БоЕВ написа:
За бърз - да, но подробен - не, както споменах "укриваш" информация.
Като за начало - губят ти се едни 44стинки от сметката, много ли е, малко ли е не знам, но самото им неспоменаване ме кара да си мисля че има нещо гнило. Не казваш нищо за обема на "поръчката" и срока за изпълнение с което не се дава представа за големината на фирмата - може и да си говорим за гараж с две шевни машини и преса, предполагам че си ги виждал мното такива и си запознат в кой сектор са, а допълнителен аргумент за мисли в тая насока е и неспоменаването на осигуровки, даваш само разходите за труд. Не даваш информация дали 50-те стинки броени на работничка са включени в "това което взема фирмата" - 1,50лв, защото ако са включени става много лошо, от сметката ти автоматично изчезват още 50стинки.

А, ако не са включени в "това което взема фирмата" става още по-зле, защото по презумпция предполагам, че говорим за "голям" производител с висок обем на производството, а според правилото, че повишаването на обема води до снижаване на теглото на разходите в себестойността на продукцията излиза, че фирмата е материало, енерго и много други видове емка. Не става ясно също за производство ли говориш или за "ишлеме", защото "ишлемето" е услуга. Та така друже, може още да расъждавам и едва ли ще стигна до това което си имал ти в предвид. Просто предположих, че си разчитал на първосигнална реакция от страна на четящите в клуба като им набиеш в очите цифрата от 1,25евро в началото и 20 евро накрая с подобаващ пълнеж в средата. Типичен пример за демагогия и манипулация.
Този ми пост е изцяло по твоя молба и се надявам да не ми се сърдиш!
Дадох достатъчно инфо, за този, който може да чете цифри! Подробностите, които искаш са безпредмети, но явно не разбираш за какво говоря!
ОК! Давам подробности:
1. Фирмата е с около 170 човека персонал, от които 120 са пряко заети в производството, а от тях 100 са шивачки (моля те да не ми казваш, че е раздут щата, защото не е).
2. Фирмата е производител. Защото при ишлеме печалбата на единица е още по-малка.
3. Фирмата начислява и плаща всички законови и нормативни разходи - заплати, данъци и осигуровки върху целите начислени заплати и т.н.
4. Какво ти се губи не знам... Ама мисля, че трябва да си чувал за режийни, управленски разходи и печалба?!
5. По принцип ценообразуването в шивашката и трикотажната индустрия е малко по-особено. Грубо в трикотажната индурстрия се смята така: 2,5Хцена на вложения плат за единица.
6. Ако в България намериш поръчка за повече от 6000 бройки свиркай, ще имаш и добра комисионна!
7. В 50-те стотинки влизат всички разходи за труд (няма да ти ги казвам кои са, трябва да ги знаеш) Тези прословути 50 стотинки се разпределят между всички работници, които са участвали в производството на единица продукция (в дадения случай фланелка на продажна стойност 1,25 евро).
8. Сега ти давам схемата на разпределени... дано я схванеш, втори урок няма да ти давам:
продажна цена: 1,25 евро = 2.44 лева
разходи за материал: 150грама х 6.00 лева = 0.90 лева (дадения пример е при материал с по-ниско качество)
разходи за труд: 0,50 лева
режийни (амортизации, консумативи, управленски разходи): 0.85 лева
нормативна печалба: 0.19 лева.
Но въпросът не е в това, драгимисъмняващсевменприятелю, въпросът е, че заради другарите от Китай, цените на трикотажа паднаха жестоко (говорим франко производител) и по тази причина цените и в България и Румъния са твърде ниски. В тези две страни се произвеждат само по-сложни модели при ниски серии...
Примерът беше само за илюстрация, но ти не забеляза най-важното (може би, защото нямаш опит в калкулациите) - аз казах преди примера, че разценките на единица операция за всеки отделен модел се определят от средното време, за което се извършва дадена операция (в минути) умножено по цената на труда (в минути).
И, когато цената на труда ти е заложена при норматив 180 лева на месец (айде от тази година 200 лева), смяташ ли колко ще струва един шев, например? Тези разценки са средни и сега... кажи ми колко трябва да произведе една шивачка, за да си докара заплата, например, от 600 лева (виждал съм и такива - и по толкова вземат, как ги заработват недей да питаш - страшно е!) когато средната норма ти позволява да изкарваш 180-200 лева на месец, каква производителност трябва да постигнеш, за да изкараш 250 лева (сметни си го сам)...
Затова недей да говориш за производителност на труда. Това го разправят крадците, които са собственици на фабрики, където разценките на труда са на база 180-200 лева на месец...
Ако пак не си ме разбрал, ти препоръчвам да прочетеш "Капиталът" на Маркс. Там тия неща са много добре разгледани. И да ти кажа, че западняците отлично са научили точно този урок от Маркс - как да се открадне от работника повече...
Абе, какво съм седнал да те ограмотявам. Живей си със заблудите... Няма повече да ти преча... Извинявай, ако съм те разколебал и на йота от твоите убеждения... Наистина (те) съжалявам...