Уикипедия
Уикипедия
Набира средства. А в това филмче можете да видите и чуете интересни неща - най-малкото основателят й и финалната фраза:
Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge.
Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание.
http://wikimediafoundation.org/donate/2007/psa/
Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge.
Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание.
Не, не, не.Remmivs написа:А-а. Разбрах. В задни мисли ги подозираш. Обаче:idea::Мнемозина написа:Да, така е.
Аз опитах да погледна по-скоро през очите на събиращите това знание на едно място.
Nusquam est qui ubique est.
Seneca
Не в задни мисли - макар че те винаги са опасност, вярно е.
Други са опасенията ми, но едва ли бих ги разказала тук. И наистина са по-скоро в посоката на Nusquam est qui ubique est.
Във всички случаи идеята си работи и хич не се вълнува от моите притеснения, нали?
Panta rhei...
Re: Уикипедия
Готино. За жалост много от хубавите идеи и прекрасни неща на един етап се хващат от някой "бизнесмен" и от хубави стават - бизнес (не че бизнесът е лошо нещо, но когато една хубава идея е била замислена като НЕ-бизнес в началото е лошо да се превръща в такава).Remmivs написа:Набира средства. А в това филмче можете да видите и чуете интересни неща - най-малкото основателят й и финалната фраза:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Ами допиши... Който може - прави, който не - търси оправдания ...МЪЖжжж написа:...
Модулиране на историята. Там в Уикито всеки може да го направи...
Дали да не допиша страницата за авиомоделизъм?! Има 5 реда......
Ти можеш!
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
да вземат да ти платят и пишиМЪЖжжж написа:Модулиране на историята. Там в Уикито всеки може да го направи...Мнемозина написа: Не в задни мисли - макар че те винаги са опасност, вярно е.
Дали да не допиша страницата за авиомоделизъм?! Има 5 реда...
Що "троянска" ще спомена при изработката...![]()
баси
кво ще им пълниме гушите на тия изклестяци гадни:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
как ще им пише без да му платятELBI написа:Ами допиши... Който може - прави, който не - търси оправдания ...МЪЖжжж написа:...
Ти можеш!
кви са тия такова са .....
арееееее:-)
а без тия
Аз бих платил, щото съм ги ползвал много пъти и до сега бяха върха. Т.е. аз съм на кредит там.Quid написа:как ще им пише без да му платятELBI написа:Ами допиши... Който може - прави, който не - търси оправдания ...МЪЖжжж написа:...
Ти можеш!
кви са тия такова са .....
арееееее:-)
а без тия
Ама у нас е ... авантата ... на висота.
нито един път не съм ползвал реално тази такова
защото не ми харесва
много е повърхностно и липсват детайли които специално за мен са важни
един дребничкък детайл е важен понякога както и едно падащи листо в парка
ииииииии

падащо листо в парка?!
малииииииии кви глупости пиша понякога:-)
защото не ми харесва
ииииииии
падащо листо в парка?!
въпрос на вкус, казало котенцето...Quid написа:нито един път не съм ползвал реално тази такова
защото не ми харесва
ииииииии
падащо листо в парка?!
Уикито не е за детайли или за важни неща. Уикито е за бърза и що-годе сносна и компетентна информация
За сериозна, с детайли - бецален, пич. Бецалеенн....
90% от случаите ни е необходима бърза и свестна информация. За али-бали. Кажи сега за ЗГ, че като гледам има голям избор за плащане..., а нито ми се стои по опашки, нито ми се дават 600 кинта...
Обуваш колата с две заплати

http://www.standartnews.com/bg/article. ... cle=208516
кво да ти кажа
за ЗГ де
турски ,полски ...
най ниски цени са за тях
новото си е ново обаче
иначе нагоре става цифромания
и изтръпваш и ти е все тая колко ще е
драмата може да се отложи във времето
взимайки АДЖ /алуминтиеви джантоци/ с обути ЗГ некви
щото се връзват ценово колкото нови ЗГ
но тоя вариант не ми се нрави
ако питаш за неква далавера то е са Е моментина да си вземе човек АДЖ
драма е неква:rotfl24:
е не е като човек да гледа как невко листо пада в шибания парк:rotfl24:
нека балъците спрят да правят опашки по гумаджииницте и изкупят буклуците и ще отидеме като бели хора да си вземеме споко кавото ни трябва
кво да ти кажа
за ЗГ де
турски ,полски ...
най ниски цени са за тях
новото си е ново обаче
нека балъците спрят да правят опашки по гумаджииницте и изкупят буклуците и ще отидеме като бели хора да си вземеме споко кавото ни трябва
Същата статия като в дира. Ала там пише, че за зимата е по-добре стоманени джанти. Няма как - ще се обаждам на моя гумаджия за съвет. Все пак съм се насочил към ол-сизънки... По-скъпи - или гудиърки или мишлинки, но пък ...Quid написа:Обуваш колата с две заплати
кво да ти кажа
за ЗГ де
турски ,полски ...
най ниски цени са за тях
новото си е ново обаче
Ала това - другата или по-другата седмица...
Вчера взех още 2 готини червени - едното португалско, другото - нашенско... И имам сиренце... мммм
Инверсирай посоката на Nusquam. Това беше закачката.Мнемозина написа:Не, не, не.
Други са опасенията ми, но едва ли бих ги разказала тук. И наистина са по-скоро в посоката на Nusquam est qui ubique est.
Във всички случаи идеята си работи и хич не се вълнува от моите притеснения, нали?
Не е бизнес. Поне аз не мисля така. И мисля да дам някой лев тази година. Защото ми харесва да има Вики. Защото мога да дам. И защото досега съм бил и аз само на кредит.ELBI написа:Готино. За жалост много от хубавите идеи и прекрасни неща на един етап се хващат от някой "бизнесмен" и от хубави стават - бизнес (не че бизнесът е лошо нещо, но когато една хубава идея е била замислена като НЕ-бизнес в началото е лошо да се превръща в такава).
Уф.Remmivs написа:Инверсирай посоката на Nusquam. Това беше закачката.Мнемозина написа:Не, не, не.
Днес определено съм повече красива, отколкото умна.
Моите мисли бяха от рода "всичко за нищо и нищо за всичко".
Прекалената достъпност на знанието често подвежда, че всичко е много лесно постижимо.
Нещо такова.
Panta rhei...
всичко е бизнес. всичкоооо.Remmivs написа:Не е бизнес. Поне аз не мисля така. И мисля да дам някой лев тази година. Защото ми харесва да има Вики. Защото мога да дам. И защото досега съм бил и аз само на кредит.ELBI написа:Готино. За жалост много от хубавите идеи и прекрасни неща на един етап се хващат от някой "бизнесмен" и от хубави стават - бизнес (не че бизнесът е лошо нещо, но когато една хубава идея е била замислена като НЕ-бизнес в началото е лошо да се превръща в такава).
ако не е нещо бизнес то по късно задължително се трансформира в бизнес или изчезва.
Мислите ли, Лейди Мнемозина?Мнемозина написа:Уф.
Прекалената достъпност на знанието често подвежда, че всичко е много лесно постижимо.
Нещо такова.
Ако всеки има всичкото знание (теоретично), то всеки има всичкото знание (практически). Знанието е необходимо, но недостатъчно условие за резултатност. Това не променя същността на централната идея, а именно, че знанието трябва да е общодостъпно и свободно. Не за прослойки, секти, класи или касти. Не заключено в занданите на мастити институти и корпорации финансирани от военните. Защото само така то, знанието, може да бъде средство за полет и щастие, а не остен за натирване на плебса.
мисля че всеки който е ровил в дълбокото ще потвърди че знанието или заниманията с него са доста скъпо занимание които не всеки може да си позволи.Мнемозина написа:Уф.Remmivs написа:Инверсирай посоката на Nusquam. Това беше закачката.Мнемозина написа:Не, не, не.
Нещо такова.
и така е откакто свят светува.
Така е, Милорд.Remmivs написа:
Мислите ли, Лейди Мнемозина?
Ако всеки има всичкото знание (теоретично), то всеки има всичкото знание (практически). Знанието е необходимо, но недостатъчно условие за резултатност. Това не променя същността на централната идея, а именно, че знанието трябва да е общодостъпно и свободно. Не за прослойки, секти, класи или касти. Не заключено в занданите на мастити институти и корпорации финансирани от военните. Защото само така то, знанието, може да бъде средство за полет и щастие, а не остен за натирване на плебса.
Но знанието не е само резултат, то е и пътят за достигането му. Да давам ли примери? Ето един: логосът от новия ви подпис - той е нещо, в което трябва да "поживееш", за да го проумееш поне донякъде (с което изобщо не казвам, че аз съм го направила, разбира се).
Това е, което не може да бъде показано и усетено в един такъв проект. За него се предполага, че го знаем предварително (философите биха казали, че е пред-зададено), но така ли е наистина?
Какво трябваше да мисля?
Panta rhei...
-
Дядо Капинчо
Не съм съгласен. Ама никак.Quid написа:всичко е бизнес. всичкоооо.
ако не е нещо бизнес то по късно задължително се трансформира в бизнес или изчезва.
Нищо не е бизнес. По-точно бизнесът е нищо. Една фабрика за биологични отпадъци. Ако е сам по себе си.
Така е то.
"А когато се събра множество народ, и жителите от всички градове се стичаха при Него, Той почна да говори с притча:Мнемозина написа:Така е, Милорд.
Но знанието не е само резултат, то е и пътят за достигането му. Да давам ли примери? Ето един: логосът от новия ви подпис - той е нещо, в което трябва да "поживееш", за да го проумееш поне донякъде (с което изобщо не казвам, че аз съм го направила, разбира се).
Това е, което не може да бъде показано и усетено в един такъв проект. За него се предполага, че го знаем предварително (философите биха казали, че е пред-зададено), но така ли е наистина?
Какво трябваше да мисля?
излезе сеяч да сее семе; и когато сееше, едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха;
а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага;
други пък паднаха между тръни; и израснаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха;
а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод стократен.
Като каза това, извика: който има уши да слуша, нека слуша!"
(Евангелие от Лука, 35 зачало, глава VIII, стихове 4-15)
(Вж. също Мат. 13:1-9, 18-23; Марк. 4:1-20)
Проектът не е знанието. Проектът е средство за него.
Обичаш да теоретизираш идеи, най-вече благородни и т.н., но не обхващаш нещата всестранно.Remmivs написа: Мислите ли, Лейди Мнемозина?
Та, прекрасно е знанието да е общодостъпно, нали, но:
- какво ще рече това "общодостъпност" за знание през Интернет? Цензура тук-там, икономическа невъзможност другаде.
- няма ли да се обезцени, когато стане общодостъпно?
- как ще различиш информация от знание?
- как ще гарантираш достоверността на подаденото "зание" и че то няма да се използва за нечистоплътни цели от "прослойки, секти, класи или касти... мастити институти и корпорации финансирани от военните."?
И куп други неприятни въпросчета могат да възникнат...
Амин, дай Боже!Remmivs написа:
"А когато се събра множество народ, и жителите от всички градове се стичаха при Него, Той почна да говори с притча:
излезе сеяч да сее семе; и когато сееше, едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха;
а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага;
други пък паднаха между тръни; и израснаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха;
а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод стократен.
Като каза това, извика: който има уши да слуша, нека слуша!"
(Евангелие от Лука, 35 зачало, глава VIII, стихове 4-15)
(Вж. също Мат. 13:1-9, 18-23; Марк. 4:1-20)
Проектът не е знанието. Проектът е средство за него.
Но тогава фразата на създателя на проекта "Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание" се обезсмисля.
Знанието не може да бъде събрано в енциклопедия. В нея има само информация.
Това имах предвид.
Panta rhei...
Ех, старче. Така са се чувствали и предните поколения. Знаеш ли, получих писмо от Австралия. Дошло е с кораб. Пише... Ти луд ли си бе? Що не гледаш новините? Не, не съм съгласен. Не е като белени семки, за рибарник не знам, никога не съм бил рибар. За мен нетът е извор на огромно детинско възхищение. Като на острова на съкровищата съм. И много много съжалявам, че няма да мога всичко да видя и да прочета. Да скачам от електронна вълна на електронна вълна, от връзка на връзка, да научавам невероятни, невъзможни, неподозирани, фантастични неща, да мога да задълбая едновременно в хиляда посоки, стига да искам и да имам време. Не, не са белени семки. Студено пресован маслинов екстаз е.kapincho написа:Реме, хем се радвам на разните педии и гуглето, хем ми е малко тъжно. Това е като да ядеш белени семки или да ловиш риба в рибарник. Няма я тръпката от търсенот и намирането. Пък и споделянето се опорочи. Решиш да споделиш удивлението си с някого: "Знаеш ли ...?" и веднага те отрязват:"Знам, видях го в нета":(
А искам да ти пейстна (нет, братче) един друг мой любим цитат, от Алиса в огледалния свят и да споделя моята увереност, че всяко следващо поколение трябва да тича все по-бързо и по-бързо дори и само за да остане на едно място, а ако иска и да се придвижи напред...
- Наистина земята прилича на голяма шахматна дъска! - каза най-сетне Алиса. - Тука навярно има фигури, които се движат.... така си е, има! - прибави тя радостно и сърцето й започна да бие бързо и възбудено. Тя продължи: - Една голяма шахматна игра се играе върху целия свят... ако това изобщо е целия свят, знаеш. О, колко радостно е това! Как бих желала и аз да участвувам в нея! Нищо, че ще бъда Пионка, само да мога и аз да играя. Но, разбира се, най-добре би било да съм Царица.
Като каза това, тя хвърли срамежлив поглед към истинската Царица. Но нейната събеседничка само се усмихна весело и каза:
- Това може лесно да се нареди. Ако искаш, ще станеш Пионка на Бялата Царица, понеже Лили е
още много малка, за да участва в играта. И сега ти си в началото, във Втория квадрат. Като стигнеш до Осмия квадрат, ще станеш Царица.
Точно в този миг, неизвестно по каква причина, те започнаха да тичат.
-Като размисляше по-късно, Алиса все не можеше да разбере как се случи така, че започнаха да тичат. Всичко, което си спомняше, беше, че тичаха уловени за ръце, а Царицата тичаше толкова бързо, че Алиса само се стремеше да не изостава. Въпреки това Царицата все викаше:
- По-бързо! По-бързо!
Но Алиса усещаше, че не може да тича по-бързо, макар че не й достигаше дъх да го каже.
Най-любопитното от всичко беше, че дърветата и другите неща около тях изобщо не променяха местата си - колкото и бързо да се движеха Алиса и Царицата, те сякаш не отминаваха нищо.
"Дали пък всички неща тичат заедно с нас?" -помисли бедната, озадачена Алиса.
Но Царицата сякаш отгатна мислите й, защото извика:
- По-бързо! Не се опитвай да говориш.
На Алиса и през ум не й беше минало такова нещо. Напротив, струваше й се, че никога вече няма да проговори отново - така се беше запъхтяла. А Царицата пак извика:
- По-бързо! По-бързо! - и я повлече напред.
- Близо ли сме вече до там? -, успя да изпъшка най-после Алиса.
- Близо до там! - повтори Царицата. - Ами че ние го отминахме преди десет минути! По-бързо! Те продължиха да тичат известно време мълчаливо.
Вятърът свиреше в ушите на Алиса и почти изтръгваше косите от главата и, както тя си въобразяваше.
- Сега! Сега! - извика Царицата. - По-бързо! По-бързо! - И те затичаха толкова бързо, че полетяха във въздуха, като едва докосваха земята с краката си, докато изведнъж спряха, тъкмо когато Алиса остана съвсем без сили. Тя се намери седнала на земята, задъхана и замаяна.
Царицата я подпря на едно дърво и каза любезно:
- Сега можеш да си починеш малко. Алиса се огледа крайно учудена.
- Какво! Възможно ли е да сме стояли под това дърво през цялото време? Всичко е така, както беше.
- Разбира се, така е - каза Царицата. - Как искаш да бъде иначе?
- В нашата страна - каза Алиса все още запъхтяна - обикновено ще стигнете някъде другаде, ако тичате много бързо, дълго време, както тичахме ние.
- Много е бавна вашата страна! - отвърна Царицата. - У нас, виждаш ли, тичаш, колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да идеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо.
- Моля ви се, нека по-добре да не опитваме! -каза Алиса. - Аз съм много доволна, че седя тука, само че ми е много горещо и съм жадна.
- Знам какво ще ти хареса! - каза добродушно Царицата и извади една кутийка от джоба си. - Вземи си една бисквита.
Алиса помисли, че няма да е възпитано да откаже, макар че съвсем не й се искаше бисквита. Затова
тя взе една и я изяде насила Тя беше много суха и като я дъвчеше, й пресядаше както никога в живота й.
Просто явно така е устроен света, че всяко следващо поколение трябва да тича все по-бързо само и само да остане на едно място...
Хубу де- какво по-различно от теб съм писал?Remmivs написа:Не е бизнес. Поне аз не мисля така. И мисля да дам някой лев тази година. Защото ми харесва да има Вики. Защото мога да дам. И защото досега съм бил и аз само на кредит.ELBI написа:Готино. За жалост много от хубавите идеи и прекрасни неща на един етап се хващат от някой "бизнесмен" и от хубави стават - бизнес (не че бизнесът е лошо нещо, но когато една хубава идея е била замислена като НЕ-бизнес в началото е лошо да се превръща в такава).
Шъ дам и аз, с удоволствие. Може да обсъдим това на едно червено другата седмица
Бизнесът е няколко неща - от изкарване на прехраната до тарикатлък на преразпределяне на излишъка.Remmivs написа:Не съм съгласен. Ама никак.Quid написа:всичко е бизнес. всичкоооо.
Нищо не е бизнес. По-точно бизнесът е нищо. Една фабрика за биологични отпадъци. Ако е сам по себе си.
Така е то.
Има и бизнес, но има и не-бизнес. Няма какво да цитирам много примери, когато хора натрупали мангизи от бизнес ... решават и ги хвърлят за не-бизнес неща. Друг е въпросът, че някои правят бизнес от това. Ала стана сложно за четящите манекенки, та да не ги затруднявам
Сложно нещо е света. Човекът - също. И биологично, и духовно.
Добре, че има неща като ШЛ, червено вино с френско сиренце и манекенки, че да не ни изгарят бушоните от мислене...
Зависи - има и мнения, има и други неща, които нямат количествено измерение като информацията.Мнемозина написа:...Но тогава фразата на създателя на проекта "Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание" се обезсмисля.
Това имах предвид.
И вместо да претакаме и търкаляме мисли дали и какво - който иска - да дава, който иска - да кара на аванта, който иска - да не чете. Лошо няма.
Просто да отбележа, че освен кинти и бизнес, освен от секс и власт, много често хора са били подтиквани и задвижвани от идеали, идеи и мечти.
Такива ми ти работи...
Имаш ли по-добра идея от Википедията? Тези неща, за които говориш ги има и сега. Този проект е насочен в обратната посока.pocti_bezobidna написа:Обичаш да теоретизираш идеи, най-вече благородни и т.н., но не обхващаш нещата всестранно.
- какво ще рече това "общодостъпност" за знание през Интернет? Цензура тук-там, икономическа невъзможност другаде.
- как ще гарантираш достоверността на подаденото "зание" и че то няма да се използва за нечистоплътни цели от "прослойки, секти, класи или касти... мастити институти и корпорации финансирани от военните."?
PS
Никога не съм претендирал за всестранност. Невъзможно е да бъда такъв. Но това не ми пречи да бъда такъв какъвто ми се иска, а именно искрица от прометеевия огън.
Не се. Акцентът за мен е върху свободата и достъпността. Знанието е функция на предоставената информация и предоставения индивид. Но без информация, няма знание.Мнемозина написа:Амин, дай Боже!
Но тогава фразата на създателя на проекта "Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание" се обезсмисля.
Това имах предвид.
Наздраве! Непременно трябва да пийнем по едно червено скоро!ELBI написа:Бизнесът е няколко неща - от изкарване на прехраната до тарикатлък на преразпределяне на излишъка.
Има и бизнес, но има и не-бизнес. Няма какво да цитирам много примери, когато хора натрупали мангизи от бизнес ... решават и ги хвърлят за не-бизнес неща. Друг е въпросът, че някои правят бизнес от това. Ала стана сложно за четящите манекенки, та да не ги затруднявам
Сложно нещо е света. Човекът - също. И биологично, и духовно.
Добре, че има неща като ШЛ, червено вино с френско сиренце и манекенки, че да не ни изгарят бушоните от мислене...
За бизнесът то Илияда, примерно. Или пък този на 9-тата симфония на Бетовен. И хиляди, милиони други неща.
Викито не е единствения пример. Линукса и фондацията за публичен програмен код са също мощни примери и средства, че не всичко е бизнес и т.н. Сещам се за какви ги говореше Ричард Сталман по въпроса, ама сега трябва да казвам какво е ГНУ проекта и т.н. и т.н. и стана дявол на магаре...Remmivs написа:Имаш ли по-добра идея от Википедията? Тези неща, за които говориш ги има и сега. Този проект е насочен в обратната посока.pocti_bezobidna написа:Обичаш да теоретизираш идеи, най-вече благородни и т.н., но не обхващаш нещата всестранно.
Фактът, че за всичко може да възникнат неприятни въпроси не значи, че е по-добре да се стои и вегетира, нито пък че е по-добре да нямаме форуми/места като Викито...
То и Интернет в момента се "контролира" в не малка степен от Щатите, но за милиарди хора върши огромна работа и е дзеврски полезен, без хич и да разбират този контрол (както и контролът не разбира за тези милиарди хора).
хубаво е понякога човек да си създава един свят пълен с утопии и да си се забавлява в негоRemmivs написа:Не съм съгласен. Ама никак.Quid написа:всичко е бизнес. всичкоооо.
Така е то.
няма лошо
става кофти обаче ако всичко стане утопия
само въпрос на време е човек да вземе един студен душ и да дойде отрезвяването
докато се премятаме в материалния свят всичко е бизнес
има и изключения някой и друг отшелник в пещерите на палестина
ако такъв каже че бизнеса е нищо ще му повярвам че наистина тва неговото виждане има на какво да стъпи
иначе...
куртоазия . ми да . неква куртоазия си е виждането че не всичко е бизнес.
всъшност може и да си прав с някои условности доста
другото ако не е бизнес е секс или война.
ми трите се допълват.
има общ смисъл или общо . изключенията не са показателни за генерално обобщаване на нещата.
като не всичко е бизнес защо някои иска кинти?
а да им изпратиме 20 кг ябълки и няколко чувала с картофи евентуално.
да има кинти и да няма бизнес?!
голям майтап е тва:-)