Па ща...

Все същите
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа: Ти си тоя, дето през ден, през два пуска теми за това как Х и Y тъпчат българщината. Къде човече? В Сърбия? В Гърция? Саседи - не-помня-как-ги-нарече...
А стига набива на хората в канчетата, че живеем заобиколени от вълци.
Пускам теми около исторически събития, за които се знае малко или почти нищо, благодарение на информационната завеса и правата линия на комун. интернационал.
Отричането и омаловажаването на тия събития е низко и мерзко, долно.
Ако някой нещо набива в "канчетата" на хората, то това не съм аз - давам храна за размисъл и всеки сам си прави изводи.
цялата ни история е подменена тотално
но не са само комунистите причина
просто такава е схемата
истрията ни такава каквато са я видели други хич не е розова:-)
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Re: ....

Мнение от Глас в пустиня »

Semiramis написа: Боев, всеки път темата ти е трудна понеже виждаме от повече страни.
Живеете в свободна страна и можете да си го позволите но, моля, не омаловажавайте жертвите и не плюйте върху кръвта!
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

БоЕВ написа:
Semiramis написа: Боев, всеки път темата ти е трудна понеже виждаме от повече страни.
Живеете в свободна страна и можете да си го позволите но, моля, не омаловажавайте жертвите и не плюйте върху кръвта!
Ако не лягаш и не ставаш с мисъл за жертвите, значи ли че плюеш на тях.
Да му се не види, Боев, съвсем ме объркваш.
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа:
БоЕВ написа:
pocti_bezobidna написа: Ти си тоя, дето през ден, през два пуска теми за това как Х и Y тъпчат българщината. Къде човече? В Сърбия? В Гърция? Саседи - не-помня-как-ги-нарече...
А стига набива на хората в канчетата, че живеем заобиколени от вълци.
Пускам теми около исторически събития, за които се знае малко или почти нищо, благодарение на информационната завеса и правата линия на комун. интернационал.
Отричането и омаловажаването на тия събития е низко и мерзко, долно.
Ако някой нещо набива в "канчетата" на хората, то това не съм аз - давам храна за размисъл и всеки сам си прави изводи.
цялата ни история е подменена тотално
но не са само комунистите причина
просто такава е схемата
истрията ни такава каквато са я видели други хич не е розова:-)
Руската империя я няма, Югославия също - време е да научим собствената си история!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Ако не лягаш и не ставаш с мисъл за жертвите, значи ли че плюеш на тях.
Друго искам да кажа аз. Ако се върнем достатъчно назад всеки народ, а и преди да има народи е извършвал зверства. Това не води до нищо добро. Трябва да гледаме напред. Разбира се, както вече казах, трябва и да помним. Но това не е достатъчно. Не помня вече кой беше казал, че опитът ни е като фенер в тунел, който осветява пътя ни назад. Същото е и с историята...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

БоЕВ написа:

:-)
прочети ме пак.
Аватар
Глас в пустиня

vyara написа:
БоЕВ написа:
Заплюването се крие в изрази от сорта - дайте да не говорим за тия неща щото ще разсърдим съседите, а те никак не са лоши, широкоскроени хора, само дето им е неприятно да се говори че в техните земи има българи...
Разбираш ли? Иска се от нас в името на някакво неясно бъдеще и добри съседски отношения да забравим част от миналото, част с много мъка, болка и страдание. Ако е необходимо да живеем в нов сват по нови правила, то станалото трябва да се знае и да има поне нотка на разкаяние от страна на извършителите. Няма начин само ние да си затворивм очите и да искаме и утре да ни уважават...това е нещо като имунитет.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа: Заплюването се крие в изрази от сорта - дайте да не говорим за тия неща щото ще разсърдим съседите, а те никак не са лоши, широкоскроени хора, само дето им е неприятно да се говори че в техните земи има българи...
Искам да ми намериш и да цитираш кога точно и кой е казал това/такова/подобно нещо!!! Тук, в този форум :mad:

П.П. Не да преразказваш, тълкуваш, изопачаваш. Искам цитати!!
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

БоЕВ написа:

Заплюването се крие в изрази от сорта - дайте да не говорим за тия неща щото ще разсърдим съседите, а те никак не са лоши, широкоскроени хора, само дето им е неприятно да се говори че в техните земи има българи...
Разбираш ли? Иска се от нас в името на някакво неясно бъдеще и добри съседски отношения да забравим част от миналото, част с много мъка, болка и страдание. Ако е необходимо да живеем в нов сват по нови правила, то станалото трябва да се знае и да има поне нотка на разкаяние от страна на извършителите. Няма начин само ние да си затворивм очите и да искаме и утре да ни уважават...това е нещо като имунитет.
Това са различни неща, май.
На нас щото голям кеф ни става, като започнат да ни говорят, че имаме турци, че и да ги возят насам - натам. Упси, българи с турско национално самосъзнание.
jazz

Мнение от jazz »

БоЕВ написа: Заплюването се крие в изрази от сорта - дайте да не говорим за тия неща щото ще разсърдим съседите, а те никак не са лоши, широкоскроени хора, само дето им е неприятно да се говори че в техните земи има българи...
защо замесваш 'политически' интереси и нормални човешки взаимотношения?
знаеш ли колко ми пука, че се опитват да промиват мозъка на съседите
и нашият го промиват - я кажи къде има турци, гърци, македонци, сърби или румънци в България?
или има българи само от другата страна на границата?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Заплюването се крие в изрази от сорта - дайте да не говорим за тия неща щото ще разсърдим съседите, а те никак не са лоши, широкоскроени хора, само дето им е неприятно да се говори че в техните земи има българи...
БоЕВ, повечето извършители не са днешното население. И паметта е наистина важно нещо, но конфронтацията на тема памет е страхотен ужас. Виж Израел. Няма никой народ, който да не е проливал кръв по земята земята, по която днес стъпват потомците му. На мен лично нито някой днешен македонец, нито някой днешен грък, нито някой днешен турчин, нито някой днешен сърбин ми е направил нещо лошо. А доколкото знам и на хората около мен също. Не казвам, че трябва да си свалим гащите, или че нямат трески, или че трябва да им се кланяме. Трябва да опитваме ние да живеем по-добре от дедите си. Това е единственото ни спасение, и не само като народ, а като вид въобще. Няма раси - всичко е едно.
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
Искам да ми намериш и да цитираш кога точно и кой е казал това/такова/подобно нещо!!! Тук, в този форум :mad:

П.П. Не да преразказваш, тълкуваш, изопачаваш. Искам цитати!!
Въпросът ти включва взаимоизключващи се изисквания.:-)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

хората са равни
или с други думи
всички да си плащат по 500 евро
и ще се изравнят
еврейска система която е приета за основен и градивен камък в съвремения свят

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

zmeu написа:...я кажи къде има турци, гърци, македонци, сърби или румънци в България?
Като изключим "голямата екскурзия" от 85-та, ти ми кажи, кога, къде и как са били палени села и квартали на изброените народности, кога, къде и как са изселвани масово зад граница и тн.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

БоЕВ написа:
zmeu написа:...я кажи къде има турци, гърци, македонци, сърби или румънци в България?
Като изключим "голямата екскурзия" от 85-та, ти ми кажи, кога, къде и как са били палени села и квартали на изброените народности, кога, къде и как са изселвани масово зад граница и тн.

не е вярно това.
прочети си, порови.
веднага след Освобождението започват вълните.
Боев .. представи си ... аз съм слаба по история, но го знам това.
:(
jazz

Мнение от jazz »

БоЕВ написа: Като изключим "голямата екскурзия" от 85-та, ти ми кажи, кога, къде и как са били палени села и квартали на изброените народности, кога, къде и как са изселвани масово зад граница и тн.
ти си там, където се страхуваш, че съседите са
от писанията ти до тук, не изглеждаш по-добър от тях
и ако приема, че си прав - какво искаш да направя?
гледайки от страни ми приличаш на проповедник, а съм сигурен, че не целиш това
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
БоЕВ написа:Заплюването се крие в изрази от сорта - дайте да не говорим за тия неща щото ще разсърдим съседите, а те никак не са лоши, широкоскроени хора, само дето им е неприятно да се говори че в техните земи има българи...
БоЕВ, повечето извършители не са днешното население. И паметта е наистина важно нещо, но конфронтацията на тема памет е страхотен ужас. Виж Израел. Няма никой народ, който да не е проливал кръв по земята земята, по която днес стъпват потомците му. На мен лично нито някой днешен македонец, нито някой днешен грък, нито някой днешен турчин, нито някой днешен сърбин ми е направил нещо лошо. А доколкото знам и на хората около мен също. Не казвам, че трябва да си свалим гащите, или че нямат трески, или че трябва да им се кланяме. Трябва да опитваме ние да живеем по-добре от дедите си. Това е единственото ни спасение, и не само като народ, а като вид въобще. Няма раси - всичко е едно.

За всичко това е необходимо да се започне на чисто - да се каже предварително каквото там има да се казва и е било премълчавано. Общото бъдеще е двустранен процес. След Кипърският въпрос и вйните в бивша югославия не искам да експериментирам с "добрите" намерения на съвременните сърби и гърци...в западните покрайнини още учат роден език на шопски диалект, а не на български.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

ако не сме шопите да спираме западното влияние да сме се разпаднали като държава на анклави и резервати мама му стара

Аватар
Глас в пустиня

Semiramis написа:
БоЕВ написа:

не е вярно това.
прочети си, порови.
Кои вълни?
С турците и гърците процеса е бил и в двете посоки, като основното движение на компактни и унизени маси е от юг на север. мисълта ми беше за масови изселвания на сърби, македонци и румънци - имаш ли инфо по въпроса?

пп С потока от юг идват и голямо количество арменци, те са разселени из вашия вилает, можеш да поговориш с някой от тях, какво им е виждането по въпроса.
Аватар
Глас в пустиня

zmeu написа: и ако приема, че си прав - какво искаш да направя?
Да влезеш в храм и да запалиш свещица, да помълчиш поне една минута. Това смятам не е престъпление срещу прогресивното човечество.
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа:ако не сме шопите да спираме западното влияние да сме се разпаднали като държава на анклави и резервати мама му стара
Цяла съвремена България е един резерват, населен с щастливи екземпляри.
Аватар
Глас в пустиня

При първа възможност и наличие на свободно време ще си направя блог и там ще препиша някой нещица от книжките по въпроса, както и статистика от карнегиевата анкета.

Сега се изнасям - до скиф!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Quid написа:ако не сме шопите да спираме западното влияние да сме се разпаднали като държава на анклави и резервати мама му стара
Това шоп от шопинг идва нали? Щото ми беше чудно защо, мама му стара, толкова молове никнат туканка на...:grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Remmivs написа:
Това шоп от шопинг идва нали? Щото ми беше чудно защо, мама му стара, толкова молове никнат туканка на...:grin:
от шопар идва
сега нали откриха некво такова
модна къща си е:rotfl24:

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Quid написа:от шопар идва
сега нали откриха некво такова
модна къща си е:rotfl24:
Ааааааа! Да бе - верно. Шопари сме и това си е. Нема ни един нерез за кадем начи. :grin:
Аватар
Глас в пустиня

Не разбирам ащо Дядо Вазов е определен като нескопосан и поръчков драскач, а оня писач дето поставя знаменитите фрази в устата на Зорба, че е клал българи и изнасилвал българки като някаква знаменитост. При положение че, гръцки шайки не са минавали на територията на България, а описаните зверства са извършени срещу цивилно и невъоръжено население имащо нещастието да попадне в зона където никой не може даго защити нито пък то да се защити само.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

БоЕВ написа:Не разбирам ащо Дядо Вазов е определен като нескопосан и поръчков драскач
Защото такава е историческата истина. Не за цялото му творчество, разбира се..
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

БоЕВ написа:Не разбирам ащо Дядо Вазов е определен като нескопосан и поръчков драскач, а оня писач дето поставя знаменитите фрази в устата на Зорба, че е клал българи и изнасилвал българки като някаква знаменитост. При положение че, гръцки шайки не са минавали на територията на България, а описаните зверства са извършени срещу цивилно и невъоръжено население имащо нещастието да попадне в зона където никой не може даго защити нито пък то да се защити само.
понеже обичаш историята ще ти кажа че плячкосването се е започнало взаимно с гърците от векове
набези и плякосване са правили многократно славяните от територията на бг по беломорието
историците са категорични за това
говоря за световно известни византолози а не за поръчкови драскачи.
за да четем за историята на бг се налага да четем история на византия.
има доста интересни неща.

Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа: Провокира ме една книжка. Сбит преразказ на Карнегиевата анкета - турските зверства бледнеят пред това което са вършили сърби и гърци. За гръцките четници е било въпрос на чест преди да убият българин да му извадят очите, по тоя начин се оприличавали с ромееця Василии. Не се заблуждавайте че днес нещата са по-различни.
Боев, до тук стигнах и се вбесих......

имам си колега в Гърция, рода на майка му е от едно забутано планинско село. Та от селото са оцелели само няколко дечица дето са се били скрили някъде си.....та той е внук на една от оцелелите мъненки девойки

всичко друго е било зверски избито от българите....Ама зверски.....

нека гледаме от 2 страни.......

та този човек работи с България и знаеш ли какво казва "било е война....по време на война човешките закони не важат......."
Изображение
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:
БоЕВ написа:Не разбирам ащо Дядо Вазов е определен като нескопосан и поръчков драскач, а оня писач дето поставя знаменитите фрази в устата на Зорба, че е клал българи и изнасилвал българки като някаква знаменитост. При положение че, гръцки шайки не са минавали на територията на България, а описаните зверства са извършени срещу цивилно и невъоръжено население имащо нещастието да попадне в зона където никой не може даго защити нито пък то да се защити само.
понеже обичаш историята ще ти кажа че плячкосването се е започнало взаимно с гърците от векове
набези и плякосване са правили многократно славяните от територията на бг по беломорието
историците са категорични за това
говоря за световно известни византолози а не за поръчкови драскачи.
за да четем за историята на бг се налага да четем история на византия.
има доста интересни неща.
така е. южната граница все се е местила. и едните плячкосвали и другите.

Много "забавно", обаче нашата история премълчава руските походи, където онези "братя" избиват (май във Филибето) едно 20 000 ... ала византолозите си го пишат.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Lady написа:
БоЕВ написа: Провокира ме една книжка. Сбит преразказ на Карнегиевата анкета - турските зверства бледнеят пред това което са вършили сърби и гърци. За гръцките четници е било въпрос на чест преди да убият българин да му извадят очите, по тоя начин се оприличавали с ромееця Василии. Не се заблуждавайте че днес нещата са по-различни.
Боев, до тук стигнах и се вбесих......

имам си колега в Гърция, рода на майка му е от едно забутано планинско село. Та от селото са оцелели само няколко дечица дето са се били скрили някъде си.....та той е внук на една от оцелелите мъненки девойки

всичко друго е било зверски избито от българите....Ама зверски.....

нека гледаме от 2 страни.......

та този човек работи с България и знаеш ли какво казва "било е война....по време на война човешките закони не важат......."
Имало е, определено и такива случаи. Обаче гледай общата картина - всички етнографски карти сочат северна (днешна) Гърция като населена с българи. Днес - нищо. Трудно се прави кантар на жертви, но е безпорно, че гърците много ни водят в бройките от избиванията и асимилацията (режат езици, ако говориш български - хич не са се шегували)

При положение, че турците бяха постъпвали както гърците, някъде към 16, макс 17 век нямаше да има български език на балканите, нито хора, които да се считат за българи. Това е по-общата картина. Зверства иначе е имало от всички страни.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Dark Angel

Мнение от Dark Angel »

Елби, да ти кажа аз предпочитам да гледам напред

предците ми са участвали в Илинденското въстание - грозна работа е било....

и сега като ходя на срещи с турци и после сядаме на официална вечеря....как да се държа....

гледам напред...или поне се опитвам
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
БоЕВ написа:
това е родоотстъпничество, да знаеш! :mad:
annonymus

Мнение от annonymus »

Ами защото е слаб автор на рамани, затова.
Казах два пъти, че е добър в кратката проза.

Какво печелиш, като се правиш че не разбираш?
какво печелиш като неперкъснато опяваш колоко сме били бити, изнасилвани, клани и т.н?
Какво печелиш, когато се опитваш да насадиш натърпимост към всеки, дето не е от 10 поколения българин?
Или си мислиш, че като кажеш "Аз не искам конфликт, а диалог" ще замажеш нещата?
Заради такива като теб, като чуя "патриотиъзм" и ми настръхват косите от ужас.
Ако си вярваш, че си патриот е още по-страшно.
annonymus

Мнение от annonymus »

Semiramis написа:
БоЕВ написа:

не е вярно това.
прочети си, порови.
Така е. Има няколко големи опита за прочистване на "турското" население от България.
И по царско време, и по комунистическо.
Това - по документи от Държавния архив, не по преразкази ни очевидци.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

проблема с турците сега се повдига заради влиянието на дпс

дпс е една корпорация която провежда много сериозна политика.

част от земите по черноморието ги изкупиха ,след това препродадоха и с тези пари изкупуват усилено имоти и какво ли още не в страната.
имаше предавания по канал 3 и други тв какво става.
стила е - били сте рая и рая ще си останете
тва е новия момент в нещата
какво е било в историята било
интересно е какво става сега
и понеже корпорацията дпс се разрастна доста и започна да засяга интереси и на други корпорации :-) излязоха на преден план неща в стил - дпс е опасна
това става в момента
интереси интереси интереси и пари пари и пари
никаква романтина и сантименталности няма по отминали времена
ако греша то кажете

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Semiramis написа:
БоЕВ написа:

не е вярно това.
прочети си, порови.
бе има, но не е така масово, както е 85. Има няколко вълни на насилия и изселване към турците. Последната (преди 9-ти е ако се не лъжа по времето на К. Георгиев 34-та някъде. Има дребни и спорадични насилия и към евреите. Ала цялостната картина е на толерантност и добро взаимно съществуване.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Dark Lady написа:Елби, да ти кажа аз предпочитам да гледам напред

предците ми са участвали в Илинденското въстание - грозна работа е било....

и сега като ходя на срещи с турци и после сядаме на официална вечеря....как да се държа....

гледам напред...или поне се опитвам
Спор по този въпрос няма. Аз поне не казвам, че трябва само това да говорим. Споменах, че гърци и сърби са ни клали и асимилирали в порядъци повече и по-ефективно от турците. Работата е в това, че българите не знаем и не сме учили за повечето от тези истории, което води и до нихилизъм и до липса на аргументи да се обяснят дадености, процеси. Само и единствено от историческа гл. т.

Абсолютно съм съгласен, че това не трябва да влияе на днешните отношения - обратното - трябва с всички средства да поддържаме и развиваме готините отношения. Но е добре да се знае какво е било, да не ме правят на луд или незнаещ, щото в техните учебници ги учат едни ... Просто, ако ми се наложи - знам какво да казвам и какво да отвърна. Нищо повече.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Quid написа:проблема с турците сега се повдига заради влиянието на дпс

дпс е една корпорация която провежда много сериозна политика.

част от земите по черноморието ги изкупиха ,след това препродадоха и с тези пари изкупуват усилено имоти и какво ли още не в страната.
имаше предавания по канал 3 и други тв какво става.
стила е - били сте рая и рая ще си останете
тва е новия момент в нещата
какво е било в историята било
интересно е какво става сега
и понеже корпорацията дпс се разрастна доста и започна да засяга интереси и на други корпорации :-) излязоха на преден план неща в стил - дпс е опасна
това става в момента
интереси интереси интереси и пари пари и пари
никаква романтина и сантименталности няма по отминали времена
ако греша то кажете
ами сложно е да се каже дали грешиш. Според мен, просто бг политиците са тъпи и нямат визия и поглед. Доган ги имаше. Това е разликата. Не щото е турчин и т.н., просто е умен човек. Ала и той прекали и се оля. След като създаде една добра организация и имаше визия какво, кога и как. Но изпусна нещата. Българските типигьозни политици уж използваха ту сега, ту тогаз ДПС, а се оказа, че 'балансьора' яко ги използва всичките - докато те се плюеха един друг. И сега онези се усетиха, но пак нямат визия да прецакат с 2-ка спата Доган - нещо, което е напълно възможно. И Костов можеше да го направи (вота срещу Булгартабак беше момента), и Станишев и Царя можеха да го направят (не им трябваше Доган). Бойко прави сега някакви анонси по въпроса, но ще видим дали може да изиграе картите или ще си играе на това кой ползва повече трасе Мизия или кой да му купи кученцето... некви псевдополитики водят българите, за огромна жалост.
Аватар
Глас в пустиня

4avdar4e написа:
БоЕВ написа:Не разбирам ащо Дядо Вазов е определен като нескопосан и поръчков драскач
Защото такава е историческата истина. Не за цялото му творчество, разбира се..
Добре. А, за Йовков какво ще кажеш? И той ли е поръчков драскач.

Вълкадин говори с бога.
Публикувай отговор