Зала "България" винаги е пълна... Както и Зала 1 на НДК, когато идва някое известно име.. Театрите са пълни.. Виж, кината напоследък сякаш все повече се опразватDark Lady написа: а, е те това имах предвид - интерес към безплатна класическа музика има
а ако билетите бяха по 30 лева? дали хората щяха да ходят с голямо желание?
щото лафа "Шамар да е ама на аванта" вервам го знаеш
Не знам дали ще помогне, но...
- сър Айвънхоу
И ги затварят едно по едно...4avdar4e написа: Виж, кината напоследък сякаш все повече се опразват
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
А ти как позна, че специалистите са точно архитекти? Мисля, че Грийн беше достатъчно ясен - че добрата акустика се постига по емпиричен път. По света се правят макети на зали 1:1, за да се изпробва звука, правят се и някакви изчисления, но на хартия не става. Навремето (а и сега, когато нЕма парЕ за макет) просто са повтаряли като обем и пропорция успешните в това отношение пространства, но винаги е малко на късмет, и се налага да се добавят разни неща. Иначе без архитект, естествено няма как да се мине, дори и да е по-елементарен ремонт.Stranniche написа:.... Но явно имат специалисти-архитекти за тези неща.
- Dark Angel
- сър Айвънхоу
Не ми напомняй! Беше ми любимото кино...4avdar4e написа:Мен най ме е яд, че затвориха в НДК салоните, сега требе да се ходи чаааак до Сити центърасър Айвънхоу написа: И ги затварят едно по едно...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
Брадър, че се посяга на културата сега в България викат все хора на които им се е посегнало на джоба.Remmivs написа:Stranniche написа:Първо, не е заради авантата. Колкото и да ми дават на аванта да слушам фолк, няма да "се възползвам".v
И за това, че общините дават пари и за елементаризацията следваща меркантилизацията и за още много други неща, които ти и други изписаха тук.
Културата е нещо, на което не бива да се посяга. Колкото и гладен да си. Защото след като се нахраниш, ще останеш още по-недоял.
П.П. няма значка
- Stranniche
- Обратна връзка:
Именно.Remmivs написа:
Културата е нещо, на което не бива да се посяга. Колкото и гладен да си. Защото след като се нахраниш, ще останеш още по-недоял.
Има и други неща освен джобове, Грийн. Но явно няма да го разбереш...Green Light написа: Брадър, че се посяга на културата сега в България викат все хора на които им се е посегнало на джоба.
П.П. няма значка
Впрочем, тези дето строят моловете, са си натъпкали джобовете, изпразвайки хазната и разпродавайки всичко в тая страна, рушейки без въобще да ги е грижа природа, култура и какво ли не, но това е друга тема.
Stranniche написа:Именно.Remmivs написа:
Има и други неща освен джобове, Грийн. Но явно няма да го разбереш...Green Light написа: Брадър, че се посяга на културата сега в България викат все хора на които им се е посегнало на джоба.
П.П. няма значка
Впрочем, тези дето строят моловете, са си натъпкали джобовете, изпразвайки хазната и разпродавайки всичко в тая страна, рушейки без въобще да ги е грижа природа, култура и какво ли не, но това е друга тема.
Оххх, цяла вечер се стискам, да не се изкажа, е ей на - изпуснАх се.
Ето сега фактите - да е ясно:
- Зала България си остава непокътната.
Ще повторя още няколко пъти, за тези дето не са чули още:
А разни хора, чиито итнереси в случая са засегнати, дигат гюрултия, и то по такъв начин,
че разни други хора - като Рем и Странниче), да започнат да излизат с декларации, та в крайна сметка да се прецакат и тия, дето са засегнали интереса на първите. Уф, малко дълго стана, но се надявам да е ясно.
А самия хотел, както Дарки вече обясни, така и така вече не се използва за друго, освен нЕкви съмнителни типове да ходят да мърсуват вътре:rotfl24:-мда, по-добре МОЛ с кинце, детски кът, книжарница, и, естествено - мнооооу магЪзини.[това, последното изречение е, за да се внесе хумор малко]
- Глас в пустиня
Е, за какаво го изтри? Така хубаво го беше обяснил, сега ще трябва аз да пиша и нямам представа какви ще ги надробя.Green Light написа:Брадър, че се посяга на културата сега в България викат все хора на които им се е посегнало на джоба.Remmivs написа:Stranniche написа:Първо, не е заради авантата. Колкото и да ми дават на аванта да слушам фолк, няма да "се възползвам".v
И за това, че общините дават пари и за елементаризацията следваща меркантилизацията и за още много други неща, които ти и други изписаха тук.
П.П. няма значка
Прочетох подписката подробно още веднъж, и още веднъж, и още веднъж - не разбирам къде е проблема! Офисите и търговските обекти щели да бъдат по-високо от купола на залата и така щели да я засенчват!!! - е и? Каква е алтернативата? - Сф опира от всички страни в околовръстното че и отатък, не е ли време да почне да расте И на високо?!
- Dark Angel
- Глас в пустиня
Напоследък много често разни дреболии ми бъркат в очетата и вземам да се дразня. А, когато съм раздразнен се запичам като костилка на дупе и върша неща от които не се гордея особено. Стига с тоя фолк бе, стига сте я размахвали та я"чалга" като плашило, когато някой, някъде го засърби или стегне чепика и почва да чертае апокалиптични картини с фолк певачките най-отпред...музика като музика, няма начин да накараш някого да харесва това което харесваш ти на сила. Дразниме криворазбраната интелектуалщина и въздишките по някакъв неизживян аристократизъм...Stranniche написа:
Не си прав. Културата в много цивилизовани държави е до известна степен финансово подпомагана от общините, държавните институции и пр. Иначе ако се разчита само на печалбата, всичко ще се превърне само в масова култура и тъпотия. В България един Азис и разни фолк певачки печелят повече, има интерес - значи те имат право на съществуване, а класическата музика няма!
Питаш "на коя култура" - ами има на коя. Защото имаме добри музиканти - много от тях пътуват по света и са приети добре, но част от тях са тръгнали от зала "България" и се връщат отвреме навреме там. Цените на билетите тук са далеч по-ниски от тези в развитите страни, но българската аудитория - поне тази, която посещава този род концерти, не може да си позволи повече. Парите са у онези, които строят молове.
А интерес към класическата музика има. Това лято пред Народния Театър на голям екран прожектираха концерти на Караян. В градинката беше пълно - хората седяха дори и под дъжда да слушат. Това, че ти не се интересуваш, не значи, че никой не го е грижа /не искам да прозвучи грубо, нищо лично/
Няма начин просто - когато си ЕЛИТ се държиш като такъв и диктуваш правилата, а не ревеш за помощ и държавна издръжка, иначе ставаш аутсайдер и изживяваш дните си огорчен, обиден и неразбран.Един знаков комплекс, чиято сладкарница и концертна зала са били винаги фокус на столичния елит, един паметник на културата от национално значение ще бъде разрушен, за да се изгради на негово място по-голям търговски и офис център.
- Dark Angel
Боев, евала за написаното 
на мен ми е писнало разни интелектуални люде да вият как чалгата начи превзема всичко и кьорава култура няма да остане в БГ-то ,щото Азис и разни певачки печелят повече от цигуларя Петров....
а за знаковия комплекс не ми се говори просто - интелектуалец до интелектуалец на торта по 5 кинта парченце. седят, сръбват минерална водица за по 3 кинта и яко интелектуални теми
на мен ми е писнало разни интелектуални люде да вият как чалгата начи превзема всичко и кьорава култура няма да остане в БГ-то ,щото Азис и разни певачки печелят повече от цигуларя Петров....
а за знаковия комплекс не ми се говори просто - интелектуалец до интелектуалец на торта по 5 кинта парченце. седят, сръбват минерална водица за по 3 кинта и яко интелектуални теми

- Глас в пустиня
По въпроса с акустиката - при ремонтновъзстановителни работи на една черква, станах свиделе как от куполите и от стените бяга извадени множество глинени съдиве с формата на ампула от антибиотик, доста по-големи обаче и с отвор точно в средата. Тия елементи са слагани точно за акустика, когато запее църковният хор и отлидаш доброволно на небето. Естествено след ремонта не бяха поставени отново и черквата остана скопена.Green Light написа:Тия, бедните любители на класическа музика, дали според тебе имат отношение къде я слушат музиката, дето я дотира държавата. Тоя спор на нищо се превърна. Аз и Боев слушаме Азис докато се тъпчем с луканка, ти с Айвъна слушате Караян зъзнейки под дъжда. Аре да прескочиме няколко серии на филма и да събереме двете групи на Лиляно моме, неврокопските танцьори и джудас прийст в механата.Stranniche написа: А интерес към класическата музика има. Това лято пред Народния Театър на голям екран прожектираха концерти на Караян. В градинката беше пълно - хората седяха дори и под дъжда да слушат. Това, че ти не се интересуваш, не значи, че никой не го е грижа /не искам да прозвучи грубо, нищо лично/
Впрочем съвсем офф за акустичното строиелство ми се искаше да кажа нещо. И Пенчо и аз сме прави, така мисля. Хем е обикновенно, хем никой не разбира. Акустиката е малко черна дупка. Има зали които имат невероятна акустика и никой не знае аджаба защо. Строи се, после се почва да се правят кухини, после разни тела се слагат тук там и накрая се получава нещо. Тва си спомням от акустика. Няма архитект, който да каже дали и защо, та затва и Пенчо не познава такъв. Отдруга страна е права в тоя смисъл, че ето със зала България е е получило по- добре(тва сега ми се изЯсни) отколкото с НДК. Ама айде стана ясно няма да се бута. Стига с тоя дъжд и тоя Караян
Преди много-много години, за да добиеш правото да се явиш на изпит за уста(майстор) е било необходимо да чиракуваш 30 години. Колю Фичето, а и другите майстори са си правили терк(макет) на обекта от восък, отделно чертежите, сметките и другите простотии.
- Глас в пустиня
На крива ракета космоса и пречи!Dark Lady написа:Боев, евала за написаното
Дразня се бе, и не ми се ще да е така, но мене никой не ме пита, нали не съм интелектуалец.
- Dark Angel
честно казано, аз съм мааааалко уморена от интелектуалциБоЕВ написа: На крива ракета космоса и пречи!
Дразня се бе, и не ми се ще да е така, но мене никой не ме пита, нали не съм интелектуалец.
много интелектуалност, много нещо
да не говорим, че обичайно интелектуалеца е беден , което ме кара да се замисля върху значението на думата, щото нали корена е "интелект"...така де.....ако е толкова много интелекта кво става с кинтите

Може би отговорът е някъде тук.Dark Lady написа:честно казано, аз съм мааааалко уморена от интелектуалциБоЕВ написа: На крива ракета космоса и пречи!
много интелектуалност, много нещо
да не говорим, че обичайно интелектуалеца е беден , което ме кара да се замисля върху значението на думата, щото нали корена е "интелект"...така де.....ако е толкова много интелекта кво става с кинтите
Неслучайно мълчах досега по темата.
Не обичам да правя такива работи, но твърде много неща тук ме подтиснаха.
Отношението към самата зала и смисъла й - както и да е.
Но едни други отношения са... малко неприятни, меко казано.
Друго мнение в тази тема няма да пусна, заявявам.
Panta rhei...
Не са са мо те, братко. Но за съжаление, те са тези, които викат най-силно. А народът, обикновено, чува силата, не същността. Както и да е. Радвам се, че няма да я затрият като място за музика. Макар и да е декларативно по същността си това ми мнение.Green Light написа:Брадър, че се посяга на културата сега в България викат все хора на които им се е посегнало на джоба.
П.П. няма значка
- Green Light
Ааа! Единствената причина е че дадох за пример "Двореца" в Балчик, а с тоя случай, за да бъде човек точен трябва да изпише сума чудо плюс схема със стрелкички и легенда отстрани. Не ни стига хотел България, сега ако отворим и темата за Балчик и тая тема ще стане по- дълга от вицоветеБоЕВ написа:
Е, за какаво го изтри?..
О, не! Прекрасно те разбира, Странниче. Единственото, което прави е да ни даде още един ъгъл. Което е хубаво, според мен. Разширява хоризонтите. И като направим 360° (или пък 2П, за алтернативно мислещите и несъгласнитеStranniche написа:Има и други неща освен джобове, Грийн. Но явно няма да го разбереш...
Защото ми звучи доста опростено, сякаш съществуват само двата полюса. И все това се върти и в публичното пространство от 18г. насам.Remmivs написа:Откога мнението на хората е в графа декларации?Mila написа:...Може би заради това, че по презумпция е подписано с ума, чувствата и емоциите на изказалия се? Това трябва да е.
Културата, та културата - дойдоха лошите и я утрепаха.
А на практика театралните и концертни салони са пълни, операта също, отварят се непрекъснато нови книжарници и галерии и т.н. и т.н. Ама "интелектуалците", или поне по-шумната част от тях все чакат на държавата, и на политиците, а "народът" по презумпция е прост, чалгаджийски и продажен.
п.п. За мен хотел България винаги ще си остане мястото, където са ходели Ирина и Борис (от "Тютюн"), но не съм сигурна че един сантимент е достатъчен, за да се запази нещо, придобило с времето по-друг смисъл. Също не ми се искаше хич да събарят Мавзолея, защото е символ на едно време, което не трябва да се забравя, но никой не ме е питал, както и никой не е питал гражданството, когато са съборили прочутото "писателско кафене", което се е намирало там наблизо, и само по себе си е някаква емблема на интелектуалния живот от преди 9-ти, че и след това...
Благодаря, Лейди Мила. Сега разбрах, че освен декларативен, съм и декларативно прост. Или поне опростен. Дано да съм и простен. Понякога лулите са просто лули.Mila написа:Защото ми звучи доста опростено, сякаш съществуват само двата полюса. И все това се върти и в публичното пространство от 18г. насам.
Културата, та културата - дойдоха лошите и я утрепаха.
А на практика театралните и концертни салони са пълни, операта също, отварят се непрекъснато нови книжарници и галерии и т.н. и т.н. Ама "интелектуалците", или поне по-шумната част от тях все чакат на държавата, и на политиците, а "народът" по презумпция е прост, чалгаджийски и продажен.
п.п. За мен хотел България винаги ще си остане мястото, където са ходели Ирина и Борис (от "Тютюн"), но не съм сигурна че един сантимент е достатъчен, за да се запази нещо, придобило с времето по-друг смисъл. Също не ми се искаше хич да събарят Мавзолея, защото е символ на едно време, което не трябва да се забравя, но никой не ме е питал, както и никой не е питал гражданството, когато са съборили прочутото "писателско кафене", което се е намирало там наблизо, и само по себе си е някаква емблема на интелектуалния живот от преди 9-ти, че и след това...
- Глас в пустиня
Така-така, прав си! Сигорно съм много безпринципен и нелогиче, защото съм против да се строи около Балчик, но в същото време съм фен на проекта Севтополис.Green Light написа:Ааа! Единствената причина е че дадох за пример "Двореца" в Балчик, а с тоя случай, за да бъде човек точен трябва да изпише сума чудо плюс схема със стрелкички и легенда отстрани. Не ни стига хотел България, сега ако отворим и темата за Балчик и тая тема ще стане по- дълга от вицоветеБоЕВ написа:
Е, за какаво го изтри?..
Както и да е - карай!
идеята/предложението е от доста време в Казанлък (проектът щял да се финансира от японци), но е добре, че сега получи по-голяма гласност. Дано да стане - ще е нещо наистина уникално и много интересно.БоЕВ написа:Така-така, прав си! Сигорно съм много безпринципен и нелогиче, защото съм против да се строи около Балчик, но в същото време съм фен на проекта Севтополис.Green Light написа:Ааа! Единствената причина е че дадох за пример "Двореца" в Балчик, а с тоя случай, за да бъде човек точен трябва да изпише сума чудо плюс схема със стрелкички и легенда отстрани. Не ни стига хотел България, сега ако отворим и темата за Балчик и тая тема ще стане по- дълга от вицоветеБоЕВ написа:
Е, за какаво го изтри?..
Както и да е - карай!
Това, на което не се обръща внимание е, че комунягите са знаели за Севтополис преди да го залеят. Какво там значи някаква си тракийска история...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Глас в пустиня
Да, уникално е, и пак става въпрос за пари и култура. За един по особен вид туризъм където нямат място пройдохи и алкохолици. За един по особен имидж на страната...ELBI написа:идеята/предложението е от доста време в Казанлък (проектът щял да се финансира от японци), но е добре, че сега получи по-голяма гласност. Дано да стане - ще е нещо наистина уникално и много интересно.БоЕВ написа:Така-така, прав си! Сигорно съм много безпринципен и нелогиче, защото съм против да се строи около Балчик, но в същото време съм фен на проекта Севтополис.Green Light написа:Ааа! Единствената причина е че дадох за пример "Двореца" в Балчик, а с тоя случай, за да бъде човек точен трябва да изпише сума чудо плюс схема със стрелкички и легенда отстрани. Не ни стига хотел България, сега ако отворим и темата за Балчик и тая тема ще стане по- дълга от вицоветеБоЕВ написа:
Е, за какаво го изтри?..
Както и да е - карай!
Това, на което не се обръща внимание е, че комунягите са знаели за Севтополис преди да го залеят. Какво там значи някаква си тракийска история...
Твърдят че е бил старателно проучен. Много неща остават скрити, къде под водата, къде на друго място...все още се водим славяни.