Stranniche написа:Днес в една международна групичка обсъждахме как да приучим децата да четат книги. Това е по-трудният въпрос от "Какъв списък да им направим"?
Наистина - КАК да ги изкушим в четене? В ерата на телевизията и Интернета...

Добро утро
децата копират - съзнателно или несъзнателно
как да ги научим? не зная - имам скромен опит който с удоволствие ще споделя
собствените деца - четем им приказки от съвсем мънинки, големия продължи да чете сам, чете много, чете и в интернет. примерно като му стане интересно нещо в училище/в книга/чул.... си търси допълнително инфо.
малките - те не заспиват без приказки, събота/неделя чета и денем. пристига малкия с "Медената пита" или някоя от другите в рима и "Чети!" аз чета, обяснявам /начи четенето понякога е повече като беседа - прочетем 3 реда и после 5 минути обяснения какво е мачта, док, платно, кей
синът на наш приятел - момчето не пипваше книга /освен задължителната литература, а тя е вече по-скоро препоръчителна/. като е бил на 12-13 сме на една вила и аз седя на слънчице и си чета една книжка на Тери Пратчет за Номите

и се смея през 5 минути. на поредното ми изхилване той идва и ме пита дали мога да м прочета това на което се смея. Мога. Ама не му го прочитам, а му давам 1-вата книжка. Той се повъртя малко и седна да си чете. Чете и забрави, че иска да ходи на язовира. После взе другите две. После прочете всичко що беше излязло на Пратчет. После почна да идва и рови из библиотеката - отваря книгата, чете малко и ако му хареса я взима
Синът на един майстор - дойде веднъж с баща си. Попита ме дали кпуваме/продаваме книги. Обясних, че ги кпуваме, за да си четем. Момчето смарт - помня ме попита дали всички са толкова хубави, че да даваме пари за тях. Съвсем честно казах, че някои стават само за да си палим печката

разговорихме се и аз със свито сърчице му дадох една книга на Зелазни - от Хрониките на Амбър. На дргия ден баща му се обади да пита кога момчето може да дойде и да вземе останалите :) щото младежа го било срам да пита...
та така
ПП / изпих си кафето