

Мнение от Shine »

Без колебание съм за "английския".....в скромния ми професионален опит се нагледах достатъчно на хора дето не математика, ами елементарна логически разсъждения немогат да направят, но успяват,реализират се, издигат се и т.н. всичко най-хубаво..... по една единствена причина - знаят перфектно английски и затова могат да си поговорят с шефовете на компаниите за времето, за хубавата ни държава, за това те самите колко са велики и т,н, въпросните шефове ествествено неразбират добре български....та ако погледнем въпроса чисто практически - ако незнаеш ПЕРФЕКТНО английски (всички го знаят горе-долу вече) няма как да стигнеш до сърцата на тези от които зависи кариерата ти и да им покажеш колко добър математик си......
Freedom is just another word for nothing left to lose
Аватар
Shine

Мнение от Shine »

Shine написа:

Без колебание съм за "английския".....в скромния ми професионален опит се нагледах достатъчно на хора дето не математика, ами елементарна логически разсъждения немогат да направят, но успяват,реализират се, издигат се и т.н. всичко най-хубаво..... по една единствена причина - знаят перфектно английски и затова могат да си поговорят с шефовете на компаниите за времето, за хубавата ни държава, за това те самите колко са велики и т,н, въпросните шефове ествествено неразбират добре български....та ако погледнем въпроса чисто практически - ако незнаеш ПЕРФЕКТНО английски (всички го знаят горе-долу вече) няма как да стигнеш до сърцата на тези от които зависи кариерата ти и да им покажеш колко добър математик си......
забравих да добавя,че съм математик, с две магистратури - IT и икономика..........и чувствам огромния пропуск в цялото ми образование, че незнам ПЕРФЕКТНО английски
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Shine написа: забравих да добавя,че съм математик, с две магистратури - IT и икономика..........и чувствам огромния пропуск в цялото ми образование, че незнам ПЕРФЕКТНО английски
Ми аз пък не съм съгласен. Математиката те учи да мислиш. Ако не беше математиквеничка дори и нямаше да забележиш защо онез там просперират а ти не. Сега, като знаеш причината, остава само да наблегнеш на инглиша и да го научиш перфектно.
Не знам дали забелязваш, но с това си мислене се поставяш по-ниско от всеки профан, роден и живял в английскоговоряща страна...

ПП. Математиката, разбира се, може да бъде заменена с произволна сариозна наука.
ППП. Икономиката не е наука. Нито пък сериозна
ПППП. Всъщност, не може да се заменя математиката. Тя е основа за толкова много неща...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

ПППП. Всъщност, не може да се заменя математиката. Тя е основа за толкова много неща...[/quote]

абсолютно съм съгласна.
пример.
снощи племенникът ми ме изпитваше за задачи.
система с две уравнения.
срааам!
забравих да преместя минуса.
ама се обадих на мъжО...
(той от математическа,щото)
и ме светна веднага...
и после се съзтезавахме на задачи...
ми искам да ви кажа-с удоволствие решавах.

ахм дааа...
в училище бях на СИП по математика
Аватар
Shine

Мнение от Shine »

Gaspode написа:
Shine написа: забравих да добавя,че съм математик, с две магистратури - IT и икономика..........и чувствам огромния пропуск в цялото ми образование, че незнам ПЕРФЕКТНО английски
Ми аз пък не съм съгласен. Математиката те учи да мислиш. Ако не беше математиквеничка дори и нямаше да забележиш защо онез там просперират а ти не. Сега, като знаеш причината, остава само да наблегнеш на инглиша и да го научиш перфектно.
Не знам дали забелязваш, но с това си мислене се поставяш по-ниско от всеки профан, роден и живял в английскоговоряща страна...

ПП. Математиката, разбира се, може да бъде заменена с произволна сариозна наука.
ППП. Икономиката не е наука. Нито пък сериозна
ПППП. Всъщност, не може да се заменя математиката. Тя е основа за толкова много неща...
Тва, че математиката те учи да мислиш е Ок, но тя със сигурност не те учи да мислиш прагматично, даже напротив.........
За английския- от утре започвам курс разговорен английски - на мойта възраст вече това е доста по-трудно отколкото за едно дете
А, че всеки профан живял в англоговоряща страна се котира по-добре на пазара на труда в БГ от математик с развален английски (вкл. мен) няма спор................
Математиката не я заменям, но при нея има и голяма доза дарба по рождение - с много усилия дори е да нямаш заложби можеш да научиш английски перфетно, докато логическото мислене и математиката нестават само с труд............
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Шайн- английски за да стане хубав за говорене по всякакви теми - гледаш филми на англиски, четеш новини на английски, говориш с всеки англоговорящ и ще се подобриш :-)
Изображение
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

[За английския- от утре започвам курс разговорен английски - на мойта възраст вече това е доста по-трудно отколкото за едно дете

Абсолютно не съм съгласна
ама ХИЧ!
ама хич ,хич...

както чета за "профаните" ,коио са живяли навън и техния английски...
това е въпрос на начин на общуване.
и с малко развален английски можеш да наравиш добро впечатление.
смея да твърдя ,че познавам хора ,които в момента са с няколко дължини напред...въпреки изкл лошия им английски в тази изкл англ говоряща страна.( именно математици..;)..)
вкл и мъж ми,който научи англ на място...и сега е "виден" шеф в болницата.
та...
както дарки правилно отбелязва....
четеш пишеш говориш и мислиш на англ...и толкова
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Shine написа: Тва, че математиката те учи да мислиш е Ок, но тя със сигурност не те учи да мислиш прагматично, даже напротив.........
За английския- от утре започвам курс разговорен английски - на мойта възраст вече това е доста по-трудно отколкото за едно дете
А, че всеки профан живял в англоговоряща страна се котира по-добре на пазара на труда в БГ от математик с развален английски (вкл. мен) няма спор................
Математиката не я заменям, но при нея има и голяма доза дарба по рождение - с много усилия дори е да нямаш заложби можеш да научиш английски перфетно, докато логическото мислене и математиката нестават само с труд............
Не разбрах ся. Ти май нещо отиваш накъмто и туйцък и онуйцък :)
Не я заменям, ама...
А че си трябва и дабра, трябва си. Ама то и за езиците е така... и за всичко останало :)

ПП. Ся се сетих, че много бързо просперират и тези, които са, как да кажа..., оперирани откъм морал... Та наместо да учиш инглиш, примерно... Ама не, нали?

Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

[
ПП. Ся се сетих, че много бързо просперират и тези, които са, как да кажа..., оперирани откъм морал... Та наместо да учиш инглиш, примерно... Ама не, нали?[/quote]

нещо искаш да кажеш за мъж ми?:blum::blum::blum:

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

doktorka написа:
нещо искаш да кажеш за мъж ми?:blum::blum::blum:

:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Ни гу пузнавам тоз човек - ти все го криеш - и нищо не мога да кажа за него... :blum:

Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Ни гу пузнавам тоз човек - ти все го криеш - и нищо не мога да кажа за него... :blum:[/quote]

нема ...още малко...
после очи в очи си казвайте...

п.с. Разбира се, че го познаваш...
смел ,безстрашен и с нерви като корабни въжета...
с жена като мен..кво друго може да е...?!
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Shine написа:
Само че един блестящ математик с развален английски би се котирал по-добре на пазара на труда в чужбина от един англоговорящ профан в математиката :blum:.
Пък и всеки работотдател знае, че език се научава при нужда, но другото...
Аватар
Пенчо Заека
Обратна връзка:

Мнение от Пенчо Заека »

Stranniche написа: Пък и всеки работотдател знае, че език се научава при нужда, но другото...
Е това е леко спорно - особено ако гледаш обяви наемане на персонал от работодатели.
От собствен опит смея да твърдя, че дори да си леко езиково неподготвен, но демонстрираш забележителен напредък в първите месец - два, изведнъж отношението към теб се подобрява, а в някои изключително редки случаи - и заплащането:grin:

Но си права, че първо те гледат къф си професионалист, де.

Пак ще се поправя - в моя бранш всеки проект е от 2 до 5 години макс. Там няма шес-пет. Език трябва да се знае, щото нямаш влеме да го учиш в крачка. Пък и опит трябва да имаш, пак защото няма за кога да се учиш. Е затва има липса на кадри и се плаща добре за тукашните стандарти. А за да станеш индженер - математика, братлета, дескриптивна геометрия, статика, динамика, съпромат.....все такива едни дисциплини, дето си нямат нищо общо с английския, мисля си.
Ако се разболееш и до два месеца не умреш, значи ще живееш.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Пенчо Заека написа:

Да ти кажа, английския в днешно време щеш не щеш и дори без да се усетиш го научаваш, щото средата те принуждава. Тоест, умението да се изразяваш свободно на този език не ти дава почти никво предимство. Докато виж, математиката, при това в съчетание с английския - е нещо голямо! И развива много важна част от мозъка! Моята свекърва е на 96 години - бивша математичка, писала учебници. И до ден днешен си решава задачи от някви стари списания "Математика", няма склероза и е относително здрава за възрастта си. Освен това приказва френски, знае наизуст повечето стихове на Яворов и други любими й поети, и има правилно отношение към политиката!:grin:
Що ли си мисля, че това не се дължи на математиката.:lol:
На мой познат баба му почина 98г, проста селска женица, цял живот работила на къра и едва сколасала да изкара трето отделение, до последно щъкаше по двора, четеше вестник без очила, имаше страхотно чувство за хумор и самоирония...мога да изброявам още, но няма сми. За мен "математик" граничи с диагноза.:-)

пп На същия тоя човек, тъстму, също вече покойник, пресмяташе(умножение и деление) четири и пет цифрени числа с огромна точност, на ум и за кратко време. "Изпитвали" сме го с помощта на калкулатор, а човека цял живот е бил чобанин.:-)
Аватар
Глас в пустиня

Gaspode написа: ППП. Икономиката не е наука. Нито пък сериозна
Тука си в огромна грешка.:lol:
"Англоговорящите профани" са на това дереже, не защото са добри математици, а защото имат традиции и знания в икономиката.:grin:
Аватар
Глас в пустиня

Пенчо Заека написа:... дескриптивна геометрия, статика, динамика, съпромат.....все такива едни дисциплини, дето си нямат нищо общо с английския, мисля си.
Да, ама нямат и нищо общо с класическата математика - да изпишеш пет листа с изчисления, за да докажеш че 2+2=4:grin:
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:......... За мен "математик" граничи с диагноза.:-)
Боев, слънце - недей така сега :-)

математиката е царица на науките за мен, твоите думи малце лично ме засягат .....
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

doktorka написа: п.с. Разбира се, че го познаваш...
смел ,безстрашен и с нерви като корабни въжета...
с жена като мен..кво друго може да е...?!
ъъъ, това за въжетата - вярвам са от специална стомана и специална оплетка :lol:

не може да са прости конопени въжета :lol:
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Dark написа:
БоЕВ написа:......... За мен "математик" граничи с диагноза.:-)
Боев, слънце - недей така сега :-)

математиката е царица на науките за мен, твоите думи малце лично ме засягат .....
Нямах и нямам намерение да обиждам никого. Говоря единствено и само от мое име,...а можеби мисля така защото математиката ми е тегава наука.
Знам ли, когато някой поставя нещо на пиедестал в светая светих и го превръща в основа на всичко, първообраз и първопричина...ми намирисва на фанатизъм. Безпорно математиката е важна наука, но заобикалящият ни свят можем да си го обясни не по зле с помощта на химия, биология, физика...:-)
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:Безпорно математиката е важна наука, но заобикалящият ни свят можем да си го обясни не по зле с помощта на химия, биология, физика...:-)
Математиката и на мен ми е слабост, въпреки че съм я позабравила, но ми беше от любимите предмети. Наистина е царица на науките. :cool:
Но много е важно на какъв учител ще попаднеш. Аз и във френския така се влюбих, заради първата ми учителка по френски. Виж пък за разлика от теб, се стресирах от историята, щото все кофти учители имах по история :lol: и сега ми е голям пропуск, ама какво да се прави.... :cool:
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Говоря единствено и само от мое име,...а можеби мисля така защото математиката ми е тегава наука.
И от мое име говориш :grin: Така и не можах да "видя" ни една геометрична фигура, до ден днешен 8 х 7 ги смятам на калкулатор. Само аз си знам с каква мъка избутих в гимназията математиката :shy: Ама пък научих няколко езика и мисля, че няма да умра, ако до края на живота ми математиката стои възможно по далеч от мен :winkw:

Айде холан ...:-)
Публикувай отговор