Реших да го споделя с вас.
Реших да го споделя с вас.
Memento mori.
Re: Реших да го споделя с вас.
Много хубаво, благодаря!!
Хареса ми, благодаря.
Мда. Страхотен автор!
като го четях си мислех си за нас (на първо място себе си, но ... и всички, които познавам)... ако попадна в тази ситуация какво ще бъде, как ще се държа, какво ще искам (хем обичам живота, хем съм сигурен, че ще искам "другия" свят).
Забелязвам, че всички възрастни хора все си търсят повод да си говорят. А ние сме уморени от работа и проблеми и търсим повод да мълчим. А след време ще е обратното.
Интересен е живота.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Глас в пустиня
"Блаженни са низшите духом - защото тяхно е царството небесно!"
Стреляш право в целта!
Пълно е с клетници Сет-е, пълно. Нежелани, гонени, хулени, а понякога и малтретирани, способни да преглътнат всяко унижение само и само да склонят глава под собствена стряха...дом...керемидка...избелял портрет на стената...и спомени, спомени като пролетен вятър и разлюляни треви из полето...живот в миналото, без настояще и без бъдеще...топи се и бавно гасне като лоена вощеничка в мрака на човешкото безсърдечие.
Стреляш право в целта!
Пълно е с клетници Сет-е, пълно. Нежелани, гонени, хулени, а понякога и малтретирани, способни да преглътнат всяко унижение само и само да склонят глава под собствена стряха...дом...керемидка...избелял портрет на стената...и спомени, спомени като пролетен вятър и разлюляни треви из полето...живот в миналото, без настояще и без бъдеще...топи се и бавно гасне като лоена вощеничка в мрака на човешкото безсърдечие.
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Цъ, не съм съгласен. Според мен се визират хората с умствени отклонения, само те могат да говорят с Бог-а.bead_ написа:нищите духом=тези, които търсят духа /в противоположност на тленното/БоЕВ написа:
Може! Цитирам по памет и така, както съм го чул, даже съм сложил и едно Н в повече...
Сет може да каже със сигурност как е.
Когато ти говориш с Бог - това е молитва!
Когато Бог ти говори си е шизофрения.
А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.
И като отвори устата Си поучаваше ги, казвайки:
Блажени нищите по дух, защото е тяхно небесното царство.” Матей 5:1-3
Религиозните водачи на народа в Христовите дни се смятаха богати в духовните блага. Молитвата на фарисея: “Благодаря ти Боже, че не съм като другите човеци...” (Лука 18:11), изразяваше чувството на неговата класа, както и до голяма степен това на целия народ. Но между множеството заобикалящи Исус имаше и такива, които съзнаваха своята духовна нищета. Както при един случай апостол Петър падна пред Исус и каза: “Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек!” (Лука 5:8), така и между събраното множество имаше хора, които в Божието свято присъствие чувстваха, че бяха “злочести и клети сиромаси, слепи и голи” (Откровение 3:17), и които копнееха за Божията благодат.
Този, който се чувства съвършен, който се счита за достатъчно добър и е доволен от състоянието си, не се стреми към това да стане съпричастник на Христовата благодат и правда. В такова сърце няма място за Исус. Който се вижда в своите очи богат и достоен, не може да моли с вяра, затова не може да получи Божието благословение. Той се чувства сит и затова си отива празен.
Но онези, които знаят, че не могат сами да се спасят или да извършат каквото и да е праведно дело със свои сили, ще ценят помощта, която Христос може да им даде. Те са “нищите духом”, които са наречени “блажени”. Подобно на бедния бирник, те остават смирено назад, не смеят дори да вдигнат очи към небето и казват: “Боже бъди милостив към мене грешния”, и биват благословени.
За “нищите духом” Христос казва: “Тяхно е царството небесно”. Той им разтвори духовното царство на своята любов, на своята благодат, на своята правда. Поданиците на небесното царство са нищите духом, смирените, преследваните заради правдата. Всички, които съзнават голямата нищета на своята душа, могат да получат от Исус правда и сила.
Религиозните водачи на народа в Христовите дни се смятаха богати в духовните блага. Молитвата на фарисея: “Благодаря ти Боже, че не съм като другите човеци...” (Лука 18:11), изразяваше чувството на неговата класа, както и до голяма степен това на целия народ. Но между множеството заобикалящи Исус имаше и такива, които съзнаваха своята духовна нищета. Както при един случай апостол Петър падна пред Исус и каза: “Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек!” (Лука 5:8), така и между събраното множество имаше хора, които в Божието свято присъствие чувстваха, че бяха “злочести и клети сиромаси, слепи и голи” (Откровение 3:17), и които копнееха за Божията благодат.
Този, който се чувства съвършен, който се счита за достатъчно добър и е доволен от състоянието си, не се стреми към това да стане съпричастник на Христовата благодат и правда. В такова сърце няма място за Исус. Който се вижда в своите очи богат и достоен, не може да моли с вяра, затова не може да получи Божието благословение. Той се чувства сит и затова си отива празен.
Но онези, които знаят, че не могат сами да се спасят или да извършат каквото и да е праведно дело със свои сили, ще ценят помощта, която Христос може да им даде. Те са “нищите духом”, които са наречени “блажени”. Подобно на бедния бирник, те остават смирено назад, не смеят дори да вдигнат очи към небето и казват: “Боже бъди милостив към мене грешния”, и биват благословени.
За “нищите духом” Христос казва: “Тяхно е царството небесно”. Той им разтвори духовното царство на своята любов, на своята благодат, на своята правда. Поданиците на небесното царство са нищите духом, смирените, преследваните заради правдата. Всички, които съзнават голямата нищета на своята душа, могат да получат от Исус правда и сила.
Чела съм доста тълкувания на този израз "нищите духом",БоЕВ написа:Цъ, не съм съгласен. Според мен се визират хората с умствени отклонения, само те могат да говорят с Бог-а.bead_ написа:нищите духом=тези, които търсят духа /в противоположност на тленното/БоЕВ написа:
Може! Цитирам по памет и така, както съм го чул, даже съм сложил и едно Н в повече...
и най-общо останах с разбирането, че Исус е имал предвид обикновените хора- на най-ниското "стъпало", неуки, без претенции. Смятал е, че те ще разберат учението му със сърцата си, а няма да се впуснат във философски, теологични и др. спорове.
Айде сега пък ти - изкара повечето светци шизофреници... (не обсъждаме дали това е вероятно така или не...)БоЕВ написа:Цъ, не съм съгласен. Според мен се визират хората с умствени отклонения, само те могат да говорят с Бог-а.bead_ написа:нищите духом=тези, които търсят духа /в противоположност на тленното/БоЕВ написа:
Такива ми ти работи.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
което явно говори за егоизмът и егоцентризмът на така поставеното учение. Кат някакъв диктатор, не търпящ възражение. Или някой кат сбърка, като се покае...Mila написа:Чела съм доста тълкувания на този израз "нищите духом",БоЕВ написа:Цъ, не съм съгласен. Според мен се визират хората с умствени отклонения, само те могат да говорят с Бог-а.bead_ написа:нищите духом=тези, които търсят духа /в противоположност на тленното/БоЕВ написа:
и най-общо останах с разбирането, че Исус е имал предвид обикновените хора- на най-ниското "стъпало", неуки, без претенции. Смятал е, че те ще разберат учението му със сърцата си, а няма да се впуснат във философски, теологични и др. спорове.
Гностицизмът е доста по-интересно и смислено течение според мен. Знания-издигаш се духом-блажен си. Обаче явно са разбрали навреме, че знанията не са за всеки - ерго - не става за масова религия тази постановка. И са я разбрали знаещите и можещите. И ...
бе стана дълга и сложна...
- Глас в пустиня
Много ти е бърз Гугъла бе бате!:lol:Remmivs написа:А Исус като видя множествата, възкачи се на хълма; и когато седна, учениците Му дойдоха при Него.
bgbible.tripod.com/question.htm
Тъкмо бях решил да си посипя главата с пепел, че си позволавам да мисля и да изказвам собствени мисли, понеже, защото, на особена почит са явно онези, дето умеят да наизустяват и цитират без да интерпретират.
Съмнявам се - значи живея! Ще продължавам....Айде и тая отече...
Тъй де, я си представи всички да знаят, да разбират това дето знаят, че и да са способни,,,ELBI написа:което явно говори за егоизмът и егоцентризмът на така поставеното учение. Кат някакъв диктатор, не търпящ възражение. Или някой кат сбърка, като се покае...Mila написа:Чела съм доста тълкувания на този израз "нищите духом",БоЕВ написа:Цъ, не съм съгласен. Според мен се визират хората с умствени отклонения, само те могат да говорят с Бог-а.bead_ написа:нищите духом=тези, които търсят духа /в противоположност на тленното/БоЕВ написа:
Гностицизмът е доста по-интересно и смислено течение според мен. Знания-издигаш се духом-блажен си. Обаче явно са разбрали навреме, че знанията не са за всеки - ерго - не става за масова религия тази постановка. И са я разбрали знаещите и можещите. И ...
Аха. Точно. Минава през дебела жица щото. Потърсих, хареса ми, споделих.БоЕВ написа:Много ти е бърз Гугъла бе бате!:lol:
bgbible.tripod.com/question.htm
Тъкмо бях решил да си посипя главата с пепел, че си позволавам да мисля и да изказвам собствени мисли, понеже, защото, на особена почит са явно онези, дето умеят да наизустяват и цитират без да интерпретират.
Съмнявам се - значи живея! Ще продължавам....Айде и тая отече...
Не разбрах това за пепелта. Може би щото и аз така се опитвам да правя и не намирам причини да се посипвам с нея.
Наздраве, друже! Обед стана!
- Глас в пустиня
- snowprincess
Да, определено това не е религията на интелектуалците.ELBI написа:което явно говори за егоизмът и егоцентризмът на така поставеното учение. Кат някакъв диктатор, не търпящ възражение. Или някой кат сбърка, като се покае...Mila написа:
Чела съм доста тълкувания на този израз "нищите духом",
Но иначе, не, не мисля, че е някакъв диктатор, дори напротив - може би е най-смирения човек въобще.
п.п. Интересувала съм се доста, главно заради някои изрази от типа на "Който има - ще му се даде и преумножи, а който няма - и т.н....",
както и някои притчи, които ми звучат хич не по "християнски"....То и цялото му учение и проповеди са под формата на притчи, подобно на будистките коани.
- Piqndurnik
Съжалявам да го чуя, приятелю!БоЕВ написа:Наздраве! ЧВ в момента ми действа като отрова, танин + язва = шок и ужас.
Употребих неправилен израз и съм готов да го призная, щях да пусна същият цитат.
Загуби се красотата на разказа - дълбоките проблеми останаха дълбоко скрити.
Винаги така става. Но винаги има кой да копае.
- frisky lioness
- Обратна връзка: