Са, тука ми се иска да направим едно списъче

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Dark написа:
Remmivs написа:Мен
дай
Нескромно е да се препреповтарям, но пък аз съм си нескромен. Ето ти три. Последната е за тинейджъри (най-малко). 8)

Приказка за звездите и първите хора

Имало едно време едно нищо. И от него се родил Бог. Или може би не се родил, защото вече бил. А може би от нищото се родила една ослепителна звезда. И започнала една фантастична приказка. Приказката за всичко.

В самото начало бебето Вселена било много горещо - като в устата на огнедишащ дракон. Но феята на нощта започнала да охлажда огнените езици, да ги превръща в облаци прах и да ги завихря с вълшебната си пръчица. И колкото повече разстяло бебето Вселена, толкова повече ставали тези облачета. После феята махнала отново с пръчицата си и от облаците се родили сияйни звезди и озарили тъмата на нищото с благодатната си светлина. Звездите бягали една от друга като златни рибки пуснати във вълшебно кристално езеро.

Отначало те били самотни топчици топлина и лъчи. Но когато в дълбоките, огнени недра на първите звезди горивото, което поддържало дъха на дракона, свършило, някои от тях изстинали и се превърнали в малки и студени бисерни сфери. И на тях едно обикновено зрънце пясък тежало колкото една планина. Самотни и потънали в сън те се носят и до днес в океана на нищото. Други пък не могли да устоят на силата на магьосницата, наречена гравитация, и пропаднали сами в себе си. И направили дупки в нищото. В тези тъмни дупки светлината била пленена и обречена, може би завинаги, да обикаля стените на кулата на тъмния замък и да дири сестриците си. За щастие, феята на живота се била погрижила да има и трети вид звезди – звезди-майки. Те, подобно на птицата Феникс, завършвали живота си с ярка и ослепителна феерия от енергия, светлина и огън. Драконът в недрата им намирал сили да създаде зародишите на нови бебета звезди и да ги пръсне наоколо като семената на глухарче. И те политали навред и скоро станали големи, истински звезди.

Този път обаче, почти всяка имала със себе си по един гердан от мънички относително студени и твърди мъниста, които се въртели около звездата като пиленца около майка си. И тя ги хранела с топлина и светлина и ги държала при себе си, защото ги обичала. На някои от тези мъниста, наречени планети, с течение на времето от топлината и светлината се появили мънички живинки, толкова миниатюрни, че в една капчица вода имало безброй от тях. Те весело си плували и се радвали на животворната любов на майката-звезда и постепенно започнали да се събират на групи и да нарастват. Минали милион милиони години и от тези невидими малки същества се появили отначало риби, после земноводни като жабите, някои от които ставали на принцове ако ги целунела красавица, но за съжаление първите жаби нямало кой да ги целува още, а след тях гущери и динозаври, малки плъхообразни същества и птици, маймуни и накрая първите хора.

Не след дълго децата на първите хора вдигнали очи към загадъчните светлинки блещукащи в нощното небе и се запитали какви са те и кой ги е създал. И дали на тези далечни острови от светлина има други същества, които гледат към безкрая и се питат дали виждат усмивката на Бог или тази на бебето Вселена, което вече било пораснало и имало свои деца учудено взиращи се в небесата в търсене на отговори за първите хора, или пък и двете неща наведнъж. Но това вече е една друга приказка.

Приказка за Добрия Ден

Имало едно време един ден. Той бил много притеснен какво ще му се случи като му дойде редът да денува. Искал Историята, която знаете е малко кривогледа, а и не дочува, да го запомни като един Добър Ден. Затова от съвсем малък усилено се образовал в седемте науки и дванадесетте изкуства и развивал тялото, духа и мисълта си без да жали сили. И така в навечерието на своето денуване той вече бил най-начетения измежду учените, най-изящния измежду творците и най-стройния измежду атлетите.

Съдбата обаче, печално известна със своето, меко казано, странно чувство за хумор, решила да му погоди номер и му изпратила пълно слънчево затъмнение. И ето, че по пладне върху земята легнала сянка и настанала нощ. И хората се уплашили, като си казвали "Това е лош знак! Денят се превърна в Нощ. Кой ли знае какво ни чака..."

Но Денят се усмихнал приветливо на Съдбата и дори леко й се поклонил, като й казал:

- О, всемогъща Повелителко на видимото и невидимото благодаря за честта, която ми оказвате.

Съдбата го изгледала с детинско недоумение в големите си и прекрасни очи:
- Но хората са уплашени и не ще те запомнят с добро - рекла му тя и се усмихнала доволно притваряйки изящните си клепки с дълги мигли.

- Напротив - отвърнал Денят - Вие ме благословихте като ми изпратихте Тъмнината, защото само чрез Тъмнината можем да оценим Светлината. А как по-хубаво да се покаже това от звезди грейнали посред черен ден. И ето, всяка тъмнина е изпълнена със зениците на безброй надежди.

Приказка за Нощта

Защо ни привлича така Нощта тъмнокоса и виноуханна? Защо очите ни изпиват до дъно небесния свод от сладка, но необяснима тъга? Защо в гърдите сърцето ни свито като невръстно дете се притиска? Елате, нека ви разкажа една малка приказка...

Заченати от утробата й бездънна и вечна родени са всички неща. И всички при нея се връщат. Приласкава ги с нежна милувка богинята тъмноока и властна. Любовница страстна е тя - изгаря ни в звездния огън на свойто дихание ледно и в бездни безкрайни и черни понасят ни крилете й мощни. Към себе си втурнати в телата ни слети и жадни, задъхани, стенещи, слепи... В очите затворени избухват комети и в пазвите раждат се нови слънца с неистова ярост, ала пожар бързоног не отпочват, че стяга ги в шепи невидими безмълвния ритъм на танца. Отпиваме бавно от виното тежко и сладко. По устните лепне целувката й тъй мимолетна и крехка, а сякаш ни вечност обгръща. Различна и винаги съща, Нощта се усмихва и тръгва с боси нозе по небето. А ние оставаме нейни. Пленени завинаги, търсещи и никога неутолени...
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Remmivs написа:
Dark написа:
Remmivs написа:Мен
дай
Нескромно е да се препреповтарям, но пък аз съм си нескромен. Ето ти три. Последната е за тинейджъри (най-малко). 8)
2-те ще ги принтна, и ще ги прочета за лека нощ

а младежа най-вероятно ще си ги прочете тук
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Красиво, Рем. Хубави приказки разказваш. Като вълшебен фей ги редиш:D
Как реагират децата ти като ги слушат?
Изображение
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

децата обичат измислени от родителите им приказки 8)

ние си имаме една поредица - за едно животно което обикаля галактиката и преживява най-различни приключения :wink:

децата също добавят герои и "насочват" действието 8)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Красиво, Рем. Хубави приказки разказваш. Като вълшебен фей ги редиш:D
Как реагират децата ти като ги слушат?
Благодаря. Ами... като деца. 8) Макар че приказките са и за възрастни. Или повече за тях. За мен. Егоист съм май.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Dark написа:децата обичат измислени от родителите им приказки 8)

ние си имаме една поредица - за едно животно което обикаля галактиката и преживява най-различни приключения :wink:

децата също добавят герои и "насочват" действието 8)
Последната приказка, която им измислях беше за принцеса Шоколадка и принц Шоколадчо, които са братче и сестриче. :D Те много я харесват, защото очевидно се разпознават:wink:
Изображение
АВе
Обратна връзка:

"Онзи" списък

Мнение от АВе »

Списъкът, който пусна Грийна не е за хлапета баш. Той беше съставен по съвсем друг повод. Но и в него има разкошни книги за деца.

Важното е децата да заобичат да четат. И така да си продължат напред.
А иначе всяка добра библиотекарка ще ги упъти в детската класика.

Успех, Дарки!
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
4avdar4e

Re: Списъка на АВе

Мнение от 4avdar4e »

Green Light написа: По късно установих, че липсва Шекспир и съответно от мене си добавям
112 Шеки с трагедии, комедии и пиеси (без сонети. Ше спориме с Ремиус ако се налага ама аз се изривам от тях)
Аз сега се загледах, че липсва Пратчет. И тъй като един отявлен негов фен с подходящ ник :wink: ме зариби, добавям и него:

113. Т. Пратчет!!!!
:lol:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Stranniche написа:Днес в една международна групичка обсъждахме как да приучим децата да четат книги. Това е по-трудният въпрос от "Какъв списък да им направим"?

Наистина - КАК да ги изкушим в четене? В ерата на телевизията и Интернета... :huhthink:
Децата копират. Факт. И в този смисъл са прави хората, които казаха, че при четящи родители е по-вероятно да се пръкнат четящи деца. Голямата ми е копие. Чете нон-стоп. Малката вече също "чете". Копира (и от) кака си. Е, поне държи книгата правилно вечер. И си "чете" от нея приказки, които сама измисля. После ми я дава да почета малко и аз. 8)

А Интернета е голяма сила. Двуостра кама по-скоро, но и това трябва да се насочи. Помня преди години когато голямата беше малка баба й не можеше да спира/пуска уредбата. И веднъж я бях забравил сутринта с музика, която обичам и жената питала щерката (3 г.) как да я спре. А тя й казала "дай ми дистанционното". Щото малка и не го стига. Вчера пък майка ми искала да намери нещо за топлофикацията. И порасналата мома гугълнала, намерила го, пуснала принтера, отпечатала го и го връчила на баба си. И спряла принтера после (щото й пиля). Та... :D
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

4avdar4e написа:
Green Light написа: По късно установих, че липсва Шекспир и съответно от мене си добавям
112 Шеки с трагедии, комедии и пиеси (без сонети. Ше спориме с Ремиус ако се налага ама аз се изривам от тях)
Аз сега се загледах, че липсва Пратчет. И тъй като един отявлен негов фен с подходящ ник :wink: ме зариби, добавям и него:

113. Т. Пратчет!!!!
Да, бе! И Робърт Шекли сме изпуснали.

114. Р. Шекли
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ave написа:
4avdar4e написа:

113. Т. Пратчет!!!!
Да, бе! И Робърт Шекли сме изпуснали.

114. Р. Шекли
Изпуснали сме много. И сега също ще изпуснем. Но не това ни е била/е целта. :D
Аватар
Dark Angel

Re: "Онзи" списък

Мнение от Dark Angel »

ave написа:Списъкът, който пусна Грийна не е за хлапета баш. Той беше съставен по съвсем друг повод. Но и в него има разкошни книги за деца.

Успех, Дарки!
и ти начи :cry:
Аватар
doktorka

Мнение от doktorka »

Dark написа:
ave написа:Списъкът, който пусна Грийна не е за хлапета баш. Той беше съставен по съвсем друг повод. Но и в него има разкошни книги за деца.

Успех, Дарки!
и ти начи :cry:
ма що се сополявиш ся?
:hammer:

е го Сет-а...
дрян по тиквата и тва е!
Той е виновен..видях аз вчера....
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

doktorka написа: ма що се сополявиш ся?
:hammer:

е го Сет-а...
дрян по тиквата и тва е!
Той е виновен..видях аз вчера....
спирам, издухвам си носа и лапвам дъвка ментол и еквалипт :lol:

кой разбрал разбрал, сичко друго да върви на майната си/вдън гори тилилейски/там дет не огрява сънце/....по избор :lol:
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Dark написа:
Stranniche написа:Днес в една международна групичка обсъждахме как да приучим децата да четат книги. Това е по-трудният въпрос от "Какъв списък да им направим"?

Наистина - КАК да ги изкушим в четене? В ерата на телевизията и Интернета... :huhthink:
Добро утро :D

децата копират - съзнателно или несъзнателно

как да ги научим? не зная - имам скромен опит който с удоволствие ще споделя

собствените деца - четем им приказки от съвсем мънинки, големия продължи да чете сам, чете много, чете и в интернет. примерно като му стане интересно нещо в училище/в книга/чул.... си търси допълнително инфо.

малките - те не заспиват без приказки, събота/неделя чета и денем. пристига малкия с "Медената пита" или някоя от другите в рима и "Чети!" аз чета, обяснявам /начи четенето понякога е повече като беседа - прочетем 3 реда и после 5 минути обяснения какво е мачта, док, платно, кей :lol:

синът на наш приятел - момчето не пипваше книга /освен задължителната литература, а тя е вече по-скоро препоръчителна/. като е бил на 12-13 сме на една вила и аз седя на слънчице и си чета една книжка на Тери Пратчет за Номите :lol: и се смея през 5 минути. на поредното ми изхилване той идва и ме пита дали мога да м прочета това на което се смея. Мога. Ама не му го прочитам, а му давам 1-вата книжка. Той се повъртя малко и седна да си чете. Чете и забрави, че иска да ходи на язовира. После взе другите две. После прочете всичко що беше излязло на Пратчет. После почна да идва и рови из библиотеката - отваря книгата, чете малко и ако му хареса я взима

Синът на един майстор - дойде веднъж с баща си. Попита ме дали кпуваме/продаваме книги. Обясних, че ги кпуваме, за да си четем. Момчето смарт - помня ме попита дали всички са толкова хубави, че да даваме пари за тях. Съвсем честно казах, че някои стават само за да си палим печката :lol: разговорихме се и аз със свито сърчице му дадох една книга на Зелазни - от Хрониките на Амбър. На дргия ден баща му се обади да пита кога момчето може да дойде и да вземе останалите :) щото младежа го било срам да пита...

та така

ПП / изпих си кафето :lol:
Звучи много обнадеждаващо. :D :good: Особено това със смеха и Тери Пратчет... Струва ми се по-лесно да бъдат приучени малките деца да четат, но на 12-13 години... :o
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Remmivs написа: Приказка за звездите и първите хора ...
Ей, че красивооо!!! Нямам думи! :yes:
Публикувай отговор