Gaspode написа:Понеже така и така вече се заядох с Шайн... да зема да продължа
Спорихме двама със дама една вечер и покрай спора геройски загинаха 2 бутилки червено вино с подобаващото количество мезета. Но не за това ми е думата. Думата ми е за спора - кой, аджеба, плаща ДДС-то. Понеже тук сме се събрали все от жираф нагоре в икономиката, та реших да ви призова за арбитри в спорТа
Моята позиция беше (и е), че ДДС-то се плащаот крайния клиент. Факта, че продавача е длъжен да внесе това ДДС в хазната не го прави платец, а просто посредник в операцията.
Отсрешната страна, предполагам, ще формулира своята позиция самостоятелно
ПП. Предупреждавам - спора беше по-скоро с цел изпиване на виното а не достигане на ново знание... и в крайна сметка май и двамата твърдяхме едно и също но с различни думи... та не се палете много много

Айде да се обадя и аз!
ДДС е косвен данък и като такъв го плаща крайния потребител! Платец на данъка, т.е. този, който внася реално данъка в хазната, е всеки един участник във веригата от производители и търговци.
Все пак трябва да уточня, че има разлика между данъчно задължено лице и платец.
Например: по ДОД (данък общ доход) данъчно задълженото лице е работника или служителя. Платец е работодателя!!!!!!!
По на теория всеки един по веригата внася ДДС-то от добавената стойност, която той лично влага (това е теорията!!!!). по този начин по веригата стойността се натрупва и формира цената. За да не плаща цялото натрупано ддс му се признава ддс-то, което е платил и по този начин се формира (пак на теория) частта, която е лично негова (на отделния производител или търговец във веригата.
При натрупаната себестойност (защото това всъщност е само добавена стойност, ако се замисли човек - пак не теория

) се оказва, че крайният потребител плаща цялото ддс, което е вече платено "солидарно" от всички по веригата на производство и пласмент...
Надявам се, че съм бил поне малко разбираем, защото не ми се обяснява повече на тази тема...