Дарът на обидите*

Все същите
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Оная мацка продължава да се врътка наляво, обаче този път твърдо съм решила да ти обясня.
По принцип всяко такова нещо (приказки, притчи и пр., свързани с единоборства) е насочено и към това да се идентифицираш с някого - и първото желание на всеки е да се идентифицира с победителя.
Затова така мисля. :-)
Не съвсем. Не всеки. И не винаги с победителя. Защото това не винаги е доброто. :cool:
Да, разбира се.
Важни са средствата, с които се побеждава - и целите.
А има и победители и победители (това вече не само в тази притча, а по-общо).
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Semiramis написа:
Мнемозина написа:Благодаря, Милорд.

Имам едно подозрение, обаче, - че всеки разпознава себе си в учителя и никой в младия воин.
Та... дано всички запомним в кого сме се видели. :lol:
:-) подпИс
В някаква заблуда сте дами!:-)
Ама няма как да се изясним, защото оная мацка се врътка на ляво.:lol:
Оная мацка продължава да се врътка наляво, обаче този път твърдо съм решила да ти обясня.
По принцип всяко такова нещо (приказки, притчи и пр., свързани с единоборства) е насочено и към това да се идентифицираш с някого - и първото желание на всеки е да се идентифицира с победителя.
Затова така мисля. :-)
Мислех тая тема даси я оставя за утре, ама...

Това че, някой, някъде е казал, че трябва да се идентифицирам с някого не ме интересува.:-)
За себе си знам, че не мога да съм нито учителят, нито младия воин, още повече пък смирен ученик/последовател...та така, поуката е хубава, но само като стилизирано знание.:-)
esti

Мнение от esti »

БоЕВ написа:
Това че, някой, някъде е казал, че трябва да се идентифицирам с някого не ме интересува.:-)
За себе си знам, че не мога да съм нито учителят, нито младия воин, още повече пък смирен ученик/последовател...та така, поуката е хубава, но само като стилизирано знание.:-)
Боев напоследък ми спестяваш доста писане.:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мислех тая тема даси я оставя за утре, ама...

Да бе, сети се да дойдеш да спориш, като тръгнах да си лягам. :blum:

Ще чакаш пак.
И се моли да не спре мацката, че тогава не знам какво ще става... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа: И се моли да не спре мацката, че тогава не знам какво ще става... :lol:
Много просто ще се съгласиш с мен.:-):lol:
Аватар
Глас в пустиня

esti написа:
БоЕВ написа:
Боев напоследък ми спестяваш доста писане.:-)
Радвам се!:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа: И се моли да не спре мацката, че тогава не знам какво ще става... :lol:
Много просто ще се съгласиш с мен.:-):lol:
Няма, няма, не се притеснявай.
Идентифицирането е подсъзнателно и на него разчитат тези творения - доколкото в тях има и дидактичен елемент.
Следващият момент (или етап от живота) е да ги гледаш отстрани.
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа: Идентифицирането е подсъзнателно и на него разчитат тези творения - доколкото в тях има и дидактичен елемент.
То това важи и за рекламите/рекламирането, но понеже проучването е "всеобхватно и изчерпателно" една огромна част от хората стоят на "следващият момент(или етап от живота)".:-)
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа: Идентифицирането е подсъзнателно и на него разчитат тези творения - доколкото в тях има и дидактичен елемент.
То това важи и за рекламите/рекламирането, но понеже проучването е "всеобхватно и изчерпателно" една огромна част от хората стоят на "следващият момент(или етап от живота)".:-)
Ти трай ся, :secret: тя Мнемо ги разбира нИщата.:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
О, да, и не само в рекламите. Всъщност рекламите са най-неприятната употреба на това с идентифицирането, защото там целта е друга, съвсем-не-извисяваща, даже напротив.
Така че примерът ти с рекламите не е много удачен. А и може би и поради тях (и всичко, което ги поражда) отдавна ни се губи смисълът на притчите. Не желаем да го видим, не ни е интересен.

Всъщност за мен истинският следващ етап е да можеш и двете. И да се идентифицираш, и да не се идентифицираш.
И да се идентифицираш с Учителя - и да се разпознаеш в младия воин. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:
Всъщност за мен истинският следващ етап е да можеш и двете. И да се идентифицираш, и да не се идентифицираш.
За мен има само един етап - да мога да черпя от истинското зноние без да ми се налага да бъда воин или учител.:winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
За мен има само един етап - да мога да черпя от истинското зноние без да ми се налага да бъда воин или учител.:winkw:
Когато можеш да се идентифицираш и с двамата, вече не си нито един от тях. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Когато можеш да се идентифицираш и с двамата, вече не си нито един от тях. :lol:
Стига сте ме объркавали - аз с нито един от тях не се индетифицирам.
Каква ми е диагнозата?:shy:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: За мен има само един етап - да мога да черпя от истинското зноние без да ми се налага да бъда воин или учител.:winkw:
Няма такъв филм, приятелю, НЯ-МА. Трябва да си едно от двете (или от повече), просто няма как. Тъй си мисля аз, де, от мойта си камбанария.. :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

esti написа: Стига сте ме объркавали - аз с нито един от тях не се индетифицирам.
Просто си в някоя друга притча. :lol:
Panta rhei...
esti

Мнение от esti »

Мнемозина написа:
esti написа: Стига сте ме объркавали - аз с нито един от тях не се индетифицирам.
Просто си в някоя друга притча. :lol:
Или самата аз съм цяла притча.... :wbee: :lol:
І

Мнение от І »

Наблюдател.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:
Боев, мислейки за себе си - даже като уча някого аз самата продължавам да се уча

та може би ...ох, спирам...фемилито е гладно а пицата почти готова

....всъщност аз постоянно се уча от околните...
Изображение
Публикувай отговор