Мнемозина написа:
Срам, сраааам!

:oops::oops: Ама това сигурно е по тия новите програми, дето синът ми ги изпревари, пък малката не ги е почнала.
Аз знам само БЕЛ и ЧКР.

Хе-хе, от днешния "Новинар":
--------------------------
ИБЕ и министрите, които държат члена
[ 2006-10-24 ] Жана Петрова
Образователният министър Даниел Вълчев държи членът да остане пълен. Няма да го съкращава. Борбата с масовото изпразване от съдържание на пълния член ще се води с модерни средства - на Вълчев му се откъсна от сърцето цял лаптоп. Няма опасност дарението на преносимия компютър да се забави, тъй като езиковите експерти не спорят за това дали се пише "лап топ", "лап-топ" или "лаптоп". Но въпреки че ще получи най-сетне компютър, Институтът за български език (ИБЕ) при БАН ще продължи да дава езикови справки само по телефона. И скоро няма да праща верните отговори за слято, полуслято и разделно писане и членуване по електронната поща.
И има езикова причина за тази назадничавост. Ако БАН започне да дава справки по имейл, ще се наложи да се казва ИБАН, което в някои диалектни области на България има и друго значение освен компютърно.
Всички управляващи, които ратуват за позициите на члена ни и за правилен български език, допускат грешки. В архива на Народното събрание се пази биографията на член на комисията по култура, който е "искуствовед". Вътрешното министерство не уважава премиера и пише "министър председател" без тире, както повелява речникът. Министерството на Вълчев пък, освен че пише всяка втора дума с главна буква, образува абревиатури, които не разчита дори самото министерство. Ако напишете БЕЛ в търсачката на МОН, ще намерите 0 документи. "Бел" не е права лопата, а съкращение за български език и литература.
Депутатите са идеални за теренно проучване на езиковите спецове - те екат, якат, мекат, ъкат, а даже в парламента си позволяват да акат. И докато изрядният в писмените си работи Първанов се отличава само с характерното си пернишко "л", най-рядко на службата за езикови справки се обажда българофобът Сидеров. Това личи от сайта му. Там няма никакъв член. Пълната му грамотна импотентност захранва към 22% от българските избиратели, там единствената дума, която се членува, е "лидерът"
---------------------