Уикипедия

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:
Знаем го това (къпинчо, мараба :grin:).

So what?

Цената на свободата е тази, че трябва понякога да изслушваш и разни кретеноиди. Но колкото повече старея, толкова повече разбирам че отворения модел е бъдещето. Че там нещата се развиват най-пълно, най-бързо и най-добре. Това е. За мен. Вероятно, както нееднократно споменах вече, още не сме дораснали за този етап (имаме нужда от кинти за да живеем, не можем да се отдадем на блаженственото - всеки според възможностите си, всекиму според потребностите.). So what? Нима добрите идеи не заслужават повече от нашето възхищение и по-малко от присъщото ни черногледство?
Кво значи "Со уот?"
Не виждаш проблема или не искаш да го видиш?
Отворените модели работят при едно важно допускане - че участниците са добронамерени. Което не винаги е вярно.
Представи си хората след едно-две поколения - уикипедията им е на една нецензурност разстояние през 99% от времето. Свикнали са да я ползват за всичко - от бърза справка за нещо до подробна рецепта за специалитета на Мъжжж на партигрил, примерно :grin: Приемат информацията от там без замисляне.
И си представи някой, който съзнателно или не, промени една от съставките на онази рецепта. И тя вместо Фкусна стане отровна. Примерно. От там нананататък - имаш добро въображение... :grin:
Верно, и сега може да се случи, но далеч по-трудно. С уики-то промяната на инфото е на няколко клика разстояние.
И си представи организация, която целенасочено променя съдържание... променя знание... променя история... абе сещаш се :grin:

ПП. Това, че виждам проблеми не значи, че съм против идеята изцяло. Просто трябва да се знаят ограниченията на всеки иснтрумент, който ползваш. И възможностите му. Та така :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа: Няма такова нещо като пълна справедливост или идеално разпределение според идеални мерки витаещи в небето. Освен ако не осцилираш на вълните на Вселената. Но и тогава трябва да хапваш, иначе осцилацията ти е временна.

Готиното на човека е свободата на мисълта (с всички условности колко не сме свободни и колко се съобразяваме с общество, време и място, където живеем). От там - мечти, въжделения, любов, идеали ...
Ох. Още веднъж да обясня буквално.
Така.
Нямам нищо против това някой да прибира кинти.
Няма значение дали е за нещо полезна или не - щом се е намерил купувач.
Има ли търсене има и предлагате.

Това, което ме провокира беше изречението:

"Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание."

Цялото та цялото.
Ма няма такова нещо. Още повече - в енциклопедия. Там ти се дават някакви базови факти. Не може цялото човечество да има достъп. Пак повтарям, съвсем буквално - много касиво звучи. Утопично направо. Аз си имам едно наум към всеки, който ми предлага утопии.
Сега стана ли ясно какво имах предвид или пак ще се упражняваме във философски теории?

:-)
annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа:
ПП. Това, че виждам проблеми не значи, че съм против идеята изцяло. Просто трябва да се знаят ограниченията на всеки иснтрумент, който ползваш. И възможностите му. Та така :grin:
Я понеже ни съвпадат гл. точки да питам - аз ли неясно се изразявам или що?
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа:
Gaspode написа:
Я понеже ни съвпадат гл. точки да питам - аз ли неясно се изразявам или що?
Балига :dunno:
Не съм ти чел обясненията до момента :)
Щот` съм писател, не читател (в момента само, иначе е обратното :grin:)

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Отворените модели работят при едно важно допускане - че участниците са добронамерени. Което не винаги е вярно.
Затворените също, впрочем, разчитат на това. Идеята е да правим любов - не война. Идеята е, човешкият живот да бъде песен. Нагоре, нагоре, нагоре. Утопия е. Знам. Както не казвам, че трябва да сме зависими от само едно нещо, или пък че има само една истина, гледна точка, позиция. Нищо не е вечно освен промяната. Но продължавам да виждам светлината. Явно това съм си избрал. :grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

свободната любов а :-)
малииииииииии
:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Quid написа:свободната любов а :-)
малииииииииии
И бира! :beer: :grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа: Затворените също, впрочем, разчитат на това. Идеята е да правим любов - не война. Идеята е, човешкият живот да бъде песен. Нагоре, нагоре, нагоре. Утопия е. Знам. Както не казвам, че трябва да сме зависими от само едно нещо, или пък че има само една истина, гледна точка, позиция. Нищо не е вечно освен промяната. Но продължавам да виждам светлината. Явно това съм си избрал. :grin:
Не съм съгласен - затворените работят на база на принуда. Дали принудата се нарича "заплата" или "камшик" - разликата не е съществена :grin: И контрол. Организация. Субординация. И прочие.

Отплеснахме се от темата... Имах предвид - Не вярвай на всичко, което четеш в уикипедията. Това трябва да се набие в главата на всеки преди да почне да я ползва. След това нека ползва на воля.

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

pocti_bezobidna написа:...Това, което ме провокира беше изречението:

"Представете си свят, в който всеки един човек има свободен достъп до цялото човешко знание."

Цялото та цялото.
Ма няма такова нещо. Още повече - в енциклопедия. Там ти се дават някакви базови факти. Не може цялото човечество да има достъп. Пак повтарям, съвсем буквално - много касиво звучи. Утопично направо. Аз си имам едно наум към всеки, който ми предлага утопии.
Сега стана ли ясно какво имах предвид или пак ще се упражняваме във философски теории?

:-)
И какво лошо нещо да има идеалистично или даже утопично начало?

И що да не може цялото човечество да има достъп? По дефинция, достъп до Викито имат само тези, които имат Интернет. Ерго - до момента, до който цялото човечество няма интернет - не е за цялото.

Ти си имай и 1 и 2 наум на предлагащите утопии. Аз се кефя да ползвам Викито за различни цели. Даже в моята област има доста професионално написани статии. Колеги не рядко ползват Викито за източник на части от сериозни статии. Апропо, до 17 век учените си "общували" с четене на чужди книги (ала книга се пише бавно и не всичко вътре е ценно) и писма (те пък са си за 1 или ограничен брой хора) и чак в средата на века на чумата (има и други такива векове,но това е друга тема) почва издаването на научни списания (беше по-сложно, но в най-общи линии е Transactions on undertaking, studies and labours). Ти се измъкваш с фразата "някакви базови факти", която или показва, че имаш свръх знания от базови (за тебе) факти, или не познаваш Викито. Там са дадени страшно много не-базови факти, дадени са мнения на много добри специалисти в различни области, до момента им нещо като "обективност" (с всичките възможни обективни и необективни тълкувания на тази дума). Шъ прощаваш, но там има статии за speculative execution и branch delay slot, които хич, ама хич не са някакви базови факти.

Такива ми ти работи със съвсем конкретни, нефилософски нещица...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
малииииииииии
Тц. Сега е сезонът на червеното...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Не съм съгласен - затворените работят на база на принуда. Дали принудата се нарича "заплата" или "камшик" - разликата не е съществена :grin: И контрол. Организация. Субординация. И прочие.

Отплеснахме се от темата... Имах предвид - Не вярвай на всичко, което четеш в уикипедията. Това трябва да се набие в главата на всеки преди да почне да я ползва. След това нека ползва на воля.
Това не важи само за там. А по принцип. Именно този процес превръща информацията в знание.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:Тц. Сега е сезонът на червеното...
То за мен винаги е той, ама просто free as free speech (or ummm peach) and free beer. :blum:
Последно промяна от Remmivs на 24.10.07, 14:41, променено общо 1 път.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:
Remmivs написа: Затворените също, впрочем, разчитат на това. Идеята е да правим любов - не война. Идеята е, човешкият живот да бъде песен. Нагоре, нагоре, нагоре. Утопия е. Знам. Както не казвам, че трябва да сме зависими от само едно нещо, или пък че има само една истина, гледна точка, позиция. Нищо не е вечно освен промяната. Но продължавам да виждам светлината. Явно това съм си избрал. :grin:
Не съм съгласен - затворените работят на база на принуда. Дали принудата се нарича "заплата" или "камшик" - разликата не е съществена :grin: И контрол. Организация. Субординация. И прочие.

Точно - отплеснахме се от темата.

Рем не казва да се вярва на всичко във Викито. Казва, че е хубава, идеалистична идея и я харесва. И е полезна. И я подкрепя. Всите конспиративни теории и производни бяха за езиците.

Апропо, щом даваш съвети - и ти трябва да знаеш, да не вярваш на всичко, което четеш, където и да е. Ако не беше така, светът щеше да следва медицинските книги на Гален и моделът на вселената на Птоломей...
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ELBI написа:
Remmivs написа:
малииииииииии
какво е количеството на тва червено?
щото ако си мислиш че само ще дегустирам си в грешка:-)

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
Gaspode написа:Не съм съгласен - затворените работят на база на принуда. Дали принудата се нарича "заплата" или "камшик" - разликата не е съществена :grin: И контрол. Организация. Субординация. И прочие.

Това не важи само за там. А по принцип. Именно този процес превръща информацията в знание.
И да престанеш да ги пишеш същите... шъ те глобявам...- като приятел - като БФС ЦСКА - уж голяма глоба, после - едно нищо... :blum:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:
ELBI написа:
Remmivs написа:
малииииииииии
какво е количеството на тва червено?
щото ако си мислиш че само ще дегустирам си в грешка:-)
колкото издържиш - и без това ти го носиш
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:И да престанеш да ги пишеш същите... шъ те глобявам...- като приятел - като БФС ЦСКА - уж голяма глоба, после - едно нищо... :blum:
Аз ли ги пиша същите или ти, а!?! А?!?
Става. В червено. ASAP.

:wine:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

ELBI написа: И какво лошо
Аз се кефя да ползвам Викито за различни цели. Даже в моята област има доста професионално написани статии. Колеги не рядко ползват Викито за източник на части от сериозни статии.
Мдам, съгласна напълно. И аз я употребявам по предназначение :winkw: Има изключително полезни за мен таблици и статии, препратки към разни външни източници. Много удобно е структурирана. И вместо да търча до Народната библиотека, примерно, си седя на топличко и ползвам нужната информация :grin:

Доколкото съм запозната със структурата на кака Вики, се използват множество консултанти в различни области именно за проверка на верността на съдържанието на статиите..
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:Тц. Сега е сезонът на червеното...
То за мен винаги е той, ама просто free as free speech (or ummm peach) and free beer. :blum:
мда... някои сезони са вечни...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:И да престанеш да ги пишеш същите... шъ те глобявам...- като приятел - като БФС ЦСКА - уж голяма глоба, после - едно нищо... :blum:
Аз ли ги пиша същите или ти, а!?! А?!?
Става. В червено. ASAP.

:wine:
бизнесмена/инвеститора носи. Ние пробваме и одобряваме... :blum:

Ако пак се скътае като след Тулуза - аз нося! :cool:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

4avdar4e написа:
ELBI написа: И какво лошо
Аз се кефя да ползвам Викито за различни цели. Даже в моята област има доста професионално написани статии. Колеги не рядко ползват Викито за източник на части от сериозни статии.
Мдам, съгласна напълно. И аз я употребявам по предназначение :winkw: Има изключително полезни за мен таблици и статии, препратки към разни външни източници. Много удобно е структурирана. И вместо да търча до Народната библиотека, примерно, си седя на топличко и ползвам нужната информация :grin:

Доколкото съм запозната със структурата на кака Вики, се използват множество консултанти в различни области именно за проверка на верността на съдържанието на статиите..
интересно ми е какво инфо ползваш от викито

Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа: интересно ми е какво инфо ползваш от викито
Ами примерно:
бърза проверка на правописа :grin:

Както и за терминологични проверки, за препратки... Макар че в повечето случаи Чичко Гугъл изплюва директно навигацията :winkw:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

4avdar4e написа:
Quid написа: интересно ми е какво инфо ползваш от викито
Ами примерно:
бърза проверка на правописа :grin:

Както и за терминологични проверки, за препратки... Макар че в повечето случаи Чичко Гугъл изплюва директно навигацията :winkw:
има си софт за тези неща
специализиран
има си книги , справочници
някакси като макдоналдс ми е викито
гепи тоя сандвич и аре чао довиждане и лека нощ:-)

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

ELBI написа: Точно - отплеснахме се от темата.

Рем не казва да се вярва на всичко във Викито. Казва, че е хубава, идеалистична идея и я харесва. И е полезна. И я подкрепя. Всите конспиративни теории и производни бяха за езиците.

Апропо, щом даваш съвети - и ти трябва да знаеш, да не вярваш на всичко, което четеш, където и да е. Ако не беше така, светът щеше да следва медицинските книги на Гален и моделът на вселената на Птоломей...
Съвети не давам - споделям мнението си. И се опитвам да мисля когато чета нещо. Било книжно или не. Не знам до колко ми се отдава. И не се отнася само за вики.то, разбира се - за цялото интернет се отнася. Щото никой не знае определен сайт от кого и с каква цел е направен.

Идеята да се събере знанието е супер. Да се направи достъпно също. Но начина... на мен нещо не ми допада. Всякакви самозвани "експерти" могат да пишат каквото си искат там. До момента може би не се е случвало. Или не е било фрапиращо. Или хората, които наистина разбират тематиката и имат добро желание да пишат по нея са повече от "експертите". Но до кога това ще е така? Ти представяш ли си образование, основано на википедията? Основен и/или единствен източник?

annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа: Ти се измъкваш с фразата "някакви базови факти", която или показва, че имаш свръх знания от базови (за тебе) факти, или не познаваш Викито.
Ми базови са, нали затова е енциклопения. Справочник. Много полезен.
ELBI написа:Там са дадени страшно много не-базови факти, дадени са мнения на много добри специалисти в различни области, до момента им нещо като "обективност" (с всичките възможни обективни и необективни тълкувания на тази дума). Шъ прощаваш, но там има статии за speculative execution и branch delay slot, които хич, ама хич не са някакви базови факти.
Фърлих едно око, щото тая терминология нищо не ми говори. Хубаво де, ама не всички са компюрътджии. Щото на мен ми се е случвало да засичам преразказани биографични филми като данни за конкретна личност.
"Колеги не рядко ползват Викито за източник на части от сериозни статии."?
Това какво ще рече? Ох, каквото и да е, няма значение.
Аз знам, че преди да твърдя нещо трябва да го сравня поне от три назависими едно от друго места.
Щото после ако има недоволни...
Уикито и аз го ползвам, но - рядко, просто и нямам достатъчно доверие. Предпочитам университетските мрежи.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Quid написа: има си софт за тези неща
специализиран
има си книги , справочници
някакси като макдоналдс ми е викито
гепи тоя сандвич и аре чао довиждане и лека нощ:-)
Естествено, аз кво казвам? За БЪРЗИ справки :winkw:

Вчера едни речници, справочници и енциклопедии, дето са струпани над главата ми, пак се опитаха да ме убият, щото дребното реши да докопа хартия за рисуване.. Пък така по-бързо и безопасно:blum:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа: Ми базови са, нали затова е енциклопения. Справочник. Много полезен.
В крайна сметка пак за едно и също говорим :grin:
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:...Идеята да се събере знанието е супер. Да се направи достъпно също. Но начина... на мен нещо не ми допада. Всякакви самозвани "експерти" могат да пишат каквото си искат там. До момента може би не се е случвало. Или не е било фрапиращо. Или хората, които наистина разбират тематиката и имат добро желание да пишат по нея са повече от "експертите". Но до кога това ще е така? Ти представяш ли си образование, основано на википедията? Основен и/или единствен източник?
До кога ще е така - не знам. Затова и писах, че до сега е що-годе прилично и хубаво. И аз имам своите опасения, че от свобода ще стане свободия - от хора, пишещи в свободното си време ще стане от хора, плащано им от фирми или правителства да пишат, или от идиоти и фанатици, пишещи през цялото си време.

Няма такова животно, което да е основно и единствено за образование. Образованието е сложен процес - до момента с участие на учители, книги, опити, различни класни занимания, проверка и корегиране на знанията... не знам как точно ще е в бъдещето.

Иска ми се да попитам защо повдигате теми за Викито, които нито Рем, нито аз сме защитавали/изтъквали? Почва да ми понамирисва на разговора "Защо при вас няма свобода?" "А вие защо биете негрите?"
Обаче си мисля, че е защото споделяте какво ви притеснява и от какво се опасявате.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
Иска ми се да попитам защо повдигате теми за Викито, които нито Рем, нито аз сме защитавали/изтъквали? Почва да ми понамирисва на разговора "Защо при вас няма свобода?" "А вие защо биете негрите?"
Обаче си мисля, че е защото споделяте какво ви притеснява и от какво се опасявате.
Защото темата тема отваря.
Всеки си казва какво се е сетил по повода. :lol:
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Между другото, когато мрежата се ползваше от компютърджии, математици и физици (до 93-95та някъдето) - беше едно място почти без идиоти, фанатици, обикновенни простаци и секс маниаци.

Сега е друго. Нищо чудно и Викито да стане така, въпреки заложените механизми.

Истина е, че там няма много сериозни неща за областите, които споменаваш. Но причината е в късното навлизане на комп. технологии сред хората, които не са свързани по естеството на работа с компютри. Мои познати от хуманитарните области до късно се съпротивляваха да докоснат компютър и още носят някак си желанието за прилагане на светата инквизиция върху всичко, свързано с компютърите...

Някои навици умират трудно.

Между другото подобна съпротива е била и преди 110-120 години като се е говорело колко колите са по-бъдеще и върха от конете. Били били бездушни, студени ... а сега - глей кви защитници си имат - рев на двигател, джанти - мани, мани - никви коне, никви галопи, нищо... :blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа: Истина е, че там няма много сериозни неща за областите, които споменаваш. Но причината е в късното навлизане на комп. технологии сред хората, които не са свързани по естеството на работа с компютри. Мои познати от хуманитарните области до късно се съпротивляваха да докоснат компютър и още носят някак си желанието за прилагане на светата инквизиция върху всичко, свързано с компютърите...
Това е лесното обяснение.
Истината е, че в тези области правенето на енциклопедии има и друг смисъл.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

ELBI написа: Няма такова животно, което да е основно и единствено за образование. Образованието е сложен процес - до момента с участие на учители, книги, опити, различни класни занимания, проверка и корегиране на знанията... не знам как точно ще е в бъдещето.
Друго имах предвид - не вики да е основно за образование, а образованието да е основно от вики. Не знам стана ли по-ясно.
ELBI написа: Иска ми се да попитам защо повдигате теми за Викито, които нито Рем, нито аз сме защитавали/изтъквали? Почва да ми понамирисва на разговора "Защо при вас няма свобода?" "А вие защо биете негрите?"
А каква е основната тема? Или кои точно са допустимите? Да знам, да не повдигам други... :blum:
Много ми е чудно защо бягате от теми, които не ви изнасят в момента :blum: Хвалите нещо, показвам според мен недостатък, вие почвате да се правите на ущипани. Ми кво сега, нямам право на различно мнение ли? Щом сте харесали нещо трябва да го харесвам и аз ли? Не разбирам нещо...

И въупште за кво спорим в момента? Истината, знае се, е във виното... а тук вино => истина нямааа :grin:

annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа: Иска ми се да попитам защо повдигате теми за Викито, които нито Рем, нито аз сме защитавали/изтъквали?
Ама нали именно той подхвана темата?
Затова колко е прекрасно да има достъп до ЦЯЛОТО занине за ЦЯЛОТО човечество.
И колко благородна и обляна в слънце идея е това.
А просто споделих, че не съм съвсем съгласна.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Никой никъде не е казвал образованието да е основно от Вики.

За повечето неща се уточнихме.

Остана само за виното.

Кажи за това, Гасподе. На маса ще поспорим още ... кое вино е по-добро.

Айде, че чакам снега - ама не оня от събота, а истинския...
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа: Мои познати от хуманитарните области до късно се съпротивляваха да докоснат компютър и още носят някак си желанието за прилагане на светата инквизиция върху всичко, свързано с компютърите...
Да бе, да не мислиш че си поръчвам ксерокопия от Библиотеката на някой Университет и ги чакам по пощата. Или правя сложни комбинации за аземка на книги между университетски библиотеки...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

ELBI написа:Никой никъде не е казвал образованието да е основно от Вики.
Не е. Просто го предложих като сценарий. За след като там се събере цялото знание. И питах представяш ли си го и харесва ли ти. Като идея само.
ELBI написа: За повечето неща се уточнихме.

Остана само за виното.

Кажи за това, Гасподе. На маса ще поспорим още ... кое вино е по-добро.

Айде, че чакам снега - ама не оня от събота, а истинския...
Аз за вино съм винаги готов. Обаче за сиренцето ще поспорим - предпочитам го с вълчо мезе :grin:
Петък? Събота? Отдавна не сме се събирали...

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

pocti_bezobidna написа:
ELBI написа: Иска ми се да попитам защо повдигате теми за Викито, които нито Рем, нито аз сме защитавали/изтъквали?
Ама нали именно той подхвана темата?
Затова колко е прекрасно да има достъп до ЦЯЛОТО занине за ЦЯЛОТО човечество.
И колко благородна и обляна в слънце идея е това.
А просто споделих, че не съм съвсем съгласна.
не си съгласна с идеята, с моментната реализация или с възможността това да се реализира?

Поради това споменах за идеалния свят, идеалните хора и свързания с тях живот.

Никой не спори, че е вероятно това да не се реализира или да се изроди. Което, обаче не значи, че не трябва да се подкрепя (от който усеща, че е взимал от там и му е било от полза, а не е давал).

Лекарите не знаят всичко и понякога убиват (без да искат или от немарливост) пациенти, но и помагат на много да оживеят. И взимат пари. И който няма пари - няма добри доктори да му помогнат (примерно - може да има тук-таме идеалисти, бачкащи за без пари понякога). И може да не сме съгласни с този модел, но е факт и даденост, че се е наложил във времето и сред хората и се счита за важен и необходим. Може би не е най-добрия пример, но все е нещичко.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

pocti_bezobidna написа:
ELBI написа: Мои познати от хуманитарните области до късно се съпротивляваха да докоснат компютър и още носят някак си желанието за прилагане на светата инквизиция върху всичко, свързано с компютърите...
Да бе, да не мислиш че си поръчвам ксерокопия от Библиотеката на някой Университет и ги чакам по пощата. Или правя сложни комбинации за аземка на книги между университетски библиотеки...
Близките ми филолози и историци така правят. Но когато почнат повече от тях да ползват Викито и подобни, нещата ще се пооправят.

Апропо, има доста програми за популяризиране на информацията от библиотеки и т.н.

Сетих се как навремето губех по месец или повече да се докопам до някоя книга за 1-2 статии или заради 10-20 страници.

В края на краищата - какво лошо ще има всички книги и всичко писано да е достъпно по Интернет (или както се казва там)?
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Gaspode написа:....
Аз за вино съм винаги готов. Обаче за сиренцето ще поспорим - предпочитам го с вълчо мезе :grin:
Петък? Събота? Отдавна не сме се събирали...
Ахам. Ала този викенд не мога - шъ съм далечко от тебе... може би другия? Или да загреете този без мен...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Remmivs написа: Мислите ли, Лейди Мнемозина? :blum:

Ако всеки има всичкото знание (теоретично), то всеки има всичкото знание (практически). Знанието е необходимо, но недостатъчно условие за резултатност. Това не променя същността на централната идея, а именно, че знанието трябва да е общодостъпно и свободно. Не за прослойки, секти, класи или касти. Не заключено в занданите на мастити институти и корпорации финансирани от военните. Защото само така то, знанието, може да бъде средство за полет и щастие, а не остен за натирване на плебса.
Обичаш да теоретизираш идеи, най-вече благородни и т.н., но не обхващаш нещата всестранно.
Та, прекрасно е знанието да е общодостъпно, нали, но:
- какво ще рече това "общодостъпност" за знание през Интернет? Цензура тук-там, икономическа невъзможност другаде.
- няма ли да се обезцени, когато стане общодостъпно?
- как ще различиш информация от знание?
- как ще гарантираш достоверността на подаденото "зание" и че то няма да се използва за нечистоплътни цели от "прослойки, секти, класи или касти... мастити институти и корпорации финансирани от военните."?

И куп други неприятни въпросчета могат да възникнат...
Неприятните въпросчета, до един, са като забележката на тая жена която повтаряла към братя Райт "Няма да литне, няма да литне!", а когато самолета все пак литнал, тя се затичала след него и закрещала "Ще се разбие, ще се разбие!"
Публикувай отговор