От news.bg
Второкласникът Георги Константинов-Гого пред viewsofia.com
Как ти се отразява стачката?
Ми, горе-долу добре.
Знаеш ли какво е стачка?
Да.
Какво?
Стачка означава, когато учителките искат пари.
Защо искат повече пари?
Аз не се интересувам много от тези работи. Искат повече защото е трудно да се справят с децата.
Каква трябва да бъде заплатата на един учител според теб?
Някъде към сто и няколко.
Ти като пораснеш би ли работил като учител?
Не, защото не ми е хубаво.
Ако стачката продължи много дълго ще ви вземат от ваканцията, какво мислиш по този въпрос?
Това ще е гадно.
Иначе как започна учебната година?
Добре.
По какво се различава втори от първи клас?
Че във втори е много по-трудно.
Любимото ти занимание, докато си „В стачка"?
Да отида с мама на кино.
news.ibox.bg/interview/id_400744370
По принцип имам особено мнение към анонимките, но в така създалата се ситуация е нормално автора на статията да иска да остане анонимен. Сториха ми се интересни някой мисли - стачката видяна през погледа на ученик.
news.ibox.bg/comment/id_1960934037Явно учителите никога няма да върнат учениците в клас по свое собствено желание. Отхвърляйки на два пъти разумни предложения за споразумение с кабинета, те се провалиха в очите на много хора.
Сега топката е у правителството и ако оттам се чудят как да излязат от кризата с протестите в образованието, може би е редно да потърсят разрешение на проблема сред примерите от световната история.
Наскоро в пресата бе припомнена стачката на авиодиспечерите в САЩ от 3-ти август 1981г., когато тогавашният президент на страната Роналд Рейгън обявява 48-часов ултиматум за спиране на протестните действия и за връщане на работа, който работниците не спазват.
Резултатът - 11 400 авиодиспечера са уволнени още на 49-тия час след изтичането на срока и на тяхно място в системата идват нови хора.
Възможно е и това да бъде решението на проблема. Поне на мен ми харесва, няма моткане, няма разтъкаване, всичко започва на чисто.