В тая наша хамава България

Все същите
Аватар
Niya

Re: В тая наша хамава България

Мнение от Niya »

Rain написа:Гледам сега сутрешния блок на Нова и си мисля ... трябваше някой чужденец да направи филм за наш дом за умствено изостанали деца, та да се сетят българите, че нещо кофти се случва там.
Обясняват как нямали никаква умствена стимулация, най-слабите изглежда ядяли най-малко, как освен че живеят в отвратителни условия, но и живеят без грижа и нежност.
Защо вечно трябва да поправяме грешки, след като ни осерат пред света? :mad:
Сега го затварят дома, прекрасно, ще ги преместят някъде другаде, където условията са същите ...
Да работиш с хора не е лесно, а с такива деца, е още по-трудно. Трябва много любов, търпение, разбиране.
Писна ми вече от закърнели машини, които работят за месечно възнаграждение :mad:
Всъщност, знаем и сме наясно как се гледат децата там, "светът" научи, по-точно научава, защото имаше и други подобни филми.:( Това е тъжното.:shy:
Пък за бездействието и безхаберието, :twisted: даже не ми се и говори.
Съгласна съм, че всички можем да помагаме, но не съм сигурна, че това ще оправи положението из основи. Но нашата помощ определено не бива да се спестява. Голямата роля, обаче е на държавата.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

pocti_bezobidna написа: Ами то много от порБлемите по домовете са защото с децета работят хора, дето нито ги бива за това, нито са обучени :(
Точно това говореха сутринта: досега тия домове са били в забравени от Бога селца, където, естествено, никой добър спецалист не иска да работи. Сега променят политиката, бавно и полека, включват ги към по-големи домове и т.н, има преференции за специалистите и др...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

4avdar4e написа:
Mila написа: С риск сега за започнете да ме замярате с развалени яйца и гнили домати,
ще кажа, че това не може да бъде грижа на всеки гражданин. И аз съм ходила, носила съм разни неща, но и аз имам сърце и не мога да понеса разни неща, въпреки че не се смятам за лигня.

Много по-важно от конкретната помощ и даренията е да се направи така, че децата да не попадат в домовете. Това можем да направим като общество и като граждани. Има приемни семейства, трябва и родителите да се подпомагат. Така е по света, така трябва да стане и тук.
И да има обществено съгласие по въпросите, свързани със закрилата на майчинството, децата и т.н.
Абсолютно съгласна!!! :good:

Между другото точно днес сутринта в предаването, в резултат на което възникна темата, журналистката от ВВС разказваше много любопитни неща от британския опит - малки домове с приемни родители, за по 5-6 деца, целенасочена правителствена политика, запознаване на инвеститорите с възможностите, обучение на родителите и помощ от различен вид... Ей такива неща :(
дами, позволете ми, но... АБСОЛЮТНО НЕСЪГЛАСНА!
ако ще мислим стратегически - тези деца не бива да се раждат. приемните семейства - хубаво, но недостатъчно. тези деца са износени и родени НЕЖЕЛАНИ, т.е. от майки алкохолични, пушещи, дрогиращи се... част от тях са със сериозни проблеми.
just perfect
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

bead_ написа: дами, позволете ми, но... АБСОЛЮТНО НЕСЪГЛАСНА!
ако ще мислим стратегически - тези деца не бива да се раждат. приемните семейства - хубаво, но недостатъчно. тези деца са износени и родени НЕЖЕЛАНИ, т.е. от майки алкохолични, пушещи, дрогиращи се... част от тях са със сериозни проблеми.
Ако трябва да сме честни, това също е част от проблема. Има достатъчно ранна диагностика и много деца не биха били родени, ако.... Много от тези деца биха останали в семействата си, ако... Айде да не си затваряме очите. Разбери ме правилно, не казвам: дайте ся да ги избием или да ги направим на сапун. Ще съм последният човек на този свят, койте ще каже такова нещо..

Пак ще повторя: страшно виновни родители има, но и държавата е не по-малко виновна в случая. И проблемът не се решава с подаяния, трябват далеч по-глобални и мащабни решения :(
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа: ...ако ще мислим стратегически - тези деца не бива да се раждат.
Това също иска възпитание на някакъв тип "семейно планиране" както го водят. И това съм съгласна - по-добре да не се ражда, щом е нежелано. Но тия, дето са се родили аткива, поне да им се осигури нещичко...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

bead_ написа:дами, позволете ми, но... АБСОЛЮТНО НЕСЪГЛАСНА!
Ако знаеш как ме настъпваш по мазолаааа...
Верно е, има някаква логика, някои хорада не им се разрешава да имат деца.
Защото за мен е много по нехуманно да се измъчват тези деца (защото животът им е едно непрестанно мъчение).
Подобно нещо съм писал и преди тук.
Но това си граничи с фашизъм...:mad:
По тази и причина мога само да питам: Добре! Съгласен съм! Но КОЙ и КАК ще определя кое дете да остане и кое не?!
Или да караме като спартанците, които са убивали всяко дете с видим дефект?
Кой ще се нагърби с тази задача?
А кой ще гарантира, че изпълняващия тази задача няма да злоупотреби с властта си?

П.П. Уф... заричах се три пъти да не пиша по такива теми, аватара и ника си смених, но... явно от себе си не мога да избягам...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

4avdar4e написа:
pocti_bezobidna написа: Ами то много от порБлемите по домовете са защото с децета работят хора, дето нито ги бива за това, нито са обучени :(
Точно това говореха сутринта: досега тия домове са били в забравени от Бога селца, където, естествено, никой добър спецалист не иска да работи. Сега променят политиката, бавно и полека, включват ги към по-големи домове и т.н, има преференции за специалистите и др...
Имаше опит с някакви есоес селища. До къде стигнаха не знам. Няма никакво инфо, а идеята беше добра.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Смехурко написа: Но това си граничи с фашизъм...:mad:
По тази и причина мога само да питам: Добре! Съгласен съм! Но КОЙ и КАК ще определя кое дете да остане и кое не?!
Чекай, чекай малко.. Ти не си бил бременен :winkw: и може би не знаеш, че още в началото на бремеността, пък и после се правят купища изследвания. Една доста голяма част от заболяванията (мернах само сутринта децата и слушах с половин ухо, щото хранех Прокопи) се хващат в ранна фаза и се прави аборт по медицински показания. Аз лично намирам това за достатъчно хуманно. Само че, убедена съм, на огромна част от тези дечица майките са видели болница, като са зараждали... :( Че и тогава може да не са :crying:

Само не разбрах, кога успяхте да изместите въпроса :huhthink:
annonymus

Мнение от annonymus »

Смехурко написа: Верно е, има някаква логика, някои хора да не им се разрешава да имат деца.
Защото за мен е много по нехуманно да се измъчват тези деца (защото животът им е едно непрестанно мъчение).
Кой ще решава, да? И каква е логиката? Ми то логика има и някои да не ги пускат сред останалите, щото наглед са си нормални, ама всъшност им куца нещо дълбоко в черепа.
И защо говориш САМО за деца с "дефекти"? Малко ли са тези, дето са абсолютно здрави и живеят по домове? Семейни приятели осиновиха две - прекрасни деца, със заложби, които се развиха. Ако бяха останали по домовете, най-вероятно щяха да са по улиците сега или да са в крими-контингента ан кокошкарите.

Спартанци, пфу! Кърк Дъглас, Дъга и въздух под налягане! :twisted:
Аватар
Глас в пустиня

Смехурко написа:
А кой ще гарантира, че изпълняващия тази задача няма да злоупотреби с властта си?

П.П. Уф... заричах се три пъти да не пиша по такива теми, аватара и ника си смених, но... явно от себе си не мога да избягам...
В кофти посока се задълбава.
Става въпрос за правилен и добре информиран избор. Познати страдаха много това лято, продължават да же да страдат. Не ми се пише...в кратце, детенце се роди с някаква малформация, има нужда от наблюдение и апарат за командно дишане, няма шансове да оцелее в домашни условия...трагедия...род. трябваше да го предадът...не са се отказали от него... Гадост. да не дава Господ на никого!
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Имаше опит с някакви есоес селища. До къде стигнаха не знам. Няма никакво инфо, а идеята беше добра.
Добре са :grin:, но аз намирам у нас системата за малко сбъркана - само с майка. В Чехия (сори, ама за там съм чела :shy:) има няколко такива селища, но там си е семейство (майка, баща - разбира се със съответната квалификация - педагози, лекари, социални работници.. ), че даже и със собствените си деца.

Хубавото е, че децата от СОС селищата се учат и на домакински труд, и на селскостопанска работа, продължават да учат в техникуми... После ги настаняват в нещо като общежития, в които плащат символичен наем. Тоест, не ги изплюват неподготвени в джунглата. Това съм чела..
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа:Познати страдаха много това лято, продължават да же да страдат. Не ми се пише...в кратце, детенце се роди с някаква малформация, има нужда от наблюдение и апарат за командно дишане, няма шансове да оцелее в домашни условия...трагедия...род. трябваше да го предадът...не са се отказали от него... Гадост. да не дава Господ на никого!
Уффф, голяма мъка е сигурно, да не дава верно Господ :crying:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

4avdar4e написа: Чекай, чекай малко.. Ти не си бил бременен :winkw: и може би не знаеш, че още в началото на бремеността, пък и после се правят купища изследвания. Една доста голяма част от заболяванията (мернах само сутринта децата и слушах с половин ухо, щото хранех Прокопи) се хващат в ранна фаза и се прави аборт по медицински показания. Аз лично намирам това за достатъчно хуманно. Само че, убедена съм, на огромна част от тези дечица майките са видели болница, като са зараждали... :( Че и тогава може да не са :crying:

Само не разбрах, кога успяхте да изместите въпроса :huhthink:
Абсолютно съгласен с теб!
Права си! Държава няма, която да се грижи за тези проблеми. Наистина е престъпление бременна жена да отиде направо на раждане, без да е ходила на прегледи по време на бременността!
То едно време бабите (говоря за тези, дето са бабували) са наблюдаваля бременните. Тогава, когато медицина на практика е нямало, а сега при всичките достижения на медицинската наука, в една страна, претендираща да е цивилизована, има хора, които не са виждали лекар...
Това е геноцид... не можете да ме убедите в друго!!!
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:
Смехурко написа:

В кофти посока се задълбава.
Става въпрос за правилен и добре информиран избор. Познати страдаха много това лято, продължават да же да страдат. Не ми се пише...в кратце, детенце се роди с някаква малформация, има нужда от наблюдение и апарат за командно дишане, няма шансове да оцелее в домашни условия...трагедия...род. трябваше да го предадът...не са се отказали от него... Гадост. да не дава Господ на никого!
Много мъка има на този свят, братко, много мъкаааа...:crying:
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

pocti_bezobidna написа:
Смехурко написа: Верно е, има някаква логика, някои хора да не им се разрешава да имат деца.
Кой ще решава, да? И каква е логиката? Ми то логика има и някои да не ги пускат сред останалите, щото наглед са си нормални, ама всъшност им куца нещо дълбоко в черепа.
И защо говориш САМО за деца с "дефекти"? Малко ли са тези, дето са абсолютно здрави и живеят по домове? Семейни приятели осиновиха две - прекрасни деца, със заложби, които се развиха. Ако бяха останали по домовете, най-вероятно щяха да са по улиците сега или да са в крими-контингента ан кокошкарите.

Спартанци, пфу! Кърк Дъглас, Дъга и въздух под налягане! :twisted:
Съгласен съм, мила моя, напълно съм съгласен с теб.
Ама изоставям темата... не мога повече... мъчно ми е... а съм безсилен...:crying:
Bella Ciao
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа: Имаше опит с някакви есоес селища. До къде стигнаха не знам. Няма никакво инфо, а идеята беше добра.
Добре са :grin:, но аз намирам у нас системата за малко сбъркана - само с майка. В Чехия (сори, ама за там съм чела :shy:) има няколко такива селища, но там си е семейство (майка, баща - разбира се със съответната квалификация - педагози, лекари, социални работници.. ), че даже и със собствените си деца.

Хубавото е, че децата от СОС селищата се учат и на домакински труд, и на селскостопанска работа, продължават да учат в техникуми... После ги настаняват в нещо като общежития, в които плащат символичен наем. Тоест, не ги изплюват неподготвени в джунглата. Това съм чела..
Точно, нещо вътрешно ме кара да мисля, че трябва да се дълбае в тая посока.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Точно, нещо вътрешно ме кара да мисля, че трябва да се дълбае в тая посока.
Ми, нали това писах, беееее :grin: Момата-англичанка тва пееше сутринта..

П.П. Имаше едно предаване "СОС гувернантки" или нещо такова се казваше, по ТВ7. Разказвала съм, ама в контекста е уместно пак да напомня... Та там показваха - САЩ - къща, в която приемни родители отглеждат 9 (май??) деца с различни физически недъзи. Но! Държавата / общината им е предоставила къщата (специално построена с достъп за инвалидни колички), специализиран бус, плаща им достатъчно (заплати), за да живеят спокойно, без да работят другаде. Вярвай ми, децата бяха на различна възраст, с различни заболявания - някои умствени, други - физически, но изглеждаха щастливо семейство.

Исках само да кажа, че топлата вода и колелото отдавна са открити :(
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
Ми, нали това писах, беееее :grin: Момата-англичанка тва пееше сутринта..
(
Тъй ли?!:shy:

Това предаване не съм го гледал, но съм гледал части от филма на ВВС, та затова така из далеко...

Тегава ми е тая тема изобщо и по принцип, не ми стига куража, а и не мога да работя с деца.:shy: И в темата на Мъжж го споменах, когато трябва да се изразяват чувства - любов, нежност и тинтириминтири съм абсалютно дърво.
Дразня се леко, защото като търсих инфо за СОС, попаднах на списък с НПО-та, страшно много са за правенето на нищо. Проблемът не е само държавен, а е и на обществото като цяло, една Коледа не стига, не топли, много е йезуитски.
Аватар
Rain

Мнение от Rain »

pocti_bezobidna написа:
Rain написа:Как да гласувам, като ни един нормален няма? :lol:
Само един млад пич ми прокарва разни представи за ДПС, описва я като идеология, а моя романтичен нрав няма как да не се поддаде на такива агитации. Но знам, че и това е театър. Вече не остана нищо свято в тоя шибан живот :lol:
Мани я далаверата, нали се борим за кристален свят? :winkw: :blum:
Той пич има ли си име или си говорим с недомлъвки?

By the way - знам подобен дом, в който търсят персонал, готов да даде любов и грижи.
Така че винаги можеш да помогнеш, да знаеш :-)
Има си, ама не е за тук името, просто така го казвам, като пример, по приятен от примерите с имена: кебапчийница, циганска сватба и други ... :winkw:
Аватар
Rain

Мнение от Rain »

Изчетох всичко от първа страница и мога да кажа няколко неща, които си мисля ... да имаш деца и да се грижиш за тях, да ги отгледаш, образоваш, да ги научиш да бъдат хора - е те това са личните ангажимент и щастие. Другото е кауза, която в момента е пердута. Но си мисля, че ако един възрастен човек няма силите да превъзмогне такава гледка, то какво остава за едно детско сърце, което трябва да превъзмогне начина си на живот.
И не мисля, че да не показваш на някого какво съществува като наличност и разнообразие, е нещо добро. Казвам в тоя смисъл, в който - ще изядат шоколадите, ще се изпочупят играчките и т.н. и т.н. Нека знаят, че ги има. Нека си имат мечти, дори да са прозаични и инфантилни.
Все едно аз да спра да давам кръв, защото по медиите се говори, че има търговия с нея.
А за акането ... мисля, че има два вида акане - едното е като да се опариш на котлона и да знаеш, че си се опарил, после да не пипаш, другото е малко по-сложно, състои се от повече компоненти и когато изакаме по-сложното аки, е добре да се замислим коя, от всички храни, дето сме изяли, е развалена ...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

bead_ написа:

дами, позволете ми, но... АБСОЛЮТНО НЕСЪГЛАСНА!
Е, това с раждането вече няма как да се отмени. Обаче като цяло майките трябва да се насърчават да си гледат децата. Имам много деца, живи, здрави, зарязани от чист еснафлък - примерно трето дете в семейството или много заети родители. Почти никога не получават помощ, а понякога им трябва съвсем малко.

Една моя позната с 4 деца се беше обърнала за помощ към социалните служби, и към разни други институции (това беше преди години), с молба да не взимат мъжа й в казарма, защото само на него разчиташе за издръжка на семейството, или пък, ако службата не може да се отмени, да й отпуснат някаква финансово помощ в по-голям размер за да компенсират отсъствието му. Звучеше съвсем разумно и логично. Оказало се, че военната служба не може да се отмени, а от социалните служби й предложили да остави децата в дом, щом не може да си позволи да ги гледа. Естествено, не й спестили култовата реплика "Като не можеш да ги гледаш, що си ги раждала, ма?!". :mad:Значи, според мен изговарянето на тази реплика към жена, която иска да си гледа децата, би трябвало да се криминализира, и наказанието да е поне 1г. труд в дом за изоставени деца.

За другите случаи приемните семейства са вариант.
А най-добре е тези деца да се осиновяват. Мислила съм по въпроса, но си знам че не мога, не се гордея с това, сестра ми си осинови дете, и аз, колкото и да се опитвам да го приема ,че е "от нашите", все не успявам.:shy::shy::shy:Надявам се, че не ми личи. Макар че моите все ми пилят на главата да си осиновим и ние, много им се иска още някое братче или сестричка, ама какво ли знаят те...:shy:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:
...

Дразня се леко, защото като търсих инфо за СОС, попаднах на списък с НПО-та, страшно много са за правенето на нищо. Проблемът не е само държавен, а е и на обществото като цяло, една Коледа не стига, не топли, много е йезуитски.
Абсолютно точно казано. Имам чувството, че у масата хора има някакъв "страх", че тези деца може да получат нещо повече от "нормалните". Някак, като се знае, че страдат, всичко им изглежда в реда на нещата...Уффф, колко гадно прозвуча сега, като го написах...:shy:
annonymus

Мнение от annonymus »

Rain написа: Има си, ама не е за тук името, просто така го казвам, като пример, по приятен от примерите с имена: кебапчийница, циганска сватба и други ... :winkw:
Не разбрах сравнението. Изборите минаха, не е "ден за размисъл", няма да се сметне за агитация, защо да не му е за тук името?
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Имаше такива предавания за Румъния преди време. Със сигурност такова предаване може да се направи за всяка страна, на по-бавен/късен спрямо Запада етап на развитие.

Тъжно и жалко е, но е факт. Едно общество за жалост трябва да стане богато, за да стане човечно. Не говоря за индивиди.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:Със сигурност такова предаване може да се направи за всяка страна, на по-бавен/късен спрямо Запада етап на развитие.
Гледал съм предавания за злоупотреби точно на запад, точно в такива домове и точно с такива деца. Проблеми винаги има с "проблемните" деца, въпросът е да бъдат ограничени неприемливите явления в приемвливи граници, а това, предполагам, става чрез гражданският контрол.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

сър Айвънхоу написа: По тази и причина мога само да питам: Добре! Съгласен съм! Но КОЙ и КАК ще определя кое дете да остане и кое не?!

що трябва да се определят такива неща. както вече писах - отделя се един бюджет и всеки, които иска отива и се скопява с/у 1000 кинта кеш. зависимите - наркомани, алкохолици и пр. първи ще са на опашката. никъф фашизъм - който иска, т.е. пълна демокрация.
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
сър Айвънхоу написа: По тази и причина мога само да питам: Добре! Съгласен съм! Но КОЙ и КАК ще определя кое дете да остане и кое не?!

що трябва да се определят такива неща. както вече писах - отделя се един бюджет и всеки, които иска отива и се скопява с/у 1000 кинта кеш. зависимите - наркомани, алкохолици и пр. първи ще са на опашката. никъф фашизъм - който иска, т.е. пълна демокрация.
Питаш сигурно защо не се направи, нали? Или ако не си ти, все някой си го казва - глей бе какво хубаво решение, тия требва да са пълни профани, дето не могат да се сетят.
Аз мисля така: Ако си държавник в страна където коренното население намалява и зреят демографски и етнически проблеми, пак ли ще го предложиш? Защото държавата, като нещо абсолютно - нито морално, нито неморално, нито честно, нито безчестно, е сфинкско същество, което мисли за цялото и никога за индивида- та тая държава не я интересува как порастват поданниците и. Най- много да се поинтересува да са здрави, ама и тва е горе-долу. Интересува я да са много, да са повече, да се увеличават. Ако ще в кочини да живеят, все тая, дреме и на държавата. Ставали престъпници. И войници стават, пък и - и престъпниците купуват и значи плащат ддс. Всякакви носят полза на системата защото системата е вечна, важно е да има пешки да я бутат. Мамо, тате, вземи мене, тва разревава тебе и Вяра, и кара такива като мене да прескачат подобни теми с дни. Ама аз мисля като човек, а значи елементарно и недържавнически. Тва мисля по твоето предложение за 1000та лева и кеша
annonymus

Мнение от annonymus »

bead_ написа: що трябва да се определят такива неща. както вече писах - отделя се един бюджет и всеки, които иска отива и се скопява с/у 1000 кинта кеш. зависимите - наркомани, алкохолици и пр. първи ще са на опашката. никъф фашизъм - който иска, т.е. пълна демокрация.
Ей тва много гадно звучи!
А като си помисля, че най-вероятно си права - още по-гадно става.

Но всъшност струва ми се, Айвън говореше за държавна политика да се забрани на хора с психични проблеми, сексуални предпочитания към своя си пол, както и с физичеси "дефекти" (наркомани, алкохолиции други отрепки също) да дават поколение, за да раснем всички в едно здраво и жезнерадостно общество.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа: Тва мисля по твоето предложение за 1000та лева и кеша
не питам що не го правят. знам. не им пука.
но защо непременно това да е работа на държавата? може да е работа на неправителствена организация.
и моето предложение е съобразено с реалността в бг. и дълбоката, безпросветна тъма, която тегне над сума ти нейни поданици
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

pocti_bezobidna написа:Ей тва много гадно звучи!

Но всъшност струва ми се, Айвън говореше за държавна политика да се забрани на хора с психични проблеми, сексуални предпочитания към своя си пол, както и с физичеси "дефекти" (наркомани, алкохолиции други отрепки също) да дават поколение, за да раснем всички в едно здраво и жезнерадостно общество.
Кой определя кое е нормално? Да станем една нова Спарта ли? Ами тогава един аутист като Айнщайн може и да не бъде роден. Когато се роди цивилизацията изчезва естествения подбор.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

БоЕВ написа:
ELBI написа:Със сигурност такова предаване може да се направи за всяка страна, на по-бавен/късен спрямо Запада етап на развитие.
Гледал съм предавания за злоупотреби точно на запад, точно в такива домове и точно с такива деца. Проблеми винаги има с "проблемните" деца, въпросът е да бъдат ограничени неприемливите явления в приемвливи граници, а това, предполагам, става чрез гражданският контрол.
и там има. Ала в други граници и амплитуди.

Няма идеални общества, но има такива, където законите са до голяма степен съобразени с някакви хумани норми и са продукт на дебати и необходимост, като има и механизми, които гарантират спазването на тези закони (пак не е идеално, но се спазват в ... примерно 90%).

Т.е. наистина много важен там е и гражданския контрол, но съществува добре развит институционален такъв.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:

Кой определя кое е нормално? Да станем една нова Спарта ли? Ами тогава един аутист като Айнщайн може и да не бъде роден. Когато се роди цивилизацията изчезва естествения подбор.
"Цивилизация"-та, това са хората. И по отношението им към болни, стари и сакати се определя степента на цивилизованост.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:

Мда...всъщност има естествен подбор - по-скоро критерият не е физическо оцеляване, а разширяване на "човещината" (в доста по-широк смисъл го казвам - различното от животните - това включва не само милосърдие, но и типичните само за човешкото общество комуникации, знания, изразяване на емоции чрез слово, музика и т.н....).

Тук се заформя темичка...
Аватар
Глас в пустиня

ELBI написа:
БоЕВ написа:
и там има. Ала в други граници и амплитуди.

Няма идеални общества, но има такива, където законите са до голяма степен съобразени с някакви хумани норми и са продукт на дебати и необходимост, като има и механизми, които гарантират спазването на тези закони (пак не е идеално, но се спазват в ... примерно 90%).

Т.е. наистина много важен там е и гражданския контрол, но съществува добре развит институционален такъв.
Никоя "институция" нама да се развие сама към сфера в която няма власт и лапачка. Тласъкът в тая насока идва от обществото.
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:

Ма ти верно не четеш наред!
Както и да е, не знаех, че Айнщайн е бил аутист. Пък и не изглежда такъв, в смисъл, те имат проблеми с комуникацията с околните.
Стивън Хокинг също е с "дефекти" май.
не, не искам да ставаме Спарта, никак даже.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:"Цивилизация"-та, това са хората. И по отношението им към болни, стари и сакати се определя степента на цивилизованост.
Ти всъщност не ги обичаш тях, нали така? Еле пък тези с обичливо отношение към болни, стари и сакати? :blum:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

БоЕВ написа:Тласъкът в тая насока идва от обществото.
Когато видя изрази, в коит оприсъства думата "общество" и се сещам за едини "синоними":
"общестевността"; "група възмутени граждани"; "отворени протестни писма от работническите колективи" и други подобни...
Bella Ciao
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:Мда...всъщност има естествен подбор - по-скоро критерият не е физическо оцеляване, а разширяване на "човещината" (в доста по-широк смисъл го казвам - различното от животните - това включва не само милосърдие, но и типичните само за човешкото общество комуникации, знания, изразяване на емоции чрез слово, музика и т.н....).

Тук се заформя темичка...
Тц. Няма. Не е естествен поне. В природата не биха оцелели много от хората, които днес оцеляват. Изкуствен е. И това е добре от една страна за хората, но е зле от друга страна за вида. Нещо като нож, нещо като птица, нещо като нищо на света. Това е то.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
Green Light написа: Тва мисля по твоето предложение за 1000та лева и кеша
не питам що не го правят. знам. не им пука.
но защо непременно това да е работа на държавата? може да е работа на неправителствена организация.
и моето предложение е съобразено с реалността в бг. и дълбоката, безпросветна тъма, която тегне над сума ти нейни поданици
Не, не, пука и, аз тва казвам. Казвам че държавата няма да разреши никому да направи такова нещо, защото и е адски неизгодно да не се правят бебета - българчета. Нека се мъчат, нека откачат, все ще има кяр от тях. И за да сме сигурни че тва ще пребъде, като отношени по въпроса, ще пуснем и агитация в стил "Лошите нацисти така искаха навремето да направят и вижте къде свършиха" И затова вече всяка такава идея, даже и изказана в трета глуха в интернет, ще бъде посрещната на нож, никога няма да фане дикиш и ние спокойно ще събираме парсата.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
БоЕВ написа:"Цивилизация"-та, това са хората. И по отношението им към болни, стари и сакати се определя степента на цивилизованост.
Ти всъщност не ги обичаш тях, нали така? Еле пък тези с обичливо отношение към болни, стари и сакати? :blum:
Ей, тва си е въпрос за другата тема дето се насадих на пачи яйца и още се чудя как да се измъкна!:mad::-):lol:
Публикувай отговор